|

Recycle je dekbedhoezen

dekbedhoezen

Dekbedhoezen nemen best veel plek in vind ik altijd. Ook omdat ze zich niet makkelijk netjes laten opvouwen. Er zijn weliswaar echte vouwmethodes, maar daarvoor moet je meestal met twee personen zijn. Hoewel sommige mensen zo handig zijn dat ze het kunnen met behulp van een deur. Dan klemmen ze de hoes tussen de deur of zo.

Dekbedhoezen zijn een makkelijke manier om een nieuwe look te creëren

Tegelijkertijd is het wel leuk om te variëren met je dekbedhoes. Want een andere dekbedhoes geeft je bed en slaapkamer meteen een heel andere uitstraling. Hier onder zie je twee verschillende stijlen dekbedhoezen. Je ziet heel duidelijk hoe verschillend de uitstraling en sfeer is!

 

dekbedhoes
Romantische look
Screen Shot 2015-05-27 at 10.41.12
No nonsense look

Als je echt helemaal uitgekeken bent op een dekbedhoes, of hij versleten is, hoef je hem niet werkeloos in een kast te leggen. Want dekbedhoezen kun je op allerlei manieren recyclen!

Manieren om je dekbedhoezen te recyclen

 1. Een dekbedhoes bestaat uit heel wat meters stof. En van die stof kun je bijvoorbeeld kussentjes maken! Of een leuke jurk, afhankelijk van het patroon van de hoes. Ook gordijnen zijn een optie.
 2. Houd je er van om het meubilair te verschuiven en je woonkamer anders in te richten? Om te voorkomen dat je vloeren beschadigen, kun je een bank op een dekbedhoes zetten. En vervolgens schuif je hem heel eenvoudig naar zijn nieuwe plek!
 3. Zitten boompjes en bloemen al in de knop, en kondigt het KNMI ineens vorst aan? Bedek de tere knoppen dan met een dekbedhoes, en bescherm ze zo tegen de kou.
 4. Ga je de woonkamer verven? Of iets anders? In plaats van bouwplastic kun je ook een oude dekbedhoes gebruiken om je meubilair en vloer te beschermen tegen verfspatten.
 5. Gebruik een oude dekbedhoes om een zogenaamd ‘headboard’ voor je bed te maken. Een bedboard is een soort groot hoofdeinde. Je koopt een stuk hardboard bij een doe-het-zelf zaak. Vervolgens span je de dekbhoes er over heen, en bevestig je hem achter je bed. Je kunt de hoes vastzitten met een nietpistool. Lijkt hartstikke chique, en is niet moeilijk!

Wil je een lekker fris dekbed? Kies dan ook voor je dekbed wassen!

Dekbedhoezen: waar koop je ze?

Dekbedhoezen kun je eigenlijk op heel veel plekken kopen. Denk aan de dekbedhoezen van de Hema, maar ook van de Action, Aldi, Lidl en Kruidvat, tot aan webshops zoals otto.nl!

Leestip

Smulders dekbedovertrekken

Hoeveel dekbedhoezen heb jij? En heb je nog andere recycle tips?

Similar Posts

29 Comments

 1. Wat een handige tips!
  Ik scheur ook wel eens een hoes in stukken en gebruik dan de doekjes als poetslappen voor het poetsen van schoenen, helemaal toen mijn man nog bij defensie werkte.

 2. Ik hoorde dat de dierenopvang ook wel oude dekbedhoezen gebruikt. Maar ik zal er niet snel een verslijten want daar heb ik er veel te veel voor liggen. Gek eigenlijk want momenteel rouleren er voor ons vijven maar tien stuks (we slapen allemaal onder eenpersoons) en de rest ligt wegen opknappen van de bovenverdieping tijdelijk op zolder.

 3. Handige tips. Je kunt ze ook nog gebruiken om samen met de kinderen een hut te bouwen. Wij gebruiken vaak plastic bij het verven, maar we hebben nog genoeg oude dekbedhoezen liggen, dus als we weer gaan verven gaan we die gebruiken.

 4. Goeie tips, ik heb er ook nog 1…..als je kerstboom op gaat ruimen, dekbedhoes eromheen en buiten weer uitpakken. Scheelt je binnen een naalden tapijt.

 5. Heel handig die tips! Ik ben niet zo’n naaister dus hier belanden de oude hoezen vooral op de vloer tijdens het verven. Krijgen ze toch nog een tweede leven ;-)

 6. Ik had altijd maar 1 dekbedhoes. Die gaat in de was en dan direct weer op het bed. Het is een geheel witte (ik hou van wit beddengoed, kan het ook niet helpen) en die gaat net zolang mee tot hij helemaal versleten is. Ik heb de onderkant zelfs al een keer versteld… Sinds kort heb ik een tweede witte dekbedhoes… nu kan ik nog eens wisselen. De ene, de oude, is van katoen, en de andere is van linnen…
  Maar zo’n tweede leven gaan ze hier dus niet krijgen. Hoogstens maak ik van een goed stuk nog nieuwe slopen, want met 1 set kom je niet toe hoor, in het wit… ik heb er een hele stapel van in de kast liggen. Die gaan om de drie dagen in de was…
  Fijne dag,
  Liefs,
  Mirjam

  1. Oh nee hoor, dat kreuken is juist de charme van linnen beddengoed en met weer zoals vandaag is het heerlijk comfortabel en koel!

  2. Hihi nou het antwoord is al voor me gegeven. Ik heb daar niets meer aan toe te voegen… linnen mag kreuken…
   Liefs,
   Mirjam

 7. Ik gebruik een oude om reserve dekbed in te doe op zolder.

  Nu zit het winterdeel in een andere.

  Ik gebruik nu het warm is een oud laken als bedekking als ik ga slapen, bloot zijn is heerlijk maar slapen wil ik onder iets. Het laken is al echt heel oud van mijn oma geweest die in 1980 is overleden en toen was het al versteld. Vroeger werden lakens als ze in het midden te veel versleten waren daar doorgeknipt en weer aan elkaar gezet aan de buitenkanten zo was het midden weer bruikbaar. Mijn laken heeft zelfs een voet of hoofdeind dat van een ander laken komt, kennelijk waren die randen ook versleten. Alles werd gedaan met engelse naad dus geen rafels.

  1. Dat vind ik ook een hele slimme Lot! Een hoes gebruiken om een reserve dekbed netjes in te bewaren!

   Wat bijzonder dat je onder het oude laken van je oma slaapt!

 8. Mijn oude dekbedhoes is op het moment een zonnescherm voor de hond!
  Eigenlijk gebruikte ik hem om een stapel tuinstoeltjes af te dekken tegen stof en vliegen in de schuur. Ideaal zo’n grote lap!

 9. Ik heb altijd twee goede hoezen tegen elkaar – soms is het gewoon niet in een dag droog. Als ze versleten zijn (vaak vooral aan de bovenrand, en dan blijft er nog heel veel stof over) verstel ik ze, óf ik maak er reserveslopen van (daar heb ik er altijd wat meer van nodig dan van dekbedden). Er ligt er nu nog eentje met een aardig patroon – dat moet ooit nog eens een “huisbroek” worden, lekker om aan te trekken na het werk…

 10. Ze slijten nagenoeg niet, ondanks de wasdroger. Zo af en toe hebben we een nieuwe look nodig, want het oog wil ook wat.
  De oude worden bij ons gebruikt als tochtstrip bij een slaapkamerdeur, bij vervoer van spullen in de auto en aanhangwagen, tegen bevriezen van planten bij vorst aan de grond in het voorjaar en voor het maken van een hut in de huiskamer (over een tafel). Altijd handig!

  1. Bedankt voor de aanvulling Ageeth. Ik hang dekbovertrekken in de winter meestal over deuren om te drogen. In de droogtrommel doe ik ze zelden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.