Opruimen met je partner: hoe doe je dat?

opruimen met je partnerHet is een heikel onderwerp: opruimen met je partner.

Opruimen met je partner is vaak niet eenvoudig. De verklaring hiervoor is dat wel:

Mensen hebben vaak verschillende manieren van opruimen.

Opruimen met je partner: verschillende prioriteiten en manieren van opruimen

En tsja, dat wil wel eens botsen. Zo vindt mijn man het bijvoorbeeld geen probleem als er tijdschriften en schoenen door de woonkamer slingeren. Terwijl ik pas echt lekker van mijn kopje koffie kan genieten als die allemaal zijn opgeruimd.

Een ander verschil in opruimen waar mijn man en ik tegenaan lopen, of vooral ik, is dat mijn man het prima vindt om een déél op te ruimen en de andere helft gewoon te laten liggen. Ik heb daar maar één woord voor:

AAAAAAAARGH!!!!!!!

Ik word echt niet goed van deze opruimgewoonte van mijn man. Want dan is het immers nog steeds niet netjes en opgeruimd. Maar mijn man heeft nergens last van. Voor hem is het al goed genoeg.

Maar het meest bekende probleem bij opruimen met je partner is dat de één makkelijker dingen kan wegdoen dan de ander. Mijn man heeft een kast en een bureautje tsjokvol papieren. Volgens mij weet hij zelf niet eens wat er allemaal op staat, maar het mag beslist niet weg! En als ik begin te porren en te zeuren dat hij het moet opruimen dan zegt hij: ‘Ik doe dat heus wel een keer! Als ik tijd heb.’

Maar ik wacht al zo’n 10 jaar…

Hoe kun je toch succesvol opruimen met je partner?

Goed, de problemen zijn duidelijk. Hoe kun je nou ondanks de onderlinge verschillen toch succesvol samen opruimen? Hieronder opruimtips!

 1. Met stip op nummer 1: accepteer elkaars verschillende opruimgewoontes. Desnoods knarsetandend.
 2. Leg je partner uit wat rommel en zooi met je doen. Hij heeft er misschien geen last van, maar als jij dat wel hebt kan een goede uitleg misschien zijn ogen openen.
 3. Kies allebei 1 onderwerp waarbij jullie je zin krijgen. Dat kan een kastje zijn of een bepaalde ruimte. In die ruimte of kastje is jouw of zijn woord wet, en geldt wat jij zegt. Denk dus goed na wat je kiest.
 4. Geef het goede voorbeeld. Begin met een plek van jezelf op te ruimen en laat je partner het resultaat zien. Hopelijk werkt het aanstekelijk.
 5. Ga niet opruimen als je allebei moe bent of chagerijnig. Dat is vragen om moeilijkheden. Maak een duidelijke afspraak wanneer jullie gaan opruimen.
 6. Ruim eventueel op in aparte kamers, zodat je niet hoeft te zien hoe (slecht) de ander opruimt.
 7. Als je de ruimte hebt, kun je ervoor kiezen dat je partner een eigen ruimte heeft waar hij of zij net zo weinig kan opruimen als hij maar wil. En jij zorgt gewoon dat je daar nooit binnenloopt.

Wat je in ieder geval níét moet doen….

Wat je in ieder geval niet moet doen is op een kwade dag zelf de zooi van je partner uitmesten en opruimen. Grote kans dat je partner flipt bij thuiskomst.

Hoe verloopt opruimen bij jou en bij jouw eventele partner?

Reacties op Opruimen met je partner: hoe doe je dat?

 1. Mijn man heeft weinig zooi en ik probeer me daar ook niet teveel van aan te trekken. Het is zijn bureau jet al die papieren en gelukkig staat dat bureau op de kantoorkamer. Hij zeult ook een enorme hoeveelheid aan papieren mee in zijn aktetas voor zijn werk. Hij meent het wel dat hij het een gaat uitzoeken, maar geen tijd. Dat is deels ook wel waar. We maken er grapjes over. Als ie een koffer had, zat ie ook vol 🙂
  Maar als mijn man in de tuin werkt, ruimt hij wel altijd alles heel netjes op. En grasmaaien kan hij ook heel netjes. Ik heb niks te klagen 😉

 2. Gelukkig kunnen wij als een team opruimen. Ik sorteer, hij gooit het weg of rijdt naar de stort. Aan deze kant dus geen opruim klachten!

 3. haah toen wij net getrouwd waren heb ik dat gedaan. Ik kan je vertellen dat hij idd not amused was… Ach weet je soms word je gewoon gek van al die zooi. Inmiddels ruimt hij alles netjes zelf op, omdat hij weet dat ik het anders ga doen en hij dan alles kwijt is. Some how it did work…

 4. hahaha, zooo herkenbaar. Ik ben een weggooier, hij een bewaarder. Bij je uitstekende tips mis ik er een. Je moet er samen om kunnen lachen. Dat redt ons al 26 jaar!

 5. Goeie tips dit was ook echt een struikelpunt in mijn vorige relatie toen we samenwoonden (eerst in een studio dus maar 1 kamer). Ik ben best wel rommelig, heb geen overzicht en kan moeilijk opruimen. Daarom hadden mijn ex en ik de afspraak: hij ruimde op, ik maakte schoon. Vond het geen probleem dat hij mijn spullen verplaatste, hij legde vaak papieren op een stapel en dan moest ik die echt eens uitzoeken. Was voor ons wel een goede afspraak maar jouw tips zijn ook heel handig

 6. Ik doe het eigenlijk zelf allemaal. We hebben de grootste discussies gehad zonder dat het hielp haha. Tenzij we bijvoorbeeld visite krijgen, dan kan hij het ineens wel.

 7. ik zou juist het laatste wel doen. Eerst een waarschuwing geven en dan alles in de vuilniszak. Deze tips zouden niet voor mij werken, ik heb het graag netjes.

 8. Opruimen met mijn partner is echt mega leuk. Hij heeft energie voor 3 en ik hoef hem maar iets te vragen en hij begint. Sterker nog meestal als ik uit mijzelf begin kan hij het niet aanzien en begint hij zelf ook. Zodra ik aan pauze toe ben dan maak ik iets te drinken want stoppen… ho maar!
  Oja hij doet het zeker op zijn eigen manier en ik op de mijne maar wie zegt dat mijn manier beter is dan die van hem of andersom? Het resultaat mag er altijd wezen en dat vind ik veel belangrijker.

 9. Ik weet met opruimen nooit waar ik moet beginnen. Mijn man is daar wel heel goed in en dus als er echt iets opgeruimd moet worden doet gij dat. Dat samenwerken gaat bij ons niet werken haha

 10. Wij hebben ook wel redelijk vaak discussies over het huishouden. Nu ik volledig thuis ben is er wel meer duidelijkheid. Ik doe meer in het huishouden. Hij ruimt wel zijn eigen rommel op en dat vind ik wel fijn. Mijn man is wel meer van de grote dingen aanpakken zoals dingen naar de milieustraat brengen en zo. Op zich gaat het goed zo samen.

 11. Dat hangt van af wat en welke spullen gaan wij opruimen. Wij gaan meestal eigen spullen zelf opruimen. Sommige dingen gaan wij samen opruimen bijvoorbeeld hij brengt de spullen naar de stort.

 12. Ik geloof dat 99% van wat er in huis staat, van mij is. Haha! M’n man is eigenlijk best netjes, gooit alleen altijd z’n kleren in de dressing room op de grond. Maar da’s alles…

 13. Geen partner op het moment maar mijn ex vriend was heel goed in opruimen! Zo goed dat hij zich kon irriteren aan het feit dat ik nog wel eens wat laat liggen…. 😉

 14. Lijken me handige tips, maar ik vrees dat het in mijn geval niet mogelijk is om hier iets aan te veranderen. Kleren blijven naast de wasmand liggen, ookal herhaal ik het 100x. De kleren niet wassen hielp ook niet. En de rommel zelf blijft ook liggen. Als ik het neiet opruim, dan zal manlief het ook niet meteen opruimen.
  Mannen.. ????

 15. Wij hebben elk een eigen slaapkamer. In zijn kamer staan tig bierglazen die we nooooit gebruiken, talloze snoertjes en zijn klerenkast puilt uit van de ongedragen kleding, maar het ligt mij niet in de weg. Op mijn kamer dozen vol papieren en oude kleding, katoenen luiers en andere rommel. Stoort hem niet. Ideale oplossing!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.