Spek jij de lokale middenstand?

detailhandelIk zie het hier in de Achterhoek in diverse dorpjes: lege winkelpanden. Het geeft een wat trieste aanblik.

Toen ik als kind hier opgroeide had het dorpje Westendorp twee supermarkten, een postkantoortje, een fietsenmaker annex soort Blokker avant la lettre, en een schoenenwinkel. Alleen de fietsenmaker is nog over… Superjammer, want het maakt kleine dorpjes minder leefbaar, en Westendorp vooral een dorp waar ik doorheen moet om naar Varsseveld te rijden, waar ze wél een supermarkt hebben.

Buurtsuper te duur

Maar tegelijkertijd ging ik, toen we nog in de stad woonden, ook niet naar de buurtsuper voor mijn grote boodschappen want die vond ik te duur. Ik bezocht de buurtsuper vooral voor dingen die ik vergeten was. Weliswaar vind ik het jammer als buurtsupers verdwijnen, maar als consument ben ik van weinig nut. Ik vind het jammer als zulke winkels verdwijnen, maar als mensen mij vragen of ik er zelf veel kocht, dan zwijg ik beschaamd.

Het gaat slecht met de detailhandel

Volgens het CBS nam het aantal faillisementen in 2012 met 21,7% toe ten opzichte van 2011. Vooral kledingwinkels, meubelzaken, lampenwinkels en doe-het-zelf winkels waren het haasje. Een belangrijke rol bij teloorgang van de detailhandel is het internet: steeds meer mensen kopen online. Dat is lekker makkelijk, en vaak ook nog goedkoper.

Ook hier maak ik me schuldig aan: ik koop denk ik vaker een boek via internet dan in de plaatselijke boekhandel. In mijn verdediging: als ik er kom hebben ze een boek vaak niet. Dan kunnen ze het gratis voor me bestellen, maar ja dat kan ik dan zelf ook wel eventjes doen.

Daar komt nog bij dat ik in het kader van de bezuinigingen zo min mogelijk geld wil uitgeven. En als ik al wat koop dan doe ik dat bij voorkeur via eBay. Daar schiet de plaatselijke middenstand natuurlijk ook niet mee op.

Winkels moeten hun spullen online gaan aanbieden

Gelukkig is er  wel een oplossing voor al die zielige winkeliers: vrienden worden met de vijand! Dat zegt hoogleraar e-commerce Cor Molenaar (60) in zijn boek Het einde van de winkels? Winkeliers moeten hun producten gewoon online gaan aanbieden. Stel dat je online een jurk bestelt, dan moet die dezelfde dag gewoon even bezorgd worden. Als het kan met een pizza, dan moet het toch ook met een jurk kunnen?!

Vroeger tijden, in een nieuw jasje?

Op een bepaalde manier doet het me een beetje denken aan de boeken van Cissy van Marxveldt en Sanne van Havelte. Daar kwam de detailhandel ook bij de mensen aan de deur, met hun producten. Het is geloof ik nog niet eens zo lang geleden dat melkboer een eerbiedwaardig beroep was, en dat de melkboer elke dag verse melk kwam brengen.

Pas met de opkomst van de supermarkten en de winkelcentra werd het gewoon dat je er als consument op uit moest om je boodschappen te halen. Wat dat betreft lijkt de cirkel rond: wellicht krijgen we onze spullen in de nabije toekomst weer thuisbezorgd. Nadat we het eerst besteld hebben vanaf onze tablet of smartphone.

Die hadden ze natuurlijk nog niet in de tijd van Cissy van Marxveldt!

Doe jij je bewust boodschappen om de lokale middenstand te helpen? En hoe combineer je dat met je eigen financiële huishouding?

Ik kan het me  simpelweg niet veroorloven om bijvoorbeeld die gezellige kaasboer proberen te redden door bij hem kaas te kopen, als het bij de Jumbo veel goedkoper is…. Weet je wel hoeveel kaas mijn kinderen (vr)eten?!

Similar Posts

11 Comments

 1. Ik spek niet bewust de plaatselijke middenstand.
  Wel is het zo dat het voor mij eenvoudiger is om eerst lokaal te gaan kijken dan om naar de stad te gaan.
  Scheelt tijd en reisgeld en sjouwen.

  Nu zijn wij een uit de kluitengewassen dorp met een aardig winkelcentrum waar de meeste bekende ketens en zo nog wat wel zitten.

  Een winkelcentrum dat overigens pas voor de helft af is.
  De andere helft is vanwege de crisis uitgesteld.
  Of het er ooit werkelijk komt betwijfel ik, want hoeveel winkels kan een dorp hebben?

  Het leeuwenaandeel van mijn spullen koop ik overigens tweedehands.
  Meubels, kleding, hobbymaterialen.
  Marpktplaats is er goed voor.
  En als het even kan loop ik de kringloop winkel binnen of struin een rommelmarkt af.
  Zelfs met deze crisis zijn er nog steeds mensen die met elke mode mee draaien en is de keus aan goede vaak bijna nieuwe spullen nog groot.

  1. Ik let er juist erg op in welke winkel ik mijn geld uitgeef: het gaat me niet alleen op wat ik koop maar ook waar mijn geld terechtkomt. Dus ik koop zoveel mogelijk bij de lokale middenstand, bij goede-doelen winkels.
   Maar vergis je niet: de supermarkt is niet in alles het goedkoopst. Het is handig om alles tegelijk te halen, en daar maken ze gebruik van. De kaasboer is goedkoper dan de supermarkt, dat scheelt enorm. De groenteboer is ook goedkoper, en de markt zeker. En de toko is ook veel goedkoper.

   NB: ik vind je blog leuk, maar het replyen maak je wel lastig. Je nmoet eerst van alles invullen, en dat telkens opnieuw, en daarna van alles aan en uitvinken. Dat weerhoudt me.

    1. Je moet elke keer in elk geval je naam en emailadres invullen. Dan aanvinken dat je geen spammer bent en in mijn geval het commentluv weer uitvinken, nog aanvinken of je email wilt ontvangen bij o.a. nieuwe berichten.
     Soms is dat een gedoe.

     1. Je hoeft helemaal niet iedere keer notify by email aan te klikken.
      als je dat één keer gedaan hebt gaat het verder vanzelf.

      Als je je cookies uit hebt staan moet je inderdaad je naam, mail en website iedere keer opnieuw intikken, maar dat kan dus ook simpeler.

      En waarom moet comment luv uit?

 2. Ik moet eerlijk zeggen dat ik bol en zulks vaak wel erg makkelijk vind. Afgelopen week heb ik de plaatselijke boekhandel wel een boek dat ik graag wilde hebben laten bestellen. Kleding koop ik niet graag hier meestal, omdat we hier vooral tuttige oude vrouwen winkels hebben voor kleding – oh ja, en een Zeeman. Maar ik bestel dan wel zo af en toe iets bij een kleine webshop. Hobbyspul is lastig locaal kopen; hier in de stad hebben we daar geen winkel voor, die in een plaats verderop kan ik alleen contant betalen en dan moet ik weer een eind extra lopen om te pinnen… verder ken ik wel nog wat winkeltjes in grote steden zo’n 30 tot 50 km verderop, maar daar moet ik dan ook maar net zijn op het moment dat ze open zijn – het ene winkeltje kwam ik vrijdag voor het eerst, terwijl ik anderhalf jaar in die stad gewerkt heb – maar als ik in het centrum kwam in mijn pauze oid waren ze op de een of andere manier altijd dicht, en dan moest ik vrijdag bijna over de thee drinkende medewerkers heen klimmen om bij de wol te komen die ik wilde bekijken. Verder waren ze heel vriendelijk en zo, maar daarmee verbaast het me dan niet dat er steeds meer mensen via internet dingen bestellen.

 3. Hetzelfde hier! Behalve bij de boekwinkel: die stuur ik gewoon een mailtje om te vragen of ze een bepaald boek kunnen bestellen, zodat ik het in de winkel op kan halen en er boekenbonnen voor kan gebruiken. Afgelopen zaterdag kreeg ik er zelfs het christelijke boekenweekgeschenk bij, en die heb ik vanochtend in de trein (reistijd van ouders naar studiestad is vier uur) gelezen. Daar kan internet toch niet tegenop!

 4. Ik probeer zo veel mogelijk lokaal te kopen. Wel snuffel ik op internet rond om zo goed geinformeerd te zijn en prijsbewust. Enige tijd geleden hebben we een vaatwasser aangeschaft. Op internet rond gekeken (samen met mijn man – die heeft er meer verstand van als ik) We zijn ook plaatselijk gaan kijken, wat blijkt de prijs lag erg dicht bij elkaar. Internet was (in 1e instantie) goedkoper maar daar kwam nog bezorgkosten bij of je moest de vw zelf ophalen. Dus prijsverschil was er niet. De plaatselijke ondernemer bracht de vw tot in de keuken en nam alle verpakking mee.

 5. Sinds ik ontdekt heb dat ik bij de plaatselijke boekhandel ook boeken online kan bestellen, koop ik niet meer bij Bol.

  Ik wil graag dat deze boekhandel blijft bestaan, het is een prachtige winkel, heel groot, twee verdiepingen, in een monumentaalpand in hartje Deventer.

  Dus ja, áls ik een boek koop, dan bij hen.

 6. Toen wij nog op een dorpje woonden, deed ik zelden boodschappen in het dorp. Ik reed altijd naar de stad en kocht alleen de vergeten dingen op het dorp.
  Inmiddels wonen wij in diezelfde stad en daar koop ik vrij veel..en dat heeft verschillende redenen.. 1). ik ben vreselijk ongeduldig.. als ik iets wil hebben dan, wil.ik.het.NU! En 2). ik wil vaak zien of de kleuren in het echt er ook zo uitzien (bij wolletjes, stofjes etc), zodat ik geen miskoop doe als ik het ongezien koop. Dus eigenlijk zijn het een beetje egoïstische redenen…maar dat zal de ondernemers een worst wezen… want ik spring zo op mn fietsje naar de boekhandel om een boek te halen. Ietsje duurder dan bol.com.. maar wel vandaag nog in huis! ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.