Opgelicht op Marktplaats

Al enkele jaren koop ik wel eens spullen op Marktplaats. Niet zo vaak als op eBay, omdat de prijzen op Marktplaats relatief hoog zijn, maar toch zo’n één keer per jaar.

Dat is eigenlijk altijd goed gegaan, totdat ik een paar laarzen kocht voor 75 euro die nooit aankwamen. Ik stuurde mailtje na mailtje naar de verkoopster die nergens meer op reageerde, en de advertentie was plotseling verdwenen.

Na een heleboel mailtjes kreeg ik eindelijk een reactie: een boze reactie, want ze was ziek geweest, en wat ik me allemaal in mijn hoofd had gehaald. Ik was er niet blij mee, maar tegelijkertijd opgelucht: nu zou het allemaal goed komen.

Laarzen noch geld terug gezien

Maar ondertussen is het ruim twee maanden later, en noch de laarzen noch mijn geld heb ik terug. Ik mail de verkoopster nog regelmatig met een verzoek om mijn geld terug te geven, maar krijg alleen een reactie als ik dreig met aangifte bij Marktplaats en politie. Dan stuurt ze me een boze mail dat het geld er aan komt.

Klacht indienen via Marktplaats

Ondertussen ben ik het meer dan zat, en heb via marktplaats.nl een klacht ingediend. Dat is nog niet zo simpel, en vertoont veel gelijkenis met het bellen naar een helpdesk. Je moet eerst een heleboel keuzes maken, en krijgt vervolgens een standaard formulier dat je moet invullen. Na het verzenden van dat formulier krijg je een standaard mailtje waarin ze hun medeleven betuigen, en zeggen dat ze het vervelend voor je vinden.

eBay vind ik veiliger dan Marktplaats

Ik voel me als gebruiker van Marktplaats behoorlijk in de kou staan, en heb het gevoel dat ze hun handen in onschuld wassen. Vergeleken met eBay is zaken doen op Marktplaats aanzienlijk onveiliger. Bij eBay kun je als gebruiker zien hoe betrouwbaar een verkoper is aan de hand van het aantal sterretjes bij zijn naam. Deze sterretjes representeren positieve feedback.

Daarnaast krijg je bij eBay je geld terug als er iets misgaat, via Paypal. Dan kun je namelijk gebruik maken van Paypal-kopersbescherming. Zo heb ik ooit keurig mijn 90 euro teruggekregen nadat de verkoper een product dat ik kocht op eBay niet leverde.

Conclusie

Marktplaats kan een geweldige plek zijn om koopjes te vinden, maar je bent overgeleverd aan de grillen en betrouwbaarheid van de verkopers. En soms zitten daar rotte appels tussen. En de respons van de mensen achter Marktplaats vond ik zwaar teleurstellend.

Tips om oplichting op Marktplaats te voorkomen of te genezen

 1. Als je bij Marktplaats iets koopt betaal dan bij voorkeur met Paypal. Word je dan opgelicht dan krijg je via Paypal je geld terug
 2. Maak een kopie van de advertentie waarop je hebt geboden, voor het geval de verkoper die acuut verwijderd
 3. Noteer het nummer van de advertentie: die heb je namelijk nodig als je een klacht wilt indienen
 4. Bewaar alle correspondentie met de verkoper
 5. Vraag voor je het geld overmaakt een kopie van het rijbewijs of paspoort van de verkoper
 6. Achterhaal het ip-adres van je verkoper, daarmee traceer je welke provider je verkoper gebruikt
 7. Blijf kalm! Het verlangen de verkoper/oplichter eens even flink te waarheid te zeggen kan onweerstaanbaar zijn, maar houd je doel in gedachten: je geld terug. Blijf dus netjes en beleefd, maar wees niet bang je virtuele tanden te laten zien door bijvoorbeeld te dreigen met de politie.

Dat ik niet de enige ben met een slechte ervaring blijkt wel uit het feit dat er een speciaal forum is voor mensen die zijn opgelicht op markplaats.

Hoe zijn jouw ervaringen met Marktplaats?

Similar Posts

31 Comments

 1. Ik ben nog nooit opgelicht via marktplaats en koop er eigenlijk regelmatig. Maar ik laat eigenlijk zelden iets opsturen. Ik probeer het altijd in de regio te kopen zodat ik het kan ophalen en het dan kan betalen.

 2. ik koop niet vaak via mp maar laat iets gerust opsturen( bv een hele gave mooie tas ->80 euries) ben nog nooit opgelicht, integendeel de keer dat ik een extra(dubbele ) kinderwagen kocht, 2 jaar geleden deden de verkopers er van allerlei leuke kleine kinderdingetjes bij ( die buiten de koop vielen zeg maar)Ook de dingen die we zelf verkochten werden gewoon betaald en zonder problemen ontvangen.
  Het enige was wel eens jammer is dat als je bv op meerdere adv van hetzelfde produkt een bod doet en de eerste die reageert daar ga ik mee in zee, dat de anderen soms boos reageren als ze na 3 weken!!! pas terug reageren en ik het dus al gekocht heb.(dat bevreemd mij altijd en daarbij mag dit op mp, bieden op iets zonder plicht tot kopen.wat op ebay niet mag volgens mij)Zelf vind ik dat van mp een beter systeem want dan denk ik heb je meer kans iets voor de laagste prijs te kunnen kopen?

 3. Heb ook wel ervaringen met rare dingen op MP. Maar zelf heb ik ook meegemaakt dat ik keurig een boek verstuurde en dat de koopster claimde dat ik het nooit verstuurd had. Dat is ook waardeloos omdat ik dat dus wel had gedaan. Heeft ze het niet gekregen of probeert ze zomaar iets? Geen idee.

  Ik koop bijna niets meer via MP. Ik vind het vaak te onhandig. Bieden en dan niets horen. Heel lang wachten totdat er iets verstuurd word…dat soort zaken. Vervelend.

 4. Hier wordt ook weleens wat bij mp gekocht, maar zijn nog nooit opgelicht. 1 Keer hadden we iets in de buurt gekocht maar niet pastte, maar we hadden wel de afspraak als het niet goed was dat we het terug mochten brengen. Dat hebben we gedaan en het geld terug ontvangen.
  Heb weleens met iemand afgesproken om een boek te kopen zij zou geld overmaken en dan zou ik het boek sturen, maar ze stuurde geen geld, dus kreeg ze ook geen boek.

 5. Wij zijn ook nog nooit opgelicht. Meestal halen we de spullen zelf op, maar een dvd uit Friesland is ook keurig per post naar ons verzonden. Heel vervelend als het mis gaat. Ik hoop dat het nog wordt opgelost.

 6. Ik koop meestal boeken en heb één keer niets ontvangen.
  Die dame waar jij over schrijft die ken ik volgens mij ook want het verhaal van weken niks laten horen en ziek zijn komt me bekend voor. Ik heb een klacht tegen haar ingediend en kreeg uiteindelijk toch het boek opgestuurd.
  Ik koop op Marktplaats dan ook niets boven €10,-

 7. Oh wat jammer! Ik vind het heel erg voor jou! Ik kan me echt voorstellen dat je hier mee zit. Al krijg je het geld terug (wat ik trouwens betwijfel om heel eerlijk te zijn) je blijft met een nare smaak in je mond zitten.

  Ik heb in het verleden regelmatig kleding gekocht en verkocht op MP.
  Maar nu niet meer.
  Ik ben nooit opgelicht maar eigenlijk toch wel doordat er regelmatig vlekken, scheuren e.d. bij spullen zaten die ik kocht.
  En soms zagen er dingen gewoon heel anders uit dan op de foto.
  En bij het verkopen brengt het gewoon niet genoeg op.
  Ik heb weinig tijd en dan breng ik het liever naar de Kringloop of zo.
  Of ik geef het weg of ik maak er iets anders van.

  Kinderfiets of iets dergelijks zou ik nog wel kopen maar dan zie je het product…

  Liefs en sterkte!
  NZ

 8. Ik verkoop mijn spullen nu meer dan 1 jaar op Marktplaats en ben heel trouw, al zeg ik het zelf. Het is 1 keer voorgekomen dat iemand teveel portokosten had betaald ( de verzendkosten bleken lager uit te vallen ) en ik heb het bedrag keurig teruggestort, werd erg gewaardeerd (-:
  Grote bedragen durf ik zelf niet uit te geven op Marktplaats, als ik zelf iets koop, of ik moet langs kunnen gaan.
  Ik merk meestal aan bepaalde mailtjes als iets niet helemaal klopt ( of ik het artikel met spoed wil opsturen, ook al is het geld nog niet gestort, want de persoon moet op zakenreis of iets dergelijks, blablabla..).
  Ik hoop dat het goed komt met je geld Nicole!

 9. Ik heb het nog niet meegemaakt maar ben me er wel bedachtzaam op.

  Ik google de naam en/of e-mailadres altijd voordat ik ga betalen. Dan kijk ik wat iemand doet op internet en als ik er een slecht gevoel bij heb dan blaas ik alles af. :)

 10. Jeetje wat erg, het is ook een bedrag dat je niet even denk pech!

  Wij kopen en verkopen op markplaats maar wat ik op laat sturen is nooit meer dan 20 euro eigenlijk. Duurdere dingen halen wij meestal op in de buurt. Vergeleken met een aantal jaar geleden kopen wij wel minder op marktplaats want veel willen er de hoofdprijs voor hebben.

  Ik hoop dat je je geld nog krijgt.

  Groetjes kasboekvrouw

 11. Ik ben eind vorig jaar opgelicht via EBAY.de. Na betaling (overboeking) niets ontvangen, allemaal smoesjes, nog niets ontvangen, doodse stilte, gemeld bij EBAY, na 10 dagen nog niets, gemeld bij het veiligheidsteam (whatever!!), negative feedback gegeven. Toen werd hij wakker: het was belachelijk, zijn moeder was opeens doodziek en hij ging me wel het geld terug geven.

  Mooi, dacht ik, en zei dat ik na ontvangst van het geld de feedback zou terugdraaien. Natuurlijk weer niets, reminders etc, nooit meer wat gehoord (telefoon nam hij ook niet op). Gedreigd met aangifte en uiteindelijk aangifte gedaan in de deelstaat waar hij woont. Binnen no time antwoord van Hauptkommisar of ik even alle EBAY correspondentie wilde doorsturen en 10 minuten (!!!) nadat hij de laatste had ontvangen kreeg ik een email dat hij de verkoper had gebeld (zeker toegang tot een vast nummer waar die wel opnam?) en gezegd dat verkoper het geld moest terugbetalen.

  Na twee dagen had ik mijn geld. Ik ben nog steeds aangenaam verrast dat de Duitse politie zo voortvarend te werk gaat en vertel het iedereen die het wil horen!!

 12. ik koop alleen iets via mp als ik het kan ophalen. ik vind zowiezo dat het product te duur wordt als ik er ook nog verzendkosten voor moet betalen.
  Meestal wordt ik trouwens snel overboden en dan haak ik al snel af, ik verwonder me hoeveel mensen nog willen betalen voor 2e hands spullen.
  eerlijk gezegd vind ik 75 euro voor 2ehands laarzen ook heel duur. wie weet zijn wel afgesleten bij de hakken zoals een vriendin van mij laatst had. zeker zuur als het dan niet goed gaat.
  ik heb aardig wat verkocht op mp zeker babyspul, maar de laatste tijd valt het tegen, en dan breng ik het ook naar de kringloop of
  2ehands kinderkledingwinkels in de buurt.
  ik koop op mp vooral playmobil en als het groot is zoals laatst de manege dan kijk ik alleen in een straal van 10 kilometer zodat ik het kan halen. wil toch weten hoe het eruit ziet.
  ik hoop voor jou dat het nog goed komt..

 13. 99% van mijn ervaringen zijn ook erg positief. Mijn veel kopen via internet kreeg ik vaak iets extra’s (heel erg plezant). Zoals bij een slaapkamer: kregen we zomaar gratis een wondermooie wasmand, kapstok, bureaustoel bij. Alles in perfecte staat.
  Doch één keertje verkocht ik zelf wat. De koper betaalde (veel), ik stuurde op , maar het kwam nooit aan of dat zei hij toch. Hij dreigde met dreigmails en telefoons en uiteindelijk ben ik naar de politie gestapt waar men mij de tip gaf het geld terug te storten (het ging wel om een hoog bedrag)en dat heb ik dus wel gedaan. Nooit wat gehoord dan. Het pak is nooit teruggekomen bij mij ook!!

  Groetjes, Sandra.

 14. Helaas is het voor een verkoper niet fijn om via Paypal bedonderd te worden. Stel je het volgende voor: Ik verkoop een duur apparaat. Koper wil dat ik het opstuur (zonder eerst te kijken!) en wil betalen via paypal.

  Omdat ik dit wat vreemd vind – als je iets koopt dat meer dan 200 euro is, kun je toch beter even langsgaan en checken of het apparaat wel werkt? Dat laat je toch niet opsturen? – heb ik uitgezocht of het mogelijk is opgelicht te worden dmv paypalbetalingen.

  En dit blijkt inderdaad zo te zijn. Stel dat ik het apparaat had opgestuurd. Met bewijs van verzending. Na twee weken klaagt de koper dat hij niets heeft ontvangen. Hij krijgt zijn (=mijn) geld terug van paypal.

  In de praktijk blijkt dit geregeld zo te gaan. De verkoper staat met lege handen, en het bewijs van verzending – en zelfs van aantekenen – wordt door paypal niet geaccepteerd. De koper staat altijd in het gelijk.

  Dus pas wel op. Kopen met Paypal is prettig, maar als VERKOPER kun je makkelijk in de kou komen te staan.

 15. Met de verkoop op MP is het altijd afwachten..de ervaring momenteel, is dat mensen zeggen geld over te maken maar 60% doet dat NIET!
  Daar hoor je dan ook totaal niets meer van, ik neem ook de moeite niet meer om er achter aan te gaan.. niet betalen = niet verzenden!

  Wel heb ik nu al een paar keer brievenbus post gestuurd waarvan de ontvanger zei het niet te hebben ontvangen en tja het is gewoon niet aan te tonen of brievenbus is aangekomen!
  Tegenwoordig zet ik dus ook in de mail dat brievenbus post op eigen risico is, anders moeten ze het maar per Pakket laten versturen.. dan heb je altijd een track en trace code en kan de post worden gevolgd.

  Is het te ver om bij de oplichter langs te gaan.. voor 75,- zou ik dat wel proberen.
  Heb je het al bij kopersbelangen geprobeerd, misschien zij wat voor je kunnen doen.

  Zelf heb ik 1 regel op mp, alles wat duurder is dan 15,- ga ik persoonlijk ophalen, dan zoek ik dus in de buurt.

 16. Ik heb wel veel ervaring met verkopen via MP, en als je zelf goed oplet word je niet zo snel bedonderd. Op je intuïtie afgaan, ik heb een paar keer dat ik iets niet vertrouwde om meer ‘bewijs’ gevraagd, en dan haakte men af.

  Zelf maak ik altijd een filmpje wanneer ik iets verstuur (in de brievenbus gooi) in geval van klachten heb ik dan in ieder geval bewijs dat ik het boek/dvd e.d. wél verzonden heb. Bij grotere pakjes krijg je een nummer, dat kun je doorgeven aan de koper zodat hij het pakket kan volgen. Als het dan zoekraakt dan moet de TNT gaan zoeken, maar aan jou ligt het dan in elk geval niet.

 17. Tja.. lekkere verhalen lees ik allemaal nu ik nét mijn MP account weer gevuld heb.. ;o)

  Ook ik ben er wat huiverig voor, maar weet niet zo snel hoe ik anders mijn spul (makkelijk) kan verkopen. Op de rommelmarkt staan is ook een optie, maar dan moet je weer wachten tot er één georganiseerd wordt.

  Spannend vind ik het om geld over te maken en dan maar te hopen dat het ook daadwerkelijk verzonden wordt. De tips en trucs over niet te duur en in de buurt kopen pas ik ook toe. Al vind ik soms het geneuzel met het over en weer mailen ook wel weer een gedoe hoor!

  Dus staan er nu nog mar twee dingen op MP en beiden zijn ze alleen maar af te halen.

  Heb je trouwens verkoop ervaring met Bol?

 18. Oooh, wat ontzettend naar voor je zeg!
  Ik heb zelf geen slechte ervaringen, mijn ouders helaas wel. Ik vind het ongelooflijk en erg verdrietig dat er mensen zijn die de boel bedonderen. Ik hoop van harte dat je het geld terug krijgt.

 19. Dank voor alle reacties! En ik heb natuurlijk ook wel positieve ervaringen met marktplaats, maar zo’n negatieve springt er helaas toch bovenuit.

  Met verkopen via bol.com heb ik hele goede ervaringen. Het is natuurlijk balen dat je een deel aan Bol.com moet afstaan, en de verzendkosten er nog moet aftrekken, maar je verkoopt daar boeken veel sneller dan via Marktplaats vind ik.

 20. Ah, vervelend! Ik koop af en toe iets via Marktplaats en heb goede ervaringen, maar de tips die je plaatst zijn toch wel handig. Ik koop trouwens wél altijd in de buurt, zodat ik zelf kan ophalen.

 21. Op MP koop ik alleen dingen die ik zelf kan ophalen.

  Ik heb ook nooit begrepen waarom ze niet zo’n simpel ‘waarderingssysteem’ invoeren, waarbij klanten positieve/negatieve beoordelingen kunnen geven.

 22. Zelf werk ik veel met de site 2dehands(punt)be, maar ik ben dan ook van België he :-) – ook hier kan je opgelicht worden, maar tot nu toe is het hier gelukkig nog niet voorgekomen – voor grotere bedragen ga ik even langs/komen ze het ophalen – het blijft een gokje he

 23. Best veel goede ervaringen. Wel steeds en steeds meer dat mensen het over zullen maken en hun adres al doorgeven (in de hoop dat ik het opstuur?)en dan niets meer laten horen. Echt opvallend. Ook sowieso niets laten horen als je akkoord geeft. Dus ik doe bijna niets meer want ik vind er niets meer aan terwijl ik het vroeger zo leuk vond.

 24. Ik heb wel wat spulletjes op Marktplaats staan, maar de verkoop gaat heel slecht of de mensen willen het “gratis”hebben. Veel ervaring met mensen, die zeggen het te willen kopen. Je geeft je gegevens voor het geld door en je hoort niets meer van ze.

 25. meestal gaat tgoed opmarktplaats.vaak haal ik op.ook dingen laten opsturen.

  laatste aankoop ging niet goed, weliswaar ging het om 5euro en verz.kosten in totaal 6.50.had donkerblauw tuniekje besteld,nieuw,nooit gedragen met kaartje eraan.kreeg eenlichtblauw uitgelubberd ding opgestuurd zonder kaartjes, natuurlijk!.op de site van die dame, werden alle kledingstukken,zgn.nieuw aangeboden voor 5 euro.niemand maakt zich druk om 1×5 euro,maar als die dame dat 20x per mnd doet,heeft ze 100 euro,en jij zit met dingen die meteen de vuilisbak inkunnen.ze had ook meteen de advertentie verwijderd, heel hanig,mevr wil uit amsterdam.heb gemaild maar niks terug natuurlijk

 26. Zelf verkoop ik graag op Marktplaats – afgezien van het gedoe inderdaad met sommigen die beloven het € te storten en het niet doen. Of het over-en-weer-mailen met sommige tijdvreters (=mensen die toch niet de intentie hebben om daadwerkelijk te kopen).
  KOPEN doe ik ook graag – maar dan wil ik het zelf op komen halen. Sommige mensen willen dat niet, omdat ze bang zijn dat je niet komt opdagen (!). Als ik al 3 mails gestuurd heb (kortom : dat ik interesse heb) kom ik toch écht wel opdagen.. Dus dan ga ik al twijfelen of er misschien iets mis is met het produkt als men alleen wil versturen. Ik kan me voorstellen dat mensen misschien liever niet thuis afspreken (dat wil ik zelf ook niet i.v.m. veiligheid als ik alleen thuis ben), maar dan kan er toch op een neutrale lokatie afgesproken worden ?
  En wat VERKOOP nog betreft : ik probeer altijd heel snel dingen naar het postkantoor te brengen. Omdat ik anderen graag behandel zoals ik zelf behandeld zou willen worden.. Ik hou er niet van als anderen treuzelen wat betreft het opsturen (m.a.w. : dat de buit al binnen is, en dat ze dan gaan treuzelen wat betreft verzenden). Dus maak daar afspraken over.
  En dan Paypal : daar zijn kosten aan verbonden (dat moet ik nog even uitzoeken).

 27. ik koop en verkoop al vele jaren via marktplaats en eigenlijk is het altijd goed gegeaan.
  Wat ik de laatste maanden meemaak is dat mensen wat kopen en dan geven ze hun adres door en zeggen dat ze betaald hebben ,maar ik ontvang niets.Als ik ze dan mail dat ik nog geen geld ontvangen heb, hoor ik niets meer van ze. Volgens mij hopen ze dat ik het al opstuur voordat ze betaald hebben.
  Ik heb zelf een soort lijst gemaakt van deze “kopers “zodat het me geen tweede keer gebeurd.

 28. 1 april €12,90 betaald voor lerenband horloge kenmerk begunstigde 2585452031 ibannr.NL80RBOS0576767573
  tot op heden niets ontvangen en geen bericht

 29. Kan iemand mij raad geven of ik iets wel of niet betrouwbaar op MP kan kopen! Ik wil graag namaak louis vuitton sneakers kopen. Deze worden via marktplaats aangeboden in allerlei maten en verschillende modellen. Deze verkoper heeft heel veel moddelen. Ik heb al contact met hem opgezocht via email en hij krijgt alles binnen via Azie. Nu is het zo dat ik niet weet of het betrouwbaar is om bij hem te kopen. Op zij pagina staat dan ook: Onze customer service afdeling en onze voorraad zijn in verschillende plaatsen. Daarom is afhalen of rembours niet mogelijk. Verder zijn er vaste prijzen en de mails worden formeel beantwoord. Kna iemand mij helpen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.