Benzinekosten hoger op het platteland

Toen we nog in de stad woonden deed ik zoveel mogelijk te voet, en met de fiets. Eén keer in de week pakte ik de auto voor de boodschappen, naar de supermarkt 1 km verderop.

In de stad 91 euro benzinekosten per maand

Onze totale benzinekosten in 2011 waren 1100 euro. Dat is toch nog zo’n 91 euro per maand! Maar volgens het Nibud ben je al gauw zo’n 180 euro per maand kwijt aan benzine, en dan deden we het nog best aardig. Toch had ik een lager bedrag verwacht, omdat we de auto zo weinig gebruikten!

Op het platteland stijgt het autogebruik

Maar nu wonen we dus op het platteland, waar de afstanden aanzienlijk langer zijn. Ik breng de kinderen lopend/fietsend naar school, dus daar zit het hem niet in. Maar op maandagavond rijd ik zo 20 km om mijn oudste zoon naar zijn schermlessen te brengen. (Ik doe tijdens het uur schermles de boodschappen.)

Op dinsdagavond rijd ik 14 km heen en weer voor de naailessen van mijn jongste dochter. Die duren anderhalf uur, en het is niet te doen om elke keer zo lang te wachten, dus meestal ga ik tussendoor terug. Eens per maand breng ik de tijd door in de bibliotheek. In totaal rijd ik op zo’n avond dus 28 km!

Op mijn vrije donderdagochtend fíéts ik naar de stad, voor mijn kop koffie/ontbijtje bij de Hema ad 1 euro.

Soms moet ik op woensdagmiddag vriendjes ophalen, of mijn eigen kinderen naar vriendjes brengen. Dat is al gauw 16 km heen en weer om te brengen, en 16 km heen en weer om op te halen, oftewel 32 km in totaal.

Benzinekosten op het platteland: ±150 euro per maand!!!

Hoewel ik nog steeds zoveel mogelijk met de fiets doe, en de auto zo min mogelijk gebruik, is ons gebruik desondanks flink gestegen. Onze maandelijkse benzinekosten zijn gestegen naar zo’n 150 euro. Daarbij spelen de hoge benzineprijzen natuurlijk ook een rol.

In totaal rijden we nu gemiddeld zo’n 114 kilometer per week op het platteland.
In de stad lag dit rond de 45 km per week.

Auto’s zijn duur, vervuilend, maar wel lekker snel

Ik ben niet zo’n fan van auto’s: ze kosten geld, je zít er alleen maar in, en krijgt geen beweging. Daarnaast zijn ze ook nog eens slecht voor het milieu. Maar ze hebben natuurlijk één groot voordeel: ze brengen je pijlsnel van A naar B.

En ik moet realistisch zijn: het leven op het platteland ís gewoon anders dan in de stad, waar je bussen hebt en de voorzieningen dichtbij zijn. In die zin is het denk ik onontkoomlijk dat je op het platteland meer benzinekosten hebt. Dat las ik ook op het blog van Spil van het gezin.

Wat kan ik doen om onze benzinekosten toch omlaag te krijgen?

De simpelste oplossing is natuurlijk weer meer met de fiets te doen, en dat ben ik dan ook van plan. Maar ik kan mijn oudste zoon goed begrijpen als hij zegt dat hij ‘s avonds niet nog een keer 24 kilometer wil fietsen voor schermles. Hij fietst die afstand namelijk ook al naar school. De naailessen van mijn dochter zijn wat dat betreft dichterbij.

Op speelafspraken beknibbelen wil ik eigenlijk niet: ik vind het belangrijk dat de kinderen kunnen afspreken, maar ik ga meer combineren, en het hoeft natuurlijk ook niet elke week!

Opvallend

Wat me opvalt is dat ik mijn kilometers vooral maak om kinderen naar vriendjes of activiteiten te brengen! Zelf ben ik een huismus, en heb al mijn nevenactiviteiten opgezegd in mijn verlangen naar meer rust en een lege agenda. In mijn vrije tijd loop ik hard, lees boeken, en werk aan mijn blogs.

Aan mij zal het hoge benzinegebruik niet liggen!

Leestips

Hoeveel kilometers maken jullie per week?
En wat zijn jullie gemiddelde benzinekosten?

Hier onder een tabel van het Nibud met de maandelijkste autokosten!

Similar Posts

12 Comments

 1. Hier hetzelfde probleem. Ik wil op zich wel meer fietsen, maar haak al snel af bij dikke wind/haast/ijzige kou. Daarnaast fiets ik in het donker ook liever niet, omdat je hier best afgelegen zit. Maar zodra mijn fiets weer in orde is (en dat roep ik ook al een maand), kan het in ieder geval weer…

  Ik rijd vooral naar het naastgelegen dorp, op zo’n 4 km afstand en als ik geen uitstapjes heb naar familie oid, dan red ik het wel met een tank (€55) per maand.

 2. Of je zou de vriendjes mee kunnen laten fietsen naar jullie huis. Ik ging op de basisschool ook op de fiets naar vriendinnetjes die een eind buiten de bebouwde kom woonden: leverde bewondering voor hen op omdat zij dat alle dagen moesten fietsen.
  WG

  1. Ik ben er ook niet zo blij mee als ik vriendjes moet halen, maar het zijn de vriendjes van hun oude school in de stad. En ik voel me eigenlijk een beetje verplicht ze te halen, omdat wíj zo ver weg zijn gaan wonen…

  2. Ik denk dat je dat gevoel een klein beetje moet laten varen; het moet toch van twee kanten komen. En ik weet niet of dat nu gebeurt, maar het is ook niet gek als kinderen ook weer vriendjes maken in hun nieuwe omgeving, daar moeten ze toch straks nog jarenlang mee optrekken.

 3. Wij wonen ook op het platteland. En hier ook waanzinnig hoge benzinekosten…Voornamelijk het brengen en halen van de kinderen naar school, sport, vriendjes, dokter en tandarts/orthodontistbezoek. De afgelopen 3 weken voor 48,00 euro per week getankt en ik rij in een panda…Hoe kan ik hierop bezuinigen? Een van de kinderen (groep 8) mag nu alleen naar de voetbal. Hij vindt dit geweldig (gaat straks ook alleen op de fiets naar de middelbare school) en het gaat ook erg goed. ‘s middags mogen de kinderen ook alleen op de fiets naar school. Bij slecht weer breng ik ze wel omdat ik niet wil dat ze helemaal verkleumd in de klas zitten. En in de winter rij ik natuurlijk altijd. Ook combineer ik zoveel mogelijk. Ik merk wel dat de benzineprijzen enorm gestegen zijn.

 4. Ik tank ca. 2 x per maand, als zo’n maand ook gevuld is met school. Wij hebben pas zitten rekenen en komen uit op een geschat totaalbedrag per jaar, bij de huidige hoge prijzen, van ca. 2500 euro. Zoals ik ook schreef, heel lastig om daarop te bezuinigen. W.b. het halen en brengen van en naar vriendjes is hier op het dorp de regel dat je zelf je kinderen haalt en brengt, dus als er hier een vriendje komt, hoef ik niet te rijden. Ze mogen hier alleen op woensdagmiddag spelen anders is het de moeite niet eens. Wel gaan ze weleens gelijk mee uit school en dat scheelt dan 1x rijden. Meestal spelen ze om en om, d.w.z. de één een vriendje thuis en de ander gaat naar een vriendje toe en dan spreek ik met de betreffende moeder af hoe en wie er rijdt. Zoveel mogelijk proberen te combineren. Voor de oudere kinderen, als ze een feestje hebben: als het even kan combineren met iemand anders die ook gaat, zo hoef je maar 1x te rijden.

  En ja, ik voel me ook weleens chauffeur bij een vervoersbedrijf…

 5. mischien is een scooter een idee ??

  Een gemiddelde auto rijdt met wat geluk ongeveer 1 : 13 (1 liter benzine op 13 kilometer). Bij een scooter is dit al gauw 1 : 35 (1 liter benzine op 35 kilometer). De scooter is dan ook gemiddeld bijna 3 keer zo zuinig dan een auto en wanneer u kiest voor een 4-takt scooter is dit al bijna 4 keer zo zuinig.

 6. Wij wonen in een stad en onze auto staat veel voor de deur. Mijn man heeft er vorig jaar op zijn werk voor gekozen om geen benzinevergoeding meer te ontvangen maar mee te rijden met een collega die een auto van de zaak heeft. Dit scheelt ons enorm in de brandstof en slijtage van de auto. Zelf heb ik geen rijbewijs en doe alles op de fiets.

  Doordeweeks wordt de auto alleen gebruikt op maandag en donderdagavond als mijn man naar zijn band gaat in een narburig dorp. Verder wordt de auto alleen in het weekend gebruikt maar niet eens altijd.
  Wij hebben een tankbudget van 80 euro per maand, de ene maand houden wij over de andere maand tanken wij 20 extra (bij een dagje uit ofzo).

  Ik geniet trouwens van je stukje dat je zelf de rust zo opzoekt. Lekker lezen,sporten en je eigen dingetjes. Ik ben ook zo’n huismus, heb niet veel nodig. Zeg ook altijd ik hou van in de stad wonen of op het platteland, in beide gevallen leef je erg anoniem ;)

  Groet Isabelle

 7. Ik ben in een dorp opgegroeid, en toen ik mijn rijbewijs had kwam er erg snel een autootje. Voor mijn gevoel kwam ik eindelijk ergens! Nu ik weer studeer is de auto natuurlijk de deur uit, en ik mis het eigenlijk alleen als ik naar de schoonheidsspecialiste in een ander dorp ga – omdat er in dat andere dorp nauwelijks ov rijdt – of als ik ‘s avonds laat een eind weg moet. Maar met een bus die elk kwartier bijna voor de deur stopt red ik het als student ook.
  (En ja, ik heb er heel bewust voor gekozen om in het dorp te blijven wonen; met een goede ov-bereikbaarheid doe ik er niet eens veel langer over om op de Uithof te komen dan veel klasgenoten die op kamers wonen, en ik betaal dezelfde huur voor een heel appartement met lekker alles voor mezelf, in plaats van een brak kamertje met brakke gedeelde douche en keuken. Lang leve het platteland!)

 8. Het valt te overwegen om een kleine auto met lager benzinegebruik aan te schaffen. Ook toen al onze 4 kinderen nog thuis waren maar de tienerjaren bereikten merkte ik dat we zelden met ons allen in de auto zaten. Bij dat soort gelegenheden ging er iemand met openbaar vervoer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.