Poeziealbum kopen: nog actueel?

poeziealbumHoewel ik voor mijn twee dochters Maartje en Teuntje poëziealbums heb gekocht, zijn ze maar weinig gebruikt. Ik denk niet dat er meer dan twee versjes in staan. Even gingen ze er mee de opa’s en oma’s rond, toen wonnen de vriendenboekjes definitief de strijd.

Maar ik geef de voorkeur aan de poeziealbums boven vriendenboekjes, met hun voorbedrukte vragen. Vooral mis ik die prachtige poezieplaatjes, waar soms zelfs glitter op zat!

Pagina’s uit mijn poëziealbum

Hieronder de eerste pagina in mijn poëziealbum. Ik had blijkbaar nog nooit van spaties gehoord… Wel heb ik met potlood eerst lijnen getekend, zodat ik mooi recht kon schrijven.Screen Shot 2016-07-11 at 15.14.59

Hier onder het versje dat mijn oma in mijn album schreef!

poeziealbum

En deze is van mijn middelste zusje:

poeziealbum

En deze vind ik zo leuk omdat de boodschap anno 2016 zo fout en antifeministisch is:

Screen Shot 2016-07-11 at 15.15.27

Vriendenboekjes versus poëziealbums

Het voordeel van een vriendenboekje met zijn voorgedrukte vragen is dat je veel persoonlijke informatie krijgt over de persoon die het invult.

Dat is bij een poeziealbum minder het geval, omdat daar de schrijfster gewoon een poezie album versje neerpent. Maar zo’n versje kan natuurlijk ook weer veelzeggend zijn. Daarnaast biedt een poeziealbum meer ruimte aan de invuller: je hebt standaard 2 blanke pagina’s tot je beschikking. Nou zijn er wel ongeschreven regels als het gaat om het invullen van die pagina’s. In de regel schrijf je rechts een mooie poeziealbum versje, en links plak je mooie poëziealbum plaatjes.

Een ander voordeel van vriendenboekjes is dat ze sekse neutraal zijn.

Terwijl poeziealbums meer voor meisjes zijn, zijn vriendenboekjes voor iedereen.

Bij mij op school hadden tenminste alleen de meisjes poeziealbums.

Poeziealbum kopen

Een poeziealbum kopen is niet moeilijk gelukkig. Je vindt ze nog in veel goede boekhandels, en ook online zijn ze te koop. De prijzen van een poeziealbum variëren van 4,00 tot ruim 23,- .

Bij sommige winkels kun je zelfs de naam van je kind er op laten zetten. Zoals bij deze poeziealbums van Koterkado die dan ook wel meteen 12,95 kosten:

poeziealbum

Of deze van De Bonte Appel:

poezie album

Deze is mooi, maar ook vrij prijzig: 23,95.

Maar een poeziealbum hoeft niet duur te zijn. Voor maar 4,95 heb je deze:

poeziealbum

Vriendenboekjes zijn ook makkelijk te vinden in boekwinkels en online shops. De prijzen van vriendenboekjes en poeziealbums zijn ongeveer hetzelfde. Of je kiest voor een poeziealbum of een vriendenboekje is dus vooral een persoonlijke keuze.

Poezie album plaatjes kopen

Goed, stel je hebt dus een poeziealbum gevonden en gekocht. Hoe kom je aan poezie album plaatjes? Ook die vind je bij de betere boekwinkel. En daarnaast bij onderstaande online winkels:

Poezieversjes

Stel, een kind komt naar je toe met een poezie album en vraagt: ‘Wil jij in mijn poezie album schrijven?’ Zoiets is best een beetje een eer vind ik. Hoe kom je dan een poezieversjes? Als je zelf een poeziealbum hebt kun je daar inspiratie op doen voor poëzie album gedichten.

Daarnaast kun je natuurlijk Google gebruiken om versjes voor een poeziealbum te zoeken.Hier vind je bijvoorbeeld leuke poeziealbum versjes, die ook niet te lang zijn.

Poezie album voor volwassenen!

Poeziealbums zijn doorgaans van meisjes in de basisschool leeftijd. Maar er is ook een heus poezie album voor volwassenen!

In onderstaande video kun je dit poezie album voor volwassenen uitgebreid bekijken. Wat mij opvalt is dat op de linkerbladzijde een kleurplaat staat. Dat betekent dus dat er minder ruimte is voor mooie poezie album plaatjes. Dat vind ik persoonlijk erg jammer. Het poezie album voor volwassenen is eigenlijk ook een kleurboek voor volwassenen.

Maar kun je van iemand verwachten dat hij of zij die kleurplaat helemaal mooi gaat inkleuren? Ik weet het niet. Het lijkt mij erg veel werk. Zelf zou ik liever mooie poezie album plaatjes plakken.

Conclusie over poezie album kopen

Hoewel je tegenwoordig meer hoort over vriendenboekjes, kun je nog prima een poezie album kopen als je dat wilt. En ook poezie album plaatjes zijn nog verkrijgbaar. En voor een passend gedichtje maak je gewoon even gebruik van Google : )

Heb jij een poezie album? Wat betekent het voor je?

9 Responses to Poeziealbum kopen: nog actueel?

 1. Bij iedere kastopruiming blader ik mijn poëzie album eventjes door. De versjes geschreven door mijn grootouders, die niet meer leven, zijn mij bijzonder dierbaar.
  Persoonlijk vind ik een poëzie album veel meer hebben dan een vriendenboekje. Een vriendenboekje is maar tijdelijk. Wat het favoriete tv programma is of de hobby van een twaalf jarige zal in de loop der tijd ook wel veranderen.

 2. Toevallig dat ik van de week nog een recensie plaatste bij KiDDoWz over het Topfordpakket Thea Stilton van de Wakkere Muis. Bij dat pakket wordt bij twee leesboekjes een poëziealbum weggegeven.
  Toch wel weer leuk om eens in te zien, veel vrijer en creatiever dan een voorgedrukt vriendenboekje

 3. Ik heb mijn poeziealbum nog steeds en heb ook die van mijn moeder. Heel leuk om er in te lezen en kijken naar die oude poëzie plaatjes.Een poeziealbum vind ik leuker dan een vriendenboekje.

 4. Ik heb mijn poëzie album bewaard van vroeger. Maar ik ben van mening, dat het niet neer van deze tijd is. Men wil er niet teveel moeite meer voor doen, iedereen is druk. Dan hebben ze liever een voorgeschreven vriendenboekje en wellicht is dat al teveel.
  Mijn poëzie album van vroeger betekent dusdanig veel voor me, dat ik hem nooit zal wegdoen!

 5. Poeziëalbum

  Vond ik vroeger leuk.
  Was een wedstrijd met andere kinderen om hem zo snel mogelijk vol te krijgen.

  Leuk ook met tekeningen en plaatjes
  Heb het boekje nog .
  Alleen kijk ik er nooit meer naar.

  Je brengt me op een idee.

  Ik weet niet of er nog leeft onder de kinderen nu

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.