Op vakantie gaan of thuisblijven?

Als kind liet ik met een dikke keel van de onvergoten tranen huis en haard achter, als mijn ouders met ons op vakantie gingen. Mijn ouders bezochten graag een week lang Duitsland, en ik bracht die week kwijnend door, verlangend naar Nederland.

Als volwassen vrouw houd ik nog steeds niet van ‘op vakantie gaan’. Ik heb nooit begrepen waarom je ergens naar toe zou gaan, waar je ‘niet thuis’ bent. Als het elders dan zoveel leuker is, dan zou ik ook meteen maar emigreren.

Ondertussen heb ik wel begrepen dat ‘op vakantie gaan’ de gelegenheid biedt eens even helemaal los te komen van de dagelijkse beslommeringen. Om letterlijk je horizon te verbreden en afstand te nemen. En toen we twee jaar geleden via Marktplaats een stacaravan huurden op camping de Bongerd, voelde ik bovendien dat we als gezin hechter werden.

Maar eenmaal thuis, duurde het nog twee maanden voordat we financieel weer op orde waren. Nu ben ik terug bij mijn oorspronkelijke mening: ik blijf het liefst gewoon thuis. Want daar zal ik het uiteindelijk toch mee moeten doen, dus waarom niet gewoon daar al het leuks en moois zoeken.

Om toch het effect van saamhorigheid als gezin te krijgen, hebben we dagtrips gepland. Park Hoge Veluwe lijkt mij bijvoorbeeld erg leuk, en de kinderen willen graag naar Kernwasser Wunderland in Duitsland. Een waar paradijs voor kinderen waar ze de hele dag onbeperkt patat en ijsjes kunnen vreten, zonder extra kosten.

Ga jij ‘op vakantie’?
En zo ja, blijf je in Nederland of ga je naar het buitenland?

En mijn brandende vraag: Wáárom ga je op vakantie?

 

Similar Posts

14 Comments

 1. Wat grappig om te lezen, ik heb dat namelijk ook.
  Had als kind vreselijke heimwee tijdens een vakantie.
  En nog hou ik het niet langer dan een week vol in een vreemde omgeving.
  Best jammer want ik zou heel graag wat meer van de wereld willen zien.
  Sinds 5 jaar hebben we een volkstuin met een tuinhuisje waar we ook kunnen slapen, ideaal want ik ben binnen 10 minuten thuis als ik naar huis wil :-)

 2. Ik vind het heerlijk om op vakantie te gaan. Het hoeft niet ver maar ik zie graag een andere omgeving, slapen in de complete rust of juist in een stad.

  Ik voel me heel snel ergens thuis en ik noem het dan ook direct thuis. Een dag in het hotel en ik zeg al ‘gaan we naar huis’ en bedoel dan het hotel. :D
  Misschien dat daar het grote verschil in zit…

 3. wij gaan al een paar jaar naar la france, dezelfde kneuterige camping waar we een stacaravan huren. om er even uit te zijn, te genieten van de zon, de rivier, de bergen, de taal, de rust, de omgeving, de warmte…. even helemaal tot rust komen in een omgeving die zoooo mooi is. om samen met zn 4tjes te zijn net zoals thuis maar dan zonder alle dingen die “moeten”. echt met zn 4tjes. heerlijk! na ons thuis is het ons favoriete stekkie. en dan na 2 weken gaat het kriebelen, zijn we onthaast en uitgerust en willen we heel graag weer naar ons eigen thuis! heerlijk om dan weer thuis te komen! ons eigen mooie thuis.

 4. Om nieuwe dingen te ontdekken en te ervaren: steden, natuur, cultuur, eten etc. Dat kan natuurlijk ook in de buurt, maar een beetje afwisseling binnen en buiten de grenzen is leuk. Ik denk dat hoe je vakantie wil vieren, afhangt van wat je doel is. Is je doel uitrusten en saamhorigheid kweken door leuke dingen als gezin te doen, dan is thuisblijven zeker niet verkeerd.

 5. ik kijk nu al uit naar onze fietsvakantie lekker met ons gezin bijna 3 weken van trekkershut naar trekkershut heb vorige maand de hele vakantie geboekt we worden met al onze spullen naar de boot naar texel gebracht en fietsen dan via de afsluitdijk terug naar huis door onze mooie nederlands natuur en heerlijk met ons vieren zonder afleiding van televisie e.d.was het maar 5 juli want dan gaan we

 6. Wat een leuke post dit..en ik vind het zo herkenbaar…mijn thuis is thuis, hoe mooi ik het ook vind in Ieland, hoe heerlijk de sfeer in Italië..er gaat niets boven THUIS!
  En mijn man en ik hoeven niet op vakantie, maar de kids willen wel..;-)

 7. EINDELIJK iemand die me begrijpt!!
  Ik hoef ook niet zo nodig weg.. Maar goed, de kinderen vinden het heerlijk en ook voor manlief is het eigenlijk wel even goed. Gaan we niet weg, dan wordt hij konstant gebeld en weggeroepen voor storing en hij kan gewoon niet zeggen, NU EVEN NIET ;-)

  dus dat is 1 van de redenen dat wij dus op vakantie gaan. maar wel zo vroeg of zo laat mogelijk (dat scheelt gewoon honderden euro’s in kosten) en we blijven in Nederland.
  Dit jaar gaan we naar Drenthe
  De kinderen krijgen donderdagmiddag vakantie en vrijdag gaan we meteen weg. Als ik bijv, de maandag weg zou gaan dan scheelt me dat bijna 275 euro voor een week. Dus de keuze is snel gemaakt, we gaan 3 dagen eerder weg ;-)

  Maar laat mij eigenlijk maar liever lekker thuis hoor.. ik hoef niet zo nodig weg!

 8. Wij gaan wel, en eindelijk heb ik mijn zin ook eens om niet zo ver te gaan. We hebben een caravan en manlief houdt erg van warmte dus naar Spanje of Frankrijk. Maar nu is hij in de fut en kunnen we gaan wanner het mooi weer wordt. Heerlijk zijn we beide blij.
  Ik vind wel als je thuis blijft moet je altijd en op de camping heb je meer rust want je leeft veel meer buiten.

 9. Ik vind leuk om op vakantie te gaan maar ik heb geen zin in alle voorbereidingen dus we blijven dit jaar lekker thuis geen gestress en gedoe maar gewoon relax in eigen bed slapen en overdag er lekker op uit.

 10. Hoewel ik ook een echt huismusje ben, voel ik me op vakantie altijd even lekker los van alles. Ik MOET dan niet meer zoveel, zoals thuis. Ik geniet van de andere omgeving en vind het dan ook weer extra fijn om thuis te komen. Het kost me overigens altijd wel een aantal dagen om te ‘wennen’.
  We zijn al jaren niet meer naar het buitenland geweest, maar in Nederland zijn ook genoeg mooie plekjes. Misschien is het voor jouw gezin ook een optie om een mooi plekje in Nederland te vinden en daar elk jaar terug te komen? Dan ben je eruit en toch een beetje thuis!

 11. Wij ‘moeten’ bijna wel op vakantie.. wat dan dus altijd meer een familiebezoek is. De familie van mijn man woont in Curaçao (niet echt een straf om daarheen op vakantie te gaan!) en de mijne in Italië (wederom: geen straf!)

  Ik ben overigens van dezelfde mening als jij als het gaat om dingen als tenten, caravans en kleine hotelkamertjes.. waarom moeilijk doen als je het thuis veel beter hebt?

  Maar als we eenmaal te lang aan één stuk in nederland zijn, dan gaat het ‘vaderland’ toch wel trekken en heb je ineens vreselijk veel zin in een échte italiaanse pizza (gewoon niet na te maken!) of in één of andere antillaanse stoofschotel.. en de sfeer en NATUURLIJK de mensen..

  Maar we vinden het dan wel heerlijk dat we alleen een ticket hoeven kopen en dan gewoon in een huis kunnen verblijven. Ik denk dat we anders lang zo vaak niet weg hadden gegaan, zeker niet met 2 jonge kindjes.. ik zie mezelf al zitten in zo’n hotelletje met 2 kleintjes erbij.. brr ;)

 12. Grappig dat je dat zo voelt, en veel mensen ook te zien aan de comments.

  Ik herken het echter totaal niet, ik ben echt compleet tegenovergesteld, ik ben het liefst altijd op vakantie. Ik reis heel veel, ik verhuis elke paar jaar, en zo is het goed. Ik vind het geweldig eens ergens anders te zijn, nieuwe culturen te zien, of mooie natuur, mooi weer op te zoeken. Er is zo veel te zien op de wereld en ik wil het allemaal zien!

  ‘t Is wel een rompslomp, zeker met kleine kinderen, maar het is het me altijd waard. Ik maak me alleen soms zorgen over mijn carbon footprint met mijn vlieggedrag…

 13. In de afgelopen 10 jaar zijn wij nog maar één keer op vakantie geweest: 10 dagen camping in Duitsland. We wonen hier zalig, en hebben daardoor niet zo’n vakantiebehoefte meer. Bovendien hebben we jarenlang geen nagel gehad om ons …. te krabben dus het kon domweg niet. Erg vinden we het niet. We gaan wel, als het geld dat toelaat af en toe een dagje weg. Planning voor deze zomer: Schiermonnikoog, Vlieland, Borkum. Niet te ver, in één dag te doen en betaalbaar.

 14. Na wat wikken en wegen of we wel of niet zouden gaan, toch een camping gereserveerd. In Nederland bij een boer, niet al te duur want dat laat ‘t budget dit jaar niet toe.

  We willen er even helemaal uit zijn, andere dingen doen, andere natuur en omgeving zien. Juist dat helemaal los zijn van ‘thuis’ helpt me altijd om weer op te laden, nieuwe ideetjes en plannen te maken, samen dingen te ondernemen. Thuis gaan we vaak door met werken, klusjes doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.