Opruimen? Overwin de grootste hinderpaal!

opruim tipsDe grootste hinderpaal voor een schoon en opgeruimd huis ben je vaak zelf. Want als je besluit om te gaan opruimen, dan pak je de spullen die weg kunnen op.

En zo gauw je spullen oppakt, wordt het lastiger om ze los te laten.

Plotseling herinner je je  iets speciaals over het voorwerp. Of je bedenkt ineens: ‘Misschien kan ik het toch ooit nog wel gebruiken!’

De psychologie van aanraken

Ben je wel eens in een meubelzaak geweest om een nieuwe bank uit te zoeken? En zei de verkoper toen uitnodigend: ‘Voelt u maar eens aan de stof mevrouw! Voelt dat niet prettig? En gaat u er gerust eens op zitten!’ En wist je dat ze in Apple winkels de schermen van de computer expres een beetje schuin zetten? Zo zorgen ze ervoor dat bezoekers het scherm moeten aanraken om het goed te zien. En daardoor wordt de kans op kopen groter.

Apple en de verkoper weten wat ze  doen!

Want onderzoek heeft bewezen dat als je iets aanraakt je er waarde aan gaat hechten. En hoe langer en uitgebreider je iets aanraakt, hoe meer je het wilt hebben!

Snap je nou wat het probleem is met aanraken bij opruimen?!

Mijn man is het probleem!

Ben jij een soort opruimbot die heel makkelijk spullen de deur uit doet? En is je man het probleem? Dan is de oplossing een stuk eenvoudiger. Ruim de boel op als hij er niet is. Zodat hij niet bij alles kan zeggen: ‘Nee, dat wil ik houden!’

N.b. om relatieproblemen te voorkomen is het wel handig om van te voren zijn toestemming te vragen om eens flink op te ruimen! Doe dat in het algemeen, en noem geen specifieke dingen.

Opruimen zonder emotie

Maar nu terug naar jou! Hoe kun je het voor jezelf makkelijker maken om oude meuk het huis uit te werken?

 • Vraag een vriendin of buurvrouw om te helpen. Je vriendin of buurvrouw heeft namelijk geen emotionele binding met jouw spullen. En kan daardoor objectiever oordelen of iets kan blijven, of weg moet.
 • Doe alsof elk voorwerp dat je opruimt gloeiend heet is. Je kunt het dus echt niet langer dan 1 à 2 secondes vasthouden.
 • Vermijd foto albums!
 • Zeg tegen jezelf: ‘Ik ben een gevoelloze opruimrobot.’

Lees ook mijn post met opruimtips!

Kun jij goed opruimen?

25 Responses to Opruimen? Overwin de grootste hinderpaal!

 1. Hm ik ben zelf een van de grootste struikelpunten, ik heb er echt nooit zin in ( en dan heb ik het niet over het daaglijks bijhoudopruimen, maar nee even flink de kasten door etc , het echte werk 😉 ). Ben ik eenmaal bezig, dan kan ik moeilijk weer stoppen dat dan ook weer en kan ik zelfs zeer goed weggooien etc….

 2. Bij mij werken korte opruimsessies het beste. Hoe langer ik bezig ben, hoe moeilijker het is om beslissingen te nemen.

  Mijn truukje is om elke avond een kwartiertje te ruimen.
  Het lukt niet altijd wegens te moe / te druk / echt geen zin / ziek, maar in totaal geeft het zeker resultaat.

 3. Dingen weg doen daar heb ik geen problemen mee. Waarom al die zooi jaren lang bewaren? Van de kinderen hebben we het eerste pakje bewaard en heb ik het bevallingsverhaal opgeschreven. Verder mag alles weg wat er niet meer geberuikt word. Laats vroeg mijn opa, wat wil je graag van ons hebben voorals we doodgaan? Ik zei opa, het belangrijkste heb ik al. Dat zijn de herinneringen. In het begin snapte hij niet dat ik geen spullen wilde hebben. Toen hij vroeg wat voor herinneringen Heb je dan? We hebben een hele gezellige middag gehad en herinneringen uitgewisseld. Zijn conclussie, wat is dit toch waardevol en mooi om te koesteren maar wilde je echt echt echt niets? Hahha, langzaam aan sluipen er toch wel dingen het huis in. De puzzels die ik altijd maakte bij opa en oma, die de kinderen nu maken. En als die er eenmaal mee uitgepuzzeld zijn? Ja dan mogen ze weg. Het is toch de herinnering die blijft.

  Maar om nu te kunnen zeggen dat we echt een opgeruimt huis hebben? Nee, het ontbreekt me meestal aan de energie om het netjes te houden,

 4. Hihi ik kan spullen ook niet gemakkelijk weg gooien. Denk ze altijd nog wel ergens voor te kunnen gebruiken of ‘verhuis’ het naar zolder…. En dan zoek ik eens in de zoveel tijd daar wat spullen uit. Maar 9 van de 10 keer vindt je me dan naast de doos met fotoalbums en is er van opruimen weinig terecht gekomen. Daarom verkopen we ook regelmatig spullen via internet, ideaal, hoeven wij het niet weg te doen en heeft een ander er weer plezier van.

 5. Oei dit is een lastig onderwerp, ik kan soms in een stemming zijn dat ik alles wat voor mijn neus komt weg kan meppen. Maar inderdaad, zodra ik er bij ga na denken dan zie ik het opeens in de zomer heel leuk op de tuintafel staan, of wil ik er ooit een klamboe van maken , enz enz .
  Ik moet dus ook niets te lang vast houden. Spullen van mijn man kan ik prima weg meppen dat is geen punt , maar voor hem natuurlijk weer wel.
  We nemen ons dan ook regelmatig voor om eens goed op te gaan ruimen.
  Oja knuffels vind ik wel enorm moeilijk om weg te gooien ze kijken je op de een of andere manier altijd zo trouw aan lol.

  • Ik heb ooit de knuffels van mijn oudste zoon naar de kringloop gedaan omdat ik dacht dat hij ze niet meer hoefde. Dat was een slechte zet! Ik ben zelfs nog terug naar de kringloop gegaan om ze weer op te halen. En daar keken ze me meewarig aan en vertelden dat ze regelmatig ouders krijgen die knuffels terug proberen te halen…

   Knuffels weggooien durf ik dus nu niet meer!

 6. Nou ja zeg, ik heb vandaag de meisjeskleding uit de kelder naar boven gehaald om eens te zien wat ik heb en wat er weg kan. Ik heb drie zwangerschappen zoveel verzameld, niets gekocht (zelfs 77kilo jongenskleding) Ik heb mezelf twee volle dagen de tijd gegeven om die drie meisjeskasten en commode eens door te nemen. Belachelijk. Hoeveel zomert-shirtjes moet een peuter hebben? Ik maak een stapel wat ik wil houden en dan ga ik per maat/soort splitsen en doe ik alsnog de helft ervan weg. Ik heb in mijn carriere als moeder al regelmatig gesplitst en nog hebben ze teveel. Bij elke noodoproep uit de weggeefhoek splits ik de maat of het spul die de noodkreet betreft en nog hebben we teveel. Wat een luxe-probleem

  • Succes Linda! Dat klinkt als een flinke klus! Mochten bepaalde kledingstukken sentimentele gevoelens oproepen, dan kun je er altijd nog een foto van maken voordat je het wegdoet. Zo maak je het afscheid van een kledingstuk wat makkelijker.

 7. Lol die tip om toestemming te vragen aan je man om op te ruimen is heel leuk en aardig maar wat als hij nee zegt zoals die van mij? 😛 Hij hecht nogal waarde aan oude schoenen (die hij misschien ooit als we nog eens gaan klussen aan kan…. 6 jaar later nog steeds nooit aangehad maar o wee als ik ze weg gooi! lol) z’n oude computermuis ‘het was de beste die ik ooit heb gehad’ ja ‘was’ nu is hij kapot, dus weg ermee, en nog meer van die dingen die hij al lang vervangen heeft maar gewoon niet weg wil doen. Het enige waar ik waarde aan hecht is mijn verleden, spullen van vroeger toen ik kind was, en dingen die ik heb gekregen van mijn ouders voornamelijk. Zolang ik iets zelf heb gekocht maakt het me niet zoveel uit en ik doe eerder iets weg waar ik naderhand spijt van heb omdat ik het had kunnen gebruiken dan andersom.

  • Ja, dat is lastig Amber! Ik heb een keer zonder zijn toestemming het bureau van mijn man opgeruimd, en dat viel heel slecht… Vandaar mijn advies om toestemming te vragen in het algemeen. Maar het is erg lastig als je partner alles wil bewaren! Ik weet er alles van.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.