Schoolgeld en de facturen blijven maar komen!

schoolgeldHad ik in mijn vorige post over schoolgeld nog blijmoedig beweerd dat ik voor mijn zoon in het speciaal onderwijs slechts 25 euro hoefde neer te tellen, vandaag werd ik wreed met mijn neus op de feiten gedrukt.

Dat is dan 205 euro

Ik kreeg namelijk een factuur voor de ‘vrijwillige’ ouderbijdrage van dit jaar en die bedraagt 100 euro. Bovendien moet ik ook het examengeld ad 105 euro betalen voor 1 november. Kortom een factuur van 205 euro.

Oh ja, en ook graag nog even 33 euro

Dat was nog tot daar aan toe, maar bovendien kreeg ik opnieuw een factuur van de middelbare school van mijn dochters met dit keer een bedrag van 33 euro voor een of andere biologie excursie. Het schooljaar is amper 3 maanden aan de gang en ik heb voor mijn jongste dochter al ruim 6o euro moeten betalen voor buitenissige activiteiten…

En ook dat zou nog tot daar aan toe zijn, ware het niet dat mijn dochter zich voor deze excursie om 7 uur ‘s ochtends bij school dient te melden. In de wintertijd. En aangezien we op het platteland wonen, en ik het niet verantwoord vindt dat ze in haar eentje in het donker door een donker bos moet fietsen, levert dit een flinke logistieke puzzel op. En dat allemaal omdat de school drukker is met het organiseren van fratsen dan met gewoon degelijk les geven.

Ik baal! En niet zozeer omdat ik moet betalen, als wel vanwege de ogenschijnlijke nonchalance waarmee de facturen worden uitgeschreven.

Zie ook mijn post Wat kost studeren?

Similar Posts

15 Comments

 1. Weet je zeker dat de vrijwillige ouderbijdrage betaald moet worden? Ik las recent nog een nieuwsbricht ergens dat basisscholen ouders moesten gaan vertellen dat een bepaalde bijdrage inderdaad vrijwillig was, en dat ze die dus niet per sé hoefden te betalen?

   1. Hier krijgen de ouders die nog niet betaald hebben ook een herinnering….Wel wordt iedere keer vermeld dat het vrijwillig is maar als je niet wilt betalen, dan zul je dat wel kenbaar moeten maken (morele druk?)
    Wat je wel kunt doen is het aangeven bij school want dan kunnen ze er ook wat mee. Als niemand het aangeeft bij school, kan school gewoon doorgaan met voor hun leuke uitjes en andere dingen.

 2. Zo heeft een zoon van ons ook van die schoolreisjes waarvan je in eerste instantie denkt dat de kosten meevallen tot blijkt dat ze dan zelf nog voor eten en drinken moeten zorgen en alleen voor het ontbijt is betaald.
  Vorig jaar was er ook een excursie georganiseerd die niet verplicht was, toen hebben er heel weinig studenten zich ingeschreven en ging het niet door. De reden dat weinig zich inschreven was dat de studenten het te duur vonden. Hopelijk leert school daar wat van en gelukkig was het niet verplicht.

  VeggieMo

  1. als het verplicht is hoef je er niet voor te betalen, onderwijs is gratis volgens de wet. Alleen voor niet verplichte zaken mag de school een bijdrage vragen.

 3. ja, hier zijn de kleuters ook al op uitstap geweest, vroeger werd dit volledig door de school betaald, nu enkel voor de kleinste kleuters, hoe ouder ze zijn hoe meer de ouders moeten gaan betalen…
  ze gaan al zo vaak wel en dan nog hun schoolreis (eind vant jjar) en toch nog extra duren uitstappen…

 4. Ik vind het nogal bedragen bijeklkaar. Zou het niet helpen als je eens een kritische mail schreef naar de school?
  Gewoon een nette vraag over waarom het zoveel geld moet zijn en of dit niet anders op te lossen is voor volgend jaar. De meeste scholen rekenen maar rond de 25 euro.

 5. Zo! Dat zijn inderdaad hele bedragen die zo dan maar weer om de hoek komen. Lastig, of betalen of je kind “uitzonderen”.
  In mijn tijd was er ook al een vrijwillige bijdrage maar die was stukken lager! Mijn ouders hebben het wel eens vertikt de vrijwillige bijdrage te betalen, maar die kregen een gesprek. Ik zou met handenarbeid geen materialen meer kunnen krijgen, niet mee kunnen op excursies, Sinterklaas, etc. Er was ook iets over de gym dus ik “ooooh, mam, niet betalen graag, hoef ik niet meer te gymmen!” Maar ja… onder druk zijn m’n ouders toch gezwicht.
  Kun je niet vragen waar die honderd euro voor is? Wat je daarvoor krijgt?

 6. Flink balen zeg. Wat een bedragen allemaal.
  De kleinverdienende alleenstaande ouders.zijn niet oververtegenwoordigd in the corner behind.
  Je zou dan meer steun hebben in weigeren.
  In stedelijke gebeden zijn er meer minverdienende ouders.
  Het is crisis, er zijn vast meer ouders die mopperen. Ik zou dan toch maar gaan praten.

  Misschen zou je kunnen tegensputteren over het vroege vertrektijd? Alhoewel het om 8 uur ook nog donker is. Ik fietste vroeger met mede klasgenoten vanaf het platteland naar school. Is ook een mogelijkheid.

 7. Hi Nicole,

  Klim niet meteen in de pen bij school maar vraag eens aan een leerjaarcoördinator of directielid hoe het zit met de kosten en hoe het is opgebouwd en waar je allemaal rekening mee moet houden. Je voelt een aanval op je portomonee en inzet. Erover praten en zoeken naar een oplossing/betalingsregeling/acceptatie helpt.

  groetjes,

  Dorothé
  die ook geen boompje in de tuin heeft helaas

 8. Ik vind dat dit soort zaken zeker bij de ouderraad aangekaart kunnen worden. De hoogte van het bedrag, de frequentie van “fratsen” en de mogelijkheid om gespreid te betalen.

 9. Hoi
  ik lees iedere dag je blog
  op deze wil ik toch even reageren meid je hebt gelijk
  hoe makkelijk ook op de acceptgiro een uiterste betaaldatum
  staat.
  tegenwoordig lijken de activiteiten belangrijker dan het leslokaal
  ik zou een mail sturen en het toch even aankaarten wellicht bij de ouderraad????
  mvg Linda

 10. Het is balen al die extra kosten, maar over het vroeg naar school, tja dat hoort erbij. Zo was het in mijn tijd ook, en ze kunnen geen rekening houden met wie waar woont. Ik kreeg een brommer , omdat mijn ouders niet wilden dat ik zo vroeg (of laat) op de fiets ging door het bos.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.