Psychologie van geld: pyramidemodel!

Toen we tegels kochten bij de Gamma voor onze keukenachterwand, haalden we een ruime hoeveelheid tegels.

De meneer van de Gamma verzekerde ons dat we een eventueel overschot gewoon terug konden brengen. Dat bleek inderdaad heel gemakkelijk te gaan, en zo had ik plotseling 70 euro in mijn portemonnee. Maar die 70 euro voelden als een ‘extra-tje’, als een meevallertje, en daardoor gaf ik het geld veel makkelijker uit dan ik normaliter zou doen.

Het is de schuld van het piramidemodel!

Nou las ik hiervoor een goede verklaring in het boek Psychologeld van Anna Dijkman en Chris Zadeh, in de vorm van het piramidemodel. Volgens dit model hebben mensen een soort piramide in hun hoofd waarin ze hun geld indelen. De plek in de piramide bepaalt hoe makkelijk je het geld uitgeeft: hoe lager in de pyramide hoe makkelijker je het uitgeeft, hoe hoger, hoe moeilijker.

Onder in de piramide zitten contant geld, en geld op je betaalrekening. Daarna komt het geld op spaarrekeningen, daarna geld in beleggingen, daarboven staat geld dat in een huis is geïnvesteerd, en helemaal bovenaan staat het ‘toekomstige inkomen’.

Het piramidemodel in beeld

In dit plaatje uit het boek zie je het op een rijtje:

Waarom ik het geld dat ik onverwacht terugkreeg zo gemakkelijk uitgaf

Wat wil nou het geval? Mensen zijn geneigd extra inkomen in de eerste categorie volledig uit te geven. En kleine financiële meevallers, of uitgespaard geld, worden meestal mentaal aan de onderste categorie toegevoegd. Vandaar dat je het zo gemakkelijk uitgeeft.

Daar komt nog bij dat mijn ‘mentale boekhouder’ het bedrag al twee maanden geleden had afgeboekt toen ik de tegels betaalde, waardoor ik de zogenaamde ‘betalingspijn’ al had gevoeld. Het geld dat ik nu terugkreeg voelde daardoor als een cadeautje.

Herken jij dit?
Heb jij last van die piramidemodel?

Similar Posts

8 Comments

 1. Ik heb het boek gelezen en ervan genoten. Humoristisch. Het tweede gedeelte vond ik iets minder maar ik heb niets met beleggingen, ed. Het stukje over dat je minder overzicht heb omdat de ‘betaalpijn’ niet voelbaar meer is vond ik ook goed.

  Zeker een aanrader.

  Groet

 2. Leuk dat boek meot ik ook maar eens lezen want dat van de pijnprikkel wist ik wel maar dit had ik nog niet eerder gehoord. Meestal boek ik geld terug dingen direct in mijn excel sheet waardoor ik het dus niet meer “mentaal” kan uitgeven. en tuurlijk doe ik het ook wel eens hiihi. groetjes

 3. Bij mij werkt dat inderdaad zo ;)
  Kan een hoop van het boek leren als ik je verhaal zo lees.

  Groet Isabelle

 4. Een van de redenen waarom ik bijna geen contant geld gebruik. Het gaat er makkelijker uit en bij pinnen kan ik makkelijker volgen aan welke posten ik geld heb uitgegeven. Wie toch graag contant betaald, zou een kasboekje kunnen bijhouden (een tijdje), je geeft ook minder uit, als je het weer moet opschrijven/opbiechten!

 5. Ik herken het niet bij mezelf. Ik wil alleen maar geld uitgeven voor die dinge die ik echt belangrijk vind. Ik houd niet van shoppen, dus werkt dat bij mij. Als je daar wel van houdt zie je misschien heel veel dingen waarvan je vindt dat je die echt nodig hebt.

  Groetjes, VeggieMo

 6. Ja! Herken ik! En ik heb dat als ik iets koop dat flink afgeprijsd is, ik het gevoel heb dat ik geld ‘verdiend’ heb… Ik ben me eigenlijk niet bewust of dat dan ook weer invloed heeft op mijn verdere uitgaven, maar ik schat in dat dat best het geval is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.