Project Rok

zelf een rok makenInmiddels is mijn kledingstijl zo lang uit de mode, dat ik zelfs op eBay niks meer kan vinden! Ik geef toe, dat ik ook wel een beetje lastig ben. Want een rok moet:

 • van rekbare stof zijn
 • een elastische tailleband hebben
 • niet te lang zijn, maar ook niet te kort. In de winter ongeveer kuitlengte, in de zomer net over de knie
 • niet duurder zijn dan 4,99 Engelse ponden
 • van katoen of viscose zijn, met een beetje elasthan. Dus niet van polyester

Ik ga een rok maken!

Omdat een aantal van mijn rokken er toch wel erg afgedragen uit zien, heb ik besloten toch nog maar eens te proberen zélf een rokje te maken. Zelf kleding maken is heel wat voor mij. Want ondanks 3 jaar naailes, kan ik er nog steeds niks van. Maar misschien dat het dit keer wel goed gaat! Bovendien kan mijn jongste dochter het één en ander.

Allemaal rokjes: te moeilijk

Ik heb al in Mme Zsazsa’s boek ‘Allemaal rokjes‘ zitten kijken, maar die vind ik alweer te moeilijk. Zij werkt echt met belegjes en boorden… : ( Toen zei mijn 14-jarige dochter dat ik één van mijn kapotte, fijne rokken als model kan gebruiken. Linksboven zie je de gelukkige rok. Het is één van mijn lievelingenrokken. Maar hij is al zo’n 15 jaar oud, en helemaal doorschijnend geworden. Die kan ik in het openbaar echt niet meer aan. De strook aan de onderkant laat ik gewoon weg. Dat lijkt me te hoog gegrepen.

Stof kopen op de markt

Morgenochtend ga ik naar de markt, en koop daar een lapje (jersey) stof. Ik hoop dat het dit keer gaat lukken! Ik kán een rechte naad stikken. Dus twee lappen op elkaar stikken moet ik toch kunnen? En mijn dochter zegt dat ik de bovenkant gewoon naar binnen kan slaan, stikken, en dan een elastiek er door. Dus geen lastige boorden.

Ik zal morgen een foto laten zien van de stof! En dan hopelijk eind van de week een foto van de rok.

Zie ook Pieke Stuvel patronen!

Iemand nog (naai)tips?!

Similar Posts

22 Comments

 1. Mijnnaaicreaties. Blogspot naait voor anderen.
  Is dat misschien iets voor je ?

  Zelf heb ik ook altijd genaaid en als je in de buurt zou hebben gewoond zou ik je wel willen helpen, maar helaas dat is te ver uit wat ik uit de blogs opmaak.

  Griet van Hilda

 2. Kijk ook eens in de knip of andere naaibladen en lees in de instructie’s hoe ze in elkaar worden gezet. Vaak staan daar met sterretjes aangegeven wanneer het een makkelijk of moeilijk patroon is. Ook handig.

  1. “Een smal ingestelde zigzagsteek met een normale steeklengte is geschikt voor het
   stikken van rekbare stoffen, bv. tricot en gebreide stoffen.”
   (bron: boek van Burda – Naaien is niet moeilijk). De zigzagsteek rekt mee met de stof.
   Succes!
   groetjes, Rosa

    1. Ik zou dit wel doen, weet ik uit ervaring. ( zie mijn reactie hieronder) Ik heb vroeger echt alles zelf gemaakt voor mezelf en de kinderen. En het is zo frustrerend als dan, na een hoop werk, deze rotgaatjes en laddertjes ontstaan. En zo duur zijn die naalden niet, je hoeft niet het duurste merk te nemen. Succes, Leontine

 3. Weet wel dat als je van die rekbare stof hebt, dat het dan nogal lastig kan zijn naden te naaien die niet ´trekken´ zeker als het schuin loopt …

 4. Jersey rekt, houdt daar rekening mee met het stikken van je naad. Beslist niet aan trekken want dan bubbelt je naad.
  Tip; Stik een reep radeerpapier mee op de naad (aan de onderkant) , het papier kun je na het stikken zo wegtrekken. Het papier voorkomt dat de naad gaat rekken. De meenemer aan de onderzijde neemt het papier mee tijdens het stikken. tip 2: als je naaimachine het heeft een rekbare stik kiezen .
  succes!!!!

 5. Is het een gerimpelde rand onderaan? Dat is niet al te moeilijk. Een strook knippen zo langs als de oorspronkelijke rand was en op 1/2 cm afstand 2 rijgdraden rijgen met steken van net iets minder dan 1 cm. Inrimpelen door zachtjes aan de 2 rijgdraden te trekken, vastspelden of rijgen en stikken.
  Probeer het eens met een proeflapje van dezelfde stof dus koop 50 cm meer om mee te oefenen, ook goed proeflapje naaien voor de steek die het best bij de stof past.
  Success

 6. Tricot is geen gemakkelijke stof om mee te beginnen. Dus inderdaad eerst een proeflapje maken en alle tips die hier boven gegeven worden gebruiken. Succes

 7. De spelden overdwars erin steken. Dan kan je ze tijdens het naaien laten zitten. Een hele flauwe zigzaksteek nemen en rustig naaien.

 8. Investeer in naaimachinenaalden voor tricot stof, die hebben ze vast ook wel op de markt als daar een fourniturenkraam staat. Deze naalden hebben afgeronde punten zodat je geen gaatjes in je stof krijgt die later kunnen gaan ladderen. Een scherpe punt maakt de draad van je stof kapot en een stompe gaat tussen de steken van je tricot stof door, snap je het nog? En inderdaad als je geen tricotsteek hebt op je machine een flauwe zigzag steek gebruiken. Succes, Leontine

  1. Dat klinkt onheilspellend! Ik weet wel dat je voor je gaat knippen de stof moet wassen, om latere krimp te voorkomen. Maar ik haal morgen dus duidelijk even tricotnaalden erbij.

   1. Nou het was niet de bedoeling om je af te schrikken hoor maar een gewaarschuwd mens telt immers voor twee, toch. Nu weet je hoe je het kunt voorkomen, heb je toch meer plezier van al je werk. Ik denk dat het met wat hulp van je dochter helemaal goed gaat komen. Denk je eens in in het vervolg allemaal lekker goedkope rokjes die verder niemand heeft. Laat je het resultaat zien aan ons? Leontine

 9. Hallo Nicole, begin eerst eens met een voordelige lap. Kijk morgen eens bij Moeder en Zoon (deze grote kraam staat tegenover groentenhandelaar Prins). Vanaf 2 Euro per meter. En even verderop stond vorige week een kraam met alle stoffen voor 1 Euro per meter. En hele leuke stoffen hoor. Wie weet zie ik binnenkort je creatie. Suc6. Groet Marian

  1. Wauw 1 euro per meter! Dat klinkt echt geweldig. Dan zou ik misschien wel een rok kunnen maken voor maar 2 euro. Superbedankt voor de tip. Nu weet ik naar welk kraampje ik moet.

 10. Alle tips die ik je zou kunnen geven, zijn al gegeven.
  Belangrijk is heel langzaam naaien en niet aan de stof trekken.
  En anders…..vraag je dochter om hulp. Ze lijkt me wel handig :-)

  1. Mijn dochter wil me wel helpen. Maar ik wil het bij voorkeur graag zelf doen. Stel dat het me nu eens lukt?! Dan kan ik heel makkelijk en goedkoop mijn eigen rokken maken voortaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.