|

Pas op voor geldlekken!

geldlekJe kunt nog zo braaf aan het sparen zijn en zuinig leven, als je een geldlek hebt, gaat een groot deel van je moeite verloren! Het is dus belangrijk geldlekken op te sporen, en ze te fiksen!

Eén van mijn grootste geldlekken is het schoolgeld van de kinderen, en de vele acceptgiro’s die ik door het jaar heen nog krijg. Dan ben ik bijvoorbeeld heel zuinig bezig. Ik ga een week lang niet naar de supermarkt, en we leven van de voorraad. En dan krijg ik een acceptgiro of ik eventjes 115,- voor een excursie wil overboeken. Dan baal ik wel eventjes…

Laten we bekende geldlekken eens op een rijtje zetten!

Boetes

Als je een abonnement op de bibliotheek hebt, dan zul je er vast wel eens mee te maken hebben gehad. Een boete omdat je je boeken te laat inleverde. Meestal gaat het om relatief kleine bedragen, maar het is natuurlijk wel zonde. Want dit zijn kosten die niet nodig zijn. Om dit geldlek te dichten is het belangrijk jezelf er aan te herinneren om je boeken op tijd in te leveren. Zet het in je agenda of in je smartphone.

Een vergelijkbaar geldlek is een boete vanwege te hard rijden.

Dure koffie onderweg

Als je ‘s ochtends onderweg bent naar je werk is het heel begrijpelijk: je valt voor een lekkere beker verse, warme koffie van bijvoorbeeld Starbucks. En al snel wordt het een gewoonte. Maar al die koppen koffie tellen behoorlijk op. Dit wordt zelfs Het Latte Effect genoemd. Een dergelijk geldlek is makkelijk te dichten: gewoon niet meer elke dag dure koffie kopen. Neem desnoods koffie van huis mee om je verlangen naar een bakje troost te stillen.

Onverwachte uitgaves

Voor mij zijn onverwachte uitgaves dus vaak excursies van de school van mijn jongste dochter. Maar daarnaast hadden we recent ook een onverwachte kostenpost voor de dierenarts toen onze kat ziek werd. Aan die laatste uitgave is niet zoveel te doen. Maar wat je kunt doen om het geldlek van de onverwachte uitgaves te dichten, is daar een speciaal potje voor aanleggen!

Impuls aankopen

Hier maak ik mezelf ook schuldig aan. Vooral als ik stress heb, ben ik geneigd naar ebay.co.uk te gaan en daar te zoeken naar Uggs! Of als ik in de stad ben, of de Action, en ik zie allerlei geweldige dingen waarvan ik niet wist dat ik ze nodig had. Maar als ik ze zie kan ik er niet meer zonder. Voor dit geldlek is er een handige remedie: de 24-uurs regel. Zie je iets dat je wilt kopen? Als je 24 uur later nog steeds wilt kopen, mag het. Eerder niet.

Reparaties

Soms gaan er dingen kapot. Zoals onze grasmaaier. Die zorgde voor een flinke kostenpost aan reparaties. Hoewel sommige mankemenenten onvermijdelijk zijn, kan zorgvuldig met spullen omgaan hierbij helpen. Laat je spullen bijvoorbeeld niet nonchalant rondslingeren maar ruim ze na gebruik op. Zo hebben mijn kinderen de neiging om hun jas gewoon op de grond te laten vallen… En vervolgens lopen broertjes en zusjes er over heen. Je begrijpt, daar wordt zo’n jas niet mooier van. Mijn tante Marietje zegt altijd:

‘Een slons kan meer verslonzen dan een goede huisvrouw verpronken.’

Rood staan

Rood staan is de duurste vorm van geld lenen die er is. Heb je geld op je spaarrekening staan, maar sta je rood op je betaalrekening? Hevel dan geld over van je spaarrekening zodat je niet langer rood staat. Want dit is echt een heel irritant geldlek! Dicht het daarom onmiddellijk!

Vakantie

Vakanties kunnen een behoorlijk geldlek veroorzaken. Wij gaan nota bene niet eens op vakantie, en toch heb ik de eerste maanden na de Zomervakantie altijd last van een geldlek! Dat komt omdat we in de Zomervakantie de teugels laten vieren. Het leven wordt relaxter en we laten de boel wat meer de boel. En omdat we niet ‘op vakantie gaan’ trakteren we de kinderen wat makkelijker op een ijsje. Of twee.

De beste manier om dit geldlek te dichten is door een budget vast te stellen voor de Zomervakantie. En je daar ook echt aan te houden.

Wat zijn jouw geldlekken?

Similar Posts

36 Comments

 1. Ik zie de energie maatschappij er niet bij staan. In onze financiële down periode kwamen we erachter dat veranderen van energie maatschappij een hoop centen scheelt per maand! Maar die school, ja dat beginnen we nu ook te merken. Ik zit er aan te denken om verschillende potjes te sparen. School en dingen die stuk gaan. Misschien ook vakantie geld? Is altijd leuk als je een onverwachte rekening hebt en je kunt hem makkelijk betalen! Liefs, Eva

  1. Een mooie aanvulling Eva! Als je energiemaatschappijen gaat vergelijken ontdek je soms inderdaad ook een geldlek, dat je kunt stoppen door te switchen naar een andere.

 2. Lidmaatschappen of goede doelen waar je nog steeds aan uitgeeft maar onnodig is. Oké goede doelen zijn altijd een goed doel maar soms heb je zo van die dingen waarbij je besluit een maand aan mee te doen en vervolgens te lui bent om op te zeggen. Oké, ik maak me hier dus enorm schuldig aan.

 3. Veel van de dingen die je noemt als geld lek vind ik geen geld lek. Zoal het repareren van de grasmaaier of het vervangen daar van, de zieke kat en de excursies.
  Die vallen bij mij allemaal onder de categorie te voorzien, maar onduidelijk wanneer en daar heb ik een reserveringspot voor op een speciale spaarrekening, dit is dus een andere rekening dan de gewone spaarrekening.

 4. Zo vervelend, als er dingen zijn die je opeens nodig blijkt te hebben! In ons geval dus ook een grasmaaier. Helemaal niet aan gedacht, maar met inmiddels kniehoog gras en een enorm grasveld toch écht nodig. Potverdrie!

  Die schoolexcursieprijzen zijn echt idioot! Hier is alles gratis, hoewel er wel vanuit wordt gegaan dat je kind beschikt over ski’s, reddingsvesten, schaatsen en speciale kleding, zoals bijvoorbeeld alles wit met de kerstviering. Maar goed, daar hebben we de kringloop voor ;)

  1. Kun je geen geit of schaap nemen Valhalla? Die vreten het gras keurig kaal voor je.

   Grappig dat de excursies in Noorwegen weliswaar gratis zijn, maar dat er toch verborgen kosten bij zitten!

 5. Wat herkenbaar dat er geldlekken zijn, zijn we zo goed bezig en dan is het ‘hopla’ ineens toch allemaal op…. Een mooi rijtje van wat voor jou de geldlekken zijn, ik ga ook eens kijken waar ze geldlekken zitten.

 6. Oh, zwijg me van geldlekken. ‘t Is hier precies de laatste tijd een geldoverstroming (in de negatieve zin dan): auto niet meer te repareren dus andere moeten kopen, wekelijkse logopedie voor dochter waar niets (meer) van wordt terugbetaald, dure orthodontie voor zoon waar ik bijna niets van terug betaald krijg, schoolgelden,… Pff… soms word ik een beetje moedeloos van al die bespaarblogs die maar schrijven over hun steeds aangroeiende buffer. Hoe doen ze dat toch? Ik vind het leven heel erg duur, zeker met groter wordende kinderen. Nochtans probeer ik erg zuinig te leven. Blij bij jou te leren dat ik niet de enige ben met dit probleem :-)

  1. Orthodontie kan een behoorlijke kostenpost zijn inderdaad! Ik herken je gevoel van moedeloosheid wel. Zeker als je zelf vooral steeds moet uitgeven, in plaats van kunt sparen.

 7. Als ik dit lees vraag ik me wel meteen af wat nu echt een geldlek is. Voor mij is een geldlek een uitgave die ik eigenlijk niet had hoeven doen (waar je er overigens ook veel van noemt ;) ) zoals koffie onderweg, impulsaankopen en alle andere uitgaven op het moment dat ik het zuinig aandoen even zat ben en de teugels laat vieren.
  Schoolgeld vind ik eigenlijk geen geldlek omdat het een uitgave is die jaarlijks terug komt, ik vergeet er alleen vaak rekening mee te houden waardoor het alsnog een onverwachte uitgave lijkt. :)
  Kapotte apparatuur lijkt ook een geldlek maar dat komt (bij mij althans) vooral doordat ik niet systematisch de afschrijving voor bijvoorbeeld huishoudelijke apparatuur apart zet (zoals het nibud ook adviseert), ik spaar gewoon zoveel ik kan. Misschien toch maar eens aan potjessparen beginnen, dan wordt het misschien iets minder pijnlijk als ik iets moet vervangen.

 8. Een abonnement op de sportschool waar ik dan vervolgens niks mee doe. Dus nu maar afgezegd. Nog 1 maandje betalen en dan is het over

  1. Een prachtig en klassiek voorbeeld van een geldlek! Wist je dat sportscholen rekenen op mensen zoals jij: mensen die zich inschrijven maar zelden komen?

   Als al die mensen namelijk ook echt kwamen, hadden sportscholen helemaal niet genoeg plek. Ik heb daar ooit een artikel over geschreven op http://www.renmamaren.com

 9. Hier zijn het vooral sociale dingen die veel geld kosten en die snel opstapelen. Etentje hier, uitje daar (met alles wat daar dan weer bij hoort), nog even wat kleding voor dat uitje, enzovoorts. En vakantie, hoewel ik daar dan ook even de (onverwachte) weekendjes weg onder schaar. Ook dat is vaak duurder dan gepland, omdat je toch veel dingen thuis anders zou doen.

 10. Dit is altijd een dure periode met 3 pubers. De school en sportclubs organiseren weer van alles…2 driedaagse voetbaltoernooien a 175,00 en 185,00 euro. Met de voetbal karten 22,50. Met school naar de Mac en de bios…feestjes, eendaagse toernooien, barbecue’s, tentfeesten…het geld vliegt eruit…en ik hoor er nooit iemand over…wat mij stoort is het en/ en verhaal. Naar de Mac en de bios. Driedaags voetbaltoernooi en karten. Het kan niet op…ik vind dit erg overdreven en ga dit ook aankaarten. Ze hebben in zo’n korte periode zoveel leuke activiteiten dat en/en niet hoeft. WMT

  1. Jeetje dat is veel én duur inderdaad! Dat valt hier dan gelukkig wel weer mee. Mijn jongste dochter kon mee op zeilkamp voor 150,- maar wil zelf niet mee, omdat ze niet zo van zeilen houdt. Verder verwacht ik op het gebied van ‘leuke uitjes’ geen kosten.

 11. School kost veel geld, dat is waar. Maar dat weet je nu eenmaal.
  Boete voor te hard rijden had voorkomen kunnen worden en toen ik alweer heel wat jaar geleden een boete kreeg leer ik daar wel van!
  HIer kost alleen het abonnement van de bieb nog geld. Dat is wel omhoog gegaan (45 euro) maar geen boetes meer, en geen leengelden, nergens voor. 8 weken leentijd sowieso, ik vind dat toch erg handig! En een biebmevrouw vertelde mij dat sinds ze geen boetes meer doen, er meer boeken worden teruggebracht!
  Uitjes kosten ook veel geld, tel uit…een dagje dierentuin met het hele gezin. Wij hebben nu van die vouchers van de supermarkt gespaard.
  Maar vooral onverwachte kosten voor reparatie of aanschaf loopt op.
  Maar ik ben weer blij dat er hier geen zwemles meer nodig is!
  Groeten, Jolanda

 12. Heel herkenbaar die geldlekken. De auto ‘s, valt altijd weer tegen als ze naar de garage moeten (wij hebben er 2, noodgedwongen, hopelijk kan er straks 1 weg omdat ik werk dichterbij heb gevonden). De boete van de bieb komt me ook erg bekend voor, net als de action, ik ging er vanmorgen heen voor washitape en kom terug met een tas vol….

 13. Boetes bij de bieb en iedere dag naar de super gaan. Ik moet altijd wel brood of yoghurt bij halen en neem dan weer een blikje fris drank mee, dan weer een reep chocolade of chips met een speciaal biertje. Als ik dat nou gewoon in bulk bij de Lidl haal….

  1. Dat iedere dag naar de supermarkt gaan herken ik! Toen we nog in de stad woonden, kwam ik altijd langs de buurtsuper als ik de kinderen naar school bracht. Daardoor gaf ik veel meer geld uit aan de supermarkt dan nu!

 14. Ja de action is ook mijn zwakke punt.
  Verder heb ik wel een tip schrijf een jaar lang al je onverwachten rekeningen op , en deel door 12 , het nieuwe jaar dat bedrag elke maand weg zetten in een overige rekeningenpost dan kan je dit opvangen.
  Eigenlijk overkomt mij nooit iets onverwachts ik ben erg erg erg georganiseerd.

 15. Vandaag nog een geldlek gehad om U tegen te zeggen. Twee hoorapparaten. 4300€ van de teller. Tsjing! En daar wordt geen cent van terugbetaald. Dochters moeten beiden naar de oogarts, dat worden nieuwe glazen. maar dat is te voorzien, die hoorapparaten nu ook haha.

 16. Vervelende momenten. Koffie heb ik dit jaar goed afgeleerd, boetes in de bib maak ik me nog regelmatig schuldig aan. De tip van Andrea vind ik wel goed. Ik doe dat voor mijn wagen, maar eigenlijk zou je dat inderdaad voor alles moeten doen. Een vorm van vooraf afbetalen aan jezelf.

 17. Gelukkig wel, ik wist al langer dat dat ervan ging komen, maar manlief vond het ‘niet nodig’, wij moesten maar wat luider praten. Tot zijn collega’s er ook wat van zeiden :)

 18. Ik vind schoolgeld geen geldlek, sorry. Mijn oudste deed tweetalig onderwijs, 400 pj schoolgeld, 6 jaar lang. Dat wéét je. Plus elk jaar naar buitenland 400-600 euro. Dus ik heb 3 ing rekeningen voor potjes: schoolgeld, 100 euro p.m., auto 100 p.m. en ik spaar ook voor eigen bijdrage ziektekosten, met een chronische ziekte moet dat wel. Dan houd je over, na alle vaste lasten, precies wat je die maand van moet leven en ja, dat valt altijd tegen. Hoe weinig er dan overblijft.

  En ik doe dit JAAR een challenge: niks, nada, uitgeven aan kleding voor mezelf en alles wat ik heb proberen “anders” te combineren. Ga ik het halen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.