Over geld valt te twisten

Gepost November 22, 2009 in Financiën, Huishoudelijk nieuws / 3 Comments

Over geld valt veel te twisten, dat blijkt uit onderzoek van het Nibud. Drie van de vijf stellen (60%) ruzieën over geld.

De volgende onderwerpen zijn hot topics:

 1. Gedrag: ‘Jij bent een krent!’ versus ‘Jij smijt het geld over balk!’
 2. Prioriteiten: ‘Ik móét echt die nieuwe laarzen hebben!’
 3. Macht: wie gaat over de financiën?
 4. Verdeling: wie brengt er hoeveel in?

Vrouwen versus mannen

Vrouwen liegen vaker over de prijs van een aankoop, houden geld achter, of kopen iets stiekem. Eén op de drie vrouwen van de 1400 respondenten zegt een geldgeheim te hebben, tegen 16% van de mannen. Ook zegt 12% van de vrouwen een spaarpotje te hebben waar de partner niets van weet. Van de mannen zegt 7% zo’n geheim potje geld te bezitten.

Mannen hebben meer voor geld over dan vrouwen, vinden dat veel geld hen zelfstandig maakt en vinden merkartikelen belangrijker dan vrouwen. Vrouwen maken zich meer zorgen over geld en doen vaker een aankoop zonder eerst na te denken of ze het echt nodig hebben. Geldzaken kunnen ook ná een relatie voor problemen zorgen.

Hoe zijn bij jullie de financiën geregeld?

Mijn man en ik hebben een gemeenschappelijke huishoudpot, en allebei een eigen privérekening. Hoe hebben jullie de financiën geregeld?

Het onderzoek van het Nibud


3 responses to “Over geld valt te twisten

 1. Wij gaan financieel scheiden 🙂 We hadden 2 gezamelijke rekeningen. Dat wordt er eentje, waar dan wel de salarissen op gestort worden. Daarnaast hebben we nu ieder een prive rekening. Vanavond gaan we berekenen hoeveel zakgeld we ieder maandelijks krijgen en wat daar dan van betaald dient te worden.

 2. Kees

  Wij zijn al 19 jr getrouwd op huwelijkse voorwaarden. Werken beide fulltime. We verdienen globaal hetzelfde. We hebben ieder een eigen betaal en spaarrekening en gezamelijk een huishoudrekening. We zijn beide geen mensen met een gat in de hand en hebben dus beide een ruim gevulde spaarrekening. Beide betalen we ieder 50% van kosten als huishoudgeld,hypotheek,vakanties etc. Werkt voor ons prima. Ik hou voor ons beiden inzichtelijk (via een Exelsheet) hoe ons spaargeld en uitgaven zich ontwikkelen. Beiden zijn we erg tevreden met deze manier.

 3. ik ben finacieel geheel onafhankelijk ( en mijn man ook)
  aparte rekeningen. Hij stort wel geld naar mij aangezien ik alle (vaste) rekeningen betaal.Sparen doen we allebei van ons eigen geld op eigen rekeningen.Nooit ruzie over geld.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.