Ontwerpen en planten voor kleine tuinen

tuin ontwerp

Zelf heb ik allesbehalve een kleine tuin sinds we op het platteland wonen.

Maar de voorbeelden in het boek Ontwerpen en planten voor kleine tuinen kun je alle tuinen toepassen. Afhankelijk van de vorm en ruimte van je tuin. In mijn geval kan ik dus denk ik zo’n beetje alle voorbeelden wel gebruiken. Maar heb je een kleinere tuin, dan is dit zeker ook een leuk boek. En de tips zijn ook te gebruiken om een balkon gezellig te maken.

Ontwerpen en planten voor kleine tuinen: wat kun je verwachten?

In het boek staan beschrijvingen + foto’s van in totaal 25 tuinen. Bij elke tuin staat vermeld:

 • Ontwerper
 • Oppervlakte
 • Soort tuin (denk aan achtertuin bij rijtjeshuis)
 • Onderhoud
 • Ligging

Dat van die ontwerper vind ik dan weer niet zo boeiend, maar de rest wel. Zo houd ik bijvoorbeeld van onderhoudsarme tuinen.

Elke tuin wordt toegelicht met foto’s en een getekende plattegrond. Door die plattegrond kun je goed zien hoe de tuin is ingedeeld. En kun je kijken of je dit zelf ook kunt in je eigen tuin.

Wat me opviel in Ontwerpen en planten voor kleine tuinen

Eén van de dingen die me echt opviel in dit boek is dat er vrij veel kunstgras gebruikt wordt! Dat heeft natuurlijk veel te maken met de wens om een onderhoudsarme tuin te hebben. En bij zo’n kleine tuin is kunstgras misschien ook wel net zo makkelijk. Maar het is natuurlijk niet het meest natuurlijke materiaal. Zie ook mij post graszaad Action!

Een ander aspect wat ik heb onthouden is dat je door wit geschilderde muren rondom een tuin een mediterraan effect krijgt.

Verbeterpunt voor Ontwerpen en planten voor kleine tuinen

Het boek is niet zo groot. En daardoor zijn de foto’s ook niet zo groot. Daardoor vond ik het ondanks de foto’s van de tuinen lastig om een goed beeld te krijgen van het resultaat. En dat vind ik echt heel jammer. Want ik had graag echt het hele effect van de verschillende tuinen gezien.

Conclusie over Ontwerpen en planten voor kleine tuinen

Wie een kleine tuin heeft kan Ontwerpen en planten gebruiken als bron van inspiratie en als praktische gids om de tuin leuk in te richten. Als kijkboek is het iets minder, omdat de foto’s vrij klein zijn.

Praktische informatie over Ontwerpen en planten voor kleine tuinen

Ontwerpen en planten voor kleine tuinen kost 20,- bij bol.com. Ik vind dat toch vrij duur voor een relatief klein boekje.

tuin ontwerpen

Hoe heb jij je tuin ingericht?

N.B. Lees ook mijn post over een terrarium. Die hoef je zelden tot nooit water te geven!

P.S. Zie ook mijn post over groene kneusjes!

Similar Posts

20 Comments

 1. Hoe is mijn tuin ,van voor is er een kleine tuin omringt met een dikke buxushaag en daarachter bloemen zoals lupinen hele grote klaprozen stokrozen een paar palen in de grond met kamperfoelie er rond en nog andere bloemen aan de zijkant naast de oprit een vaste planten border met ook buxus en bloemen ,achter een grote gazon ,allée ;;het ziet groen met madeliefjes paardebloemen en mos er in en aan die zijkant ook een border met van alles erin ,het is een hele nette tuin maar wij wonen hier tussen de velden en de bossen en dan is zo’n keurige tuin veel te veel werk de vogels brengen hier veel zaden mee en als dat bloemen zijn laten we dat staan.

 2. Wij hebben gelukkig een grote tuin, maar ik heb geen groene vingers. Ik koop alleen de planten. Mijn man ‘ontwerpt’ en bedenkt vaak hoe hij het wil hebben. Nu gaat hij binnenkort beginnen om een kapschuur/veranda te maken.

 3. Wij hebben een kleine tuin maar Wel voldoende ruimte voor planten en om te zitten. Een boek voor de inrichting van mijn tuin heb ik niet nodig. Mijn vriend heeft voor zijn werk veel tuinen gemaakt en zit vol ideeën.

 4. Wij hebben een grote tuin. Die aan een kant grenst aan een grote sloot. Met het gevolg dat wij heel veel zevenblad in de tuin hebben. Ieder jaar zijn wij minstens 3 dagen bezig om alle planten uit de tuin te halen om het zevenblad weg te kunnen krijgen.
  Maar daarna ziet de tuin er weer super uit met al zijn Hosta’s, kattenstaarten, akelei, pioenrozen, stokrozen, vrouwenmantel en heel veel geranium.

 5. Ahhh, Modeste :) Is toch een oud boek, lijkt me zo? Het leuke aan een kleine tuin is, dat je er nauwelijks iets aan hoeft te ontwerpen. Ik heb meer aan een goede tuinplantengids, die me verteld wanneer ik wat moet snoeien of planten, en of bepaalde planten beter in de schaduw kunnen staan.
  Op dit moment hebben we een ‘natuurlijk tuin’.
  … Dat wil zeggen: we hebben er niks aan gedaan! :D Maar hopelijk binnenkort alles eruit halen, en dan een hek eromheen (anders gaat de hond op bezoek bij de buren), de vijver eruit, opnieuw betegelen, klein bordertje aan de ene kant, en verder planten in bakken en potten. En dan volgend jaar een mooie passende tuinset aanschaffen. Denk ik.

  1. Gezien het feit dat er zoveel kunstgras gebruikt wordt, is juist wel echt een nieuw boek. Maar ik snap wat je bedoelt: modeste is niet bepaald een woord dat je nog veel hoort.

   Het klinkt alsof je goed wilt wat je met je tuin wilt. Een duidelijk en concreet plan!

  2. Het is meer dat Modeste Herwig al ontzettend lang tuinboeken maakt. Geen hippe jonge blom, bedoel ik. En ‘kunstgras’ is een breed begrip. We hebben het dan over de variatie groen tapijt voor het balkon tot professionele matten waarop gesport kan worden. En die tapijten worden ook al heel lang gebruikt.
   Ja, je moet wel realistisch zijn met wat je met je tuin wil. Ik wil er gewoon van genieten, en er niet te veel extra werk aan hebben.

 6. In deze tuin is door de vorige bewoners niets en niets gedaan. Het is een disaster.Te klein voor een groente tuintje,maar we moeten nodig maaien en sproeien en schoffelen.
  Heb van een echtpaar grote potten gehad en ben van plan om tomaten en augurken te groeien. Langs het huis met draad naar de lage overkapping.
  Verder hangers gehad ,dus planten erin en bloeien maar. We zien wel.
  Rond het huis staan en veel in deze straat, seringen. Heerlijk!!
  Het weer is erg warm al geweest en nu grauwig ivm bosbranden!!
  Groet, Wilma

  1. Wat leuk om je eigen augurken te verbouwen Wilma!

   Van die hangpotten, moet je die dan niet steeds water geven? Ik vind ze altijd wel heel mooi.

 7. Wij hebben geen grote maar ook zeker geen kleine tuin. Het grootste gedeelte is echt gras . Dat is wel heel ideaal voor de kids. twee leuke terrasjes en rondom veel bloemen en platen. Het meeste trots zijn we op onze vlinderstruik die elke jaar prachtig in bloei komt.De eerste keer kwam de vader van Ellis de struik ( ik vind het meer een boom) flink snoeien en even dacht ik dit komt nooit meer goed . maar juist het jaar erop kwam de vlinderstruik weer prachtig op. Leuke tips zijn altijd welkom dus zo,n boek kan zeker van pas komen

 8. Vooraan oprit / gras / zone met kiezel als extrta parkeerplaats / een catalpa,2 bossen niet woekerende bamboe en een beetje bloemen, genre lupine, stokroos, judaspenning, wilde hyacint, en een blauwe druivenstok van ondertussen 25 jaar oud die elke herfst gigantisch veel trossen oplevert.
  Achteraan terras, overdekt terras, gras,kippenhok, fruitbomen, een treurwilg, bessenstruiken, frambozen, wat sierstruiken, zoals krentenboompje, boerenjasmijn, krulhazelaar, toverhazelaar, rhododendron, een kruidentuin, en een moestuin ( met tot hiertoe aardbei, erwtjes, boontjes, pompoen, tomaat, broccoli, zoete aardappel, brave hendrik, uien, worteltjes, koolrabi, courgette, aardpeer,zeekool, sla, radijs)
  Een moestuin is heerlijk!In de zomer de tuin in gaan en beslissen wat je ‘s avonds gaat eten.
  Rondom een combinatie van haagbeuk en rode beuk als haag.
  En verder netels, zevenblad, koekoeksbloem, speenkruid, paardebloem,
  Klinkt georganiseerd, maar is het niet, het is eigenlijk een rommeltje van vanalles door elkaar en behalve de moestuin en de hagen niet goed onderhouden, maar ik hou wel van een beetje wilde tuin.
  En tot slot nog een hangmat tussen de bomen, overal verspreid windgongen en ettelijke slingers gebedsvlaggetjes, bij het overlijden van een familielid of een bekende hang ik er altijd eentje op.

 9. Wauw, jouw moestuin klinkt geweldig Gerd! Goed zeg.

  En wat bijzonder van die gebedsvlaggetjes. Die ken ik helemaal niet. Ik vind het een mooi iets om te doen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.