Portugese tegels: ze hoeven niet krasgevoelig te zijn!

Portugese tegels voor een authentieke uitstraling

Ik houd erg van kleur. Dus het is denk ik geen wonder dat ik Portugese tegels altijd erg mooi vind. Ik heb ze wel eens genoemd in een post. Naar aanleiding daarvan kreeg ik reacties van Jacqueline en Ellen die Portugese tegels in hun huis hebben liggen. Maar ze waarschuwden: ze zijn poreus en je ziet er snel vlekken op.

Dus toen ik de post van Nickee over Portugese tegels las die zij voor Huisvlijt schreef, las ik die met een kritisch oog. Maar ik werd prettig verrast. Want uit zijn post begrijp ik dat het afhangt van de soort Portugese tegels die je neemt: Portugese cementtegels zijn inderdaad gevoelig voor krassen, vlekken etc. schrijft hij. Wil je dat niet? Dan kun je kiezen voor Portugese keramische tegels! Die zijn níét gevoelig voor vlekken. Mochten we ooit de goedkope laminaat in de vloer vervangen met Portugese tegels dan weet ik dus welk type ik neem: de keramische versie.

En dan nu over naar Nickee! Dan kunnen jullie het zelf lezen : )

Portugese tegels voor een authentieke uitstraling

Portugese tegels worden al eeuwenlang toegepast als vloertegels en wandtegels. Voorheen voornamelijk in de vorm van cementtegels, maar ook al heel wat jaren als keramische tegel. Door de snelle technologische ontwikkelingen is de kwaliteit van de prints in korte tijd verbeterd. De producten hebben andere eigenschappen, maar zorgen beiden voor een prachtige uitstraling in een woonhuis of bedrijfspand. Portugese tegels hebben een unieke uitstraling vanwege de patroon- en kleurcombinaties. Totaaltegel is importeur van zowel Portugese cementtegels als keramische Portugese tegels. In deze blog vertellen wij meer over de verschillende soorten Portugese tegels en hun eigenschappen.

Portugese cementtegels

Cementtegels zijn handgemaakte tegeltjes die worden geproduceerd volgens een eeuwenoude werkwijze. Deze werkwijze wordt tot op de dag van vandaag nog altijd toegepast. Bij de productie van cementtegels wordt gebruik gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals kiezel, marmerpoeder, pigment en cement. De mengsels worden gemaakt in diverse kleuren en vervolgens gegoten in een mal met een motief. Dit wordt samengeperst tot een kleurrijke en unieke tegel.

Portugese cementtegels zijn gevoelig voor krassen, vlekken en zuurhoudende middelen.

Dit zijn eigenschappen waarover een klant zijn oordeel dient te vellen. Ben je op zoek naar een tegel die op de lange termijn een authentieke uitstraling krijgt en waarbij geen enkele tegel hetzelfde blijft? Dan zijn Portugese cementtegels een perfecte keuze. Dit zijn namelijk de ‘imperfecte’ tegels die we nu nog tegenkomen in oude panden. Worden deze eigenschappen gezien als een groot nadeel omdat de tegel zijn oorspronkelijke uitstraling niet behoud? Dan is een keramische Portugese tegel een goed alternatief.

Portugese tegelPortugese keramische tegels

Een keramische tegel is altijd voorzien van een print die op een computer is ontworpen. Om de partijen zo goed mogelijk te laten lijken op een natuursteen product, bestaan veel modules uit verschillende prints die gemengd gelegd worden. Ook een Portugese keramische tegel is ontworpen en vervolgens geprint op een tegel. Een keramische tegel bestaat uit klei en zand welke onder hoge temperaturen wordt gebakken.

In tegenstelling tot een Portugese cementtegel zijn keramische Portugese tegels niet gevoelig voor krassen, vlekken en zuurhoudende middelen (denk aan bleekmiddel).

De tegel blijft zijn oorspronkelijke uitstraling behouden wat zorgt voor een stukje zekerheid. Een keramische tegel vergt weinig tot geen onderhoud. Dweilen met water en/of schoonmaakmiddel is voldoende om de oorspronkelijke uitstraling van de tegel te behouden.

portugese tegelsWaar en hoe kan ik de Portugese tegels toepassen?

Portugese cementtegels kunnen als vloertegel en als wandtegel toegepast worden. De combinaties zijn eindeloos en zorgen altijd voor een uniek geheel. We zien ook vaak combinaties van een Portugese tegel met een effen (keramische) tegel. Keramische Portugese tegels kunnen ook op de vloer en de wand toegepast worden, tenzij de tegeltjes geglazuurd zijn. De geglazuurde varianten zijn enkel geschikt voor de wand.

Portugese tegels worden toegepast in allerlei ruimtes, maar we zien ze voornamelijk in relatief kleine ruimtes zoals een hal, toilet, badkamer en keuken. In bedrijfspanden (horeca, hotels) worden Portugese tegels wel vaker als groter oppervlak toegepast omdat het daar meer mag opvallen. Eigenlijk alles is mogelijk met Portugese tegels! De combinatie van verschillende tegeltjes zorgt voor een speelse en unieke uitstraling.

Tip: Vloerglijders zijn ook een behoud voor je vloer.

Similar Posts

35 Comments

  1. Gaaf! Handig ook om te weten dat die soort dus niet poreus is. Ik vind het er mooi uitzien. Ik houd sowieso wel van tegels, maar wat wil je ook als je vader tegelzetter is en je al zo'n beetje elke soort tegel in je huis hebf gehad haha.

  2. Oh, wat een ontzettend leuke tegeltjes. Ik wist helemaal niet dat ze zo heten! Dat is een ideetje voor op ons terras of de toekomstige veranda :)

  3. Niet zo mijn smaak al die motiefjes! Maar als ik die laatste foto dan weer zie, met dat grijs en een kleiner vlak van die tegels, dat vind ik wel weer mooi.

  4. Ik vind ze persoonlijk te druk. Ik ben wat saaier denk ik, want mijn voorkeur gaat meer uit naar strak. Misschien een baantje in de douche of wc kan nog, maar een hele vloer zou me te druk worden.

  5. Als bij de andere zien, ziet er prachtig uit maar als bij ons in huis, weet ik niet. Het ziet er zo druk uit. Wel gave tegels. Misschien als ik ooit een huis met veel ruimte en hoge plafond

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.