Schoolreisje te duur

Toen ik in de nieuwsbrief van de basisschool las dat het schoolbudget een schoolreisje niet toestond, vond ik dat eigenlijk wel charmant en pittoresk.

Oorspronkelijke reden voor schoolreisjes achterhaald

Ik ben toch al niet zo’n fan van schoolreisjes, en al helemaal niet van die enge busreizen. Bovendien is de oorspronkelijke reden voor schoolreisjes, arme kindjes trakteren op een leuk uitje dat ze vanuit het ouderlijk gezin niet zullen maken, toch niet meer geldig. Tegenwoordig zijn kinderen vaak al in menig pretpark geweest. En dat als alternatief op school ‘iets leuks ‘gingen doen vond ik erg origineel.

De logistieke puzzel van de week

Minder leuk vind ik dat dit ‘leuks’ over drie dagen is uitgesmeerd, waardoor ik voortdurend op de nieuwsbrief moet kijken hoe laat ik de kinderen nu weer naar school moet brengen, en hoe laat ik ze weer moet ophalen.

Vandaag is dat rond half tien, en moet ik ze ophalen rond half drie.
Morgen is dat om negen uur, en blijven ze slapen.
En woensdagochtend moet ik ze om half tien weer ophalen.

Om de puzzel ingewikkelder te maken heeft mijn jongste dochter morgenavond weer eens een Event van de middelbare school. Mijn man neemt daarom morgenochtend de auto mee naar het station. Als hij ‘s avonds aankomt, rijdt hij door naar het Event, en neemt mijn dochter+fiets weer mee naar huis.

Dit betekent dat ik dus vandáág alle slaapspullen van mijn twee jongste zoontjes al op school moet droppen, want dat gaat me morgen op de fiets niet lukken. Hoewel ik een voorstander ben van ‘licht pakken’, ontkom ik toch niet aan een slaapzak en slaapmatje.

Al met al heb ik op deze vroege maandagmorgen al het gevoel dat mijn hoofd omloopt van het nadenken, en puzzelen hoe ik het allemaal passend krijg.

Gaat jullie school elk jaar op schoolreisje?
En wat is dan de bestemming?

Similar Posts

30 Comments

 1. Hier gaan de ze toevallig deze week op schoolreis. Omdat we een kleine school zijn gaan groep 3 t/m 6 samen met de trein naar dierenpark emmen. Groep 1 en 2 gaan altijd naar kobus speelkasteel en groep 7 en 8 op kamp. De middelste vertrekt zo om half 9 en de jongste gaat woensdag. Een drukke week en veel geld armer.
  Groetjes Jolanda

 2. Bij mijn zoon op school gaan ze elk jaar vanaf groep 3 in juni, groep 1 en 2 blijven op school. Tot afgelopen jaar gingen ze altijd naar hetzelfde natuurgebied maar sinds dit jaar is daar verandering in gekomen. Er is gebleken dat de kinderen het niet zo leuk meer vinden elk jaar naar hetzelfde. Het schoolgeld is dit jaar dan ook met 15 euro verhoogd naar 60 euro voor de nieuwe vorm van het schoolreisje. Pretparken worden niet aangedaan ze gaan vanaf nu naar een kleine dierentuin of een binnenspeeltuin bij slecht weer.

  Veel plezier voor je kids en jij met je haal-en-breng schema ;)

  Groetjes Isabelle

 3. Toen zoonlief nog op de basisschool (vrijeschool) zat zijn ze in al die jaren een keer naar de dierentuin geweest en dat was gekoppeld aan een les, ze gingen met het OV (trein en de bus). De andere jaren gingen ze met de fiets ergens naar toe (Low budget) of ouders reden met auto’s. Hij heeft het nooit gemist de pretparken en de uitjes met de bus.Hij heeft er erg leuke herinneringen aan, vooral dat de juf na het zandkastelen bouwen in de regen, het haar erg leuk leek om in de regen te gaan zwemmen en dan ook meteen de daad bij het woord voegde.

 4. Volgende week maandag gaat de jongste op schoolreis, naar het dolfinarium, ik vind het een pittig schoolreisje voor de wijk waarin de school staat, want de meeste mensen vinden het een behoorlijk bedrag voor de schoolreis.
  En was is er gebeurd met lekker naar de speeltuin en ouderwets ravotten..zucht, deze ouderwetse moeder zwaait haar kind volgende week maar uit.

 5. Hier gaan ze vanaf groep 1 al. De ene keer Duinrell de andere keer de Linneuashof soms de Efteling. Het kost ons ong 15 euro per keer. Schoolgeld is maar 20 euro en schoolreis valt et buiten

 6. Oh, nou succes met regelen! Wel leuk dat ze het zo doen maar best lastig voor jou!

  Bij klein meisje gingen de kindjes naar de Efteling. Punnikjes van vier! :O Kostte 23.50 maar ze is uiteraard nog niet mee gegaan. Ik vind dat niet leuk, de Efteling daar wil ik haar zelf mee naartoe nemen, niet via school. Er zijn hier in de buurt zo veel leuke dingen te doen, zoals Neeltje Jans of een boer bezoeken. Misschien ouderwetsch, maar Efteling in groep 1 vind ik echt idioot.

  1. Kinderen van vier zou ik dan alleen in het sprookjesgedeelte van de Efteling laten gaan. Al die enge apparaten vind ik niet geschikt voor zulke kleine kinderen.

   Maar ik vind de Efteling voor groep 1 ook erg overdreven, en het lijkt me ook veel te veel voor die kleintjes.

 7. Onze kinderen gaan ieder jaar naar een pretpark…Een keer zijn ze gaan wadlopen. De kosten? Rond de 25,00 euro. In groep 8 gaan de kids op de fiets naar een camping en verblijven daar 3 dagen kosten 80,00 euro. Ook weer met een hoog pretparkgehalte en veel patat! Op de camping zelf is een subtropisch zwembad. Ik mis de creativiteit! Laat de kinderen zelf met ideeen komen: een bonte avond, douanespel , broodjes bakken boven vuur, een dropping etc.

 8. Wij gingen ook wel op schoolreisje, voor elk jaar had je een vaste trip. Bijvoorbeeld de Speedo in Rotterdam, Drievliet, Efteling, Bobbejaanland, op kamp, enzovoorts. Volgens mij hoefden we daar niet extra voor te betalen.

 9. Ja, zoonlief gaat morgen naar de Floriade. Dat vind ik best een leuke schoolreis hoor, maar bij die ene keer in het jaar blijft het helaas nooit. Hoe vaak ze wel geen uitstapje tussendoor plannen, dat hoeft van mij nu net weer niet. Vaak omdat er dan weer bij ouders gebedeld moet worden wie wil helpen met autorijden. Gelukkig kost het nooit extra geld, daar betalen we al een ouderbijdrage voor aan het begin van het jaar, maar voor mij mag het best wel wat minder. Ik heb wel eens een ouderbespreking meegemaakt waarbij ouders vroeger waarom ze nooit naar de Efteling gaan met schoolreis. Dat vind ik toch zoiets belachelijks, dan denk ik: “Mens, je kunt toch zelf met je kinderen gaan!”.

  1. Ik ben ook geen voorstander van al die excursies tussendoor. Volgens mij is het voor iedereen belastend, zowel leerkrachten als ouders, en voor kinderen brengt het veel onrust.

 10. Op school van de kinderen gaan in drie groepen op schoolreisje. Groep 1/2 naar bijv Sprookjeswonderland in Enkhuizen of naar Oud Valkenveen in Huizen. De groepen 3 t/m 5 gaan naar bijv. Duinrell,Julianatoren, Drievliet oid. Groep 6/7 gaan iets doen op het strand of in het bos. Groep 8 heeft in het begin van het schooljaar een kamp van 3 dagen (kosten EUR 80). Het schoolreisje kost voor alle groepen EUR 30. Daarnaast betalen we een ouderbijdrage van EUR 35 per jaar en daarvan doen ze diverse uitstapjes, Artis, de Hortus, klankspeeltuin, Nemo etc. Ik genoot als kind erg van het schoolreisje, keek er al weken naar uit. Wat het mijn ouder heeft gekost weet ik niet daar werd niet overgepraat en geld was geen probleem.
  Ik zie het plezier nu ook bij dochter terug (zij gaat volgende week naar Julianatoren). Vorig jaar ben ik met groep 7 van zoon meegeweest naar Archeon. Het goot de hele dag en ik heb niets anders gedaan dan verbieden. Leuk zo’n verantwoord uitje maar de meesten vonden er geen bal aan en werden er vervelend van.

 11. Hier gaan ze om het jaar met de bus naar iets binnen de provincie waar ook nog een educatief karakter aan zit. Het andere jaar hebben ze een feest op school.
  Alleen groep 8 gaat altijd 3 dagen op kamp.

 12. Bij ons ook schoolreisjes. Meestal een mix van iets met een meer educatieve lading en een speelpark. Onze kinderen worden niet verwend met allerlei uitstapjes dus op zich vind ik het wel fijn dat ze zo eens ergens komen. Ja, die bus… ben altijd weer blij als ze weer thuis zijn. In groep 0 (!) zou oudste zoon eigenlijk naar het land van ooit gaan maar daar liet ik hem niet heengaan, veel te jong! En ze zijn hier eens naar de Efteling geweest. Ik zag het eerst niet zitten maar daar waren goede afspraken over gemaakt, kleuters gingen niet mee en de onderbouw mocht niet overal in en alleen de hoogste groepen zonder begeleiding.
  In groep 8 gaan ze op de fiets op kamp. Is altijd erg leuk.

  Iets leuks op school doen klinkt ook prima, ik hoop dat je ‘t allemaal sluitend krijgt ;)

 13. Onze kids gingen zo’n 20 jaar geleden al vanaf groep 3 t/m 7 op kamp. De school deed daar zo’n ander halve week over voordat alle groepen een nacht weg waren geweest. Geen idee meer welk prijskaartje hier aan gehangen heeft.
  Vaak gingen onze 3 achter elkaar. Een week lang niet genietende kinderen in huis (zucht),een week allerlei vuilnis zakken met luchtbedden en slaapzakken in de gang, je kent dat wel. En op kamp moet je vooral NIET te veel slapen. Deze moeder was altijd weer blij als het spul weer gewoon lekker thuis was.

 14. Op de vorige basisschool betaalde ik geloof ik 45 euro schoolgeld per kind, en daar zat het schoolreisje bij in. Op de kleine basisschool waar mijn twee jongsten nu zitten is het schoolgeld 22,50.

  Voor deze drie dagen, die in plaats van het schoolreisje zijn, moest ik nu 12,50 per kind bij betalen.

  Ik vind het leuk om van jullie allemaal te lezen hoe de school de schoolreisjes invult!

 15. Ik zit in de OR van onze school… groepen 1,2 en 3 zijn dit jaar naar schateiland geweest. Een groot indoor speeltuin.ouders hebben gereden en de kinderen vonden het GEWELDIG!! groep 4,5,6 en 7 zijn dit jaar naar de efteling geweest. Als je als grote groep gaat valt de entree-prijs best wel mee. En bij ons is het alleen entree. eten en drinken moeten de kinderen zelf meenemen.

  Deze schoolreisjes zit bij het schoolgeld van 40 euro per kind.

  Onze oudste zit nu in groep 8 en die is in sept. al op schoolkamp geweest. Daar moest wel bijbetaald worden 25 euro voor 3 dagen, 2 nachten eten, slapen en ravotten ;-)

 16. Bij ons is het het schoolreisje meestal iets met een educatief karakter, mijndochter gaat met groep 7 en 8 naar het watermuseum, daarna naar een “natuurgebied”hier krijgen ze als afsluiting ook nog patat. de kosten zijn voor alle groepen gelijk €11 en schoolgeld is €10. Als je schoolreisjes hebt met educatief element dan zit er subsidie bij. er gaan ook tweegroepen naar verkeersparken assen , maar die krijgen voordat geld er geen patat bij. groetjes Maaike

 17. Wij sparen nu al 2 jaar op de school van mijn dochter voor een Rome reis ( 5e klas VGO ), komt op bijna 750 euro!!!!
  In de 1ste ging ze naar Ameland, kosten 75 euro. In de derde fietsen in Zuid-Limburg, kosten 110 euro. Dit jaar zijn ze naar Den Haag geweest, kosten 37 euro exlusief drinken en eten, en morgen gaat ze voor 10 euro naar Schiermonnikoog, alles exclusief.
  En niet mee laten gaan? Dat kan gewoon niet, dus ik koop al jaren geen kleding meer voor mezelf, ga niet op vakantie in de zomer, en eet nog net geen droog brood.
  Ik heb een minimum salaris en ben alleenstaand.

  1. Wow, dat ligt bij ons ook in de toekomst. Mijn jongste dochter zit nu in de eerste klas van het Gymnasium, en ik geloof dat er ook een reis naar Rome in het verschiet ligt. Wat slim om daar nu al voor te gaan sparen!

   Ik zal eens op de website van de school gaan kijken wat dit eigenlijk moet gaan kosten. Ik vind het een schrikbarend bedrag, wat ik zelf dus noooooit zou uitgeven aan een vakantie.

 18. Ik heb de schoolreizen gelukkig nu achter de rug, jongste is vandaag aan het eindexamen begonnen. Het kostte ons veel geld om ze steeds weer mee te laten gaan. Op de basisschool ging het nog wel, hoewel, op ‘onze’ Montessoribasisschool begonnen de meerdaagse schoolreizen al vanaf groep 3, vanwege de zelfstandigheid..
  Maar op het VO gaan ‘ze’ pas echt goed los, elk jaar een vakantie-,sorry, werkweek. Barcelona, Londen, Edinburgh, Berlijn, Lille, Rome, Brussel.
  Na een uitbraak van buikloop tijdens een werkweek in Londen (vanwege het eten van goedkope plaatpizza’s uit zo’n pijpenlade- winkeltje, die al uren hadden liggen opwarmen)met als resultaat dat sommige klasgenoten bijna het vliegtuig niet meer in mochten, vanwege duidelijk zichtbaar ziekzijn, kwam de vraag om meer aandacht en geld te besteden aan gezond eten tijdens de werkweek. Zeker nodig, maar dat maakte het niet goedkoper.
  Tijdens de vulkaanuitbarsting moesten vliegreizen voor de werkweek geannuleerd worden. En het heet een werkweek, maar het zou m.i. in de hoogste klassen beter een winkelweek kunnen heten. Veel tijd vrijgeroosterd voor winkelen, 1 keer in die week een verplicht museumbezoek, anders mocht het geen werkweek heten. Verveelde leerlingen die bij de portier bleven hangen, en op aansporen van de leraar dan even hup-snel door het museum heen holden.
  Nee, ik ben geen fan van groots opgezette schoolreizen en werkweken. Het argument dat het voor kinderen van arme ouders noodzakelijk was, is m.i. gedeeltelijk achterhaald. Gemeenten subsidieren nu al heel veel uitjes en extra’s voor minima. Wel profileren scholen zich met veel extra’s, waaronder dure werkweken. Al heb ik wel het idee dat het regionaal kan verschillen, familie in het noorden van het land is heel wat goedkoper uit. Groet, Hsm.

  1. van mij hoeft het ook niet , mijn kind heeft dus net de “werkweek”toscane achter de rug . ping kassa ruim 500 euro. en dan ook nog een kind van 15 die zichzelf een alcohol vergiftiging dronk. ik gun het iedereen maar het kan best iets minder.

 19. Ook op de school waar ik tot voor kort werkte zijn al een tijdje de schoolreisjes afgeschaft. Prima, vond ik het. Vaak een lange, dure reis, een paar uur in een gelegenheid waar iedereen allang een keertje was geweest en dan afgemat en gestresst weer terug naar school. En stel je voor dat er onderweg iets gebeurt, je moet er niet aan denken.
  In plaats daarvan: om het jaar een bosdag met spelletjes en een toneelstukkie door de juffen/meesters en het andere jaar een schoolbreed project. Vaak voor een goed doel, met een leuke afsluiting waarbij de ouders etc. ook mogen komen. Daarnaast uitjes naar nabijgelegen dingen die passen in het lesprogramma. Het Openluchtmuseum bijv., maar ook de dierenwinkel op de hoek.
  En groep 6 gaat elk jaar naar het Archeon, als ze het over de Romeinen hebben, dat dan weer wel.

 20. mijn kind is net terug van toscane. niet te geloven ik ging naar een zandgeul in nijverdal [het had een naam] maar ja we schelen 45 jaar…..

 21. Ouderbijdrage is hier verhoogd met €2,50 per kind. Geen shockerend bedrag hoor, maar de reden erachter was dat ze anders niet de schoolreisjes konden bekostigen.. Tot zover klinkt het ook nog wel reëel.. Ware het niet dat de schoolreisjes oa naar het dolfinarium gaan. Ik gun het de kids van harte, maar moet je zien wat dat kost! En om nu te zeggen dat ze het veel leuker vinden dan een simpele speeltuin.. Mijn dochter niet in ieder geval :)

  Ik wou het schoolreisje positief benaderen, dus ik zeg: Wauw, het dolfinarium, leuk hoor met al die dolfijnen enzo. Dochter: “we gaan heus niet voor de dolfijnen hoor mam, er is een speeltuin bij en daar gaan we naartoe..” Ik stond perplex :) Dus een iets goedkoper uitje (met speeltuin uiteraard) had ook volstaan en hiermee was de verhoging van de ouderbijdrage waarschijnlijk niet nodig geweest.

 22. Ik lees nu trouwens pas de reacties die gaan over de reisjes op het voortgezet onderwijs.. Geloof niet dat die scholen hier in de buurt staan (gelukkig), wat een bedragen. Ik ben best voor educatie, maar als het zoveel geld moet kosten ga ik liever ook zelf mee op vakantie ;)

  Hier is één werkweek de norm. Niet per jaar, maar per niveau. Iedereen gaat dus in die 4, 5 of 6 jarig voortgezet onderwijs-leven 1x op werkweek. Dat is een hoogtepunt, maar kost niet eens zo heel veel.

 23. Onze kinderen gaan elke jaar op schoolreis. Het is wel zo dat een bus veel geld kost, dus gaan ze het ene jaar met de bus, en het andere jaar met eigen vervoer(ouders).
  De kleuters gaan naar een kinderboerderij met speeltuin, onze dochter ging vorig jaar naar dierenpark in Amersfoort.
  Dit jaar maken ze een uitzondering, het Openluchtmuseum bestaat zoveel jaar, en nu gaan ze daar naartoe, er schijnt daar dan een speciaal kinderprogramma te zijn. Met de jongste twee ga ik zelf mee, en dat vind ik dan wel prettig en leuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.