Poeziealbum versus vriendenboekje

Ik mag er nog graag in bladeren: mijn poeziealbum van de lagere school. Vol met vriendelijke wensen voor mijn levenspad, en met prachtige, nostalgische plaatjes.

Ik weet nog dat ik op mijn allermooist probeerde te schrijven toen ik het eerste gedichtje over ‘mijn vaderlijke stam’ neerpende. Dat ik niet echt snapte wat ik schreef is duidelijk zichtbaar in de woorden die allemaal in elkaar overvloeien. Maar het klonk zeer gewichtig vond ik.

Daarna waren mijn ouders, en opa en oma aan de beurt, en een oudtante die ook bij ons in huis woonde. Vervolgens waren mijn zusjes aan de beurt, maar de jongste kon toen nog niet schrijven, dus daarvoor reserveerde ik een witte bladzijde. En toen ging het poeziealbum mee naar school!

Eerst gaf ik het mee aan vriendinnen, en later aan mijn klasgenootjes. Nu ik er aan terugdenk: er komt niet één jongetje voor in mijn poeziealbum.

Mijn minst favoriete gedichtje was: ‘Al moet ik er dwars doorheen gaan, ik zal toch in je album staan!’ Ik vond dat altijd nogal laks, alsof de schrijver geen zin had zijn best te doen.

En ik heb me slap gelachen toen mijn jongste zusje, die ondertussen kon schrijven, tot grote woede van mijn middelste zus het volgende gedichtje in háár album pende:

Potverdikke
hier sta ikke
zo maar op je albumblad
ik roep victorie
want jandorie
zo plezierig vind ik dat!

‘Mijn hele poeziealbum is bedorven,’ schreeuwde mijn middelste zusje.

Ja, ik kijk nog graag terug in mijn poeziealbum! Het hedendaagse vriendenboekje met zijn voorgedrukte boodschap, kan niet tippen aan die ouderwetse, meer persoonlijke versjes vind ik.

Vanmiddag als ze uit school komen ga ik mijn twee dochters vragen in mijn poeziealbum te schrijven. En misschien vraag ik mijn drie zonen ook wel.

Zo lang ze er maar niet ‘dwars doorheen gaan’!

Heb jij jouw poeziealbum nog?
Is het nog belangrijk voor je?
Hebben jouw kinderen een vriendenboekje of een poeziealbum, of beide?

Wat vind jij leuker: een poeziealbum of een vriendenboekje?
Poeziealbum
Vriendenboekje
Beiden even leuk

  
Free polls from Pollhost.com

10 Responses to Poeziealbum versus vriendenboekje

 1. Ik heb ook nog mijn poeziealbum. Heel ontroerend om daar zo nu en dan in te bladeren. Heel veel namen zeggen me niets meer….
  Mijn dochter heeft een poeziealbum en een vriendenboekje en ik vind ze allebei even leuk.

 2. Jaaa, ik heb mijn poësiealbum ook nog, een blauwe in de vorm van een hart, van mijn zusje gekregen op mijn zevende verjaardag, zo staat op de eerste pagina vermeld. Tot mijn verbazing zag ik dat ik op mijn vijftiende helemaal voorin heb geschreven: “Vergeten zal ik niemand, die in dit album schreef. Ik zal ze goed onthouden, zelfs als ik eeuwig leef.” Ik vraag me nu af waarom ik dat op die leeftijd opeens nodig vond.

 3. Ik heb mijn poesiealbum ook nog !! Zo grappig omdat weer eens door te lezen 🙂 Mijn jongens hebben nooit een vriendenboekje gehad. Daar hebben ze echt helemaal niks mee. Maar wie weet kan het mijn kleine meisje later wel bekoren !!

 4. Ik heb hem ook nog hoor.
  Mijn kids hadden ook een vriendenboekje en toch is dat leuker voor later.
  Je weet dan gelijk alles waar ze woonden waar je ze van kende enz.
  Maar een pesie album is romantischer!
  Groetjes van Caatje

 5. Ik had ze vroeger allebei, en ik moet zeggen dat ik ze allebei leuk vind. Ik weet niet hoe de moderne vriendenboekjes zijn, maar vroeger stonden daar wel leuke vragen in. En zo origineel waren die poeziealbum rijmpjes niet, iedereen nam ze over van elkaar. Maar die plaatjes geweldig! Mijn dochter krijgt er zeker een! Wat een leuk idee om nu je kinderen erin te laten schrijven!

  Ik heb ze allemaal nog, twee of drie delen van elk (we verhuisden vaak, dus elke keer een nieuwe klas) enig om af en toe door te bladeren.

 6. Ik heb mijn poeziealbum ook nog. 🙂 Lees er soms ook in terug. Vooral de gedichtjes van oma’s vind ik mooi om terug te lezen.

  Ik heb ook een hoop juffen en meesters er in laten schrijven en mijn broers en zelfs onze schoonmaakster moest er in schrijven. 🙂

 7. jaaa! ik heb ze nog, alletwee. en kijk er wel eens in, dochter heeft er ook 1, zo leuk! maar wat een leuk idee, ik ga mijn dochter ook vragen of ze in de mijne wil schrijven.

 8. Wat een leuk herkenbaar log. Ik ben al heel lang van plan om een poeziealbum logje te schrijven en kom deze van jou nu toevallig tegen. Heel erg leuk. Het versje er dwars door heen vond ik wel weer heel leuk en dat van vaders stam, ik weet ook nog precies hoe krampachtig ik dat schreef en bijna door het papier heen gedrukt.
  Groetjes

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.