Zakken voor een examen. Wat dan? 2 opties

zakken voor een examen

Zakken voor een examen?

Ik houd mijn hart vast voor de slagingskansen van mijn oudste zoon.

Hij doet dit jaar eindexamen voor VMBO-TL (mavo), en ik vind het echt een gevalletje 'het kan vriezen, het kan dooien.' Ik heb echt geen idee of hij zal slagen, of juist zakken, en vrees dat het beide kanten kan opgaan.

Speciaal middelbaar onderwijs: examen uitslag pas in juli

En het vervelende is, dat we het pas op 12 juli zullen horen! Ja, je leest het goed. Terwijl alle eindexamenkanditaten deze week hun uitslag krijgen, volgt de uitslag van eindexamenkandidaten van het speciaal onderwijs pas veel later. En dat komt omdat zij eerst het schriftelijke examen doen, en daarna pas het mondeling. Zijn laatste mondeling is op 12 juli, dan moet hij een half uurtje wachten, en dan volgt eindelijk het verlossende woord.

Zakken voor een examen: Faalangst en gedemotiveerd worden als uitleg

Zelf dacht ik dat we deze week toch in ieder geval alvast de uitslag van het schriftelijk examen zouden horen. Dat zou toch al een goede indruk geven, van de kans op slagen. Ik keek daar dus erg naar uit. Maar de dekaan legde uit dat een eventuele slechte uitslag faalangst veroorzaakt bij het mondeling. En een goede uitslag werkt demotiverend bij het mondeling…

Als onze oudste zoon slaagt is er niets aan de hand, en kan hij de opleiding gaan doen waar hij warm voor loopt: Game Developer in Ede. Maar wat als hij zakt?!

Zakken voor een examen: 2 opties

Bevreesd mailde ik zijn dekaan voor meer informatie voor 'het geval dat'. Ik dacht namelijk dat hij dan zijn laatste jaar bij een 'gewone' school moest overdoen. De school zegt namelijk dat het niet goed is voor leerlingen om dat laatste jaar nog eens over te doen bij het speciaal onderwijs. Maar omdat hij de uitslag zo laat krijgt, zijn alle reguliere middelbare scholen natuurlijk al gesloten vanwege de vakantie!

De dekaan noemde twee opties bij zakken voor een examen:

  1. Het examenjaar VBMO-TL opnieuw doen op het speciaal onderwijs, maar dat wordt meestal afgeraden vanwege de sociaal-emotionele ontwikkeling.
  2. Bij een MBO niveau 1 opleiding instromen, bijv. Assistent in de techniek AKA of Assistent breed (Zorg en welzijn; economie en dienstverlening ). Daar is bijna altijd plaats. Tijdens deze een-jarige opleiding kan hij dan proberen alsnog zijn diploma te halen door het vak waardoor hij zakte op te halen: dat doet men eveneens aan het MBO.

Ik heb al een beetje zitten neuzen in die MBO niveau 1 opleidingen, maar ik hoop natuurlijk dat het niet nodig zal zijn. Dat maakt het wat lastig om me er uitgebreid in te verdiepen merk ik. Ik hink teveel op twee gedachten, en hoop dat het niet nodig zal zijn.

Zakken voor een examen in het algemeen

Bovenstaande kwestie was natuurlijk vrij specifiek en persoonlijk. De meeste kinderen doen immers eindexamen op een reguliere school. Wat zijn de opties voor je kind als hij zakt voor een examen op de middelbare school?

  1. Het jaar overdoen. Gezakt voor Havo 5? Gewoon Havo 5 nog een keertje doen.
  2. Gezakt vanwege 1 vak?! Dan kun je er ook voor kiezen dat je kind via Vavo, het volwassen onderwijs alleen dat ene vak overdoet. Het grote voordeel hiervan is dat je kind niet nog een keer het hele schooljaar op school hoeft over te doen. Zeker voor kinderen die enorm balen van school kan deze aanpak een uitkomst zijn. De middelbare school blijft dan verantwoordelijk maar je kind volgt de lessen elders.
  3. Gezakt voor mavo 4? Dan is het ook mogelijk om door te stappen naar het mbo en daar aan een opleiding te beginnen. Dit is ook een uitkomst voor kinderen die gruwen van school, en al goed weten wat ze willen 'worden'.

Zakken voor een examen is schitterend - cryptogram!

Huh? Hoezo is zakken voor een examen schitterend? Maar deze zin blijkt een bekend cryptogram te zijn. En het antwoord is volgens Mijn Woordenboek 'stralen'. Je kunt inderdaad stralen voor een eindexamen. Hoewel dit volgens mij een wat ouderwetse uitdrukking is. Ik hoor hem tenminste zelden tot nooit.

Middelbare school leestips

Wie heeft ervaring met kinderen die zakken voor eenexamen? En wat was jullie aanpak?

Vergelijkbare berichten

9 reacties

  1. Wat spannend! Ik was destijds ook bang dat jongste zoon zou zakken en zelf had hij ook het idee dat hij het niet zou halen omdat hij dacht dat hij het vak Nederlands had verknoeid. Wat dus niet zo was, maar het beïnvloedde wel de rest van zijn examens. Gelukkig heeft hij zijn diploma toen gehaald.

    Ik mis trouwens een optie bij jouw zoon. Stel dat hij zou zakken, kan hij dan echt niet naar 'gewoon' onderwijs? Een kleine VMBO school. Paste ook goed bij mijn zoons.
    Verder kan ik er niet zoveel over zeggen. Als jongste zoon toen gezakt was, had hij het vierde jaar gewoon nog een keer moeten doen.

    Sterkte met alle zenuwen!

  2. Als het al zou gebeuren, dan is er toch eerst nog de mogelijkheid een herkansing te doen?
    Ik heb na de MAVO een tussenjaar gedaan, dat heette toen Orienteren en Schakelen. Ik weet niet of dat nog bestaat overal, ik vind het alleen in Utrecht. Ik was wel geslaagd voor al mijn vakken op de MAVO maar ik deed dat jaar voor het orienterende gedeelte en voor de fun hadden ze nog bedacht dat ik een paar vakken wel op Havo-niveau kon doen.

    1. Misschien wel inderdaad. Maar de herkansingen zijn volgende week al, en mijn zoon hoort het dus pas halverwege juli! Dus ik weet niet precies hoe dat zit.

  3. Onze zoon heeft in 2009 de AKA opleiding gedaan. Daarna de IT opleiding op de MBO gewoon onderwijs. Maar niet afgemaakt hij viel na dat speciaal onderwijs in een groot gat.Nu zit hij thuis en heeft onderzoeken gehad om dat naar school gaan geen nut heeft. Hij komt niet verder nu samen met MEE een WAJONG uitkering aanvragen en werken bij de WSD

    Maar ze komen bij speciaal onderwijs ervan terug om jongeren terug te sturen naar gewoon onderwijs

    Heel veel succes met het wachten

    1. Was de overgang te groot voor hem denk je? Het verschil zal best groot zijn namelijk. Mijn zoon zit nu bijvoorbeeld in een klas van maar 7 leerlingen, en dat worden er natuurlijk tussen de 25 en 30!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.