Plonia Loeve: blog uit het jaar 1912!

Kijk jij wel eens naar die oude, bruinige foto’s van verre voorouders, waarop ze je nors toeblikken omdat het in die tijd niet de gewoonte was om vriendelijk te lachen? En vraag je je dan ook wel eens af hoe zo iemand was? Zou het gezellig zijn om met hem of haar te praten? Ervaringen uit te wisselen? Ik wel!

Zo ook, schrijfster en journaliste Anne Marie Hoekstra uit Ottoland. En zij had de briljante ingeving om haar overgrootmoeder, Plonia Loeve, een heus blog en een twitteraccount te geven!

Daarop vertelt Plonia sinds dit voorjaar over haar leven in het Hardinxveld van 1912. En Anne Marie Hoekstra schrijft haar overgrootmoeder Plonia terug, waardoor op het blog een interessante briefwisseling ontstaat van twee vrouwen, in verschillende eeuwen.

Hoe het was om huisvrouw te zijn in 1912

Maar je leest er bijvoorbeeld ook dat vrouwen vroeger geen elastiek in hun onderbroeken hadden en dat die met linten omhoog werd gehouden. Dat klinkt lastiger dan het is, want aan de achterkant zat een flap, die vrouwen konden losmaken, zodat ze gemakkelijker hun behoefte konden doen! Ook vind je er recepten uit 1912, die Anne Marie anno 2012 toepast. Superleuk om te lezen allemaal.

Dit bijzondere blog is beslist een bezoekje waard, en hier is de link: www.plonialoeve.com

Ben jij geïnteresseerd in je voorouders?

Similar Posts

10 Comments

    1. Ooh, leuk! Wel grappig, zocht ernaar via google en toen kwam ik op een verhaal over de buurvrouw van drie huizen verder van mijn schoonmoeder van 80 jaar terug. Maar goed, ik ga eens lekker lezen :)

  1. Geweldig heb hem gelijk aan mijn favorieten toegevoegd ;-)Heb namelijk laatst ook een petroleumstel gekocht en maak daar heerlijke maaltijden op, ik zag de broeder staan en was gelijk geïnspireerd!

  2. ik zou dolgraag meer over mijn voorouders willen weten, mijn ouders kan ik niets meer vragen , zi zijn op oudere leeftijd getrouwd en tegen de tijd dat ik eigenlijk meer wilde weten overleden. contact met andere familieleden is er helaas niet.

  3. Ja heel erg geintresseerd. Kwam er pas gisteren achter hoe mijn opa heette doordat mijn neef was overleden. Mijn vader en zijn zus droegen de naam van zijn moeder, dat wist ik wel.
    Leek me een leuk leven maar in verhouding bij nu best zwaar. Ze leefden heel anders.

  4. Ik las over deze blog in de krant, een paar weken terug. Daardoor werd ik weer nieuwsgieriger – ik heb wat voorgeslacht zitten googelen…. Want verder is mijn situatie zo’n beetje als die van anonymus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.