Product reviews en machtsmisbruik

review eerstProduct reviews zijn populair. En het stikt er van in Blogland.

We hebben meer macht gekregen!

En niet alleen in Blogland. Dankzij allerlei beoordelingssites kun je als consument veel makkelijker je oordeel geven, en delen met de wereld. Tel daar de social media nog eens bij, en consumenten hebben veel meer macht gekregen. Soms is dat ook echt wel fijn.

Als een bedrijf je slecht behandelt, geven beoordelingssites je een stem.

Ze zijn bijvoorbeeld niet blij met de negatieve publiciteit en doen daardoor beter hun best om het op te lossen.

De keerzijde

Maar nou las ik in de krant dat steeds meer consumenten deze nieuwe macht misbruiken. Ze eisen bijvoorbeeld korting of een ander voordeeltje. En als het bedrijf dat weigert dreigen ze met een negatieve beoordeling. Dat is natuurlijk niet fraai!

Anderzijds lees ik ook wel eens dat bedrijven mensen inhuren om positieve reviews te schrijven… En dat schiet ook niet op!

Mijn reviews

Mijn product reviews vind je op Review Eerst. En mijn boeken reviews vind je op Momlit. En ze zijn gegarandeerd eerlijk. Want anders heb je er immers niks aan. Ik schrijf reviews zoals ik ze zelf graag zou lezen. Dus met goede en betrouwbare informatie over het product, zodat ik na het lezen van de review weet of ik iets ga kopen of niet.

Lees jij graag reviews?

Similar Posts

17 Comments

 1. Ik doe niet zoveel met reviews omdat ik het er achteraf meestal toch niet mee eens ben. Computer spullen bijvoorbeeld. Leuk en aardig die reviews, maar 90% is geschreven de dag na aankoop en de rest door mensen die eens per week op de computer zitten, niet de die hard gamers bijvoorbeeld. Reviews zeggen niets als je niet dezelfde eisen hebt. Make-up en verzorgingsproducten hetzelfde verhaal. Iedere keer dat ik n.a.v. een review wat kocht viel het enorm tegen. De enige reviews die ik lees en ook écht gebruik zijn reviews over de webshop zelf, ook op Ebay, komen dingen aan, zijn de levertijden ok, worden mensen goed geholpen bij klachten, dat soort dingen.

 2. Ik lees graag reviews, meestal lees ik er meerdere op meerdere sites. Ik zoek dan ook bewust naar een bepaalde review. Ik vind het fijn om een mening van een ander te lezen.

 3. Ik vind reviews zeker heel handig en het is fijn dat ze er zijn maar inderdaad wat jij al schrijft, in hoeverre zijn de meeste reviews betrouwbaar? Daar twijfel ik soms ook wel aan. Dan ligt iets er zo dik bovenop, positief of negatief, dat ik het gevoel krijg dat het niet echt is. Soms kunnen er namelijk ook negatieve reviews geplaatst worden door iemand van een bedrijf om hun concurrentie in een kwaad daglicht te stellen. Kwalijke zaak.
  Verder zijn heel veel dingen natuurlijk ook een kwestie van smaak of interesse. Wat de een leuk of lekker vindt, vindt de ander helemaal niets. Als ik een review over wat dan ook lees, hou ik dat wel vaak in gedachten.

 4. Ik lees alleen reviews als ik toch al van plan was om een product te kopen ;)

  Ik vind dat Cool Blue wat dat betreft een fijne website heeft. Cool Blue reviewt namelijk veel producten ook zelf én daarnaast laten ook klanten een review achter. Ik heb wel het idee dat ze vrij eerlijk zijn…. Van Sander begreep ik dat producenten daar niet altijd blij mee zijn, die willen liever dat Cool Blue iedereen het duurste verkoopt, maar zo werkt het niet bij dat bedrijf. Ze verkopen liever iets minder duurs dat goed bij iemands situatie past, waardoor de klant weer terugkomt… :)

 5. Heel soms lees ik reviews om los te komen van de merken die ik ken, maar niet of het goed is of niet, maar eerder en meer om nieuwe merken te ontdekken binnen wat ik al ken en altijd goed zal zijn, tenminste, wat vroeger altijd goed was, zoals Tefal, en je weet dat je goed zit, en noem het maar op.

  X

 6. Ik lees denk ik dagelijks wel reviews. Soms omdat ik gewoon veel blogs lees en ik ze daar toevallig zie, maar als ik iets wil kopen zoek ik ook eigenlijk altijd reviews op. Videoreviews vind ik ook wel erg leuk. De enige reviews die ik niet leuk vind, zijn de reviews waarbij ik duidelijk merk dat deze niet eerlijk is geschreven, maar meestal verraadt diegene zichzelf dan al doordat je de minpunten toch wel iets terugziet op foto’s of video :P

 7. Ik lees alleen reviews als ik denk dat het product bij mij past. Soms vind ik het jammer dat ik op wel 4 blogs dezelfde producten tegen kom. Ook blogs die alleen maar reviews plaatsen vind ik erg jammer.

  1. Er is inderdaad wel een beetje een trend in Blogland dat hetzelfde product meerdere keren wordt gereviewd. Het voordeel is dat je dan verschillende meningen kunt lezen over hetzelfde product. Het nadeel is dat het wat saai kan worden. ‘Alwéér die Mepal broodtrommel…’

 8. Fijn dat ‘we’ als consument een duidelijker stem hebben. Maar ook jammer dat bloggers voor een heel kleine vergoeding soms overdreven positieve reviews schrijven. En ik weet niet of jij dat ook doet (vast niet), want eerlijk gezegd lees ik nooit reviews. Tenzij ik een grote aanschaf wil doen (wasmachine oid) en dan ga ik het internet op en google op alles wat ik kan vinden over het artikel dat ik wil kopen en de zaak waarbij (en dan vind je soms ook hele nare reviews over zo’n itnernetshop en dan kopen we dus ergens anders…)

 9. Overigens heb ik laatst een slechte ervaring met een spijkerbroek bij Wehkamp gehad. Probeerde review te schrijven, nmaar die werd geweigerd?! Omdat ik ook een klacht had ingediend om geld terug te krijgen. En dat wilden ze gscheiden houden…

 10. Ik lees eigenlijk alleen reviews als ik echt twijfel of weinig weet over het product. Maar ik neem ze altijd met een korreltje zout. Zeker de superpositieve. Want ik kwam jaren geleden een thuiswerkvacature tegen waar ze mensen zochten om positieve reviews te plaatsen op websites. Ik denk dat je om forums en blog reviews kan vinden die een stuk eerlijker zijn

  1. Ja, dat is wel ontluisterend inderdaad als je een vacature tegenkomt voor het schrijven van positieve reviews! En ze kunnen natuurlijk ook mensen inhuren om actief te zijn op forums en daar reviews te schrijven….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.