Stoplichtsysteem voor voeding!

Last updated on April 30th, 2019 at 01:13 pm

stoplicht systeem voedingIn Engeland hebben ze het al: een soort stoplichtsysteem voor voeding. Met de kleuren rood, oranje en groen wordt aangegeven hoe (on)gezond iets is en wat dus geschikt is voor een gezond leven. Dat gebeurt op basis van 4 criteria: vet, verzadigd vet, suiker en zout. Per onderdeel krijgt eten een rood, oranje of groen licht.

Daarbij is groen uiteraard voor gezond, oranje voor minder gezond en rood is ongezond. Het doel is om ons te helpen om gezondere keuzes te maken als het om eten gaat. Ik vind het een slim systeem, aangezien iedereen de drie kleuren en betekenis van een stoplicht kent.

Albert Heijn heeft een soortgelijk kleurensysteem als het gaat om drinken!

Groen is de gezonde keuze

Zo leggen ze het in Engeland uit:

gezond eten

De Britten kunnen op de voorkant van een product aan de hand van kleuren zien hoe gezond of ongezond een product is. Er staan dus méérdere kleurtjes op in Engeland. Bij hen kan iets tegelijkertijd groen licht hebben, en bijvoorbeeld rood licht. In zo’n geval adviseren ze om het product te kiezen met zoveel mogelijk groen licht.

Stoplichtsysteem voor voeding naar Nederland?

Zes Nederlandse voedselfabrikanten(Mars, Coca Cola, PepsiCo, Mondelez, Nestlé en Unilever) kondigden in maart aan dat zij dit stoplicht systeem ook op hun voedsel willen gaan zetten. Maar er is één probleem met de manier waarop deze fabrikanten het stoplichtsysteem willen gebruiken.

Waarom het stoplichtensysteem op deze manier niet handig is!

Mars, Coca Cola enz. willen de kleur van het stoplicht baseren op de grootte van de portie. En niet op de voedingswaarde per 100 gram. Met andere woorden:

Een klein Marsje kan op deze manier de kleurcode groen krijgen, alleen maar omdat het klein is zeggen critici.

Maar jij en ik weten natuurlijk ook wel dat een klein marsje nog steeds niet gezond is. Zo’n ding zit onder andere bomvol suiker.

Conclusie

Het idee voor een nieuw en duidelijker etiketteringssysteem werd bekend gemaakt in maart. Hoe het er nu mee staat weet ik helaas niet. Maar het lijkt mij wel handig!

Wel kan ik me voorstellen dat voedselfabrikanten niet graag een rood licht op hun producten zetten. Dus ik vraag me af hoe ze dat gaan doen, en of ze bijvoorbeeld eerlijk een grote rode stip op een grote mars zullen zetten.

Wat vind jij van dit stoplichtsysteem om in één oogopslag te kunnen zien of iets (on)gezond is? Waar let jij nu op?

Similar Posts

47 Comments

  1. Ik eet al jaren koolhydraatarm en dan eet ik vetter dan de gemiddelde mens. Voel me er prima bij en blijf zo op gewicht. Rood door de hoeveelheid vet kan voor mij dus groen betekenen in sommige produkten,
    En voor extra’s geef ik cijfers, een 7 eet ik niet, 8 is al twijfel een 9 kent maar een korte twijfel en een 10 is altijd goed.

  2. Ik was vorige week nog in Engeland en het is me eerlijk gezegd helemaal niet opgevallen dat het er was. Persoonlijk vind ik dat je zelf ook wel kunt bedenken of iets gezond is of niet. En als je dan toch zo’n systeem doet, doe het dan wel eerlijk, een mars hoort geen groen plaatje te krijgen. Bij mijn schoolkantine van mijn opleiding hadden ze al zo’n systeem trouwens, met groene, rode of oranje smileys. Ik keek er zelf niet naar eerlijk gezegd

  3. Ik vind het vaak een hoop oplichterij zoals je zelf al zegt een kleine snicker of mars een groen licht kan krijgen terwijl het helemaal niet gezond is. Net zoals het bewust en onbewust op producten klopt vaak ook niks van. Lees liever de achterkant om te kijken of er troep in zit

  4. dat vind ik echt zo een dom systeem waarbij ze de mensen weer wat wijs willen maken. TRouwens wat voor de ene goed is, is het niet voor de andere. we zouden moeten stoppen met daarin te veralgemenen. Ik eet zo puur mogelijk en dan is het heel simepl: alle bewerkt voedsel is ongezond dan onbewerkt voedsel… Mich lichaam voelt ook eht verschil!

  5. Ik vertrouw liever op mezelf, dat betekent etiketten lezen en vooral ook weten wat je in je mond stopt. Op groente en fruit na zet ik altijd een vraagteken en verder alles met mate.

  6. Als het werkt, vind ik het een goed idee, maar ik denk dat je in je blog zelf inderdaad al het grootste probleem aanhaalt: het gaat om porties. En sorry hoor, maar wie ziet een klein Marsje nu als een ‘portie’? Ik heb er nog nooit maar één in één keer gegeten volgens mij :$

    1. Haha, dat is met veel dingen zo. Koop je een flesje vitamin water van een halve liter, staat er: in deze fles zitten twee porties.
      Puur een truc natuurlijk om te kunnen zeggen dat er “maar” zoveel suiker/vet/vul maar in in een portie zit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.