Positieve kanten van de economische crisis

economische crisisJohan Cruijff zei het al: ‘Ieder nadeel heb zijn voordeel’.

En hoewel de gevolgen van de economische crisis steeds voelbaarder worden, brengt die toch ook positieve dingen met zich mee.

Ik zette een aantal positieve punten op een rijtje!

 1. Door de de economische crisis krijg je gratis een prioriteitencheck: wat is echt belangrijk, en waar kun je eigenlijk ook wel zonder? En dat laatste blijkt vaak verrassend veel te zijn.
 2. Je wordt er creatiever van. Doordat je zuiniger moet leven, ga je vanzelf andere manieren zoeken om dingen op te lossen of aan te pakken.
 3. De economische crisis brengt mensen op een nieuwe manier bij elkaar. Bijvoorbeeld in de vorm van Repair Café’s of door initiatieven als Thuisafgehaald. Of ouders die op elkaars kinderen gaan passen, om zo kinderopvang uit te sparen.
 4. De economische crisis dwingt je beter op je geldzaken te letten, waardoor je er automatisch beter mee omgaat. Zoals wisselen van energieleverancier of zorgverzekeraar omdat dat voordeliger is.
 5. Door de crisis kun je jezelf niet meer afleiden met winkelen en kopen. Daardoor moet je wel aan de bak met jezelf!
 6. Je krijgt er nieuwe hobby’s door! Dat zie ik ook op veel blogs gebeuren: om te bezuinigen beginnen mensen bijvoorbeeld een groentetuin, en worden vervolgens enthousiaste tuinierders. Ik hoop dat dit bij mij ook nog gaat gebeuren. Op zoek naar een leuke hobby? Volg dan het stappenplan in Hobby’s zoeken!
 7. Mensen gaan meer spullen recyclen in plaats van alles maar nieuw kopen, en dat is beter voor het milieu.
 8. Je wordt er gezonder van! Om zuiniger te leven laat je bijvoorbeeld je auto staan en gaat meer dingen op de fiets doen. Zo spaar je trouwens ook nog meteen de sportschool uit! Dus win-win!

Welke positieve punten heeft de economische crisis voor jou opgeleverd? Of geen enkel?

Similar Posts

13 Comments

 1. Ik merk in mijn omgeving weinig verschil. Salarissen gaan gewoon omhoog, vacatures kunnen nog steeds niet vervuld worden omdat er geen mensen te vinden zijn. We gaan allemaal nog elke week een terrasje pakken of uit eten. Enige is dat de huizen wat minder snel verkocht worden.

 2. De punten wel een beetje doorelkaar gehusseld:
  – ik ga (bijna) altijd met de fiets
  – ik koop alleen wat nieuws als het artikel ECHT stuk is en niet meer te repareren valt
  – ik heb al jaren een groentetuin. Ik maak al jaren in.
  – ik maak al jaren zelf rauwkost, gebak en bak speciaal brood
  – we lenen niet maar sparen voor dure dingen (vakantie-auto-fiets-navigatie-mobiel)

  Ik heb we ff zitten denken, wat is er weggevallen omdat er crisis is…… uitgaan wat minder en uit eten van 4 keer per jaar naar hooguit 2 x. Misschien is het ook wel zuinigheid uit eten kost ca. 5 x 30,00 = 150 euro (dan moet het al niet ‘onwies’) voor 150 euro kan ik een week boodschappen halen en biefstuk bakken kan ik zelf ook wel.
  Verder weet ik het ff niet.

  1. Jij leefde dus al op kleine voet eigenlijk. Ik herken wat je zegt over uit eten gaan. Ik weet wel dat het ook gaat om de sfeer en alles, maar soms vind ik het thuis eigenlijk net zo lekker. En stukken voordeliger.

 3. Goh Willemien, ik welke regio woon jij?

  Ik merk in mijn omgeving zeker wel verschil. Vooral de stijgende werkloosheid, mensen die in spanning zitten omdat hun contract mogelijk niet verlengd wordt, mensen die steeds langer thuis zitten. En het ontbreken van een vast contract heeft veel gevolgen. Bijvoorbeeld geen huis kunnen kopen en daardoor de kinderwens noodgedwongen uitstellen. En dan hebben we het nog niet eens over die stellen die willen scheiden, maar dat niet kunnen omdat het huis maar niet verkocht wordt. Met alle stress en zorgen voor hen en hun kinderen van dien.
  Om maar wat te noemen.
  Ik las laatst dat de wachtlijsten van de voedselbanken steeds langer worden, mensen steeds minder in hun pakketje krijgen en dat er steeds vaker incidenten zijn met duw en trekpartijen. Die mensen hebben geen budget om een moestuin te beginnen of een naaimachine te kopen..

  Ik heb ook begrepen dat de moestuinen wel weer gewilder zijn en de Letskringen (ruilkringen) weer opleven. Zelf vind ik het aanbod bij de kringloopwinkels achteruit gaan. Misschien omdat ze meer klanten hebben, misschien ook omdat mensen hun spullen minder snel vervangen voor iets nog beters of mooiers.

  Dat vind ik dan ook meteen het grootste pluspunt. Dat mensen wat meer stilstaan bij wat ze al hebben en minder snel naar de winkel rennen voor iets nieuws. Voor mij persoonlijk is het fijn dat er steeds meer mensen bewuster leven, zoals wij al deden. Mensen eten (noodgedwongen helaas) steeds minder vlees. We worden minder vaak raar aangekeken, krijgen meer begrip voor onze standpunten (vegetariers, geen nieuwe gadgets etc). Maar verder.. Nee. Toch vooral nadelen ben ik bang.
  Alhoewel… Nu ik er zo over nadenk. Omdat het mij twee jaar geleden niet lukte niet aan een baan te komen, ben ik nu weer aan het studeren. Ik hoop dat ik daar in de toekomst wel positief op terug kan kijken, zo van; dankzj de crisis ben ik gaan studeren. En het zou dan wel helpen als ik straks, als ik afgestudeerd ben, wel een baan kan vinden ;)

  1. Dit zijn inderdaad ook de dingen die ik zie. Ook op blogs lees ik steeds vaker de zorgen van mensen over contracten die niet verlengd worden, en soms ook een onverwachts ontslag.

   Wat mooi dat je door de crisis weer bent gaan studeren! Maar inderdaad zou het wel fijn zijn als je dan ook een baan vindt als je klaar bent. Wat studeer je? Is dat een beetje een richting met veel banen?

 4. Ik let gewoon nog net iets meer op aanbiedingen met de boodschappen, doe ook net iets langer met kleding en meubels koop ik alleen wat nodig is en daar geef ik naar verhouding minder geld aan uit als 20 jaar geleden ( geen dure design bank bijv.) maar gewon een praktische, betaalbare “leefbank”.

  Geen huis kunnen kopen of een kinderwens uitstellen dat zijn ook wel isseus van deze tijd!
  Waarom een duur huis kopen en niet evt. ergens in een andere plaats die niet zo “favoriet” is, in iets kleins en betaalbaar beginnen of huren?
  En kinderen krijg je mi nog steeds en neem je niet, en voor een habbekrats haal je de benodigde babyspulletjes bij kringloop of marktplaats vandaan!
  Je hebt dan misschien niet een prinsen of prinsessenkamer van de laatste trend, maar of jij en je kind daar nu gelukkiger van word of zal zijn???
  Het is met de meeste dingen zo: welke eisen stel je aan materiele zaken?

 5. Schreef het net ook al, ik hoop dat mensen eens stoppen met onnodig hun kinderen met de auto naar school te brengen. Want echt, alle vooroordelen (?) over vrouwen en autorijden zie ik elke dag weer bevestigd in dat straatje waaraan de drie scholen staan. Zo onnodig!

  Ik zie hier ook weinig van de crisis. Zelfs mijn zzp-buurman die normaal gesproken geregeld zonder werk zat is altijd onder de pannen.

  1. Wonen die vrouwen ook echt een eindje van school, of is het gemakzucht? Ik herinner me wel bij onze oude buurtschool dat er ook altijd veel auto’s stonden. En dat terwijl het ook echt een búúrt school was!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.