Ooglaseren: de plussen en de minnen + 10 jaar later
Last updated on September 25th, 2023 at 10:53 am
- Ooglaseren: opzet boek
- Ooglaserbehandeling: interessante weetjes
- Enkele weetjes op een rij over ooglaseren
- Conclusie
- Update 2023
- Ervaring met ogen laten laseren
- Wordt ooglaseren vergoed?
- Praktische informatie
Nadat mijn jongste zusje succesvol haar ogen liet laseren, benijdde ik haar wel. Zelf durf ik ooglaseren namelijk niet aan.
Stiekem baalde ik al een tijd van mijn bril, en omdat ik laseren op dit moment te duur vind, ben ik maar weer op lenzen overgestapt. Dit keer zogenaamde ‘vormstabiele’ lenzen, wat vroeger harde lenzen waren. Maar laseren blijft me interesseren. Dus toen ik in de bibliotheek het boekje Ooglaseren, de plussen de minnen nam ik het mee.
Ooglaseren, de plussen de minnenis een uitgave van Independer. Je weet wel, die handige site waarop je prijzen en kosten op het gebied van financiën en gezondheidszorg kunt vergelijken.
Ooglaseren: opzet boek
- Over een ooglaserbehandeling: wat gebeurt er eigenlijk bij een ooglaserbehandeling, en hoe gaat het in zijn werk?
- De laserbehandeling zelf: dit kon ik niet allemaal lezen want ik vond het eng… Er wordt o.a. gepraat over het ‘losweken van het epitheellaagje op je oog met alchohol’. Maar complimenten voor de grondigheid van de uitleg hoor! Het ligt aan mij dat ik iets minder details ook prima vind.
- Wie mag een ooglaserbehandeling uitvoeren, en met wie krijg je te maken? Officieel mogen alleen oogartsen een ooglaserbehandeling uitvoeren, maar in de praktijk gebeurt het blijkbaar niet altijd op deze manier.
- Resultaten en risico’s: ooglaseren is in principe veilig en effectief zegt het Nederlandse Gezelschap voor Refractiechirurgie (NGRC)
- Kwaliteit en veiligheid: info over o.a. keurmerken
- Kosten: tussen de 1000 en 5000 euro
- Ervaringsverhalen: drie verschillende mensen vertellen over hun laserbehandeling. Eentje is superblij, eentje is ontevreden, en eentje is wel blij dat hij het heeft gedaan maar vond de behandeling erg pittig.
- Vergelijking van laserklinieken met score van hun kwaliteit!
Ooglaserbehandeling: interessante weetjes
Ik vond het een bijzonder interessant boekje, met alle informatie die je maar kunt wensen over laseren snel en overzichtelijk er in verwerkt. Voor iedereen die een laserbehandeling overweegt lijkt dit boekje mij de eerste stap bij de beslissing of je het gaat doen of niet. Ik heb eigenlijk maar één kanttekening, en dat is dat het boekje dateert uit 2007! Dat vond ik persoonlijk erg jammer, want ik stel me zo voor dat er 6 jaar later al weer veel veranderd is. Bij een oogziekenhuis bij mij in de buurt noemden ze bijvoorbeeld veel meer methodes van laseren dan in het boekje.
Enkele weetjes op een rij over ooglaseren
- Je moet ouder zijn dan 18, en jonger dan 60 voor een laserbehandeling
- Er zijn twee methodes: PKR/Lasek en Lasik. PKR is een oppervlakkige behandeling, terwijl bij Lasik wordt gelaserd in de diepte van het hoornvlies. Bij een Lasik behandeling kun je dezelfde dag alweer goed zien, en het klonk als de beste behandeling vond ik. Maar voor Lasik moet je hoornvlies een bepaalde dikte hebben, en deze methode is daarom niet voor iedereen geschikt.
- Er zijn twee keurmerken die kwaliteitsnormen waarborgen: ZKN en ISO. Het ISO certificaat wordt gegeven voor interne bedrijfsprocessen, maar zegt niets over de kwaliteit van de behandeling in een ooglaserkliniek. Het ZKN keurmerk doet dat wel.
- Je ogen laten laseren is een cosmetische ingreep en wordt daarom door de meeste zorgverzekeraars in principe niet vergoed. Wel bieden sómmige verzekeraars een kleine bijdrage in de totale kosten, maar dan moet je in ieder geval al een aanvullende verzekering hebben.
- Als je verzekeraar een ooglaserbehandeling niet vergoed kun je de kosten deels aftrekken van de belasting als ‘buitengewone uitgaven’.*
Conclusie
Net het lezen van dit boekje voelde ik het verlangen naar laseren weer oplaaien. En omdat het boekje uit 2007 stamt ga ik ervan uit dat de technieken ondertussen nog weer beter zijn. Laseren klinkt toch wel heel erg handig, hoewel ook wel duidelijk is dat je de ingreep niet moet onderschatten. Er was zelfs één kliniek in het boek dat daarom maar één oog per behandeling doet, zodat je twee keer moet. Maar goed, het blijft veel te duur.
Update 2023
Het is inmiddels 10 jaar later en nog steeds heb ik mijn ogen niet laten laseren. Ik ga nog steeds door het leven met hulpstukken als een bril en lenzen…. Hoe is het nu dan met mijn jongste zusje die de sprong wilde durfde te nemen? Ik vroeg het haar.
Hieronder haar verhaal!
Ervaring met ogen laten laseren
‘Helaas moest ik na een jaar of 4-5 weer aan de bril. Het eerste jaar was ik echt ‘eagle eye’, nog nooit zo goed gezien. Maar nu heb ik -1,5 of zoiets (vroeger -5). Ik vind het natuurlijk jammer dat mijn zicht minder goed is geworden, maar dankzij het laseren hoef ik in ieder geval mijn bril niet altijd op (ik draag hem eigenlijk alleen bij autorijden en tv kijken).
Ik ben dus nog steeds blij dat ik het gedaan heb.’
Wordt ooglaseren vergoed?
Helaas! Volgens Independer wordt je ogen laten laseren alleen bij hoge uitzondering vergoed. Tenzij het echt medisch noodzakelijk is moet je het geld zelf ophoesten. Maar er zijn in theorie wel een aantal zorgverzekeraars die een deel van de behandeling vergoeden via een aanvullende verzekering. Op zorgwijzer.nl vind je een overzicht van de kosten en de vergoedingen. Maar dat zet niet zoveel zoden aan de dijk. Je moet rekenen op minstens 1000 euro per oog.
Praktische informatie
Ooglaseren, de plussen de minnen was voor 14,50 te koop bij Bol.com in 2013 maar kost nu maar liefst 39,95!
* Het boekje dateert uit 2007 en deze mogelijkheid is er inmiddels niet meer. Zie ook de comments
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Als het nodig zou zijn dan zou ik eerst 3x nadenken voordat ik mijn ogen zou laten laseren.
Mijn oma en schoonvader hebben het allebei gedaan in verband met staar. Ik begreep van hun dat ze het heel goed te doen vonden.
50+ | De multifocale oplossing
Vervanglenzen
Wanneer je boven de 50 jaar bent zijn er vaak ook leesklachten of is er sprake van verslechterd zicht. Hiervoor draag je dan bijvoorbeeld een multifocale bril of moet je vaak een nieuwe bril vanwege wisselende sterktes. Dan zijn vervanglenzen een goede oplossing. De procedure hiervan is hetzelfde als die van een staaroperatie alleen laat je dan lenzen plaatsen die ook zorgen voor brilonafhankelijkheid.
Bovenstaande heb ik laten doen bij Eye Scan in Utrecht.
Nog geen dag spijt van gehad :)
Die mogelijkheid kende ik nog niet Aukje. Is dat een nog een ingrijpende procedure? Hoelang duurt zoiets?
Bij mij was laseren geen optie. Ik heb nieuwe lenzen laten inplanten een 8-tal jaren geleden en ben er nog steeds heel gelukkig mee!
‘k Hou het nog steeds bij een zoveelste brilletje…
Lie(f)s.
Dinnetje heeft het zo’n 15 jaar geleden het laten doen en die heeft nog steeds geen bril nodig. Het verschilt dus duidelijk per persoon.
Love As Always
Dimario
Nadat mijn zus haar ovgn had laten laseren ben ik er ook voor gaan sparen. Inmiddels is dit alweer 13 jaar geleden dat ik ook mijn ogen heb laten laseren. Heb er, zeker de eerste paar jaar heel veel baat bij gehad. Inmiddels merk ik wel dat mijn ogen iets achteruit gegaan zijn. Zeker in de nacht en bij vermoeidheid moet ik mijn bril weer op. Wanneer ik goed uitgerust ben dan zie ik nog steeds heel scherp.
Dat lijkt me heel fijn Deborah!
Wel jammer dat je zus toch weer aan de bril moest, maar alsnog scheelt het natuurlijk wel erg. Ik vind het zelf een beetje eng klinken, maar ik heb geen bril nodig dus dat scheelt.
Mijn schoonmoeder heeft dit laten doen. En een paar maanden terug hebben ze de traankanaaltjes bij mijn schoonvader vergroot. Ik vind dit ontzettend eng. Ik draag gewoon mijn bril. Maar ik kan begrijpen dat mensen met een grote afwijking hier voor kiezen.
Ik heb er ook aan zitten denken, totdat ik een filmpje op school (ben verpleegkundige i.o) zag over ogen laseren. Doodeng vond ik dat om te zien. Ik hou het wel gewoon bij mijn bril
Alleen al van het lezen krijg ik tranen in mijn ogen. Ik zou dat echt niet durven!