Onverwachte kosten

Schermafbeelding+2010 11 27+om+13.11.16

Piets judolessen blijken keer op keer een veel duurdere hobby dan ik had gepland. Eerst waren er al de onverwachte ‘aanloopkosten’ zoals een verplicht judopak, verplicht embleem en werkboek. En dat terwijl ik mijn toestemming had gegeven op basis van het lesgeld van 21 euro per maand. Maar goed Piet heeft er veel plezier in, en doet erg zijn best. En aan plezier kun je immers geen prijskaartje hangen. Toch?

Maar gisteren kwam hij juichend de les uitgerend met de aankondiging: ‘Mama, ik mag examen doen!’ Op het aanvraagformulier stond: ‘Wij denken dat jij er aan toe bent om examen te doen voor de blauwe slip’. Zover zo goed, maar toen stond er: ‘De kosten zijn vijf euro.’

Nou is dat geen wereldschokkend bedrag, maar bovenop alle extra, onverwachte kosten die we al hebben gemaakt vond ik het toch vervelend. En dus zei ik voorzichtig tegen Piet: ‘Mama, zal het eens even met papa overleggen,’ en ik zag zijn gezichtje betrekken. Toen wist ik al: ‘We laten hem natuurlijk gewoon dat examen doen.’

Het is net als met de foto’s van de schoolfotograaf: als het om je kind gaat, ga je ‘door de plomp’.

Herkent iemand deze ervaring van allerlei extra, onverwachte kosten naast ‘normale’ lidmaatschapskosten?

Similar Posts

7 Comments

 1. Geen kinderen, dus niet op die manier, maar vroeger was het bij ons wel zo dat er dan inderdaad werd gezegd: ‘We gaan het overleggen’. Vervolgens mocht het wel altijd, maar dan had je als kind wel even weer het idee dat het niet vanzelfsprekend was. Op zich was dat natuurlijk niet altijd even leuk, maar ook niet verkeerd. Ik ga er nu ook nog steeds niet vanuit dat alles maar vanzelfsprekend is en dat vind ik op zich wel een goede les!

 2. Onze zoon zit ook op judo en ook hier moet je voor het examen 5 euro betalen. Haalt je kind dan een nieuwe band, moet je daar ook weer voor betalen (7 euro). Zo was er vandaag Sinterklaasfeest, weer 5 euro. Dit hebben wij niet gedaan, blijf niet aan de gang.
  Wij betalen voor judo 56 euro per kwartaal, dus ietsje goedkoper dan jullie zoon. Zijn te klein geworden pakken verkopen wij op marktplaats en proberen dan op deze site een andere te scoren. Gelukkig hoeft het voorlopig niet want de zoon van een kennis is gestopt en wij hebben 2 pakken in 2 opvolgende maat kunnen overnemen voor 7.50 per stuk.

  Groetjes Isabelle

 3. Genant dat ze geld vragen voor een slip! Hier gratis en een bandexamen kost wel geld (15 a 20euro, maar dan krijg je band + officieel diploma) en dat is maar 1 keer per 1,5/2 jaar!! Werkboek vind ik ook onzin!

  Competities/wedstrijden kosten wel altijd wat geld, maar dat is logisch en vrijblijvend.

 4. Op het moment nog niet, mdat we daar nog niet aan toe zijn, maar bijvoorbeeld de kosten van de schoolfotograaf.. Het zijn inderdaad van die kosten waar je je kind niet zonder wil laten gaan…

 5. Ik ken het heel goed. Niet alleen bij sporten, maar ook inderdaad op school. Drie kinderen, 3x de fotoset. Vaak ook nog in dezelfde tijd dat je moet betalen voor schoolreisjes, excursies een cadeautje voor de juf, de barbecue als seizoensafsluiting, de buurtbarbecue voor het hele gezin en een stortvloed aan partijtjes nog net voor de zomervakantie. Zelfde soort verhaal vlak voor de kerstvakantie. Met de kinderbijslag in januari en juli was ik altijd extra blij. Mijn kinderen studeren inmiddels zodat ik die tijd van onverwachte extra’s gehad heb.

  Herminez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.