Politie aan de telefoon

politie aan de telefoon
Dit ben ik voor en na het telefoontje van de politie

In mijn vorige post schreef ik dat de fiets van mijn oudste zoon is gestolen op het station. Op donderdag deed ik aangifte via internet.

Met fiets en openbaar vervoer naar het MBO

De volgende ochtend was een gedoe. De trein reed niet. Dus moest mijn zoon vroeger van huis weg om de snelbus te halen. Het was pas de derde dag dat hij naar zijn nieuwe school reisde, dus ik vond het allemaal nog best spannend. Bovendien had hij voor het eerst een grote rugzak op zijn rug, met daarin zijn schoolspullen. Ik zag hem er mee wegfietsen, en dacht: ‘Daar moeten we nog een betere oplossing voor bedenken.’

Goedemorgen, met de politie

Het was dus een hectische, beetje spannende ochtend geweest. Toen ging rond 9.30 de telefoon. Het was een verborgen nummer.  ‘Goedemorgen mevrouw. Met de politie,’ hoorde ik aan de andere kant van de lijn. En ik blééf er bijna in van schrik. Zelfs nu ik dit type krijg ik weer helemaal slappe benen. Want het eerste wat ik dacht was: ‘Oh nee… er is iets met Jan gebeurd…’

Toen bleek het om de gestolen fiets te gaan…

‘Sorry…’ zei de politieagente nog. Maar ik heb de rest van de dag nog ontdaan rondgelopen. Wat een schrik.

Politie: zeg liever waarvoor je belt in plaats van wie je bent…

Wat mij betreft mag politie de etiquetteregels laten varen als het om telefoontjes gaat. Zeg maar gewoon: ‘Wij bellen vanwege uw aangifte van een gestolen fiets.’ Laat dat ‘Met de politie’ maar achterwege!

Ik ben jaren ouder geworden van de schrik.

Positief vind ik wel dat politie warempel iets lijkt te doen met de aangifte.

Hoe zijn jouw ervaringen met politie? Beschouw je ze als je Vriend?

Similar Posts

25 Comments

 1. Ik heb nooit problemen gehad met de werkwijze van de politie. Ik ben ook nog nooit geschrokken als ze belden of langskwamen. Hoewel ze hier zo’n 18 jaar geleden langskwamen om iets vreselijks te vertellen, heb ik hier géén angst van overgehouden, ook manlief en kinderen niet. Misschien dat het komt, dat ik regelmatig contact heb met ze,ook melden we regelmatig dingen die niet lijken te kloppen. Altijd reageren ze daar adequaat en snel op. Waar ik wél een hekel aan heb, is als ze ergens naar op zoek zijn, de hele buurt vergeven is van de politie en je krijgt niet te horen wáár ze naar op zoek zijn. Dan neem ik toch wel de eerste dagen de hond mee, als ik naar buiten ga en in een van de schuren moet zijn. Voor de rest ben ik heel tevreden over hen, ik weeet ook dat het ze ontzettend irriteerd dat ze zich zo erg aan allerlei regels moeten houden, dat rechters vaak ver buiten de gewone wereld leven, dat daders te vaak nog worden gezien als slachtoffers.

 2. Ik ben i.v.m. dreigementen een aantal jaar terug naar de politie gestapt en werd gewoon uitgelachen want ‘ze was 2 jaar jonger dus ze zou me echt niks doen’, wat dat voor een rare reden is weet ik ook niet, maar ik weet wat dat soort dingen betreft dat er dus echt iets goed mis moet gaan voor ze je serieus nemen, helaas.
  Ik vind inderdaad ook dat ze beter anders kunnen beginnen als ze bellen, ik heb het zelfs met m’n dierenarts. Ik heb een aantal spannende dagen meegemaakt de afgelopen jaren wat operaties betreft en ze beginnen altijd met ‘met de dierenarts, dit en dat is er aan de hand en blablabla, MAAR alles is goed’, zeg gewoon gelijk, ‘alles is goed’ en begin daarna met uitleggen. Ik schrik me altijd helemaal kapot.

 3. Kan me voorstellen dat je jezelf rot schrikt als de politie belt.

  Ik heb ze in mijn familie, nooit problemen mee gehad ;-). Nee gekheid, er was een tijd dat ze hier vaak aan de deur kwamen. Als je twee agenten voor de deur ziet staan als je de deur open doet, staat je hart stil. Maar gelukkig was er niets met mijn ouders gebeurd. Dat is toch het eerste wat je denkt, kinderen (heb ik niet) of ouders. Maar er woont hier iemand in de flat die de wet niet zo serieus neemt, dus kwamen ze een paar keer langs of ik getuige was van het een of ander.

  Het is al een tijdje stil, de wetovertreder, een hele aardige man trouwens, houdt zich nu al een tijdje wel aan de wet. Misschien dat de ge-van-genis toch help mensen op het rechte pad te brengen.

 4. Ik stond als kind van een jaar of 10, 11 in de straat te praten met mijn moeder en de buren tijdens oud en nieuw. De ME was aanwezig in de straat maar wij hadden niet door dat ze een charge gingen uitvoeren. Ik werd dus gewoon omver gelopen door zo’n lijp van de ME, als kind! Kwaad dat mijn moeder was! Ik heb haar nog nooit zo woedend gezien haha. Die ME dude schrok ook en hij zei nog iets van ‘weg hier, nu!’. Maar blijkbaar wist hij niet dat hij het tegen een moeder en kind had die zich van geen kwaad bewust waren.
  Verder wel goede ervaringen met aangifte doen, voor mezelf maar ook voor mijn verstandelijk beperkte clienten.
  Op het werk contact met de wijkagenten, ze komen geregeld een kop koffie drinken en praten met de clienten.

  VL heeft een nicht die bij de politie zit. Als ze niet aan het werk is schrijft ze bonnen uit voor auto’s die op de stoep geparkeerd staan. Ook voor bekenden. Als ik haar zie gaat het altijd over haar werk, altijd doet ze macho. Ik vind het een beetje een engnek sinds ze bij de politie zit.

  1. De ME was in de straat en dan komt het niet bij je moeder op dat ze een charge gaan uitvoeren?
   Is dat niet een beetje dom?
   Denk je nou echt dat op zo’n moment de ME tijd heeft om eerst bij iedereen langs te gaan en een vriendelijk praatje te houden?
   Op het moment dat je ME-ers ziet,dan kun je verwachten dat ze komen om te handelen en zul je zelf zo wijs moeten zijn om afstand te nemen.
   Dat kun je natuurlijk van een kind niet verwachten, maar wel van de volwassenen die erbij waren vind ik.

   Bij ons in het dorp was vroeger een plein waarop oudejaarsavond altijd bonje was.
   Het halve dorp ging kijken, dan wist je dat je risico liep en daar ben je dan zelf ook verantwoordelijk voor.
   Ook daar kreeg eens een meisje dat daar stond een verdwaalde tik en daar werd me toch een stennis over gemaakt door die ouders.
   En een man die met z’n neus voor aan stond kreeg vuurwerk in z’n broekspijp.
   Dat zijn wel risicos die je neemt als je daar gaat staan kijken.

  2. Wat leuk dat wijkagenten regelmatig koffie komen drinken en praten met cliënten. Dat klinkt heel vriendelijk en toegankelijk. Ik weet niet eens of wij een wijkagent hebben. Heb je die ook op het platteland? Ik zal eens zoeken!

 5. Ik ben, toen ik nog studente was en hollend met mijn weekendtas probeerde de metro te halen, door de politie aangehouden en daarbij zelfs onder schot gehouden door drie agenten totdat ik de inhoud van mijn tas had getoond (zat alleen vieze was in). Inmiddels was het winkelend publiek samengedromd. Ik voelde me zo voor gek staan. Verder komen ze bij overlast van asociale buren nooit opgraven, zelfs niet als ze de voordeur inslaan. Dus nee, vriendschappelijke gevoelens heb ik niet voor ze.

 6. Hier werd ‘s morgens ook gebeld toen de kinderen net naar school waren;” Met die-en-die van de politie, uw dochter staat hier naast me en ze huilt”.
  Bleek ze geen licht op haar fiets aangehad te hebben en op haar donder gekregen te hebben en ik moest dat dus ook even aanhoren.
  Ik was erg boos dat ze daarvoor mij moesten bellen.
  Nu nog steeds

  1. Dat lijkt me ook een naar telefoontje zeg! Op zich goed dat ze kinderen wijzen op het belang van licht op de fiets. Misschien wilden ze je dochter flink laten schrikken? Maar waarschijnlijk schrok jij ook! En dat lijkt me dan weer niet de bedoeling.

 7. toen mijn broer nog een bromfietsende puber was kwam er een keer een politie auto bij ons het erf op rijden en stapte er een agent uit die aan mijn moeder vroeg waar mijn broer was, mijn moeder zei goedemiddag agent waar gaat het over, ze schrok niet omdat mijn broer bij de buurjongens was en ze dus wist dat het niet om een ongeluk met mijn broer ging, het antwoord was , nou dat willen we liever eerst met hem bespreken, nou zei mijn moeder dan wacht u maar gewoon op de openbare weg tot hij komt, het lijkt mij dat ik als moeder er recht op heb om te weten waarover u mijn zoon wilt spreken zeker omdat hij minderjarig is, maar de agent wilde nog steeds niet zeggen waar het over ging ,waarop mijn moeder hem weer vriendelijk verzocht het erf af te gaan. later bleek dat ze mijn broer een paar vragen wilde stellen over het brommerongeluk van een vriend van hem.toch raar dat ze dat niet geoon tegen mijn moeder wilden zeggen.

   1. Nee, dan zou je je zoon kunnen waarschuwen waardoor hij z’n verklaring zou kunnen aanpassen cq afstemmen op elkaar. Daarbij vind ik het niet echt vriendelijk om de politie van je erf af te zetten, ze doen hun werk ook gewoon. Ze moeten zich aan regels houden, die niet altijd even werkbaar zijn!

    1. pardon het ging hier om een ooggetuigenverklaring omdat de jongen die het ongeluk gehad had overleden was en ze wilden weten of mijn broer die voor hem reed gezien had wat er gebeurd was aangezien er verder niemand op die weg reed en niemand dus wist wat er gebeurd was, niet iets waar je over gaat liegen

 8. Volgens mij kun je niet spreken over “de politie”.
  Het zijn verschillende mensen die verschillend handelen.

  Ik heb in mijn vorige huis heeeeeeeeeeeel veel politie over de vloer gehad vanwege mijn buren.
  Eén mannelijke wijkagent heeft me geen seconde serieus genomen en behandelde me voortdurend als een dom hysterisch huisvrouwtje.
  Zijn opvolgster was een cordate vrouw waar je niet mee hoefde te sollen, en die het probleem wel serieus nam.
  Na mijn noodgedwongen verhuizing stond ze op een dag nog eens op de stoep, gewoon om even te horen hoe het nu met me ging en hoe ik nu woonde.

  Dat is dus allebei politie.

  Overigens hoef je niet te schrikken als politie belt.
  Jobstijdingen zullen ze echt niet telefonisch afhandelen, dan staan ze op je stoep hoor.

 9. Onlangs werd jongste zoon met de wagen tegengehouden door een politieagent. De agent in kwestie was in uniform maar onze zoon merkte op dat het uniform er ietwat anders uitzag of normaal. Agent eiste dat zoon zou uitstappen en zijn autosleutels, zijn rijbewijs, identiteitskaart en autopapieren zou afgeven. Zoon heeft eerst de legitimatie van de agent gevraagd maar die ‘kon’ hij niet geven. Hij heeft alle ramen en deuren gesloten en gebeld naar het dichtstbijzijnde politiekantoor.De agent werd een beetje nerveus en tikte op het raam om te openen. Zoon weigerde. Ondertussen kwam er een politiecombi aangereden en de ‘agent’ die mijn zoon wilde controleren, zette het op een lopen naar de graskant toe, de gracht over een verdween in het dichtstbijzijnde bosje. Ze hebben hem proberen achtervolgen maar raakten hem kwijt Blijkbaar was de echte politie zo vlug ter plaatse omdat er al precedenten waren van een nepagent die telkens op dezelfde manier tewerk ging : mensen alle documenten en sleutels doen afgeven en daarna met de wagen wegrijden….

  1. Jeetje zeg! Ik had denk ik zo opengedaan! Wat goed van je zoon dat hij zich niet liet overbluffen. En ook goed dat hij zag dat het uniform anders was. Ik had waarschijnlijk gedacht dat ik me zeker vergiste.

   Petje af voor je zoon!

 10. Ook ik heb politie in mijn familie werken… Vond ik vroeger heel spanennd, haha ;)

  En op mijn vorige werk in de daklozenopvang had ik ook veel contact met de politie… Alleen dan op een heel andere manier dan je meestal als burger met ze in aanraking komt. Omdat je beide met dezelfde doelgroep werkt is er een stukje minder afstand en leer je ook echt de persoon kennen ipv de ‘persoon in functie’. Vond dat altijd wel leuk :)

 11. bij ons in de wijk woont een man die bij de politie is, het voelt het schijnbaar als zijn roeping om mensen ook buiten werktijd tot orde te roepen soms lichtelijk overdreven ,maar oke soms ook niet overbodig,maar nu komt het ,lans mijn huis loopt een voetpad dat dagelijks ook door fietsers en soms ook brommers word gebruikt omdat je dan een paar meter minder hoeft te fietsen om bijvoorbijbeeld bij een school of de supermarkt te komen , zeer irritant en bovendien ook gevaarlijk, want als je de voordeur uit komt kun je niet alrijd zien wie er aankomt door een bocht in het pad, en nu heb ik toch al een paar keer gezien dat meneer agent die anderen te pas en te onpas wijst op fout handelen, zelf ook wel eens op het voetpad fietst, maar jammer genoeg is hij al weer weg als ik buiten kom, zou hem graag eens attent willen maken op zijn handelen. het jammere van persoonlijk negatieve ervaringen met de politie is dat we wel eens vergeten dat er natuurlijk ook heel veel goed werk verricht word door de politie .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.