Systeem: rekeningen betalen

facturen
Mijn opbergsysteem

Ik ben financieel niet echt een wonder.

Maar ik doe wel heel erg mijn best om me te verbeteren. Als ik een rekening binnenkrijg dan schrijf ik die op mijn te-doen-lijstje in mijn Moleskine agenda. En ik leg hem in de agenda. Al die losliggende papieren in mijn Moleskine agenda zijn zo irritant, dat ik ze daardoor eerder betaal.

Ik weet namelijk dat ik de neiging heb om laks te zijn met rekeningen. Dus dit zijn mijn methodes om mezelf te dwingen om alerter en netter te zijn.

Betaalde rekeningen opbergen

Heb ik een rekening betaald, dan doe ik ze een pittoresk rieten koffertje. Dat is natuurlijk niet de beste methode. Eigenlijk zou ik ze netjes in een ordner moeten doen. Maar dat rieten mandje is zo handig! Daar kwak ik de betaalde factuur in , dekseltje dicht, en weg!

Vandaag betaalde ik twee rekeningen:

 • Een boete van 3,- voor mijn jongste zoon bij de bibliotheek
 • Een tientje voor de solidariteitskas van de kerk. Ik weet niet eens waar dat geld naar toe gaat, maar ik heb het braaf betaald.

Mijn zakelijke systeem

Als ZZP-er, zie ik mij tot mijn ongenoegen gedwongen zelf ook facturen uit te schrijven. Dat uitschrijven is nog wel leuk. Maar het vervolgens bijhouden vind ik maar een gedoe. Ik moet mezelf echt dwingen om alles meteen op te schrijven. Want voor ik het weet vergeet ik het.

Daarom gebruik ik voor mijn zakelijke administratie Moneybird. Dat kost me een tientje per maand, maar het is het waard!

Wat was de laatste rekening die jij betaalde?

Similar Posts

22 Comments

 1. De laatste rekening die ik betaalde was voor een online aankoop. Verjaardagscadeau voor onze zoon. Hij is pas in februari jarig, maar de lego die hij wilde hebben kon ik nu online voor iets meer als € 50,- kopen, terwijl bij bij Bol zo’n € 100.- en bij Intertoys € 90.- kost.

 2. Ik heb eigenlijk nooit papieren rekeningen. Online bestellingen betaal ik gelijk met ideal omdat ik het anders vergeet idd. en de rest gaat via automatisch incasso. ik hou wel alles bij in excel, dus weet precies wat er over is en op de spaar staat etc. en wat al betaald is en wat niet. erg fijn!

  goed systeem voor je papieren rekeningen. ik bwaar ze nooit trouwens, hooguit van grote/dure aankopen waarop garantie zit (maar heb daar ook niet echt een systeem voor …)

  1. Meteen betalen is voor mij ook de beste methode. Meestal is dat zelfs verplicht. Behalve bij bol.com. Daar doe ik het dan ook nooit, en ik vergeet het ook telkens. Misschien in het vervolg toch ook maar meteen betalen!

 3. Mijn laatst betaalde rekening is die van de dakdekker voor het (opnieuw) dekken van onze dakkapel. 1038,25 euries. Direct betaald na ontvangst rekening hebben we het maar weer gehad. Geld van de spaarrekening hoor zoveel speling heb ik absoluut niet op de lopende rekening. Zit nu wel droog ehh ga ik vanuit hihi.
  groet, Silvia

  1. Dat is ook wat waard Silvia! Ik betaal rekeningen ook het liefst meteen. Zeker hoge rekeningen. Dan ben je er inderdaad maar vanaf. En kun je je ook niet per ongeluk rijk rekenen. Mijn man betaalt juist altijd zo laat mogelijk. Ik vind dat maar niks.

 4. Mijn laatste reke ning heb ik afgelopen donderdag betaald. Deze was van de eigenbijdrag van de thuiszorg.
  Rekeningen die bij mij binnen komen die belanden eerst op de tafel, vervolgends in het postbakje op tafel of vensterbank (net naar gelang dat ding staat) ik probeer die dezelfde week nog te betalen. Eenmaal betaalde rekeningen (en andere papieren) belanden op een stapel in de boekenkast. Eigenlijk zou ik ze (net als jij eigenlijk zou willen) in een ordner moeten stoppen, die er overerigens gewoon staat.
  Maar ik weet nog steeds alles terug te vinden. Dus waarom zou het niet werken?

   1. Nee een vaste dag heb ik niet. Wel probeer ik de rekeningen die ik binnen krijg binnen 2 dagen te betalen. Het bakje waar ze in staan staat ook in het zicht waardoor ik minstens 4-5keer per dag de acceptgiro zie staan die tegen me zegt …..betaal me dan heb je het maar gehad. Ooit wel geprobeerd met een vast dag, maar door de onregelmatighed met kinderen in huis kon ik er geen vaste dag voor plannen. Maar gewoon met mijn kopje koffie of thee ff vlug de laptop op schoot om de rekening te betalen. Het is maar een paar minuten werk.
    Ik heb me wel aangeleerd om ‘klusjes’die ik binnen 5 minuten kan doen ook gelijk te doen. Scheelt een hoop ergenis en het is opgeruimder.

 5. ik betaal de meeste rekeningen via automatische incasso en online betalingen gelijk via ideal, de enkele papieren accept giro die ik nog krijg, vul ik gelijk in en doe ze in een envelop van de bank met daarop de datum dat hij uiterlijk op de post moet en die hang ik dan met een magneet aan de koelkast zodat ik hem zie hangen als ik de achterdeur uit ga en weet wanneer ik hem op de post moet doen.

 6. Bij ons doet mijn man het. Ik ben er namelijk niet zo georganiseerd in.
  Ik probeer wel in de periodes dat hij niet thuis is om de rekeningen in te plannen. Langleve het internet bankieren!

 7. ANWB wegenwacht net betaald.

  Het meeste gaat automatisch en ik heb een overzicht van die vaste lasten.
  Post die binnen komt bekijk is, als er onmiddelijk actie nodig is doe ik dat dezelfde dag nog. Anders in een map in la met onderin afgehandelde papieren. eind van de maand neem ik de map, betaal ik of doe dat wat nog nodig is en gaan die papieren uit de map bij de afeghandelde. 1x per 3-4 maanden verhuizen die papieren weer naar de diverse mappen zoals energie, bankzaken, verzekeringen.
  Elk jaar bekijk ik die mappen weer en gooi weg wat ouder dan 2 jaar is, of indien nodig is langer ivm garantie. Zo kan ik altijd iets achteraf terugvinden. Kost me weinig tijd en hou ik overzicht.

   1. Ook nog dit: als een rekening binnenkomt kan je hem ook vast op betalen zetten met een datum anders dan vandaag. Tenminste bij de ING kan dat.

 8. Ik heb een bergjem wat ik moet betalen en schrijf er op wanneer.
  Waterrekeningen gaan allemaal op de uiterste datum.

  Mijn vitaminen van de Roode roos betaal ik onmiddellijk. Ik ben niet dol op online aankopen.
  Kleine betalingen aan kleine bedrijven en bedrijven die aardig zijn, zoals bibliotheek, betaal ik direct.

 9. mijn , bijna, laatst betaalde rekening is die aan Komitee Omslag. Ik ben daar al jaren op geabonneerd, krijg 2-maandelijks een klein grijs tijdschriftje opgestuurd, het tijdschrift voor doen-denkers voor €15. Informatie rond thema’s milieu, wonen, allerlei actuele zaken en nieuwe ideeën over projecten in de buurt, heel inspirerend.
  Alleen wat een gedoe soms met mijn E-dentifier, waar ik mee betalen moet. Niet gelukt dus!

  1. Dat tijdschrift ken ik niet Sylvia. Klinkt interessant. Balen dat het betalen niet lukte. Soms heb ik ook problemen met mijn Random Reader. Dat geeft zo’n onaf gevoel vind ik. Dan kun je het nog niet afstrepen.

 10. Ik bekijk de datum waarvoor het betaald moet worden en plan een te betalen rekening meteen in online voor die datum. De rekening gooi ik meestal weg. Tenzij grotere bedragen of ergens waar garantie op zit die bewaren we in een saaie zwarte ordner….
  Mijn man is ip beter met dit bewaren en bijhouden, 1 x per jaar ofzo loopt hij die map door en gooit weg wat weg kan….
  Het liefst regel ik alles zo dat t automatisch gaat :-)
  En het laatste wat ik betaalde is de anwb-lidmaatschap voor komend jaar.

 11. Ik werk een keer in de week, meestal op de maandag, de administratie door. Dan betaal ik alles wat er in de week daarvoor is binnengekomen – in dit geval de rekening van de band van ons feest van afgelopen zaterdag en de rekening van de schilder en de rekening van de ondersteuning van zoonlief. En er staan nog twee donaties in de wacht – aan Artsen zonder Grenzen in verband met de Ebola-ramp en aan het Borehole project van Wieke Biesheuvel.
  Soms, bijvoorbeeld bij rekeningen van kleine zelfstandigen, doe ik het tussendoor. Die mensen wil ik niet op hun geld laten wachten.
  Ik bewaar betaalde rekeningen op papier en digitaal een jaar, daarna gaat het weg. Verplichtingen zoals hypotheek, glw, belastingen en verzekeringen gaan automatisch.
  Wat ik online bestel, betaal ik ook online.
  Klinkt eigenlijk best georganiseerd :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.