Ontbijt
De kinderen mogen van mij niet de deur uit zonder ontbijt. De boodschap dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, is mij luid en duidelijk overgekomen. Op zich is het ontbijt bij ons vrij gewoon. Een boterham met (meestal) zoet beleg.
Tip: dek ‘s avonds alvast de ontbijttafel
Als ik ‘s avonds naar bed ga, denk ik de tafel alvast. Dat is een gewoonte uit de tijd dat de kinderen nog klein waren, en ik mijn handen vol had aan het wisselen van luiers, en badjes e.d. Maar ook nu is het fijn om ‘s ochtends gewoon te kunnen aanschuiven.
Broodbeleg in mandje
Het broodbeleg heb ik verzameld in een vrolijk geel mandje. Dus als de borden er eenmaal staan, is de tafel binnen no time gedekt. Ik zet gewoon dat gele mandje op tafel, en klaar is Klara.
Door de week ontbijten de kinderen meestal wel op verschillende tijden, afhankelijk van hun lesroosters.
Wat is een goed ontbijt?
Een goed ontbijt bestaat uit 3 onderdelen:
- Graanproduct (denk aan: bruinbrood, volkorenbrood of een ander graanproduct zoals muesli of havermout)
- Fruit
- Zuivel
Ik moet bekennen dat het aan fruit bij ons ontbijt ontbreekt. Wel drinken de kinderen graag melk. Of ze eten na de boterham nog een bakje cornflakes met melk. Mijn schoonouders doen dit wel heel goed. Ooit kwamen we daar ‘s ochtends vroeg op bezoek, en ik was zwaar onder de indruk van rijkbedekte ontbijttafel!
Lees ook mijn post over het vernieuwde Hema ontbijt.
Hoe ziet bij jullie het ontbijt er uit? En tips zijn van harte welkom!
Ik denk dat ontbijten of niet / wat een goed ontbijt zou zijn erg persoonlijk is.
Als kind al kreeg ik ‘s morgens vroeg geen hap door mijn keel. Dus starten met een ‘goed ontbijt’…. nee dat hoeft voor mij niet zo. Die start komt wat later.
En volgens welke onderzoeken zou fruit perce bij het ontbijt moeten / zou zuivel zo gezond zijn?
Wij ontbijten wel elke ochtend maar tijd om de tafel te dekken en de kinderen zelf hun brood te laten smeren is er niet. Ik ga iets eerder mijn bed uit. Smeer het brood voor de jongens en maak ze dan wakker. Ons brood ligt in de vriezer en wordt afgepast ontdooid eigenlijk vindt ik daardoor ook onhandig om dan de tafel te dekken en ze zelf hun brood te laten smeren.
Ingrid
Die tijd is er wel hoor, iets eerder van bed gaan :-)
Ontbijten doe ik samen met mijn oudste dochter. Jongste krijgt nog een papfles. Wij doen dit gezellig bij de salontafel. Tv staat aan. Ik vraag haar wat ze wil eten en maak dat klaar in de keuken. Theetje erbij en klaar. Oudste eet meestal 1 boterham of twee crackers. Ik wissel mjjn ontbijt af. Ik ontbijt ook regelmatig met een smoothie.
De overige maaltijden eten wij met elkaar aan tafel.
Wat zit er nou in zo’n smoothie Samantha? Ik ken die alleen uit films, en dan zijn ze meestal groen en niet zo erg lekker.
ik ga al om kwart over zes de deur uit en kan zo vroeg geen brood door mijn keel krijgen, dus vroeger nam ik gewoon geen ontbijt,maar tegenwoordig maak ik mijn eigen drinkyoghurt, een beker yoghurt van onbekend merk met havermoutvlokken die ik zelfgemalen heb met een oude koffiiemolen en daardoorheen om het vloeibaar te maken vruchtensap, simpel maar voor mij net genoeg om het vol te houden tot de eerste pauze op mijn werk ,waar ik dan een boterhammetje eet, ik maak het vloeibaar omdat ik het dan op kan drinken en dus niet veel tijd kwijt ben aan het opeten. vind ik het lekker ? nee niet echt maar het zorgt er wel voor dat ik niet de neiging heb om te gaan snaaien voor mijn pauze en ik heb meer energie dan wanneer ik zonder eten de deur uit ga
Ik heb net ontbeten met yogert, muesli. walnoten, kiwi en cacao nibs. Glas bietensap erbij en klaar. Ik ga door de weeks om 6.45 de deur uit dus ontbijt moet snel kunnen. In het weekend maak ik ook wel eens havermoutpap als ontbijt.
Een gevarieerd ontbijt Mascha! Dat klinkt een stuk interessanter dan het mijne!
Altijd 1 stuk fruit bij het ontbijt. Dat brengt de motor opgang. Zo voelt dat tenminste voor mij en hiermee kan ik met gemak de ochtend doorkomen.
Vroeger smeerde ik ook altijd voor ons drieen het brood in de keuken. Wat we dan wel bij de tafel op aten. Nu smeren we ieder ons eigen, hij 2 bruin brood en ik 1, ook neem ik daarna nog boekweit grutten. Hij drinkt koffie en ik neem thee.
Hier wordt ‘s ochtends alleen thee gedronken. Maar ik weet dat veel mensen ‘s ochtends graag een kopje koffie drinken om wakker te worden. Ik drink mijn koffie meestal om 10 uur! Als beloning voor het harde werken.
Stuk fruit, thee en koffie begin ik mee. Pas tussen 10 en 11 krijg ik er iets van brood, cracker of muesli in.
De gedachte dat ontbijten moet om ” het motortje op gang te brengen” is achterhaald en niet voor iedereen nodig.
Standaard ontbijt ik met 1 volkoren broodje zonder boter met 1 plakje 30+ kaas, 1 grote tomaat, 1 banaan(tje) en 1 kop koffie zonder melk met een klein schepje suiker.
hier wisselt het nogal, periodes met een start met een bordje brintapap (meestal in de koudere wintermaanden) waarbij ook de grootste kinderen graag een bordje pap eten, afgewisseld met in de warmere maanden een boterhammetje of ontbijtgranen overgoten met melk.
(zelf neem ik geen melkprodukten) en mijn man moet zo vroeg weg dat hij nooit thuis ontbijt maar een bammetje in de trein oppeuzelt of bij gebrek aan smeertijd smorgens, een stuk fruit meepakt.
Hier is het elke doordeweekse ochtend half 8 aangekleed en al aan tafel. Hier is onze oudste alleen nog maar schoolgaand en mijn man gaat om acht uur naar zijn werk. Ons ontbijt bestaat uit 1 a 2 stukjes brood met zoetbeleg, kaas of indien voorradig vleeswaren, kop thee of melk. Ik dek ‘s ochtends om zeven uur de tafel haal daarna de kinderen uit bed en aankleden en om kwart over 8 kan de oudste naar school en ik eventueel naar mijn werk en anders begin ik dan met het huishouden en om 10 uur eten jongste en ik fruit met wat drinken.
Fruit om tien uur is hier ook! Een overblijfsel uit de kraamtijd, dat ik nog altijd gebruik. Zelfs als ik alleen thuis ben.
Leuk, mijn zoete broodbeleg zit ook een dergelijk mandje. :-)
Ik ontbijt meestal niet thuis, kan zo vroeg in de ochtend nooit zo goed eten.
Ik maak mijn ontbijt de avond van tevoren: een paar eetlepels havermout, flinke scheut magere yoghurt of (soja)melk, wat rozijnen en gedroogde abrikozen, gebroken lijnzaad, vers fruit (meestal banaan, appel en/of peer) en een snufje kaneel. Dit zet ik in een bewaarbakje in de koelkast. ‘s Ochtends neem ik het dan zo mee naar m’n werk, samen met mijn lunch, die ik het liefst ook de avond van tevoren al klaarmaak.
Meestal eet ik mijn papje zodra ik op mijn werk ben. Na m’n fietstochtje van 5 km is m’n lijf goed wakker en kan het wel een ontbijtje tackelen.
Leuk dat we soortgelijke mandjes hebben Butterfly Maiden.
Slim om je ontbijt ‘s avonds van te voren al klaar te maken, zodat je het ‘s ochtends alleen nog maar hoeft te pakken.
Hier bestaat het ontbijt voor de mannen uit boterhammen en fruit. Ik eet vrijwel altijd muesli in sojadrink, fruit en iets van een beschuit of een halve boterham of iets dergelijks.
De tafel dekken doe ik nooit ‘s avonds want er zou zomaar ‘s nachts wel eens een poes over de tafel en borden kunnen lopen. Ik sta daarom altijd iets eerder dan de rest op en dan geef ik de beesten eten en dek ik de tafel.
Ik ontbijt met drie stukken fruit en thee. Kids naar school brengen en dan nog een kom yoghurt met studentenhaver of muesli.
We ontbijten hier gezamenlijk. Man en ik eten havermoutpap. Kids een boterham met iets erop uit het mandje: pindakaas, zelfgemaakte jam, hagelslag.
“s avonds dek ik de tafel al en maak ik ook de salade voor de lunch van man en mezelf klaar. De kinderen eten dan boterhammen met hartig beleg en (rijst)wafels etc.
Gezellig zo’n gezamenlijk ontbijt. Dat hadden wij eerst ook, maar zo gauw de kinderen naar de middelbare school gaan wordt dat lastiger vond ik.
Wat leuk jouw mandje!
Wij hebben een grijs mandje. We hebben er inmiddels al aardig wat versleten. De kinderen hebben de neiging om er met hun mes in te peuteren. Waardoor het kapot gaat. Of hij stuitert eens een keer met de hele boel over de grond. (gek maar daar kunnen ze ook niet tegen ;-))
De hagelslag hebben wij ook heel lang in zulke bussen gehad. Inmiddels zit dat bij ons in een bakje met deksel. Met een medicijnlepeltje om op te scheppen erbij in. Ideaal hoor zulke lepeltjes. Ik heb er een paar van in voorraad.
Maar goed ons ontbijt. Altijd aan tafel!
Om 6 uur loopt bij ons de wekker af. Dan gaan wij er allebei uit en dek ik de tafel. Manlief smeert zelf zijn brood en vertrekt nar zijn werk. Onze oudste twee komen er tussen 6 en half 7 uit. Zij eten een boterham, smeren hun brood voor de lunch en vertrekken om 6.45/7 uur richting school. (als ze het eerste moeten beginnen)
Om 7 uur komen onze andere kinderen uit bed: 4 jongens. De oudste 3 trekken hun kleren aan, vullen hun schoolbeker en doen die samen met een koekje of een stuk fruit in hun schooltas. Vaak zitten we om 7.15 uur al aan tafel. Eten een boterham. rond kwart voor 8 kan ik de boel afruimen en is het ontbijt gedaan.
in het weekend eten we wel wat later hoor. Zaterdags meestal rond 8 uur.Dan liggen de oudste 2 nog wel in bed. Die pakken later een boterham. Die wordt dan meestal wel voor de tv verorberd. :-S
Zondags eten we met het hele gezin om 8 uur.
Ons ontbijt bestaat uit brood. Meestal staat ook de ontbijtkoek op tafel.
Het zoet beleg is het meest in trek. Verder hebben we ook vleeswaren, kas en jam.
Manlief drinkt een beker thee en een beker melk. De kinderen alleen melk en ik alleen thee.
Ik vind die medicijnlepeltjes een leuk idee. Uit die bakken die we nu gebruiken komt er bij de kinderen soms veel teveel uit.
Leuk om te lezen hoe het ontbijt jullie gaat!
Wij ontbeten ( is dat wel een goed woord ) meestentijds met elkaar om 7 uur.
Ik smeerde het brood voor ze en voor school en we zaten aan tafel.
Ik vroeg soms wat wil je op je brood maar t maakte vaak niet uit.
Wel stoffen placemats op tafel en lekker thee met melk en man enkel thee.
Voor en na t eten bidden , Bijbel lezen en danken.
Brood pakken en in doosjes pakje mee en om kw voor 8 op de fiets of later met de bus ivm andere school , andere stad.
Maar altijd aan tafel.
Groet van Hilda
Wij zitten hier om half 8 aan tafel. Ik smeer zelf de broodjes van de kids, schenk drinken in en maak thee. Kwart voor 8 zijn we dan klaar en gaan zij hun tanden poetsen, haren doen en nog even tv zien. Heb ik de tijd om alles af te ruimen en schooltasjes klaar te maken. 10 over 8 gaan we de deur uit. Beide kids zitten nog op het basisonderwijs. Zal over een paar jaar wel anders gaan tijdens het ontbijt als onze oudste naar het voortgezet onderwijs gaat.