Schoolgeld basisschool: teken van deze tijd? + 11 jaar later
Last updated on January 19th, 2024 at 04:01 pm
Schoolgeld basisschool.
Mijn kinderen zijn er inmiddels vanaf, maar 11 jaar geleden schreef ik er onderstaande blogpost over.
Schoolgeld basisschool
De nota voor de ouderbijdrage is weer binnen. Voor Ot (9) en Piet (7) betalen we 45 euro, en voor Teuntje in groep acht 150 euro. Dit relatief hoge bedrag komt doordat groep 8 aan het eind van het schooljaar een reisje naar Terschelling maakt. De ouderbijdrage wordt geïnd om activiteiten als Sinterklaas, Kerst, Carnaval en sportdag te financieren.
Schoolgeld basisschool niet verplicht. Maar….
Hoewel de ouderbijdrage niet verplicht is, kan de school besluiten je kind niet te laten deelnemen aan activiteiten waarvoor je niet betaalt. De school moet dan voor vervangend onderwijs zorgen terwijl die activiteiten worden gehouden.
Toen ik aan mijn moeder vroeg of ze voor mij schoolgeld heeft betaald op de basisschool in de jaren zeventig, zei ze van niet. Ook mijn schoonmoeder zegt dat ze voor mijn man geen schoolgeld betaalde.
Ouderparticipatie was niet nodig
Als kind had ik één schoolreisje per jaar, en verder had ik gewoon les van één vaste leerkracht die nooooit eens ziek was. Er waren geen excursies of uitjes, en op 5 december kwam een aftandse Sinterklaas langs. Kerstmis werd gevierd met kleurplaten en een kaars in een halve aardappel, en ik had de tijd van mijn leven.
Ouderparticipatie was niet nodig, en er heerste rust in de klas.
Nu vraag ik me af: is schoolgeld betalen op de basisschool een recente uitvinding? En komt die voort uit het feit dat het onderwijs tegenwoordig bovenal ‘leuk’ moet zijn?!
Schoolgeld basisschool 2021: wat is er veranderd?!
Elf jaar later is er iets veranderd wat betreft het basisschool schoolgeld! Op de website van de Rijksoverheid staat nu vermeld dat, ook als ouders het schoolgeld niet betalen, kinderen toch mogen meedoen aan activiteiten. Uitsluiten van activiteiten mag per 1 augustus 2021 niet meer!
Dit staat op rijksoverheid.nl te lezen:
‘Vanaf 1 augustus 2021 moet uw kind aan alle extra activiteiten van zijn klas kunnen meedoen, ook als u geen ouderbijdrage betaalt.’
Waar is schoolgeld op de basisschool eigenlijk voor?
Waar is schoolgeld op de basisschool eigenlijk voor? Waarom wordt ouders eigenlijk gevraagd dit te betalen? Het gaat niet naar het onderwijs, het salaris van de leerkrachten of zo. Het Nibud legt uit:
‘De ouderbijdrage is niet verplicht voor ouders van leerplichtige kinderen. Toch is dit geld belangrijk voor de school. De school financiert er bijvoorbeeld extra activiteiten mee.’
Oké, het schoolgeld op de basisschool is dus voor ‘extra activiteiten’.
Praktijkvoorbeeld basisschool schoolgeld
Op basisschool Het Volle Leven leggen ze het waarom van schoolgeld op de basisschool als volgt uit:
‘Op onze school worden buiten de reguliere schooltijden door actieve ouders en leerkrachten tal van sfeerverhogende activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld: sinterklaas (versiering, intocht), kerst (versiering, diner), paasontbijt, disco, avond4daagse en zomerfeest.
Veel van deze activiteiten kosten geld, en de kosten daarvan kunnen en mogen vaak niet uit de reguliere schoolgelden worden betaald. Daarom vragen wij je om een jaarlijkse ouderbijdrage.’
Wil je precies weten waarvoor het schoolgeld op jouw basisschool wordt gebruikt? Dan kun je dit vinden in de schoolgids. Volgens de Rijksoverheid zijn scholen verplicht deze informatie in de schoolgids te zetten.
Schoolgeld basisschool: wat hebben we het goed in Nederland
Wat je ook van schoolgeld op de basisschool vindt, feit is dat we het in Nederland erg goed hebben wat betreft het gratis onderwijs. Elk kind kan gratis goed onderwijs genieten. Dat is zeker niet overal het geval.
Even ter vergelijking: particuliere basisscholen in Nederland vragen tarieven tussen de €13.800,- tot circa €19.000,- per schooljaar. Dan is die 195 euro die ik 2010 moest aftikken ineens zo gek nog niet!
Arjen Lubach over geld in het basisonderwijs
Arjen Lubach deed een item over geld in het basisschool, met een hoofdrol voor fictieve basisschool De Strijkstok ; ) Het gaat over het geld dat vanuit de overheid naar het basisonderwijs gaat. Schoolbesturen beslissen vervolgens wat ze met dat geld doen.
Schoolgeld basisschool enquete: wat betaal(de) jij?
Hieronder kun je aanvinken welk bedrag schoolgeld jij voor de basisschool betaal(de). En je kunt ook zien wat anderen betaalden!
Leestip!
Zie ook mijn posts over betalen via iDealnet en Wat kost studeren?
Gebruikte bronnen o.a.: Rijksoverheid, Particulier Onderwijs Nederland, Nibud.
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Voor Moedervanelf:
Ik neem aan dat uw kinderen op een bijzondere (christelijke, katholieke of islamitische) school zitten. Die scholen krijgen geld van de kerk (dat komt van de gelovigen) en kunnen vanzelfsprekend met minder ouderbijdrage toe. Mijn kinderen (nu 36 en 32) gingen naar een openbare school en ik betaalde ook altijd een redelijk bedrag als ouderbijdrage.
Groet, Tecla
Hallo,
Ik ben lid van onze ouderraad en de hoogte van het bedrag is natuurlijk een altijd terugkerend dilemma. Wij hebben het afgelopen jaar het bedrag per kind van 25 euro opgetrokken tot 27,50 euro. Hiervan organiseren wij /hebben wij georganiseerd een themadag met dierendag, sinterklaas, een kerstfeest (met live muziek, cake en wat te drinken), carnaval (knutselen, kleding raad van elf, versiering, wat lekkers en drinken) Pasen, schoolreis (met bus weg) spelletjesdag en laatste schooldag met een presentje voor groep 8. Het is echt woekeren om het te laten lukken.
Ik heb laatst eens uitgezocht wat er op andere scholen door de ouderraad wordt gedaan. Vaak is dat veel meer dan feesten organiseren. Zo worden er crea- techniek- dramamiddagen georganiseerd. Thema-avonden en koffieochtende of zelfs extra speeltoestellen aangeschaft of gesponsord door de ouderraad. Sommige ouderraden worden behoorlijk gesponsord, andere schoolbesturen vinden dat niet kies. Het hangt er dus heel erg van af wat de ouderraad doet en waaruit zij allemaal hun middelen kunnen halen.
Tenslotte bleek dat de gemiddelde ouderbijdrage berekend over 28 scholen van ons overkoepelende schoolbestuur iets meer dan 37,50 te zijn. En is het bij ons in de regio zo dat er een stichting Leergeld bestaat die kan bijspringen als het ouders echt niet lukt het bedrag op te brengen. Dat gaat via de directeur van de school en kost wat burocratie, maar het kan wel.
Deze string is al een tijdje rustig, maar ik hoop toch dat jullie hier nog iets aan hebben.
Groetjes.
Ik heb geen idee wat mijn ouders voor mij betaald en eerlijkgezegd weet ik ook niet wat we voor onze kids betalen. Dat doet mijn man :-)
Dat heb je handig uitbesteed Linda ; )
Over het lager onderwijs weet ik niet zoveel meer. Ik ben ondertussen dan ook 45. Mijn hogere studies daar weet ik wel nog iets van. Voor mijn eindexamens van mijn laatste studiejaar werd ik bij de directie geroepen. Blijkbaar werden er nooit schoolkosten betaald door mijn ouders voor dit laatste jaar van mijn hogere studies. Ik was daarvan niet op de hoogte. Nadat ik de thuissituatie had uitgelegd aan de directie, heb ik toch mijn examens mogen afleggen en kreeg ik mijn voorlopig diploma. Daarna, toen ik werkte, heb ik de school zelf betaald en uiteindelijk mijn officieel diploma gekregen. Ik ben de school nog steeds dankbaar voor hun hulp hierin.
Wat fijn dat de school hielp inderdaad. Dat lijkt me nog een best een hele schrik te zijn geweest voor je, destijds! Superfijn dat je gewoon toch je examens mocht doen zeg.
Ha Nicole,
ik kan het me niet meer herinneren of ik schoolgeld betaalde voor Roosje.
Ik weet nog wel, dat de Bloemendaalse Schoolvereniging heeeeel veel schoolgeld vroeg. Er wonen dan ook rijke luitjes in die buurt.
En ik koos toch voor de kleinere Bos en Duin school om de hoek.
Het schoolgeld was er gewoon beduidend minder. Of misschien zelfs helemaal niks???
jammer dat ik het niet meer weet…
Prettig weekend!
Marlou
Ik kan me voorstellen dat de hoogte van schoolgeld best een rol kan spelen bij de schoolkeuze.
Het is nog steeds heel verschillend per school. Op de school waar ik werkte, betaalden ouders een bijdrage voor schoolkamp en voor schoolreis (en dat allebei apart, net voor het zover was) en dingen als Sinterklaas kwamen ergens uit een schoolpotje. Zelfs laptops hebben ouders geen bijdrage voor hoeven leveren. Vraag me niet hoe, maar het kon.
Wat betreft uitsluiten: ik vind het een schande dat dat kon (maar het gebeurde volgens mij vrijwel nooit). Blij dat dat nu niet meer kan.
Ja, vanaf 1 augustus mag dat inderdaad niet meer.
Tja, mijn dochter zit op een ‘dure’ school. Het is geen stichting, maar een vereniging waardoor de ouderbijdrage wel verplicht gesteld kan worden. Wij betalen nu aan schoolgeld en kosten overblijf (drie dagen, extra dagen +170 euro) 960 euro per jaar. Maar onze dochter krijgt er ook heel veel voor terug aan activiteiten en bv vakdocenten die je op andere scholen niet hebt. De resultaten- en dan niet alleen op kennisniveau- van de school steken dan ook al sinds jaar en dag ver boven die van alle andere scholen in de regio uit. En wij hoeven er gelukkig geen boterham minder om te eten, maar ik zou gerust ergens op bezuinigen indien nodig om dochterlief daar op school te hebben. Tenslotte zitten kinderen daar jarenlang heel wat uren!
Dat is inderdaad een relatief hoog bedrag voor de basisschool, maar superfijn dat je kinderen het er zo goed hebben Kaat. Dat is ook veel waard natuurlijk.
Ik vind 150 euro een berg geld voor versiering en Terschelling en weet dat andere ouders dat bedrag liever zelf aan iets zouden besteden. Ik weet niet wat mijn vader betaalde maar zulke bedragen kan ik me niet voorstellen. Drie tientjes per jaar moet kunnen.
ik herken me in de beschrijving van de feestjes vroeger op school…
Onze kinderen zitten op de vrije school. De ouderbijdrage is ontzettend hoog, ik geloof tegen de 400 euro voor de oudste en dat neemt dan af per kind. Daar worden dingen van betaald die ze niet van reguliere middelen kunnen of mogen betalen. Bijenwas, bijvoorbeeld. Maar verder is het me een doorn in het oog omdat ik echt maar heeeeeeel matig inzicht krijg in waaraan het wordt besteed. Ik wil best ergens voor betalen, maar dan wil ik wel weten wat er daadwerkelijk mee gebeurt. De oudste gaat na de zomer naar het VO, de jongste een jaartje daarna, dus bijna klaar :)
Zeker bij zulke relatief hoge bedragen, kan ik me voorstellen dat het fijn is om wel te kunnen zien waar het geld aan besteed wordt.