Stookkosten omlaag

stookkostenOnze benzinekosten gingen weliswaar omhoog, maar onze stookkosten gingen flink omlaag! Dus naast slecht nieuws was er ook goed nieuws.

En dat terwijl dit huis nog geen dubbele beglazing heeft. Mede geïnspireerd door jullie blogs, heb ik sinds we op het platteland wonen, flink bezuinigd op onze stookkosten! We gaven 1029 euro minder uit aan electra, gas en water.

Stookkosten

Ik ben daar heel blij mee, en denk dat een belangrijke verklaring ligt in het feit dat we hier een aparte woonkamer en keuken hebben. En dat ik hier een klein kantoortje heb. In ons oude huis werkte ik in een hoek van de woonkamer. Bovendien is hier geen centrale thermostaat. Elke ruimte heeft zijn eigen verwarming met knop waarmee je de warmte regelt.

In ons huis in de stad, kon ik niet anders dan de hele woonkamer/keuken verwarmen als ik het koud had. Als ik nu in de winter alleen thuis ben doe ik gewoon nergens de verwarming aan! Alleen in mijn piepkleine kantoortje, dat anderen wellicht een ‘walk-in closet’ zouden noemen. Het wordt daar in snel tempo warm, dus daar hoef ik niet veel stookkosten voor te maken.

Hout stoken

Daar komt nog bij, dat áls ik de woonkamer wilde verwarmen ik dat met de houtkachel deed. Zo kon ik overdag enorm besparen op de stookkosten. Simpelweg door alleen de kamer te verwarmen waar ik was of hout te gebruiken.

Douchen in plaats van bad

Een andere verandering is dat we in de stad een bad hadden, en hier alleen een douche. De douche hing boven het bad, en we douchten ons staand in het bad. Na het zien van allerlei woonprogramma’s begrijp ik dat de meeste mensen dit niks vinden, maar het ging altijd prima. Volgens het Nibud is douchen de helft goedkoper dan in bad gaan, dus daar zit waarschijnlijk ook een flinke bezuiniging op onze stookkosten.

Zie ook mijn post over huishoudgeld.

Hoe zijn jullie stookkosten na de lange koud winter?

Similar Posts

10 Comments

 1. Ik moest dit jaar door de lange winter 100 euro bijbetalen.
  Dat viel dus eigenlijk best wel mee.
  Komt ook omdat ik het maandbedrag altijd wat hoger laat staan dan Essent adviseerd.
  Zo kom ik niet voor al te grote schrikken te staan.

  Maar ik betaal in totaal nog maar ietsje meer dan het bedrag dat jullie bespaard hebben.
  ik ben 106 euro per maand voor gas en electra kwijt
  en 25 euro per kwartaal voor water.

  ik ben wel in mijn eentje, maar ben wel heel veel thuis en moet toch een hele ruimte verwarmen.
  Keuken, huiskamer en mijn atelier lopen in elkaar over.
  Boven en in de gang en badkamer verwarm ik niet.
  Daar staat de verwarming op last van de verhuurder 1 slagje open.

  In mijn vorige huis dat een stuk groter was verstookte ik minder.
  Maar ik heb hier een groter grondoppervlak en een verdieping minder.
  Horizontaal wonen kost meer dan vertikaal omdat warmte nou eenmaal opstijgt.

  Door bewust te stoken bespaar ik zo’n 300 euro per jaar.
  Met lekker onder een dekentje op bank of stoel kruipen savonds scheelde bij mij al 3 graden stoken.

 2. Lange koude winter ?

  leuk zo,n besparing maar daar doen wij gezin 6 personen anderhalf jaar mee gas/licht.

  En zo,n houtkachel lijkt altijd goedkoop maar de warmte is pas veel later kost ook geld hout /aanmaakspul. En boven al die die PAK,s zijn zeer schadelijk en zelfs kankerverwekkend en dan heb ik het extra brandgevaar nog niet meegenomen.

 3. Wow, dat gaat goed zeg!! Ik hoop dat we dit jaar ook een beetje mooi uitkomen. We hebben de elektrische kachel de deur uit kunnen doen en weer beter geïsoleerd. Aan de andere kant hebben we nu niet meer in de kou gezeten (dus overdag minimaal op 17 graden en daarvoor moet hij bij ons wel draaien) en we hadden een koude winter. Spannend dus ;-)

 4. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar wij kregen vanmiddag de afrekening en moeten, schrik niet: 512 euro bijbetalen….we hebben een vrijstaand huis en stoken in de winter wel hout. Dat komt uit onze eigen tuin, dus zonder dat was het nog meer geweest. We hebben in mei spouwmuurisolatie gekregen (dus net te laat) en hopen dat de teller komend winter wel veel lager zal staan……!

 5. Wij hebben deze winter niet heel veel meer gestookt dan vorig jaar. Dat verbaasde me want onze jongste woont weer thuis sinds november.
  Vorige week moest ik mijn meterstanden doorgeven en ik kreeg nog een vraag of ik wel het goede getal had doorgegeven want mijn elektra was aan de lage kant. Die was trouwens hoger dan vorig jaar en ja, dat kwam door jongste zoon die de hele dag achter een PC werkt (en avonden ook).
  Ik zet de verwarming niet te hoog op de dag, ik vind het fijner om een warme trui plus vest te dragen. Onze woonkamer is op het zuidoosten en de zon kan de kamer vaak goed verwarmen.

  Wat fijn dat jullie stookkosten zoveel omlaag gegaan zijn :-)
  Een houtkachel lijkt me ook wel wat. Het liefst dan een speksteenkachel of een tegelkachel. Weinig hout nodig en fijne warmte.

 6. wij hebben goed opgelet en de kachel een stuk lager gezet. s’Avonds de houtkachel aan. We hebben de afrekening nog niet gekregen.

 7. Ik ben altijd zeer verbaasd over de lage stookkosten bij diverse mensen.
  Wij zijn per maand 250 euro kwijt met 4 personen, een goed geisoleerd huis, energielabel c want het is wel een jaren 30 huis, meer “eer” (winst) valt er qua verbetering van het huis niet uit te halen.
  Gas en electra: heeft men het dan alleen over de gemaakte gebruikskosten? of gewoon het maandelijkse voorschot icnl. vastrecht enz.?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.