Poes uit het asiel of een jonge kitten?

Om de pijn van de verhuizing te verzachten had ik de kinderen een kat beloofd. En nu we redelijk op orde zijn, moet ik die belofte inlossen. Ik wil ze tenslotte niet nog een trauma bezorgen, door mijn belofte niet na te komen.

Katten in het asiel kosten geld

We zijn al twee keer naar het asiel geweest om te kijken naar de katten daar. Persoonlijk viel ik meteen voor een kat met maar drie poten, omdat ik die zo zielig vond. Maar de kinderen wilden een zwarte kat met vier poten mee naar huis nemen. Het liefst had ik ze gewoon allebei meegenomen, maar het probleem is dat dieren uit het asiel geld kosten!

Dat wist ik helemaal niet. Ik dacht dat ze allang blij waren als er mensen kwamen die hun dieren een goed tehuis wilden geven, maar de kosten voor een kat bedragen 75 euro. En voor twee katten, zelfs al heeft eentje maar drie poten, kom je dan op 150 euro. En dat schrok ons zo af, dat we zonder katten huiswaarts keerden.

Gratis kittens in mei

Eenmaal thuis vertelde ik een buurman over de zielige kat met drie poten die ik graag had gekocht. Toen hij was bijgekomen van het lachen om het idee 75 euro neer te tellen voor een driepotige kat zei hij gul: ‘Wij hebben binnenkort wel een nestje, dan krijg je er daar wel wat van. Gratis!’ En ook elders hoorde ik dat als we eventjes geduld hebben, binnenkort in supermarkten overal briefjes hangen van mensen die kittens kwijt moeten. Blijkbaar is de lente een tijd waarin poezen bezwangerd worden. Vroeger gingen dergelijke overtollige katten naar onheilspellende namen als ‘Beekman’, ‘Slootman’ en ‘Zandman’…

Dus nu zitten we daar eigenlijk een beetje op te wachten, afgeschrikt door de kosten van een kat uit het asiel. Hoewel het wel weer handig is dat de poezen uit het asiel al gesteriliseerd zijn, dus die kosten sparen we wel weer uit.

Maar ik denk nog regelmatig aan mijn driepotige kat. Ik had zelfs al een naam voor hem: Tripod.

Hebben jullie geld neergeteld voor jullie kat/poes?
En wat kost een poes aan onderhoud?
Hebben jullie hem of haar laten steriliseren, en hoeveel kost dat?

Neem een email abonnement!

Similar Posts

39 Comments

 1. Ik zou het wel weten! Tripod zou onmiddellijk met mij mee naar huis zijn gegaan (en die zwarte waarschijnlijk ook, haha). Die kittens vinden wel een huisje, en dat ligt met asielkatten toch wel anders, zeker met katten met een ‘foutje’. Bedenk wel dat katten uit het asiel goed gecontroleerd zijn, en als het goed is ontwormd, ontvlooid en gesteriliseerd/gecastreerd. Je bespaart jezelf dus al best wat geld (even googelen en je weet wat je aan al die heisa kwijt bent). Bovendien steun je het asiel ermee, een goed doel dus. Ahhhh, ga Tripod halen, joh…. :-)

 2. Mijn kat komt uit het asiel. Het kostte mij 80 euro, maar dat heb ik er dubbel en dwars voor over gehad. En vergeet niet: ook een gratis jong kitten kost een boel geld qua inentingen en dergelijke. Als je niet bereid bent om geld uit te geven aan een (toekomstig) huisdier, dan kan je er beter helemaal niet aan beginnen. En het voordeel van een asielkat is dat hij helemaal is nagekeken door de dierenarts, is ingeënt en ontwormd en meestal ook al is gecastreerd/gesteriliseerd. Bovendien zitten de asielen overvol met katten die een goed thuis zoeken, dus…. En ze zijn ook al zindelijk en goed opgevoed.

 3. Ik zou absoluut Tripod hebben meegenomen! Zo’n beestje zal vast moeite hebben om een thuis te vinden. Als je hart ergens naar uit gaat…
  Bovendien is het die 75 euro wel waard denk ik. Als je sterilisatie/castratie en inentingen apart moet betalen ben je al echt veel geld kwijt!

 4. Nog even ter aanvulling: je zou even bij een lokale dierenarts lunnen vragen wat de tarieven zijn. Daar is vaak erg veel verschil in. Voor steriliseren zit je volgens mijn herinnering ruim boven de 100 euro. De (2)jaarlijkse prikken zaten ook in de beurt van de 80 euro

 5. Een kat uit het asiel is gesteriliseerd/gecastreerd, ingeent en ontvlooid/ontwormd. Als je dat allemaal zelf moet doen ben je veel meer kwijt dan 75 euro. Het is eigenlijk maar een klein gedeelte van de werkelijke kosten die voor de kat gemaakt zijn. Dus als het om het geld gaat, ben je eigenlijk nog goedkoper uit met een asielkat. En ik snap dat je buurman een van zijn jonkies aan je wilt geven, want die raak je niet zo makkelijk kwijt en als je ze aan een asiel af moet staan moet je daar voor betalen. Bovendien weet je van een asielkat dat het beestje gezond is en wat het karakter is. Ik zou zeker voor de asielkat gaan. Dan help je zowel de kat, als het asiel (die vaak moeite moeten doen om het hoofd boven water te houden)en je bent nog goedkoper uit ook. Ik heb 2 katten en leg daar maandelijks 30 euro voor appart op een apparte rekening. Dat is voor voer (Iams), grit en dierenartskosten (jaarlijkse enting) en ook kattenspeeltjes haal ik van deze rekening.

 6. Wij wonen in een woonboerderij en hebben 6 katten. Wij hebben voor de sterilisatie van onze Poekelot 128,00 euro betaald. Het houden van dieren kost uiteraard geld: naast inentingen, sterilisatie/castratie, voer, vlooiendruppels Frontline Combo (Tip: voor 6 katten gaf ik hier per maand 50,00 euro aan uit bij de Welkoop, ik koop het nu bij de dierenarts voor 34,00 euro een besparing van 16,00 euro per maand!)en eventuele andere onkosten krijg je er enorm veel liefde voor terug! Ik zou altijd gaan voor een kat uit het asiel, er zijn al genoeg katten op de wereld! En de kosten die je hieraan hebt zijn beduidend minder dan met een gratis kitten. Tevens weet je wat je krijgt qua karakter met een kat uit het asiel. En je weet dan ook of de kat bij je gezin past! Ben benieuwd naar je keuze.

 7. 75 euro voor een asielkat is niet duur! Omdat inderdaad alle noodzakelijke dingen zoals ontwormen en evt. sterilisatie al zijn gedaan.
  Dat moet je ook doen met een kitten.
  Je hebt kosten aan een kat die jaarlijks terugkomen. Als je dat afschrikt moet je het niet doen.

  Mijn advies is je eerst beter in de kosten verdiepen wat het hebben van een huisdier kost.

  Ik zou zelf nooit een kitten uit een nest nemen, die vinden hun weg wel.
  Alle katten die ik heb gehad zijn aankomen lopen of uit het asiel gehaald.

 8. Steralisatie is helemaal niet nodig: een nestje kittens is zo schattig. En je bent ze zo kwijt aan de buren. En anders dump je ze bij het asiel of laat ze verwilderen. Voor een kat op de boerderij is kattenvoer bovendien overbodig, die vangt wel muizen. En die vlooien, ach, ze zijn toch altijd buiten.

  En nu serieus. Kijk de aflevering van de Rekenkamer is over de kosten van een kat: https://derekenkamer.kro.nl/seizoenen/rekenkamer-2011-01/afleveringen/18-02-2011

 9. Toen mijn man en ik 18 jaar geleden gingen samen wonen wilde ik een kat in het asiel halen en dan wel de oudste omdat die het moeilijkst een nieuw huisje vinden. Dat waren een broertje en zusje van toen beide 9 jaar oud. Wij hebben ze beiden meegenomen voor toen 150 gulden.
  Ze hebben nog heel wat jaartjes bij ons geleeft en inmiddels was er nog een kat bijgekomen die wij nog steeds hebben en inmiddels 12 jaar oud is.
  Zes jaar geleden hebben wij er een vriendinnetje voor hem bijgenomen. Zij was gratis, hebben haar bij een collega van mijn vader opgehaald.
  Wat wij kwijt zijn aan de 2 katten. Qua eten en kattenkorrels nog geen 25 euro per maand. En dan nog de dierenartskosten, maar afkloppen daar zijn wij al jaren niet geweest. Onze katten zijn wel gecastreerd/gesteriliseerd maar de prijs weet ik niet meer.

  Een kitten is leuk, maar een kat uit het asiel geeft mij zoveel meer voldoening. Ik had die kat met 3 poten zeker genomen, ik ben zo’n type die de oudste en versleetste kat meenemen ;)

  Groetjes Isabelle

 10. ik heb een kitten uit het asiel gehaald, dit kostte me 60 euro, ze moest nog twee inentingen hebben voor mijn kosten maar de sterelisatie die verplicht is zat bij de prijs in begrepen.moest alleen een afspraak maken met de dierenarts van het asiel toen ze een half jaaroud was Als je hier geen gebruik van maakt en de dierenarts jou poes niet ziet komen ze van het asiel bij je thuis kijken hoe het met het diertje gaat, gaat het slecht en/of jij weigert de sterelisatie dan heeft het asiel recht om het poesje weer terug te nemen.
  Ik vond 60 euro niet duur, je hebt een gezonde poes, ontwormd, ontvlooid,gratis gesteriliseerd(of stukken goedkoper,is maar hoe je tegen die 60 euro aan kijkt) en ik kreeg ook nog voer mee voor de eerste week.

 11. Wij hebben onze poes uit het asiel gehaald, en daar ben ik nog elke dag blij om. Ze was daar totaal niet op haar plek en geniet hier echt dagelijks. Omdat ze er al een tijd zat, mochten we haar voor de helft van de prijs mee hebben, maar om eerlijk te zijn voelde dat alleen maar vervelender, ik had net zo lief de hoofdprijs betaald. En die kosten vind ik wel logisch, want ze zorgen daar standaard voor sterilisatie/castratie en inentingen. Dat kost geld. En dat moet je ook doen als je een kitten hebt. Tenminste, als je een beetje je verantwoordelijkheid neemt.

 12. Ik heb het asiel gebeld, en ze zeiden dat Tripod niet zonder een zekere Hermien kan. Maar deze Hermien is een schuwe kat, en zou erg moeten wennen aan ons zeventallige gezin.
  We zijn er dus nog niet uit. Als we poezen uit het asiel halen, wil ik het ook goed doen zodat het ze het hier fijn hebben.

 13. Ik heb toevallig nu een Noorse Boskat kitten, maar de vorige katten kwamen uit het asiel, de laatste uit Essen (BE), omdat we daar vlakbij woonden. Zij kostte ‘maar’ 35 euro, dus vind de prijzen wel wat duur die ze blijkbaar hier ervoor vragen! Snap wel dat ze er iets voor vragen, ze hebben er al die tijd voor gezorgd en het gaat toch op aan verzorging/medicijnen/eten, maar het is wel veel en denk dat veel meer katten een huisje zouden krijgen als het iets goedkoper is…
  Het wil niet zeggen dat je geen kosten hebt als je een kitten ergens gratis af kunt halen, ikzelf heb na mijn 500 euro voor de Noorse Boskat nog 500 euro uit moeten geven omdat hij 2 jaar later blaasproblemen krijgt en hij sindsdien op een duur dieet staat, mijn moeder heeft een gratis kitten gekregen in diezelfde tijd en heeft ook wat dierenarts bezoekjes achter de rug, maar dan vooral door het gedrag van de kat…. dus eigenlijk weet je nooit hoeveel je kwijt bent. Eenmalig kosten voor een asielkat (die misschien ook wel ziek wordt, maar wel geholpen is en gechipt als het goed is) of een kitten waar je dat allemaal nog bij moet laten doen en die ook evenveel kans heeft om ziek te worden.

 14. Mijn man houdt niet van katten dus komt er ook geen. Maar dat je voor een asiel kat moest betalen, zij hebben natuurlijk veel kosten die jij dan bespaard. Tripod leuk bedacht. Over het algemeen kunnen ze zich best redden op 3 poten. Onze verre buur had ook zo 1, deze had in de maaimachine gezeten.

 15. Wij hebben 4 katten die we als kitten gevonden hebben in een recreatiegebied.Alle 4 dames en kan je zeggen: 4 katten uit het asiel waren stukken goedkoper geweest dan deze 4 laten ontvlooien, ontwormen, enten en steriliseren.
  Uit principe zou ik zelf geen kitten nemen bij iemand die bewust fokt met dieren. Er is zoveel leed door zulke broodfokkers. Mocht je toch een kitten willen kijk dan eens in een dierenopvang b.v. https://www.123website.nl/elsadams/68467260/241466/posting/baby-s-op-komst. Daar wordt niet gefokt, maar komen regelmatig kittens en volwassen katten binnen waar een huisje voor gezocht wordt. Overigens vind ik 75 euro voor een kat via een asiel niet veel. Hier hoor ik bedragen boven de 100 euro.

 16. dinsdag is ons gratis kitten gecastreerd, kosten 105 euro en hij heeft ook al voor 75 euro inentingen gehad. dus ja gratis!

 17. Hier ook altijd katten gehad. Doel is altijd 2 stuks, zodat wanneer er eentje sterft we niet helemaal zonder zitten. Maar af en toe komt het dus voor dat er een periode is met 3 katten…

  Al via via katten gehad, maar ook via het asiel en dat beviel me heel goed! Ze zijn dan idd. in orde en gecastreerd/ gesteriliseerd, ontwormd enz.
  Onze allerliefste kat komt uit het asiel, een droom van een kat, Floortje, nu 3, en onze kater Ramses van 11 komt dan weer van ergens via via, die is wat zelfstandiger, terwijl Floor een echte knuffelkat is.

  Floor kregen we voor 20 € omdat ze nog niet gesteriliseerd was, en omdat ze er een beetje vies uitzag, helemaal onder de koeienpoep :-) en stinken! Maar zoooooo lief. En de zoon die mee was had onmiddellijk zijn hart verloren aan deze. Na enkele wasbeurten hadden we de prachtigste gestreepte semilangharige kat.

  Elke kat heeft uiteindelijk ook een eigen karakter en eigenaardigheden. En niet-raskatten zouden sterker zijn?

  Steriliseren is duurder dan castreren, maar katers zijn dan ook weer iets meer uithuizig, zelfs na castratie.

  Katten zijn idd. niet echt goedkoop, maar ik betaal voor 2 katten in verhouding niet het dubbele bij de dierenarts. Op één consultatie worden ze allebei nagekeken en gevaccineerd.
  Je moet natuurlijk de kosten van eten rekenen en elke maand ontvlooimiddel/ antitekenmiddel (en geloof me, als je één keer vlooien in huis hebt gehad vergeet je dat NOOIT meer :-)), dat is nog het duurste, stronghold of zo.

  Eten kies je zelf de prijs, maar ik heb betere ervaringen met iets duurder kattenvoer dan met het goedkope huismerk of aldimerk.

  Maar persoonlijk vind ik wat je terugkrijgt van katten véél en veel meer dan wat je erin steekt aan kosten!!! In mijn gezin met 5 kinderen brengen ze rust en kalmte, echt waar. Z’n knorrend katje op schoot, hmmmmm.
  Dit in tegenstelling met een hond die net veel rumoer in huis brengt.

  Mij lijkt tripod ook een goeie keuze, en je zou ervan staan kijken hoe een schuwe kat kan openbloeien, zeker als je ze ook de ruimte geeft om zich ergens terug te trekken op haar eentje, en de tijd om te wennen. De beloning als zo’n kat op schoot springt of zich laat strelen is dan zo groot….

 18. Ik heb vroeger ook een poes uit het asiel gehaald, een paar jaar geleden ook de hond. Ik weet dat je er geld voor betaald maar dat komt wel ten goede aan het werk wat ze doen. En dat vind ik een prettige gedachte.
  Ze zijn ook ingeënt, gechipt en gecastreerd/gesteriliseerd voor die prijs, tel dat maar eens op als je een jong dier neemt, en dan zit je ook aan een dergelijke prijs.

 19. Ik schrok nogal van je berichtje dit keer! Een kat kost geld, als je al terugschrikt van 75 euro moet je je misschien nogmaals bedenken. In een asiel heb je keuze uit ik weet niet hoeveel katten, bij je buurman heb je uiteindelijk keuze uit 4?? misschien 5 kittens! Die man is dan ook blij dat hij ervan af is. Persoonlijk zou ik het liefst hebben dat zo een vent er wat geld voor vraagd en van dat geld zijn kat laat steriliseren! Dankzij types als hem lopen er te-veel katten rond! Rond deze tijd komen de asiels ook vol te zitten met kittens, keuze genoeg dan. Een kat niet laten steriliseren vind ik egoistisch. Leuk voor de kinderen wordt er ook wel gezegd, maar bedenk wel dat als iedereen zo denkt de kattenpopulatie heel snel zou verdubbelen! groetjes, Diane

 20. Wij hebben 50 euro betaald voor onze “asielkater” (als ik het zo lees was het dus een koopje ;-)).
  Nog nooit hebben we zo’n lieve, leuke en grappige kat gehad. Dus als het Tripod niet kan worden, dan zou ik toch bij het asiel uitkijken naar een andere die een gezellig thuis verdiend!

 21. Ga 1x naar de dierenarts voor sterisatie, ontwormen en weet ik veel wat… kost echt veel meer dan het bedrag wat jij noemt. En bovendien het ‘gratis’ kitten dat bij de buurman vandaan zou komen zou ook eerst naar de dierenarts moeten voor de benodigde spuitjes e.d. Huisdieren kosten geld, kattengrit, voer, dierenarts, dat is nou eenmaal zo. Als je dat niet wilt, moet je niet aan huisdieren beginnen.

 22. Het grote voordeel van een asielkat is ( naast dat het uiteindelijk veel goedkoper is dan een kitten van de buren ) is dat je het karakter al weet. In een 7-koppig gezin moet je een zeker niet schuwe, lekkere kroelkat hebben, die heerlijk een schoot zoekt om overal doorheen te slapen. In het asiel kunnen ze je precies vertellen welke kat daar voor in aanmerking komt. Ik doe zelf kattenopvang, en ” zielige” katten, met maar 3 poten of 1 oog, die worden vaak eerder geplaatst omdat mensen bang zijn dat die geen plekje krijgen anders. Dus kijk echt alleen naar karakter.

  Ik heb 4 asielkatten, en ik heb ze allemaal op karakter uitgekozen.

  Marijke

 23. Als je al terugschrikt voor €75 voor een asielkat (waar inderdaad het castreren, ontvlooien, ontwormen, de entingen en de chip al inzitten) dan zou ik nog maar helemaal even goed nadenken voordat je een kat in huis neemt. Weet je wat het kost als ze ziek worden en naar de dierenarts moeten voor een behandeling van het één en ander? €200 is dan niks hoor en vaker ben je nog duurder uit. Ik heb dit jaar al meer dan €1000 onkosten gehad voor twee van mijn dieren. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je je kat straks goed zorg onzegt omdat “het geld kost”. Vergeef me mijn pittigheid maar ik heb eerlijk gezegd niet het idee dat je weet waaraan je begint.

 24. En nog even ter aanvulling: asielen draaien op giften en de zorg voor de dieren is natuurlijk niet gratis.

 25. Zo langzamerhand klinkt een kat als een luxe die wij ons niet kunnen veroorloven… Toen ik als kind opgroeide hadden wij ook altijd katten, en dat ging prima. Ze kostten níét ontzettend veel geld, we speelden met ze, en ze waren er gewoon.

 26. Als je ze de zorg wilt geven waar ze recht op hebben moet je kosten gewoon incalculeren. De dierenartsen zijn ontzettend duur geworden en vroeger werd er gewoon minder zorg aan de gezondheid van huisdieren besteed. Natuurlijk zijn er nog steeds mensen die het zo doen maar als je een dier hebt moet je het ook de zorg geven die het nodig heeft en ja, dat kan dus in de papieren lopen…

  1. Wat een moeilijk gedoe zeg! Zo durft toch niemand meer een kat te nemen?! Ik vind het zielig voor de katten die nu een fijn thuis mislopen, want volgens mij hebben jullie Vlijtig Liesje helemaal afgeschrikt.

  2. Er is niks mis met bewust maken, heeft nik met ‘moeilijk gedoe’ te maken. En als je €75 voor aanschaf al duur vindt dan moet gewoon geen kat nemen. De katten die in een huis terecht komen waar men geen geld over heeft voor de verzorging komen helemaal niet ‘in een fijn huis’ terecht. Ik zeg niet dat dat hier het geval is maar je zal ze de kost moeten geven die bij ons in het asiel een kat komen halen en nauwelijks geld hebben voor de aanschaf. Ik ga dan ook altijd in op de kosten die nog kunnen komen. Beter goede voorlichting vooraf dan voor kosten komen te staan die je je niet gerealiseerd had met de vaak kwalijke gevolgen van dien.

  1. Er worden wel terdege papieren ingevuld!Dus niet zo van,ach mevrouwtje,U wilt een kat of een hond?Neem maar mee!” Dus niet!Ze bellen je af en toe op om te vragen hoe het gaat!
   En over het algemeen genomen,wordt er bij farmers beter voor gezorgd als bij gezinnen in het dorp,want dan is het vaak wel de gedachte van ach wat zielig zeg.
   We hebben er al wat opgevangen/geadopteerd,zoals het heir genoemd wordt en die ook een gewoon leven hebben gehad.
   ALs je hoort dat jonge hondjes of poesjes verdronken worden,dat vind ik laf.Laat dan een poes of hond behandelen.
   groe, Wilma

  2. Goed dat ze nabellen. Bij ons in het asiel is daar door de hoge doorloop helaas geen tijd voor. Ik vind dat heel erg jammer.
   En inderdaad puppies of kittens verdrinken omdat iemand te krenterig is om zijn dier te laten helpen is gewoon beneden alle peil maar gebeurd inderdaad jammer genoeg nog steeds.
   Dat er bij boeren beter voor de dieren gezorgd zou worden dan in gewone huisgezinnen vind ik persoonlijk een gewaagde uitspraak. Boeren kijken vaak toch met een wat nuchterder oog naar dieren als gewone particulieren. Ik zeg niet dat ze daarom minder goed voor ze zorgen maar ik denk dat veel particulieren ook heel goed voor hun dieren zijn. Helaas hoor en zie je vaak de slechte voorbeelden.

 27. Als ik nu zie, hoeveel ik kwijt ben aan het zwerfkatje wat wij ‘gratis’ geadopteerd hebben, is 75 euro een koopje!! Twee keer om entingen (nies-en kattenziekte), sterilisatie er bij… kassa! De entingen komen elk jaar terug, plus elke maand ontvlooien. Nu hebben wij ook nog de pecht, dat twee van onze drie lieve zwervers aan het dieetvoer zitten van 60 euro per maand… Tja, het kost wel wat…! Wij hebben het er graag voor over, maar dit is voor iedereen verschillend.

 28. Maar als je een kat uit het Asiel neemt is hij/zij wel ingeent, ontwormd en gestellerisseerd.
  Tel dat nu eens op bij een nieuwe gratis kitten..
  in het 1ste jaar moet je 3 x terrug naar de dierenarts voor de inentingen, tel daar een wormen kuur en een stillerisatie ca 135,- bij op.. dan is zo’n kitten toch ook niet meer gratis.

  WIj hebben 4 huis-katten (komen niet buiten)
  3 waren er gratis en voor 1 tje heb ik 6 jaar terug 250,- euro betaald omdat ik zooooooo graag dit ras wilde
  Ze zijn allemaal gestilleriseerd en gecastreerd.
  Stillerisatie was 135,- per poes en castratie kater 75,-

  Eten tja hou het niet zo bij maar ze eten iedere avond 1 blikje katten voer met z’n 3e en dat is er in verschillende prijsklassers
  Verder 1kg droogvoer wat ik meestal in de aanbieding koop.

  De kater heeft een nier dieet daar ben ik zo wie zo al 30 euro per maand kwijt aan gewoon voer en 90 euro per 1/2 jaar voor droog voer.

  Kattengrind koop ik bij de groothandel 3x 25 liter in de maand voor 10,-
  Dit is alles is voor 4 katten

  P.s wij hebben een aparte dieren rekening waar ik iedere maand wat €€€ naar overmaakt voor dierenarts en onverwachte kosten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.