Petitie van de Hartstichting

hartstichtingHet is alweer een paar jaar geleden dat een oom van mij een hartaanval kreeg. Door het snelle en goede handelen van een omstander zijn we inmiddels alweer tien jaar verder! En mijn oom ook.

Dankzij de meneer die wist hoe je moet reanimeren.

Ik kan niet reanimeren

Zelf kan ik het niet moet ik bekennen. Mijn man heeft via zijn werk ooit een EHBO-cursus gedaan, maar ik heb nooit leren reanimeren. En dat vind ik eigenlijk wel een hiaat in mijn vaardigheden. Zeker toen ik las dat wekelijks maar liefst 300 mensen een hartstilstand krijgen! Ik kreeg op school weliswaar typeles, maar geen reanimatieles.

Reanimatielessen op school?

Nou wil de Hartstichting dat op school structureel reanimatieonderwijs wordt gegeven in de toekomst. Ze vinden dat zoveel mogelijk mensen moeten weten wat ze moeten doen bij een hartstilstand, zodat levens gered worden. Daarom zijn ze een petitie gestart om dit voor elkaar te krijgen. Ze willen 40.000 steunbetuigingen verzamelen, en de petitie half oktober overhandigen aan  staatssecretaris Sander Dekker van het ministerie van OCW.

3.000 middelbare scholieren reanimeren en breken record

Om aandacht te vragen voor de petitie heeft de Hartstichting een speciale dag georganiseerd. Vrijdag 6 juni reanimeerden en defribilleerden 3242 middelbare scholieren 30 minuten 750 reanimatiepoppen. De bedoeling was het wereldrecord te verbreken. En dat is gelukt!

In onderstaande video kun je zien hoe het ging!

Vooral heftig vond ik de jongen die vertelt dat zijn vader een hartaanval heeft gehad, en dat hij daarom wil weten wat hij moet als dat nog een keer gebeurt…

Petitie tekenen

Je kunt de petitie van de Hartstichting hier ondertekenen: https://bit.ly/hartstichtingpetitie

Wat vind jij van reanimatielessen op school?

Similar Posts

7 Comments

  1. Ik vind het goed dat veel mensen leren reanimeren maar ik ben er niet voor dit als verplichting in het onderwijs op te nemen!

  2. Als mensen nou eens niet zo vervelend met elkaar zouden omgaan zou ook een hoop schelen.
    Pesten, treiteren van elkaar dat levert de nodige hartinfarcten op

  3. Ik ben absoluut voor een verplichting op scholen om te leren reanimeren, want het zal JOUW kind maar zijn die b.v. tijdens het sporten een ongeval krijgt en daardoor een hartstilstand oploopt die dan juist door die verplichte re-animatie lessen wel meteen de juiste levensreddende hulp kan krijgen. Veel mensen vergeten dit net zoals met een donorcodicil. Wel willen ontvangen maar geven ho maar…. :-( zo hypocriet als het maar zijn kan. Als je na je dood niets wil afstaan, moet je ook weigeren te ontvangen als jouw iets noodlottigs overkomt en je hebt géén geregistreerde donorcodicil. Heel simpel dus.

  4. Heb getekend! Is erg goed plan. Hier hangt op school wel een voor gaval dat. Onze dochter draagt Medic ALert voor haar hart,dus bij deze bedankt!!
    Groet, Wilma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.