Opruimen: 6 leuke methodes

opruimenMarie Kondo doet aan opruimen door te ‘luisteren’ naar haar spullen. Ze houdt ze vast, en vraagt zich af: ‘Word ik hier blij van?’ Als het antwoord ‘Nee,’ is doet ze het weg.

Maar er zijn ook andere manieren om op te ruimen. En James Wallman van het boek Ontspullen geeft 6 leuke methodes van opruimen waardoor ik echt zin kreeg in opruimen. Ze zijn origineel en interessant!

Opruimen: 6 leuke methodes : )

1. De tassen-en-dozen methode

Bij deze manier van opruimen doe je al je bezittingen in dozen en tassen. Je doet eigenlijk net alsof je gaat verhuizen, en pakt alles in. Als je iets nodig hebt mag je het uit de doos of tas halen.

Na een maand weet je precies welke spullen je gebruikt en welke niet en welke dus weg kunnen.

Als je van de korte metten bent kun je de kringloopwinkel bellen en ze alle gevulde dozen en tassen laten ophalen! Ben je iets voorzichtiger met opruimen, dan kun je er nog een maandje aan vast plakken.

Is deze manier van opruimen je te radicaal? Dan kun je de tassen-en-dozen methode ook toepassen per kámer.

2. Spel: ‘Heb je het gemist?’

Voor dit spel heb je een huisgenoot nodig. Het is heel simpel: je verstopt iets van je partner. Heeft je partner het na een week/maand nog niet gemist dan had hij of zij het dus niet nodig. En dus kan het weg. Andersom mag je partner ook dingen van jou verduisteren natuurlijk.

3. De omgekeerde kleerhangermethode

Deze vond ik ook zo leuk! En was ook nieuw voor me. Bij deze manier van opruimen hang je al je kleding keurig met het kledinghaakje dezelfde kant op. Draag je iets? Dan hang je het daarna terug in de kast met het haakje de andere kant op.

Aan het eind van de maand zie je aan de hand van de haakjes welke kleding je ook echt gebruikt!

4. Spel: De maand van het minimalisme

In de maand van het minimalisme ga je evenveel spullen opruimen als het getal van de datum op de kalender. Op 1 augustus doe je dus één ding weg. Op 23 augustus 23 dingen etc.

James Wallman raadt aan om dit spel met een vriendin te doen. Dan kun je er een wedstrijdje van maken wie het het langst volhoudt!

5. De uitdaging aan gaan: ‘Kies een aantal’

Hierbij ga je opruimen aan de hand van een getal. Kies een willekeurig getal, bijvoorbeeld 30. Vervolgens ga je een maand lang leven met niet meer dan 30 dingen. Of je gaat je kast opruimen totdat er niet meer dan 30 dingen over blijven.

6. Brewster’s Miljoenen

Ken je de film Brewster’s Millions? Daarin erft Montgomery Brewster een fortuin. Maar hij krijgt het alleen als hij eerst in een maand tijd 30 miljoen dollar uitgeven. Dat klinkt niet zo moeilijk, maar aan het eind van die maand mag hij niets tastbaars bezitten dat laat zien wat hij heeft uitgegeven.

Brewster’s miljoenen gebruiken als methode om met minder spullen te leven werkt als volgt:

Je geeft evenveel uit als anders, maar aan het eind van die maand mag je niets fysieks hebben dat daarop wijst. In plaats van spullen te kopen, geef je je geld uit aan een activiteit.

Deze laatste methode is dus iets minder een manier van opruimen, en meer een manier om te voorkomen dat je meer spullen krijgt.

Samenvatting opruimen

Er zijn allerlei methodes van opruimen. Op dit moment is de manier van opruimen van Marie Kondo veel in het nieuws. Zij vindt dat je voor jezelf moet nagaan of je ergens blij van wordt. Zo niet, weg er mee.

Maar als je Marie Kondo te zweverig vindt, of haar methode van opruimen je niet aanspreekt, vind je in deze post over opruimen 6 leuke andere manieren van opruimen.

Mijn favoriet is ‘Heb je het gemist?’

Die lijkt me leuk om uit te proberen op mijn man ; )

Praktische informatie over Ontspullen

Ontspullen is voor 20,- te koop bij bol.com.

Wat is jouw manier van opruimen? En welke van de 6 opruim methodes in deze post vind je het leukst?

34 Responses to Opruimen: 6 leuke methodes

 1. Als ik iets ga opruimen doe het ook in dozen. Heel veel dozen staan nog onaangeroerd in de kelder, maar weggooien of weggeven vind ik altijd zonder… ooit kan het nog van pas komen denk ik altijd.. En zo heb ik heel veel dozen met spullen staan haha

  • Ik herken die gedachte Batboy. Ik ben ook vaak bang dat ik het dan later toch nodig zal hebben. Wat best dom is aangezien ik de helft van de tijd niet eens weet wat er in die dozen zit.

 2. De tassen en dozen methode gebruik ik al, de omgekeerde hanger lijkt mij heel handig, en de 30 dagen methode. Nou ben ik sowieso wel snel van het weg doen hoor, soms te snel!

 3. Ik houd me bij de opruimmethode van Marie Kondo. Al ga ik absoluut niet zo met mijn sokken om zoals Marie dat adviseert. Dat gaat me te ver. Spullen in dozen doen is niets voor mij, want waar laat ik al die dozen in mijn kleine huis? Geld uitgeven aan activiteiten in plaats van aan spullen is wel een goed idee. Ik denk dat je je bij de aanschaf van spullen jezelf moet afvragen of je het product wel echt nodig hebt.

  • Dat is een goed punt Mama Lifestyle: waar laat je de dozen… Anderzijds: als je het als experiment voor 1 maand doet is het even een investering en daarna heb je minder zooi in huis.

   Je afvragen of je het wel echt nodig hebt vind ik een hele goede methode. Want meestal zal het antwoord ‘Nee’ zijn denk ik.

 4. Het heb je het gemist spel zou bij mij een nare smaak in de mond nalaten. Er is een tijd geweest dat er inderdaad ineens random dingen verdwenen. Dat bleek toen te gaan om spullen die bewust werden ‘geleend’door iemand die ik vertrouwde. Die was inderdaad verbaasd dat ik die dingen mistte, trouwens. Ik heb ook nier alles terug gekregen.
  In ons huis zijn geen spullen die ik niet zou missen. Simpel.
  Wel staat de berging vol met spul wat naar de storthoop of de kringloop mag.

  • Ik vind het ook een kwestie van vertrouwen. Je partner en kinderen Mogen er van uit gaan dat je niet achter hun rug dingen weggooit bv omdat ze daar zelf (nog) niet aan toe zijn. En jij mag er van uit gaan dat jouw spullen niet door hen worden weggemaakt. De een ruimt nu eenmaal in een ander tempo op dan de ander.

   • Je doet dit spel in overleg. Het is niet de bedoeling dat eentje denkt: ‘Haha ik ga eens even spullen achter over drukken.’

    Dat zou inderdaad alleen maar heel vervelend en flauw zijn.

  • Ik snap je gevoel. Ik heb een tijdje in de situatie geleefd dat er steeds spullen van mij werden ‘geleend’ omdat die persoon ze ‘nu eenmaal’ op dat moment nodig had en het maar heel vreemd vond dat ik daar een probleem mee had. Weer terug krijgen was bij mij maar voor een deel het geval, ook omdat sommige dingen al op gemaakt of kwijt geraakt (waaronder mijn dure regenjas, niet fijn op het moment dat je die zelf nodig hebt!) waren.
   Ik denk dat daardoor deze methode niet voor iedereen geschikt is, gewoon omdat misschien niet iedereen daar lollige associaties mee heeft.

   • De methode is denk ik ook niet lollig bedoelt en alleen geschikt inderdaad als er wederzijds vertrouwen is en er afspraken over zijn gemaakt.

    Ik schrik er van dat er diverse mensen zijn die nare ervaringen hebben waarbij mensen spullen van hen hebben achter over gedrukt zeg! Dat lijkt me akelig om mee te maken.

  • Wat akelig Daenelia! Dat is ook niet netjes van die persoon. Het Heb je het gemist spel doe je natuurlijk in overleg en niet stiekem.

   Fijn dat je alleen spullen in huis hebt staan die je ook wel degelijk zou missen. Dan is er niets overbodig denk ik.

 5. Wat een leuk rijtje! Die 30 dagen methode klinkt mij wel leuk in de oren.
  Inmiddels ben ik al ruim 3 jaar met dit thema bezig en mij interesseert vooral de spirituele kant van het opruimen. Achter al die spullen zit een betekenis en ook achter je onvermogen om het op te ruimen. Het gaat niet om de methode op zich, maar je kunt wel een methode gebruiken om je bij het proces te helpen. Dat vind ik superinteressante materie.
  Ik zou trouwens mijn spullen wel wat langer dan een maand in tassen en dozen laten staat, want als ik het nu doe moet ik vervolgens alle kerstspullen en schaatsen en slee en winterbanden, winterjassen, snowboots etc weggooien 😉

 6. Die eerste methode spreekt mij heel erg aan en ik denk zelfs dat ik binnenkort eens wat verhuisdozen ga halen om ze toe te passen. Lijkt me heel praktisch, want alles wat ik niet gebruikt heb, zit dan al ingepakt en kan regelrecht naar de kringloop.
  De laatste methode pas ik allang toe, zonder dat ik het doorhad. Ik koop eigenlijk nooit meer iets nieuws (behalve hele praktische dingen, die ik echt nodig heb, zoals keukengerei, of zoiets). Als ik al geld uitgeef, dan gaat dat inderdaad naar zoiets als een leuk uitstapje, of zo.

 7. Ik vind een maand wel kort voor de spullen in tassen en kledinghaakjes. Er zijn een boel dingen die ik niet maandelijks gebruik maar toch niet kwijt wil. Nou ben ik gezegend/vervloekt met een enorme kelder dus ik kan bijna alles bewaren…

  • Veel opbergruimte is inderdaad wat ze in het Engels noemen een ‘mixed blessing’… Want dan ben je puur aan jezelf overgeleverd om niet te veel te bewaren. Het is niet dat gebrek aan ruimte je dwingt om op te ruimen.

 8. Ik probeer regelmatig met tobias samen wat op te ruimen. Ook om hem te goede voorbeeld te geven dat je niet altijd alles hoeft te bewaren. Gisterbijvoorbeeld zijn boekjes uitgezocht. De kapotte boekjes weggegooid. Vanmorgen vond hij zelf nog een boekje dat kapot was en hij stond gelijk op om hem weg te doen. Supertrots!

  Toch blijft het wel nodig dat ontrommelen en het gaat hier zooo langzaam. Maargoed 😛

 9. Die opruimmethodes gaan ervan uit dat je alles moet gebruiken wat je niet op wilt ruimen. Ik heb veel dingen met “herinneringen” of bijvoorbeeld kleding waarvan ik weet dat ik ze graag aandoe als ik weer een maatje groter of kleiner ben… Kleding vwaar kinderen nóg niet inpassen. Behang of hout of verf dat we te veel hadden maar mmisschien nodig gaan hebben als er ergens een reparatie noidig is… noem maar op.
  Zoveel troep in je huis waar je niet direct het nut van inziet maar spijt hebt als het weg is!

 10. heel goed bedacht deze methodes, maar de tijd dat ik pas weer of ik iets echt niet meer nodig heb, zou voor mij langer moeten zijn. Sommige spullen gebruik ik misschien een half jaar niet, maar daarna wel weer heel veel. Weggooien vind ik moeilijk, al houd ik wel van opgeruimd.. Voor mij zou de methode van Marie Kondo beter geschikt zijn. Nu ruim ik alles op door het naar de zolder te brengen. Een in het jaar (?) ruim ik de zolder op en vanaf daar gooi ik weg wat ik al die tijd niet nodig had.

 11. Die hangertjes lijkt me wel wat. Mijn kledingkast moet ook nodig opgeruimd worden. Kan altijd moeilijk afscheid nemen van kleding, maar er hangt nu zoveel wat ik al heel lang niet meer gedragen heb.

  • Als je veel van je kleding niet draagt is de omgekeerde hangertjes methode inderdaad wel een goede manier om dit inzichtelijk te maken denk ik. Dan zie je goed welke kleding je echt zelden tot nooit draagt.

 12. De kleerhang methode vind ik wel leuk en handig.
  Of elke dag iets weggooien van het cijfer / datum aangeeft ook. Al zou ik misschien stiekem andersom werken.
  Bij dag 1 31 spullen en dag 2 30 spullen enz.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.