Pas op voor geldlekken!

geldlekJe kunt nog zo braaf aan het sparen zijn en zuinig leven, als je een geldlek hebt, gaat een groot deel van je moeite verloren! Het is dus belangrijk geldlekken op te sporen, en ze te fiksen!

Eén van mijn grootste geldlekken is het schoolgeld van de kinderen, en de vele acceptgiro’s die ik door het jaar heen nog krijg. Dan ben ik bijvoorbeeld heel zuinig bezig. Ik ga een week lang niet naar de supermarkt, en we leven van de voorraad. En dan krijg ik een acceptgiro of ik eventjes 115,- voor een excursie wil overboeken. Dan baal ik wel eventjes…

Laten we bekende geldlekken eens op een rijtje zetten!

Boetes

Als je een abonnement op de bibliotheek hebt, dan zul je er vast wel eens mee te maken hebben gehad. Een boete omdat je je boeken te laat inleverde. Meestal gaat het om relatief kleine bedragen, maar het is natuurlijk wel zonde. Want dit zijn kosten die niet nodig zijn. Om dit geldlek te dichten is het belangrijk jezelf er aan te herinneren om je boeken op tijd in te leveren. Zet het in je agenda of in je smartphone.

Een vergelijkbaar geldlek is een boete vanwege te hard rijden.

Dure koffie onderweg

Als je ‘s ochtends onderweg bent naar je werk is het heel begrijpelijk: je valt voor een lekkere beker verse, warme koffie van bijvoorbeeld Starbucks. En al snel wordt het een gewoonte. Maar al die koppen koffie tellen behoorlijk op. Dit wordt zelfs Het Latte Effect genoemd. Een dergelijk geldlek is makkelijk te dichten: gewoon niet meer elke dag dure koffie kopen. Neem desnoods koffie van huis mee om je verlangen naar een bakje troost te stillen.

Onverwachte uitgaves

Voor mij zijn onverwachte uitgaves dus vaak excursies van de school van mijn jongste dochter. Maar daarnaast hadden we recent ook een onverwachte kostenpost voor de dierenarts toen onze kat ziek werd. Aan die laatste uitgave is niet zoveel te doen. Maar wat je kunt doen om het geldlek van de onverwachte uitgaves te dichten, is daar een speciaal potje voor aanleggen!

Impuls aankopen

Hier maak ik mezelf ook schuldig aan. Vooral als ik stress heb, ben ik geneigd naar ebay.co.uk te gaan en daar te zoeken naar Uggs! Of als ik in de stad ben, of de Action, en ik zie allerlei geweldige dingen waarvan ik niet wist dat ik ze nodig had. Maar als ik ze zie kan ik er niet meer zonder. Voor dit geldlek is er een handige remedie: de 24-uurs regel. Zie je iets dat je wilt kopen? Als je 24 uur later nog steeds wilt kopen, mag het. Eerder niet.

Reparaties

Soms gaan er dingen kapot. Zoals onze grasmaaier. Die zorgde voor een flinke kostenpost aan reparaties. Hoewel sommige mankemenenten onvermijdelijk zijn, kan zorgvuldig met spullen omgaan hierbij helpen. Laat je spullen bijvoorbeeld niet nonchalant rondslingeren maar ruim ze na gebruik op. Zo hebben mijn kinderen de neiging om hun jas gewoon op de grond te laten vallen… En vervolgens lopen broertjes en zusjes er over heen. Je begrijpt, daar wordt zo’n jas niet mooier van. Mijn tante Marietje zegt altijd:

Een slons kan meer verslonzen dan een goede huisvrouw verpronken.

Rood staan

Rood staan is de duurste vorm van geld lenen die er is. Heb je geld op je spaarrekening staan, maar sta je rood op je betaalrekening? Hevel dan geld over van je spaarrekening zodat je niet langer rood staat. Want dit is echt een heel irritant geldlek! Dicht het daarom onmiddellijk!

Vakantie

Vakanties kunnen een behoorlijk geldlek veroorzaken. Wij gaan nota bene niet eens op vakantie, en toch heb ik de eerste maanden na de Zomervakantie altijd last van een geldlek! Dat komt omdat we in de Zomervakantie de teugels laten vieren. Het leven wordt relaxter en we laten de boel wat meer de boel. En omdat we niet ‘op vakantie gaan’ trakteren we de kinderen wat makkelijker op een ijsje. Of twee.

De beste manier om dit geldlek te dichten is door een budget vast te stellen voor de Zomervakantie. En je daar ook echt aan te houden.

Wat zijn jouw geldlekken?

36 Comments

  1. Eva
  2. Willy
  3. Lisa Biljardt
  4. Marielle
  5. WMT
  6. Dee
  7. Andrea Nijgh
  8. Pascale
  9. Pascale
  10. Pakketje

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh