Pop-ups: een nieuwe trend in Blogland

pop-upsOoit kende ik pop-ups vooral als irritante reclame.

Maar de laatste tijd zie ik ze steeds vaker in de vorm van verzoeken om een abonnement op een blog te nemen of me op een andere manier te binden aan een blog. Soms kan ik de posts niet eens zien, vanwege de pop-up. Of de pop-up verschijnt als ik een comment wil intypen.

En ik weet niet hoe het bij jou is, maar zo’n pop-up zorgt er juist voor dat ik dat zeker niet ga doen. Sterker nog, als ik niet snel genoeg het kruisje kan vinden om die vervelende pop-up weg te klikken, klik ik het hele blog weg. En lees dus niet eens de post. De enige acceptabele plek voor een verzoek om een abonnement te nemen of iets dergelijks is rechtsonder in de hoek van een blog. Zodat ik het makkelijk kan negeren.

Waarom zou je een pop-up op je blog zetten?

De reden waarom mensen een pop-up op hun blog zetten is heel simpel:

Om ergens aandacht voor te vragen.

Dat kan reclame zijn, maar steeds vaker komt zo’n pop-up van de blogger zelf en is het een verzoek om een blog te volgen/liken/in te schrijven voor een nieuwsbrief etc.

Waarom pop-ups stom zijn

 1. Lezers hebben niet gevraagd om een pop-up. Ze komen op een blog om te lezen of te kijken. En ineens houdt iemand een formulier voor hun neus en wil dat ze dat invullen.
 2. Een pop-up vereist een actie van je lezer. Door een pop-up moet je bezoeker noodgedwongen eerst gaan zoeken naar het kruisje om hem weg te klikken om verder te kunnen.
 3. Een pop-up hindert bij het lezen van een blog.
 4. Pop-ups kunnen lezers zo irriteren dat ze meteen weer wegklikken en misschien wel nooit meer terug komen! En dat is slecht voor je bounce rate.

Conclusie over pop-ups

Pop-ups zijn irritant en hebben bovendien iets wanhopigs. Als ik een blog echt leuk vind, dan schrijf ik me uit mezelf wel in voor een emailabonnement. Of ik volg het via Bloglovin’. Om die reden vind ik een knop voor een emailabonnement of Bloglovin’ in de sidebar erg handig. Maar geloof me: als ik een abonnement wil, dan doe ik dat wel uit mezelf.

Met een pop-up bereik je het tegenovergestelde van wat je wilt.

Hoe denk jij over pop-ups?

Similar Posts

38 Comments

 1. Wat ik helemaal irritant vind zijn de pop-ups waarop staat dat je cookies accepteert. Die staan nu ook op allerlei blogs en websites. Die rotdingen kan ik lang niet altijd weg klikken op de Ipad. Of ze komen elke keer weer terug als ik op opnieuw op die blog of website kom.

  1. Die zijn inderdaad erg hinderlijk. Zeker als vervolgens de pagina weer opnieuw gaat laden nadat je ze (noodgedwongen) geaccepteerd hebt.

   Maar bloggers en websitebouwers balen hier zelf vaak ook van. Die stomme cookies melding is helaas verplicht.

 2. Nare dingen inderdaad, ik ga dan ook weg als ik het dan niet lezen kan… of het moet wel iets zijn wat ik heeeeeeeeeeel graag wil lezen maardat is nog niet gebeurd.

  1. Toch zijn er dus steeds meer bloggers die ze installeren op hun blog. Bijvoorbeeld om je te vragen om lid te worden van de nieuwsbrief. Ik vraag me dan af waarom ze dat doen. Zouden zij dan geen hekel hebben aan pop-ups?

 3. Pop ups zijn irritant… zowel reclame als van de site zelf! Al moet ik zeggen bij sommige komt er een kleine pop up rechts onderin, daar heb ik dan minder last van.

  Maar wat ik echt irritant vind zijn van die reclames die de hele achtergrond van de pagina bezetten. Ik snap dat er bloggers zijn die er het geld mee verdienen, maar met dat ten koste gaan van je (mooi uitziende) blog?

  Nou ja… dat dus ;)

  1. Dat is denk ik een zogenoemde ‘take-over’. Ik vind die ook verschrikkelijk en zal dat ook niet doen. Je moet dan een bedrijf ook echt toegang geven tot je blog door een code van hen te plaatsen op je blog. En dat idee vind ik al niet fijn.

   1. Jeetje, ja ik zie het steeds vaker voorbij komen op de site van bloggers. Er zijn al wat blogjes die ik niet meer bezoek vanwege de pop ups of die reclames.

    Ik snap echt dat er bloggers zijn die op die manier geld verdienen, maar toch… het zou niet mijn keuze zijn.

    Nu heb ik misschien ‘makkelijk’ praten aangezien ik niet afhankelijk ben van inkomsten van mijn blog en het mij eerder geld kost als opbrengt ;)

 4. Add block erop zetten. Dan blijven heel veel irritante reclames/pop ups weg. En inderdaad al die rand zaken zijn om het zacht uit te drukken vervelend. Ik heb niets van ‘die kroam’ op mijn site, lekker rustig.

 5. Het werkt, het blijkt zelfs goed te werken volgens marketing onderzoek, daarom doen ze het zo. Geld verdienen is business natuurlijk.
  Zelf heb ik er ook een hekel aan en klik er ook niet op.

 6. Oh – ik vind ze ook zo vreselijk irritant!

  Neen dankjewel.

  Ik moet trouwens eens uitzoeken hoe ik de adsense moet instellen, want in de mobiele versie van mijn app staan de reclames tussen de teksten en dat wil ik ook helemaal niet!

 7. Ik vind het zo vreselijk irritant. De cookies vind ik ook vervelend maar dat hoort er bij. ook vind ik de kleine popups rechts heel vervelend en kan ik dat moeilijk “negeren”

  Er zijn blogs die ik dus niet meer bezoek alleen door popups

 8. Mateloos irritant. Het ergste zijn pop-ups van die whats-app verlenging die je niet weg kan krijgen. Op mijn telefoon krijg ik ze bij een aantal blogs. Ik vraag mij overigens af hoe die erop komen, want tot zover was niet 1 blogger zich ervan bewust. Weet jij misschien hoe het daar mee zit? Ik heb haast het idee dat het een virus is.

 9. Popups komen niet meer zo vaak voor: dat zijn echt die deelvenstertjes die naast je browser venster openen, of in een nieuwe tab(hoewel die technologie niet echt benut wordt).
  Mijn betwetermutsje op: het gaat hier om pop-overs, die óp de pagina komen, in een div-layer. Zoals bijvoorbeeld wegklikbare cookie notices.
  Cookie notices zijn al irrittant, maar ‘verplicht’. Pupovers die mij zeggen dat ik iets moet delen, of volgen, of wat dan ook: dat zijn redenen voor mij om een blog minder te bezoeken.
  Call to actions heetten die dingen, en ik ben daar veel te dwars voor. Dat bepaal ik allemaal zelf wel.

 10. Ik vind elke vorm van reclame irritant zowel op radio, TV en internet. Ik denk niet dat dat ooit aanleiding geweest is vor mij om iets te kopen.

 11. Ik hou ook niet van pop-ups! Laatst kreeg ik er zelfs een op het moment dat ik de desbetreffende website weg wilde klikken “of ik het wel zeker wist en niet nog even m’n gegevens wilde achterlaten, etc” schrok me rot :p en klikte daarna meteen die site weg, niet van plan om die ooit nog te bezoeken.
  Blogs die altijd een grote pop-up hebben bezoek ik ook minder vaak

 12. Nieuwe wereld voor mij.
  Klopt het dat een blog aanklikken en evt een verwijzing in jou blog geen gevaar voor mij opleverd?
  Ik laat nergens verder mijn gegevens achter

 13. Oh ja die popups zo herkenbaar. Ik vind vooral van die grote popups niet groot. Je bent dan bijna verplicht om iets aan te klikken want zo voelt het toch. :s

 14. Vreselijk! In de hoek kan ik ze nog wel hebben, maar soms staan ze midden op het scherm en kun je niet eens verder lezen. Ik klik dan meestal gewoon weg.

 15. Ja, ik heb ook een gruwelijke hekel aan pop ups. Waarom? Ik ben het helemaal met je eens. Zou zelf nooit zoiets op mijn blog plaatsen, want ik heb namelijk veel liever dat mensen mijn blog écht leuk vinden en op zoek gaan naar de knop om te abonneren ;)

 16. Ik lees best wat Amerikaanse sites en daar komt het veel vaker voor heb ik het idee. Ik ben er wel een beetje aan gewend. Ik vind het vooral irritant als het bij elke pagina terugkomt. Volgens mij kun je ook gewoon instellen: weg is weg en één keer wegklikken is voldoende, en dan vind ik wel prima. Maar ik merk wel dat ik het automatisch wegklik, soms denk ik, dat had wel interessant kunnen zijn, maar uit automatisme klikte ik al weg. Ik zou het niet zo snel op mijn eigen site plaatsen maar dat het gebruikt wordt, komt inderdaad omdat het toch werkt. Je kunt er nu eenmaal niet omheen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.