Peren: sap van eigen peren

perenboom

Toen ik hier als kind opgroeide stond de perenboom er al. De zus van mijn oma, Tante Dina, die ook bij ons inwoonde schilde de peren altijd voor ons.

Mijn oma deed de peren altijd eerst in een emmer water. Dat was om eventuele vervelende wespen te verwijderen. Een handig trucje.

Inmiddels ben ik volwassen, en heb zelf een gezin. En de perenboom produceert nog steeds heel veel peren! Zoveel dat we ze nooit allemaal kunnen opeten. Daarom kookt mijn man ze, en doet ze in weckflessen.

Peren koken: geen extra water nodig!

Eerst kookte hij ze in water met suiker er bij. Maar inmiddels hebben we ontdekt dat het helemaal niet nodig is om water toe te voegen. Nu doet hij de peren gewoon in een pan, zet het fornuis heel zachtjes. Het vocht komt vanzelf vrij. En op mijn verzoek doet hij er nu ook geen suiker meer bij.

Zo heb ik namelijk een heerlijk gezonde fruithap voor de kinderen. Zonder toegevoegde suikers! Maar eigenlijk zouden we de peren natuurlijk moeten inwecken. Want pas dan zijn ze langer houdbaar.

peren

Lees ook: Inmaak van groente en fruit!

Zie ook Peren koken.

Wat eet jij aan fruit per dag?

Similar Posts

11 Comments

 1. nicole,

  Als de peren in de pan eenmaal zacht doorgekookt zijn, neem je een goed sluitbare pot (bijvoorbeeld van appelmoes), je doet de peren er kokend in. Je draait de deksel heel hard aan en zet hem meteen op zijn kop.
  24 uur laten staan en dan blijft de inhoud erg lang goed.

  1. Wij hebben dit zo met pruimen gedaan (wel met suiker erbij) en die blijven zeker 2 jaar goed!

 2. In de zomer vaak meer dan in de winter. Ik eet bij het ontbijt vaak (door de yoghurt) frambozen, bramen, aardbeien en dat soort dingen. Verder eet ik o.a. pruimen, kersen, appels en peren. Bananen kan ik minder goed tegen, dus daar neem ik er alleen af en toe 1 van mee.

  1. Wat goed dat je fruit eet bij het ontbijt. Dat is zelfs nog nooit bij mij opgekomen. Bij ons staat het fruit op het programma rond een uur of 10 en na schooltijd.

 3. Ik ben een echte fruiteter en eet dan ook heel wat fruit per week weg. Nu zijn dat nog de laatste bramen en de eerste peren en appels van dit jaar uit eigen tuin.

  Fruit moet voor mij wel een beetje zoet zijn. Met citroenen en zure appels ben ik dus echt niet blij te maken!

 4. Hee, goed bezig! Toen de pruimenboom vol hing (Reine Claude d’Oullins) at ik een ruime kilo per dag. Maar alles is ingemaakt en ook tot jam gekookt en nu eet ik weer voornamelijk (vrucht)groenten. En een ijskoude bananenshake per dag. Ik maak geen onderscheid tussen groente en fruit, als het maar ruim en zonder toevoegingen genomen wordt is het goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.