Schoen zetten

‘Morgen komt Sinterklaas aan,’ zei mijn zoon Ot (9) genietend. En Piet (7) riep meteen: ‘Mogen we dan onze schoen zetten?!’
En toen drong het pas echt tot mij door: ‘Sinterklaas komt weer in het Nederland. En dus moet ik morgen ergens ‘schoencadeautjes’ vandaan halen.’

Bij schoencadeautjes denk ik aan een ‘kleinigheidje’ dat niet meer mag kosten dan 2,50. Aangevuld met pepernoten en zo’n fondant kikker of muis. Dat niet alle ouders daar zo over denken merkte ik op de voormalige school van de kinderen, waar kinderen op maandag trots hun nieuwe k-Nex reuzenrad lieten zien dat ze in hun schoentje hadden gevonden. Daar stak het zaklampje van de Wibra dat de mijne daar aantroffen schamel bij af.

Maar als een schoencadeau al zo groot is, wat kun je dan nog in de ‘zak’ stoppen?!

Gelukkig heb ik voor Piet bij de Spar bij aankoop van twee pakken Roosvicee Boomfruit, een gratis handpop van Sinterklaas gekregen. Die gaat vanavond in zijn schoentje. En voor de andere vier moet ik zo nog even op pad! Ik hoop dat ik een evenwicht kan vinden tussen ‘leuk’ en ‘niet duurder dan 2,50’.

Bij ons mogen de kinderen vanaf de aankomst van de Sint op zaterdagavond hun schoen zetten. In de praktijk is dat meestal drie keer.

Doen jullie aan ‘schoen zetten’?
Zet je je eigen schoen ook?
En wat is jullie budget?

Similar Posts

20 Comments

 1. Als ik mijn schoen zet, is hij de volgende dag weg :-(

  Maar toen wij als kind onze schoen mochten zetten, zat er altijd wat van eten in, dus wat pepernoten, schuimpjes, soms 1 of 2 van die kikkers en één of twee keer ook een kleine chocoladeletter. Wij mochten onze schoen altijd alleen op zaterdag zetten. En de cadeautjes kwamen dan op sinterklaasavond zelf. Dat vonden we prima, maar het was bij ons ook niet echt zo dat andere kinderen er enorme cadeaus in kregen. Dat scheelt misschien ook. (Tenminste, dat kan ik me niet herinneren, maar ik weet ook niet of daar nou echt zoveel over gepraat werd…)

 2. ik doe zeer zeker aan schoenzetten als de goede heilige man in het land is, maar ik zit nu (nog) in die zalige tussen fase, de groters geloven( natuurlijk) niet meer, en de 2 jongsten nog niet :-D dus hou je vast…geniet geniet….. ik hoef er dit jaar dus helemaal niks aan te doen :-D ( indien er gelovigen zijn doe ik voor iedereen wat in de schoen iederevrijdagavond van aankomst tot aan 5 december, waarbij ik kadootjes als handige sokken, pennen,handschoenen,( die toch al nodig waren en/of waar je kinderen nooit te veel van hebben) op geleukt met een minizakje kruidnoten ofzo( voor mee op school, wat anders niet mijn gewoonte is)of iets anders te smikkelen,de groters geloven toch niet dus die mogen al blij zijn dat ik uberhaupt nog een verrassing verzin en eerlijk ze vinden het best leuk :-) ( ws heb ik hele rare kinderen)
  we doen btw wel aan loten en gedichten met ene groot deel van de fam…altijd enorm leuk

 3. Het blijft lastig om een goede middenweg te vinden in de Sintperikelen. Ik weet wel dat mijn Anouk zich toch begon af te vragen waarom haar klasgenootje een veel groter en duurder cadeau kreeg dan zij in haar schoen. Ik probeer meestal voor één euro klaar te zijn. Dat is niet zo moeilijk want mijn meiden knutselen graag. Dus een zakje stickers of andere glimmertjes is heel leuk. Dit jaarheb ik ook een moppenboek voor Anouk gekocht en voor Sarah vier buttons van hello Kitty. Allebei een euro per cadeau.
  Ook wij zetten alleen op zaterdag onze schoen….

 4. Vanaf de intocht mag elke zaterdag de schoen gezet worden en de avond voor de 5e. En ik stop er ook gewoon een kleinigheidje in. Want wat geef je op de 5e nog als er een ps3 in je schoen zit ;-)

 5. Bij ons zijn de gelovigendagen over maar ze mochten altijd op woensdag en op zaterdag hun schoen zetten. Op woensdag ging er wat lekkers in de schoen (netje met chocolade munten, klein chocoladelettertje, zakje schuimpjes) en op zaterdag kregen ze een klein cadeautje. Nieuwe potloden, mini-puzzeltje, knutseldingen. Het kwam denk ik zeker niet boven de 2 en een halve euro uit.

  Fijne dag!

 6. Hier zijn er ook geen gelovigen meer maar toen ze nog wel hun schoen mochten zetten gingen er ook alleen maar kleine dingetjes in zoals chocola of pepernoten ect ik vind grote cadeau’s onzin.. wat moet je dan inderdd nog in de zak stoppen

 7. Ondanks dat ik (nog) geen kinderen heb ben ik het met jouw budget eens. Kleine cadeautjes voor in de schoen en met pakjes avond grotere cadeaus.

 8. mijn kids weten ook van het grote geheim af…………..zetten nog wel hun schoen ;-)
  krijgen daar wel wat in,maar zeker geen grote dingen! standaard de 1e x is een adventskalender ( ze zouden zwaar teleurgesteld zijn als die er niet bij zit ;-) ) en verder een knutseldingetje,autootje……
  budget : niet meer dan €2 per keer!

 9. Ik heb vandaag gehaald:
  € 0,99 x 2: 1 houten puzzel per kind
  € 2,19 x 2: 1 ‘educatief’ boek p.k.
  € 1,19 x 2: 1 Pinkeltje boek per kind
  € 0,98 x 2: 1 sleutelhanger per kind
  Dat is
  € 10,70 voor de 4 zaterdagen dat ze hun schoenen mogen zetten.
  Groetjes,

 10. Hier ook zaterdag en woensdag met dezelfde verdeling. En kleine dingetjes. Doosje punaises heb ik voor de oudste al vind ik dat nu wel erg lullig. Voor middelste een knutselarmbandje 1 euro en voor jongste een plastic leeuw 1 euro. Maar het zal in die gradaties zijn, de schoenkadootjes. Grotere dingen bewaren we voor pakjesavond dat we dit jaar al een week eerder vieren.

 11. hier mogen de 3 kids ook elke zaterdag hun schoen zetten. De kadootjes die er in gaan zijn idd zo tussen de 2,50 en 5 euro. (denk dan aan handschoenen en een nwe das, knutseldingen, kleurboeken, klein doosje lego enz.. De ene zaterdag zit er iets in van nog geen 2 euro en de volgende week is het dan misschien eens een keer 4 euro. Maar in het totaal ben ik nooit meer dan 12 euro kwijt aan kadootjes voor 3 kinderen 3x schoen zetten. En dan natuurlijk iets te snoepen erbij..

 12. Mijn kinderen zijn nu ‘groot’, maar ze mochten altijd op zaterdagavond hun schoentje zetten. Daar stopte de Sint of Piet dan een kleurboekje in of iets van chocolade, een plastic sieraad of een mini autootje ( de Rommelmarkt heeft heel veel leuke dingen voor 0,50 cent!! ).
  Ik genoot er altijd ontzettend van.
  Vanavond gaan we lootjes trekken en dan mag een ieder voor 5 euro iets kopen voor de persoon die hij/zij getrokken heeft.
  We maken een surprise en schrijven gedichten, héérlijk!

 13. Onze zoon van 7 mag op Zaterdag en Dinsdag zijn schoen zetten. De cadeautjes dit jaar zitten tussen de 1.49 en 4.99 + wat snoepgoed zoals een kleine letter en muntjes. En dan geen heel netje per keer, maar op ieder cadeautje zitten 2 muntjes geplakt ;)

  Ik heb alle schoencadeautjes in huis en heb het volgende gekocht.
  – afschietvliegtuigje 1.99
  – pen + etui van Toy Story voor op school 2.50
  – blauw fietsslot 1.49
  – shrinky dinkie sleuterhangers maken van Toy Story 4.99
  -Doosje Lego Auto 3.99
  – En de laatste keer schoentje zetten is altijd een adventkalender. 1.79

  De rommelpiet gaat dit jaar ook weer langskomen en wij zetten ook ons schoentje maar op 1 keer na zit er verder nooit iets in en dat vindt onze zoon hilarisch.
  Verder mag hij bij opa en oma ook nog een keer zijn schoen zetten.

  Groetjes Isabelle

 14. Bij ons mogen ze op zaterdag en woensdag hun schoen zetten. De ene keer zit er een klein kadootje in (ook niet boven de 2,50 euro), de andere keer een handje pepernoten of chocolademunten. De kinderen snappen ook dat Sint er geen grote kado’s indoet want die passen niet in je schoen. Maar om me heen zie ik het ook wel eens anders.
  Toch vond ik de strategie die een collega-moeder hanteerde ook wel leuk. Bij haar mochten ze elke dag hun schoen zetten want je weet ten slotte nooit wanneer Sint komt. Ze zei dat de eerste twee ochtenden de kids wel vroeg wakker waren maar na een paar keer een lege schoen was dat over. En regelmatig vergaten ze ook hun schoen te zetten. Des te groter was de verrassing als er wel iets in zat.

 15. Onze dochter mag haar schoen een paar keer zetten. Van dagen heeft ze nog geen benul. Ik geef geen snoep. Een schoencadeautje is bij voorkeur rond de 5 euro, maar ik heb ook wel dingetjes gekocht die ze graag wil hebben, maar die praktisch zijn. Zoals een nachtpon van K3. Wij zetten zelf de schoen niet, alleen op 5 december krijgen wij ook een cadeau, maar ook dat is praktisch. Iets wat we sowieso nodig hebben. Zo krijg ik dit jaar een strijkijzer.

 16. Wij kijken niet echt naar dagen , maar 3 keer iets in de schoen kom ik wel denk ik ..
  Ze mogen best vaker zetten (ik geniet van de stemmetjes die zingen) maar piet heeft toch niet altijd de tijd om naar ons dorp te komen , er zijn ook zoveel kindjes in nederland.
  Hier ook 1 of 2 euro kadootjes , vond gisteren leuke knutsel pakketjes van 1 euro bij Hema , lieve kleine doosjes om een naamtag, armband,ketting of sleutelhanger te knutselen.
  verder een kleine chocoletter van 55 cent van de aldi voor volgende week een keer.
  Oudste (13 jaar) heeft gisteren piet nog gebeld (hij speelt lief mee) en gisterenavond nog meegeholpen de brief te maken bij de schoenen voor de 3 jongsten (die 2 van 8 geloven soms wel en soms niet , die van 4 helemaal )
  Die brief kan van alles inhouden , van iets leuks , grappigs , een kleine hint van sint of een miniwaarschuwing over wel netjes naar school fietsen zeg maar.
  Met pakjes avond zijn we bij opa en oma en dat vieren we dan met mijn zussen en hun kinderen (van 16 tot 2). Maar ook daar hebben we een beperkt budget voor dus geen PS3 of WII van sint voor ons , maar poppenwipstoeltje (voor 50 cent bij kringloop) knutseldingen, lang gewenste dingen die binnen budget blijven ..

 17. Hier wordt vanavond ook de schoen gezet. Had het gisteren willen doen, maar de kinderen waren te moe. Ik heb voor elk een kleinigheidje van rond de twee euro en iets om te snoepen. Ook pakjesavond houden we klein. ‘Wel wat grotere cadeau’s, maar Sint gaat niet enorme bedragen spenderen.

 18. Bij ons geen Sinterklaas! :D
  heeeeeeeeeeeeerlijk rustig, geen gestress (voor zowel ouders ALS kinderen!!!)

  Met kerst krijgen ze weer ‘n cadeautje en voorlopig doen wij ons al sinds september tegoed aan kruidnootjes, hahaha. (want ja.. geen sinterklaas betekent ook niet wachten tot december met al dat lekkere snoepgoed ;) )

 19. Wij vieren 5 dec. met opa’s en oma’s van beide kanten, die ook beide een “groter” kado geven. Vorig jaar heb ik er dus heel bewust voor gekozen om wel een wat groter kado in de schoen te doen. Het krijgt dan meer aandacht dan op 5 dec. zelf waar er meerdere grote kado’s zijn.

 20. Hier word ook elk weekend de schoen gezet. Hoewel de jongste al 10 is houden we die traditie in ere. Ze plagen me met de jaarlijkse mandarijn,douchecreme en sokken ;)
  groetjes Kronova

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.