Het raadsel van de tijdbesparende huishoudelijke apparatuur

huishoudelijke apparatuurEr is allemaal handige huishoudelijke apparatuur op de markt die tijd bespaart. Neem alleen al de vaatwasser. Of de wasmachine! Zo heb je vast meer tijd voor hobby's. Toch?

Maar er is iets raars aan de hand.

Tijdbesparende huishoudelijke apparatuur, toch niet meer vrije tijd?

Ondanks al die tijdbesparende apparatuur, hebben veel mensen toch niet het gevoel dat ze tijd overhouden! In het geval van de wasmachine is daar wel een verklaring voor te vinden: vroeger droeg je gerust je onderbroek een week lang. Brrr. Nu wisselen de meeste mensen dagelijks van ondergoed. Zie ook mijn post over ondergoed wassen.. Je hebt dus nu meer was, waardoor de was vaker dan één keer per week gedaan wordt. Dat is het raadsel van de tijdbesparende apparaten en producten!

Het raadsel van de tijdbesparende apparaten en producten

Het raadsel van de tijdbesparende apparaten en producten is dat ze uiteindelijk geen tijdwinst op lijken te leveren. Zoals de wasmachine die ik hierboven noemde. Weliswaar maakt die de was doen makkelijker, maar tegelijkertijd veranderden onze ideeën over schone en frisse kleding, waardoor je uiteindelijk alsnog veel tijd bent aan de was.

Met andere woorden:

Iets sneller kunnen doen wil niet zeggen dat je meer tijd overhoudt. De kans is groot dat je iets daardoor vaker gaat doen. Want door het apparaat verschuiven normen en verwachtingen.

Niettemin, of ze nou tijdwinst opleveren of niet, het leek me leuk om alle handige, en misschien ook niet zo handige, huishoudelijke apparaten op een rijtje te zetten.

Tijdbesparende huishoudelijke apparatuur

 1. Wasmachine
 2. Vaatwasser. (Lees ook: Vaatwasser schoonmaken.)
 3. Stofzuiger zoals Sien de robotstofzuiger
 4. Broodbakmachine (scheelt onder andere kneden)
 5. Elektrische stofzuiger!
 6. Stoomreiniger
 7. Hogedruk spuit
 8. Elektrische koffiebonen molen
 9. Koffiezetapparaat
 10. Kruimeldief
 11. IJsmachine
 12. Cupcake machine
 13. Rijstkoker voor rijst koken
 14. Droogtrommel
 15. Slowcooker zie ook Slow cooker recepten.
 16. Airfryer
 17. Handmixer
 18. Blender
 19. Magnetron
 20. Oven
 21. Robot ramenschoonmaker zodat je nooit meer hoeft te ramen lappen.
mangel
Je zal toch maar de was hiermee moeten doen!

Behalve huishoudelijke apparaten die tijd besparen zijn er ook nog allerlei andere dingen die je anno 2018 kunt doen om tijd te winnen.

5 andere tijdbesparende dingen!

 1. Je boodschappen online bestellen en laten bezorgen
 2. Kant en klaar gesneden groentes kopen, zoals boerenkool, hutspot, andijvie
 3. Pakjes en zakjes. Ze hebben bij veel mensen een slechte reputatie maar handig zijn ze wel.
 4. Maaltijdpakketten. Zo probeerde ik recent het AH verspakket Thaise curry, en heb ik een paar keer hun tomatensoep gemaakt. Bij zo'n verspakket is de groente vers en snijd je alles zelf. De tijdwinst is dat iemand de benodigdheden voor de maaltijd al vast voor je heeft uitgezocht en verpakt.
 5. Kant-en-klaar maaltijden. Er zijn enorm veel kant-en-klaar maaltijden te koop. En bij onder andere de Lidl en AH vind je ook hele salades die een maaltijd vormen. Dit is ook meteen de allermakkelijkste optie: je hoeft niets meer te doen.

Huishoudelijke apparaten, tijdwinst en ik

Persoonlijk gebruik ik dingen vooral als ze me gemak opleveren. Tijdwinst boeit me niet zo. Want als ik structureel tijd te kort kom, dan pak ik liever de onderliggende oorzaak aan. Tijdbesparende apparatuur kopen vind ik symptoombestrijding. Daarom houd ik ook niet van die planners die je helpen om nog meer dingen in nog minder tijd te proppen.

Wat mij betreft heb je teveel op de planning staan als je zo'n planner nodig of cursus tijdsmanagement nodig hebt.

Maar goed, dat neemt niet weg dat ik er niet aan moet denken om de was met de hand te doen!

Mijn 4 favoriete huishoudelijke apparaten zijn:

Deze vier apparaten zou ik echt niet willen missen.

Welke 3 huishoudelijke apparaten zou jij echt niet willen missen? En herken je het raadsel van de tijdbesparende huishoudelijke apparaten?

Lees ook mijn post over je wasmachine reinigen!

Similar Posts

66 Comments

 1. Ik weet niet of tijdbesparende apparaten wel zo'n goede omschrijving zijn, mij lijken het meer gemaks-apparaten.
  Ik denk dan ook, dat al die apparaten uitgevonden zijn om het leven gemakkelijker te maken en niet zozeer om tijd te besparen.

  Ik heb 6 apparaten, die ik niet zou willen missen: de wasmachine\droger, magnetron en oventje, stofzuiger, waterkoker en Senseo.
  Alle andere apparaten zijn soms handig, maar gebruik ik niet zo heel vaak.

  Groetjes Lily

 2. Ik ben er niet helemaal mee eens. Vroeger waren de mensen ook niet zo hygiënisch als nu. De mensen waste minder omdat dit ook tijdrovend was en ze meestal niet veel kleren hadden. Daardoor hebben we de pest en al die vieze ziektes ook kunnen weg krijgen. ???? je was misschien meer omdat je toch echt wel elke dag minstens 1 keer van onderbroek moet veranderen. Maar het duurt niet meer zo lang als vroeger en je hoeft er niet bij te blijven staan. Dus vind het totaal niet tijdrovend. Het is iets wat iedereen moet doen en hierdoor gaat het sneller. Ook heeft iedereen wel meerdere onderbroeken waardoor je niet elke dag hoeft te wassen. Dus ben niet helemaal akkoord. ???? wel een enorme fan van mijn afwasmachine en wasmachine + droogkast. ????

 3. Wasmachine, oven, vaatwasser, goeie blender :)
  In die laatste maken we smoothies, pindakaas, hummus, etc. etc.
  Ik vind net als jij constante tijdsdruk heel naar! Vind het ook enorm fijn dat ik me beschikbaar kan maken voor dochter, man, moeder, vriendinnen etc. En tijd heb om te werken aan mijn gezondheid.

 4. Ik zou de vaatwasser, droger en wasmachine niet meer willen missen. Gewoon het gemak dat je er van alles in doet en je ondertussen wat anders kunt gaan doen. Heerlijk!

 5. Sommige machines zijn wel tijdbesparend zoals de vaatwasser want in de tijd dat de vaatwasser vaat wast, kan ik weer andere dingen doen die ik niet kon doen als ik de vaat zelf moest afwassen.

  Ik denk dat mijn top drie als volgt is;
  1. vaatwasser
  2. wasmachine
  3. stofzuigerr

 6. Tijdsbesparend zijn m.i. de apparaten niet, dat is of wordt ons aangepraat, voor ons gemak zeker wel, sommige gewoon nodig.
  Wat je niet benoemd, is al deze apparaten moeten ook schoon gemaakt en onderhouden worden.
  Denk ook aan het feit, wanneer een ervan defect is wat een frustratie dit oplevert.
  Ik zou mijn stofzuiger, wasmachine, oven, kenwood keukenmachine niet willen missen, alleen al voor het gemak en het plezier wat ik beleef aan deze apparaten.
  Ik heb bij mijn keukenmachine ook een aantal snijmessen, deze gebruik ik niet, omdat ik een paar zeer goede messen heb, dus sneller met de hand kan snijden en schillen en al die lastige vaat niet heb.
  Ruim een jaar heb ik een sapmaker gebruik ik vrijwel dagelijks, dat is ook zo'n lastig apparaat om schoon te maken. Ik had dit apparaat niet gekocht als ik geen kanker had gehad en niet dagelijks groentesappen hoefde te maken.
  Zoals met veel dingen, buig het om in het positieve, kijk naar het gemak en wat het jezelf oplevert en welk plezier je er aan beleeft.

 7. Wat een leuke manier om hiernaar te kijken! Inderdaad, door de komst van die apparaten willen we waarschijnlijk weer meer realiseren, waardoor we toch weer meer tijd kwijt zijn. Mijn favoriete huishoudelijke apparaten zijn de vaatwasser, mijn Dolce Gusto koffieapparaat en de stofzuiger. Over die laatste: ik heb zo'n modern ding die kei- en keihard zuigt. Love it! Kost minder kracht en moeite om het huis schoon te krijgen, yessss! Leuke blog Nicole!

  1. Hi Nicole, het is de AEG LX7-1-EB-A. Hebben 'm al een tijdje en ik zie dat ie niet meer makkelijk te krijgen is online. Maar ze hebben inmiddels nieuwere modellen. Echt een aanrader! xxx

 8. Oh ja, dat herken ik zeker :) Ooit een ijsblokjesmachine gekregen en een pastamaker. Helaas zijn ze echt de deur uit gegaan. Omdat ik er geen tijd voor heb. Precies on topic volgens mij.
  Wat ik zelf niet kan of wil missen?
  - de auto (omdat het soms toch echt beter is dan openbaar vervoer. En nee, ik heb geen fiets).
  - de stofzuiger (met drie verdiepingen, dus beneden en twee bovenverdiepingen vind ik dat fijner dan vegen).
  - de wasdroger (maar met name voor het beddengoed en de handdoeken).

 9. Ik bleef even hangen bij het feit dat mensen vroeger een week lang dezelfde onderbroek droegen :) #smetvrees

  De apparaten die 'onmisbaar' zijn bij ons thuis zijn de wasmachine en droger en de stofzuiger. Laatst was dus de vaatwasser een week stuk en toen moesten we dus ouderwets afwassen en het was best leuk :)

 10. Ik dacht altijd dat ik niet zonder vaatwasser kon. Maar in december is de vaatwasser stuk gegaan en we wassen nog steeds ouderwets af. Ik kan niet zonder wasmachine, koffiezetapparaat, stofzuiger en koelkast. De rest is alleen maar extra luxe, luiheid en verrekte makkelijk hahaha

 11. Eigenlijk zou ik denk ik alleen de wasmachine echt gaan missen. Veel van de tijdbesparende apparaten worden hier al niet meer gebruikt ivm het reduceren van elektriciteitsgebruik. Nou.. misschien de koelkast ook wel, maar die staat tegenwoordig meer gevuld met voorraad houdbare pakken dan met echt nodig koel te houden producten. Een vaatwasser heb ik al 5 jaar niet meer en denk dat ik dat ook maar zo laat. Afwassen is inmiddels een heerlijk soort meditatiemoment geworden ;o)

 12. De wasmachine is wel erg onmisbaar hier, de stofzuiger ook en t fornuis en oven. Verder kunnen we ons wel vrij eenvoudig redden op andere manieren.

 13. Hahaha, ja als ik weer een was uit de machine haal denk ik ook wel eens: waar is de tijd dat mensen 1 x per week schone kleren aantrokken? Als je samen stinkt, ruikt niemand het...

  Wat ik belangrijk vind is dat ik mijn tijd makkelijker kan indelen: met een vriezer kan ik koken wanneer het me uit komt, ik stop het in de vriezer: altijd eten kant en klaar ( en lekker ) droger ook zo'n aparaat: nooit meer afhankelijk van het weer, dus de was klaar als ik er tijd voor heb..

 14. Ik gebruik een rijstkoker, maar niet omdat het tijdsparend is. Het is wel degelijk makkelijker, maar mijn rijst word ook droger in een rijstkoker en dat vind ik lekker.

 15. Ik weet het niet hoor. Ik heb wel goed vergelijkingsmateriaal. Mijn oma deed nog heel veel zelf en met de hand, en ons gezin had dezelfde samenstelling. Mijn moeder had wel degelijk meer vrije tijd dan mijn grootmoeder. Zélfs met een baan, terwijl mijn grootmoeder dat niet had (want getrouwde vrouwen in haar generatie werden ontslagen als ze trouwden.). Daar staat tegenover dat mijn oma dus ook tijd had om mijn druiven te ontpitten, wat achteraf natuurlijk van de zotte was. ... Nu heb je druiven zonder pit, natuurlijk: ook tijdbesparing?
  Ik merk dat ik ook meer vrije tijd heb, maar met name omdat ik het huishouden misschien minder zwaar neem dan mijn moeder en oma. Plus mijn gozer helpt net iets meer mee dan de generatie hiervoor. ... en we hebben een schoonmaker, okay. Superluxe.
  Toch is de tuin nog steeds een zooitje.
  Mijn favo-apparaten zijn onze prachtige inductie kooktoestel: sneller dan op gas koken en minder vies. Onze espressomachine is ook fijn. En de was en droger (mijn oma had trouwens ook al een droger: nou ja, een centrifuge. Maar of dat nou echt tijd spaart...) Onmisbaar is denk ik alleen de wasmachine. Ik denk dat ik echt geen tijd heb om zelfs onze kleine wasjes met de hand te doen. Ik zou er dan iemand voor inhuren.

 16. De enige apparaten die ik hier op dit moment heb zijn een waterkoker en de koelkast (met vriesvak). Die koelkast is onmisbaar bij een normale dagtemperatuur van rond de 30 graden, de waterkoker heb ik vooral omdat het zuiniger en sneller is dan een keteltje op het gas (en gas gaat hier met flessen, dus het is ook fijn om die niet elke paar weken te moeten vullen/wisselen). Ik zou wel graag een vriezertje willen om meer voorraad in te kunnen slaan, maar echt missen doe ik dat niet. Een wasmachine heb ik hier ook (nog) niet en eigenlijk mis ik hem vooral voor het beddengoed. Lakens zijn lastig uit te wringen met de hand. Ik zou dus tekenen voor zo'n wringer als op het plaatje ;-) Maar in de tropische zon is alles even goed zo droog.
  Verder veeg en dweil ik de vloer, was ik altijd al af met de hand (ook in NL) en zet ik hier koffie door kokend water in een filter te gieten. En dat kost me allemaal nauwelijks tijd... Ons appartement is wel heel klein, dat helpt ook ;-)

  1. Ik heb een gasoven, dus een soort tussenvorm ;-) Maar die gebruik ik zelden. Hoogstens om een paar stukken pizza op te bakken (die bak ik nooit zelf, maar ze geven hier in restaurants restjes mee naar huis en dat eten we dan de volgende dag met de lunch).
   Ik bedenk me net dat er ook een magnetron staat, maar die gebruik ik dus ook nooit. In NL gebruik ik die om dingen te ontdooien, maar hier ontdooit alles toch supersnel zodra je het uit de vriezer haalt.

 17. Ik kan echt niet meer zonder bepaalde apparatuur hoor! Wij hebben trouwens geen droger (ja daar doen we alleen de onderbroeken en sokken in haha) de rest laten wij allemaal drogen, niet echt tijd besparend... maar toch. Ik ga binnenkort eens eten bestellen via ah ofzo. Ben wel benieuwd hoe dat is!

 18. Wat een leuk en vlot artikel zeg, haha! Zelf zou ik absoluut niet mijn wasmachine, rijstkoker en magnetron kunnen missen. Gek hé dat het vroeger allemaal met minder kon en dat het tegenwoordig niet meer uit onze huishoudelijke plaatje te denken is. Een beetje verwend zijn we wel, niet waar :-)

  Liefs,

  Grassiella

 19. Vaatwasser absoluut op nummer 1!

  De rest weet ik eigenlijk niet zo goed. Koffie drink ik graag maar moest ik geen espresso machine hebben zou ik het allicht niet doen.. Te lui om zelf koffie te maken.

  Als ik toch moet kiezen:

  Mijn oven, die zou ik eigenlijk ook niet kunnen missen dus die op 2
  Mijn steelstofzuiger op 3 (soort grote kruimeldief)

 20. Ik zou de wasmachine en de waterkoker niet kunnen missen, droger heb ik wel maar gebruik ik zelden, vaatwasser is een paar maanden geleden stuk gegaan en nu doen terug de ouderwetse handwas. Ik gebruik eerder de veegborstel dan de stofzuiger(ik ben allergisch aan het geluid) :-)hier geen rijstkokers, ijsmakers, koffiemachines... wel een handmixertje van de action en broodbak(alleen om te kneden).Voorgesneden groenten koop ik nooit, ik heb eens ergens gelezen dat die in een chloor-bad gaan en ik ben er toch wat argwanend van geworden.

 21. Toen ik nog in mijn land woonde, waste ik mijn kleren, borden etc gewoon met handen maar sinds ik hier woon, kan ik niet meer zonder wasmachine, wasdroger, vaatmachine

 22. Ja! dat herken ik... mijn favo apparaten zijn: de vaatwasser (wat moest ik zonder dat ding) de robotstofzuiger, tja mijn koffieasutomaat of course (geen leven zonder koffie) en dan houdt het wel zo'n beetje op.

 23. Wasmachine, koelkast, keukenmachine, magnetron.
  Ik heb erover gedacht om als experiement een maand zonder koelkast te gaan. Dat zou nog kunnen, maar zonder het vriesgedeelte wordt het lastig. Er gaat hier veel brood doorheen en zo vaak boodschappen doen gaat me niet lukken. Vroeger kwam de bakker aan huis.
  Ik maak heel veel zelf en de keukenmachine wordt bijna dagelijks gebruikt.
  De magnetron is zo handig om eten op te warmeb. Ik heb een zoon die twee keer per dag warm eet. Wordt lastig opwarmen en alles opbakken in de koekenpan met vet vind ik ook niet zo gezond.
  Ik heb jaren geen vaatwasser gehad, maar ben daar nu toch heel blij mee. Vooral op dagen dat ik erg moe ben.

 24. Mijn favoriet zijn stofzuiger, wasmachine en vaatwasser. Al halen we ook regelmatig een bezem door het huis. Puur vanwege de lichamelijke inspanning en het bespaart een beetje energie. Maar herken het wel ja, zou eigenlijk mijn tijd iets anders moeten indelen.

 25. Ik zou toch echt niet meer zonder een vaatwassen en wasmachine kunnen. De rest denk ik dat ik het wel zou overleven, maar ja het kost dan allemaal wel meer tijd

 26. Ik zou ook niet meer zonder vaatwasser en wasmachine kunnen, maar ik koop geen pakjes en zakjes en voorgesneden groenten en pakketten met ingredienten voor soep o.i.d. omdat ik dat niet gezond vind en je betaalt er gewoon teveel voor. Dat vind ik zo'n kleine tijdsbesparing dat ik dat er niet voor over heb haha.

 27. Ik zou vooral de wasmachine echt missen en ook zonder oven zou het lastig worden. De rest is vooral luxe. Die ik overigens ook erg kan waarderen, maar waar ik eigenlijk ook gemakkelijk zonder kan (vaatwasser, droger, stofzuiger- tenzij je tapijt hebt).

 28. Ik kan niet functioneren zonder m'n wasmachine, droger en keukenapparaat! Al moet ik zeggen dat ik soms wel even snak naar een handmixertje die ik maar een keer moet gaan halen. Voor elk bekertje slagroom voor bij de appeltaart moet ik dat hele apparaat uit de kast trekken, haha...

 29. Ik denk dat wij deze tijdsbesparende dingen opvullen met iets anders. Bijvoorbeeld het kijken van een tv-programma, even snel boodschappen moeten doen of een belletje plegen.

 30. Drie is wel weinig maar ok: vaatwasser kan ik echt niet zonder. Wasmachine staat eigenlijk op nr 1 en dan als derde mijn senseo, zonder koffie kan ik echt niet functioneren haha

 31. In mijn kleine huurhuisje heb ik dus geen vaatwasser hè... wat een gemis! Ik kan niet wachten totdat ik eindelijk de gemakken van een vaatwasser kan gaan ervaren en niet alles met de hand hoef te doen. Wat betreft de groenten koop ik zelden voorgesneden groenten.. Ik haal eigenlijk altijd verse producten tenzij ik echt geen tijd heb.

 32. Als ik geen vaatwasser heb, word ik gek. Ik heb zo’n hekel aan afwassen haha! Maar zonder wasmachine en droger zou ik ook niet kunnen. Lijkt me lastig zonder die handige apparaten!

  1. Nou, ik wil de vaatwasser inderdaad ook echt niet missen. Wij hebben veel problemen gehad met onze vaatwasser dus ik weet heel goed hoeveel gedoe afwassen kan zijn....

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.