Reacties

Slechte gewoontes die me geld kosten + goede gewoontes die geld besparen — 33 reacties

  1. Leuk tips. Je kan deze nog zeker toevoegen:
    - minder sportief rijden met de wagen (brandstofbesparing)
    - spaarlampen gebruiken en geen toestellen in de stand-by stand laten staan
    - gebruik maken van kortingsbonnen uit de reclamefolders (koop wel niet vanwege de bon)
    - klantenkaarten bij supermarkten leveren spaarpunten op die je kan inruilen voor kortingsbonnen
    - wacht om dure dingen te kopen tot het black-friday is, misschien is er wel korting op het product
    - hou je inkomsten en uitgaven nauwgezet in de gaten via een gratis tool (vb. WinBank)

    • Ik vul deze tips graag even aan :)

      - Wacht níet op black friday, dit is een hoax. Producten zijn dan niet goedkoper ;)

      - Gebruik géén gratis tool om je uitgaven bij te houden, want je geeft al je gegevens gratis weg en ze gebruiken die gegevens dan weer om je passende advertenties te serveren. Gebruik gewoon een offline programma zoals die van Open Office. Ook gratis.

  2. Wat goed dat je je valkuilen kent 😁. het is wel een goed idee om hier eens over na te denken.

    Dingen kopen en ze dan niet gebruiken is een eigenschap die geld kost..
    Niet tijdig op dingen anticiperen (en dan NU nieuwe goede schoenen nodig hebben voor zoon) ook. Moeite met stoppen met douchen….

    Ehm… aan de spaarzame kant: ik ben spaarzaam met energie, koop bijna alles tweedehands (wel goede kwaliteit), ben niet gericht op spullen en ben met weinig tevreden.

  3. Bij de slechte gewoontes zie ik heel veel herkenbaars. Ik merk dat ik de neiging heb om mezelf te 'troosten' met iets online kopen als ik niet lekker in mijn vel zit. Inmiddels mag ik wel mijn mandje vullen, maar afrekenen mag niet gelijk. Eerst kijken of ik het een dag later nog steeds leuk vind en/of nodig heb en/of wel echt wil hebben.
    En qua goede gewoontes ben je volgens mij lekker bezig!

    • Ik herken dat gevoel van lekker online shoppen als troost of traktatie. Wat bij mij ook goed werkt: dit doen bij de bibliotheek. En dan niet kopen maar boeken reserveren. Dat kost niets, en het geeft wel dat fijne gevoel.

  4. Facebook blokkeer ik al 10 jaar maximaal en van de andere website worden alle reclames geblokkeerd. Op m'n brievenbus heb ik een nee-nee-sticker. TV kijk ik reclameloos on-demand. Reclames zie ik dus alleen langs de weg of in de winkel. Langs de weg vind ik asociaal en vaak verkeersonveilig. Zie dat dus meer als antireclame. In de winkel is een reclame eprima als ik het toch al van plan was om te kopen, maar anders ga ik ook daar niet op is. Mijn enige vervoermiddel is een 2de hands fiets die ik inmiddels alweer 15 jaar met veel genoegen gebruik. Ik fiets niet elektrisch, daar val ik te weinig van af.

    Kleren koop ik pas als iets versleten is. Een droogtrommel heb ik niet, alles gaat aan de lijn. (Heb je al eens op je elektriciteitsmeter gekeken wat het afgeschakelde verbruik is voordat je hem met de knop uit zet? Kan erg meevallen. Vaak zakt dat verbruik wel iets als je ook echt de stekker uit het stopcontact haalt.)

    Met troostkopen heb ik totaal niets. Ik heb een volwassen en goed opgeleide kennis die bij elke financiele meevaller zichzelf wil trakteren. Komt bij mij bijzonder kinderachtig over.

    Erger is het dat ik slechte gewoontes heb die erg weinig kosten. Zo vind ik de goedkoopste repen van de Jumbo lekker, net als de Hema Tompoezen. Respectievelijk 45 en 75 cent per stuk. Kan die troep niet een stuk duurder zodat ik er wat minder van mee naar huis neem?

  5. Reklames kijk ik overheen en als ze toch in mijn hoofd komen blokkeer ik ze ;)
    Verder met lijstje boodschappen doen en alleen halen wat erop staat...
    Een hekel aan winkels zoals Xenos en action want ook ik kom dan met dingen thuis waar je je van afvraagt moest dat nou haha
    En 2e hands kleding koop ik nooit ;)
    Groetjes

  6. Waarom is geld uitgeven aan ‘onnodige’ dingen een slechte gewoonte? Als je er blij van wordt en je kunt het betalen, dan is dat m.i. hartstikke zinvol. Ik vind mezelf blij maken een heel goede bestemming voor het geld dat ik overhoud na betaling van alle ‘nodige’ dingen. Dus als jij blij wordt van jurkjes en telefoonhoesjes, schrap dat dan snel van je ‘slechte gewoontelijstje’, en zet jezelf blij maken bij het ‘goede gewoonte’ lijstje. Het jaar heeft vier seizoenen, er kunnrn dus nog zeker twee telefoonhoesjes bij! Shopse!

  7. Poeh. Ik doe dus juist wel af en toe die kopjes koffie en soms zelfs een croissantje (mijn guilty pleasure). Ik weet dat het geld kost maar het is echt een van mijn weinige 'uitjes'. Ik begreep dat ik je heel veel kunt besparen met het wijzigen van alle gloeilampen in LED-lampen. Dat zou ik nog wel kunnen doen. En natuurlijk in de sale kopen (maar je dan weer niet laten verleiden tot het kopen van extra artikelen). En opruimen en dus eventueel shoppen in je eigen kledingkast.

  8. ik ben ongelooflijk goed in het bibliotheekboeken te laat inleveren. herstel ± ik ben heel goed in rekeningen te laat betalen...heel duur geintje

  9. Goh, ik moest daar even diep over nadenken. Maar zeker gewoontes die mij geld kosten, kan ik niet verzinnen. Echt niet! Maar gewoontes die mij geld opleveren ook niet. Nou ja, ik kan heel goed door de Action, Xenos of zelfs Ikea lopen en met niets buiten komen. Telt dat ook?

  10. Wat een goede tips meteen om geld te besparen, dit overzicht! En bij je goede gewoonten merk ik bij mezelf dat het beter is dat ik ook lid word van de bieb. Ik koop zo vaak boeken. En dan staan ze na het lezen maar een beetje te staan in de boekenkast. En ik lees een boek bijna nooit voor een 2e keer. Ik ga zo gelijk eens kijken hoe duur een bieb tegenwoordig is. Volgens mij wel veel duurder dan vroeger...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder