Schoolmelk: handig, of ongezonde kostenpost?

Last updated on September 4th, 2023 at 10:51 am

schoolmelk

Ooit werd schoolmelk op scholen geïntroduceerd omdat dit goed zou zijn voor de ontwikkeling en groei van kinderen. Het idee van schoolmelk waaide over uit Engeland. Het werd in Nederland overgenomen door het Crisis-Zuivelbureau.

Zij richten zelfs een speciaal comité op voor schoolmelk: Het Centraal Schoolmelkcomité.

Nog maar weinig kinderen drinken schoolmelk

Volgens Wikipedia drinken in Nederland zo’n 120.000 kinderen schoolmelk. Gemiddeld gaan er zo’n 1,55 miljoen kinderen naar de basisschool. Verhoudingsgewijs drinken er dus maar weinig schoolmelk! Maar 7,75 procent. Nu in een deel van het land de scholen weer zijn begonnen, is schoolmelk een actueel onderwerp.

Want neem je zo’n abonnement of niet?

schoolmelk

Schoolmelk op de basisschool

Als kind kende ik het hele fenomeen van schoolmelk niet. Ik bezocht een schooltje op het platteland, en daar had je dat niet. Toen mijn kinderen in de stad naar school gingen maakte ik op hun eerste school nog steeds geen kennis met schoolmelk. Pas toen we na vier jaar switchten naar een openbare basisschool wel! Ik vond dat toen erg leuk, en handig. Ik had namelijk vaak last van lekkende bekers. En als de kinderen op school melk kregen hoefde ik die bekers niet meer te gebruiken.

Ik geloof dat we een jaar een abonnement hadden. Toen las ik dat chocolademelk en ‘fristi’ ook hartstikke ongezond zijn. En de gewone melk vonden de kinderen vies. Bovendien had ik uitgerekend dat, als ik dan toch pakjes gebruikte, ik goedkoper uit was met een pakje van de Aldi of Lidl.

Wat kost het?

Schoolmelk wordt verzorgd door Campina. Voor een pakje halfvolle melk betaal je 0,36 cent en voor optimel drink framboos 0,38 cent. De chocolademelk die mijn middelste dochter dronk staat er niet meer bij op hun website.

Doet jouw school er aan mee?

Op de website van Campina kun je de naam van je school en plaats intypen. Je krijgt dan een overzicht van scholen die meedoen. De huidige basisschool van mijn kinderen doet er niet aan mee. Ook de openbare school waar ze naar toe gingen voor onze verhuizing naar het platteland staat er niet meer bij. Je vindt de zoekfunctie hier.

Melk op school gesponsord door de Europese Unie!

Toen ik informatie zocht over schoolmelk kwam ik een hippe website tegen: Melk op school. Duidelijk gericht op schoolkinderen, met vrolijke felle kleuren. Maar bijna alle links leiden gewoon naar Campina. En linksonder staat ‘Campagne gefinancieerd door de Europese Unie’.

De Europese Unie blijkt warempel een speciale website voor het Europese Schoolmelk Programma. Achterliggende gedachte is de toekomst van de gezondheid van de toekomstige generatie bevorderen.

‘Het Europese Schoolmelk Programma stimuleert kinderen om zuivelproducten te gebruiken en te zorgen voor een uitgebalanceerd dieet. Het programma heeft ook een opvoedende rol; het wil blijvende goede eetgewoonten bevorderen’

Het programma Andere tijden maakte een reportage over de geschiedenis van schoolmelk.

Kritiek

  • Veel scholen vonden het uitdelen van schoolmelk veel gedoe.
  • Schoolmelk uitdelen niet hoort bij het takenpakket van een school. School is verantwoordelijk voor onderwijs. Voeding is de taak van de ouders.
  • Schoolmelk wordt geleverd door een commercieel bedrijf: Campina. Het is niet passend als een school een bedrijf helpt winst te maken.

Wat vind jij van schoolmelk en de promotie er van?

Similar Posts

42 Comments

  1. Ik ben niet opgegroeid met schoolmelk. Wel met melk, maar dat dronken we thuis. Dat wil zeggen: karnemelk.
    De kinderen krijgen hier thuis wel melk en voor school krijgen ze een drinkfles met appeldiksap mee.
    Regelmatig haal ik hier de melk bij de boer. Dat is vol en dik, dus gaat direct op je kont zitten. Maar lekker is het wel om daar yoghurt van te maken en daar dan weer taart van te maken.

  2. Ben het vooral met Valhalla eens,bovendien is het uit de tijd en ook bedoeld om de boter/melkplas berg weg te werken.In Engeland is Jamie Oliver een actie begonnen om gezonde lunches op school te bereiden,naast pizza’s en kroketten kregen kinderen daar mierzoete toetjes en alleen maar melk met een smaakje: lees 15 E nummers in elk produkt.

    Hij stuitte daar op bedrijven die grote belangen hadden bij deze rommel (je zou het je hond nog niet voeren) en op de overheid die beweerden dat kinderen geen melk zonder smaakje willen.

    En of melk wel zo gezond is is nooit bewezen want wij zijn geen kalveren toch,de holbewoners hadden ook geen koe naast hun hol staan ;)

    1. Inderdaad. In engeland zijn de schoollunches ooit in het leven geroepen om kinderen tenminste 1 goede maaltijd per dag te laten eten, omdat ze het thuis niet kregen. Hierdoor presteerde ze minder. In het begin kregen ze gezonde lunches, maar door bemoeizucht van de overheid (te duur) en bedrijven met andere belangen is het meer fastfood met troep geworden, dan dat het nog gezond is. Maar het oorsponkelijke idee was goed.

    2. Ik geloof dat ik ook een aflevering heb gezien van Jamie Oliver die probeert de chocomelk en de Fristi uit scholen te verwijderen. Als die zoetige melkproducten er staan, nemen kinderen altijd die.

  3. ik ben zelf nog opgegroeid met schoolmelk die we altijd lauw kregen , en als je melk zowiezo niet lekker vind ,dan is lauwe melk al helemaal niet lekker, bij mijn dochter op school kreeg ze geen schoolmelk ,maar ze is er niet minder gezond door, ik vind het eigenlijk onzin, kan me wel voorstellen dat het in landen waar veel kinderen door armoede slecht eten wel een toevoeging is maar hier in nederland vind ik het echt onzin, bovendien zijn de meningen of melk nu echt wel zo gezond is verdeeld.

  4. Even een reactie vanuit een ander perspectief: ‘Schoolmelk uitdelen niet hoort bij het takenpakket van een school. School is verantwoordelijk voor onderwijs. Voeding is de taak van de ouders.’
    En wat dan met al die traktaties? Ik, als ouder, wil eigenlijk niet dat mijn dochter met al die zakken chips, cupcakes en snoepjes in aanraking komt. Niet alleen bij de verjaardag van de andere kinderen in de klas wordt er getrakteerd, maar ook met allerlei andere dagen: pasen, verjaardag juf, kerst, sportdag, avond4daagse etc. etc. etc. Als voeding een taak van ouders is vind ik ook dat de school dit extra (en vaak niet voedzame) voedsel niet meer aanbiedt, ik geef mijn dochter iedere dag al mee wat ze nodig heeft!

      1. Wij hebben een buurvrouw die vind het niet meer als normaal dat kinderen ongezond trakteren, want ze zijn toch jarig. Hun hebben 30+ kinderen in de klas zitten. Wij maar een paar kinderen, en redelijk gezond. Zoonlief heeft op ijsjes getrakteerd. Een groot succes. En wij hebben meester-/juffendag en dan worden er cadeautjes uitgedeeld aan de kleuters, maar vanaf een bepaalde leeftijd is dat niet meer stoer. Dus in de oudere klassen word er dan een cakeje/snoepje uitgedeeld aan de kinderen. Dus als ouder kun je wel willen, maar de kinderen vinden het echt niet stoer, hoor. Mijn kinderen zijn nog te jong, dus wie weet kan ik ze op goede gedachten brengen maar vriendjes hebben veel invloed.

        1. Ik heb het inmiddels opgegeven. Ik heb jarenlang gezond getrakteerd, maar eigenlijk was dat niet zo leuk voor mijn kinderen. De ongezonde traktaties werden gewoon veel meer gewaardeerd. Dus nu trakteer ik bijvoorbeeld een soepstengel met een dropveter met daaraan een drop vis geknoopt.

          Een beetje een combinatie van gezond en ongezond…

  5. Bij alles wat uit de EU en overheid gepromoot en gesponserord wordt zet ik mijn vraagtekens. Vaak zit er wat ander achter dan gezondheid, bv. het steunen van boeren en telers. In de tijd van de melkplassen kwamen ze opeens met Joris Driepinter uit de kast om je 3 glazen mewlk per dag te laten drinken. Er is niets mis met het steunen van boeren, maar zeg het dan eerlijk, dan kan je als burger eerlijke keuzes maken.

    Zelf had ik ook schoolmelk, ik gruwelde ervan. Ik hield al niet van melk en vaak als je het kreeg was het al lauw en niet koud meer.

  6. Bij ons op school was vroeger wel schoolmelk maar ik mocht dat niet van mijn ouders omdat het te duur was, hoewel ik mij nu bedenk dat wij het financieel echt niet slecht hadden.
    Maar zelf vind ik 20 cent voor een beker, elke dag ook best duur. Dan zou ik ze eerder wat van huis meegeven.

  7. Ik heb er nooit aan meegedaan. De Tupperware bekers, later flesjes en Mepal bekers, hebben me de afgelopen 20 jaar heel wat geld bespaard :-). En sinds ik ervan overtuigd ben dat melk helemaal niet goed is voor je, vind ik het hele schoolmelk-fenomeen al helemaal drie keer niets. Ik geef de kinderen vruchtensap, kruidenthee ed mee en dat bevalt me prima.

      1. Wij hebben voor zoonlief zijn 4e verjaardag voor zijn verjaardag een S.igg beker gevraagd en gekregen. Dit zijn absoluut lekvrije bekers, we hebben het al het hele jaar gebruikt en nergens last van. De flessen zijn erg prijzig dus vandaar voor de verjaardag, hij weet toch niks anders en een paar weken later ging hij ook naar school. Jarig in de vakantie, je kent het wel :-)

        En hij is uniek op school, niemand anders heeft hem het zijn allemaal M.epal flessen met hetzelfde plaatje.

  8. Ik heb schoolmelk altijd vies gevonden.
    Er zat in mijn tijd nog zo’n dikke gelige laag vet bovenop.
    Op de kleuterschool kregen we het in piepkleine glazen flesjes.
    Op de lagere school werden het die driehoekjes.
    Die werden elke dag met een vrachtwagen afgeleverd.
    Het was lauw het was vet, maar ja Joris Driepinter vertelde ons dat we 3 glazen melk per dag moesten drinken dus je dronk het manmoedig weg.

    Een jaar of zestien geleden werkte ik in het speciaal onderwijs.
    Daar werd de melk nog 1x in de week gebracht en er stond een grote koeling waar alles in ging.
    Ik verbaasde me er toen al over dat die kinderen allemaal fristi dronken.

    Overigens ben ik een grote melkdrinker.
    Lekker koud en halfvol daar doe je mij een plezier mee.

  9. Bij ons op school vroeger ook schoolmelk en mijn ouders vonden melk heel gezond, dus kreeg ik ook schoolmelk. Eigenlijk lustte ik geen melk, maar durfde dat niet te zeggen. Mijn vader was er altijd lyrisch over want hij had de oorlog overleefd op melk.
    Ik kwam er vele jaren later achter dat ik zwaar melkintolerant ben. Mijn hele gezin is lactose intolerant en mijn zoons hadden vroeger koemelkallergie. Dat had ik waarschijnlijk ook, maar projectielspugen werd in de jaren 60 niet gelinkt aan koemelkallergie.
    Ben eigenlijk niet zo voor schoolmelk. Liever schoolfruit of meer les over voeding zoals het kunstproject ‘De Tostifabriek’. Eigenlijk vond ik het hilarisch dat een moeder haar kind niet wilde confronteren met het feit dat die lekkere ham van die lieve, schattige varkentjes afkomstig is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.