Offerte voor zonnepanelen: is dit duur?

zonnepanelenAl zo’n tien jaar willen mijn man en ik eigenlijk heel graag zonnepanelen of een zonneboiler.

We kijken regelmatig op internet. Maar meestal klappen we vervolgens dicht door de overweldigende hoeveelheid informatie, en ons gebrek aan kennis op het gebied van zonnepanelen. Om deze impasse eindelijk te doorbreken besloten we een heuse offerte aan te vragen. In de etalage van een leegstand winkelpand adverteerde een bedrijf uit de regio met zonnepanelen. We besloten die te benaderen.

12 zonnepanelen voor 6645,19

De meneer kwam en was 20 minuten bezig met het meten van de zon, en het bekijken van ons dak. Hij kwam grondig en positief op mij over. Daarna gingen we met z’n drieën om de keukentafel zitten. Hij berekende dat we voor 6648,19 euro 12 zonnepanelen kunnen laten plaatsen. Inclusief omvormer, installatie en incl. BTW. Hij schatte in dat ons dit een jaarlijkse besparing van 580,- zou opleveren. Vooral de maandelijkse besparing viel me heel erg tegen.

Op dit moment vind ik zonnepanelen dus eigenlijk toch te duur.

Maar nou zou ik graag horen wat jullie van deze prijs vinden.

Wat zijn jullie ervaringen met de prijzen van zonnepanelen? En hoeveel scheelt het jullie in de maandelijkse energiekosten?

Similar Posts

34 Comments

 1. Wij hebben geen zonnepanelen, wel over nagedacht maar nog steeds de knooop niet doorgehakt.

  maar nu las ik in het eigen huis magazine dat spouwmuur-isolatie een veel groter rendement heeft (investering sneller terugverdient!) dan zonnepanelen…. Dus nu zijn we nog meer aan het twijfelen gebracht ;)

 2. Wat toevallig, ik ben net offertes aan het opvragen voor ons appartementencomplex. De terugverdientijd zou tussen de 6,5- 8,5 jaar liggen. De omvormer gaat zo’n 10 jaar mee en daar zou je jaarlijks alweer ruim 100 euro voor moeten reserveren. Ik vind het ook tegenvallen, er komt een hoop bij kijken. Toen we op het dak stonden om ons heen te kijken zagen we nergens anders, tot in de wijde omtrek, zonnepanelen. Misschien zegt dat genoeg!?

  1. Bij ons zou de terugverdientijd ook ruim 8 jaar zijn. Zo niet meer. Maar met de terugverdientijd had ik me wel verzoend. Ik had alleen maandelijks meer besparing verwacht…

 3. Wij hebben hier ook al vaker over nagedacht. We willen graag duurzaam leven, maar waar het op neer komt is dat dit vaak wel erg duur is. Wij passen voorlopig nog even, maar in de toekomst zou ik dit toch wel graag willen.

 4. Ik vind dit redelijk duur. Wij hebben sinds oktober vorig jaar ook 12 zonnepanelen, 3300wp, kosten: €5800 compleet, na btw-teruggave €5000. Jaaropbrengst zou maximaal €690 zijn. We zitten nu al op €320, dus dat gaan we wel halen met de zonnigste maanden nog in vooruitzicht. Verder adviseer ik om je toch wat in de materie te verdiepen, ik weet op internet wordt je overspoeld met info, maar toch…. En laat wat meer offertes maken, bij ons zijn er vijf aanbieders aan huis geweest, ook dat is heel leerzaam. Onze keuze was niet de goedkoopste en ook niet de duurste aanbieder. Veel succes, hopelijk heb je wat aan mijn reactie.

 5. Wij hebben in oktober 2012 8 zonnepanelen op ons dak van de schuur gekregen. 8 x 250 wp. Dit koste ons 3220 euro. Wij hebben ze zelf op het dak gelegd. Dit stelt niet zo heel veel voor. Wel hebben we de panelen aan laten sluiten door iemand die dit dagelijks deed. Onze panelen leveren tot nu toe elk jaar iets meer dan 1700 kwh aan stroom op. We hoeven op dit moment nog z’on 1100 kwh stroom aan essent af te rekenen. We zijn met zijn 5 en thuis.Toen we de panelen plaatsten hadden we nog recht op subsidie en dat was 483 euro. We hebben ook spouwmuurisolatie en dat kan je ook goed weten. Dit hebben we in juni 2011 laten doen. Dat was 70 m2 purschuim voor 1475 euro. Let hier op, laat verschillende offertes maken want er zit heel erg veel verschil in. Wij hadden tussen 2 bedrijven al een verschil van meer dan 1000 euro.
  Succes met het uitzoeken.

 6. Nadat we de BTW terugkregen kostte de vijf zonnepanelen ons met installeren en een duurdere(300 euro) omvormer 2100 euro. Die prijs viel me reuze mee. Pas eind okt weet ik,wat het ons echt gaat opleveren.Die omvormer nam ik,omdat de goedkopere een zacht bromgeluid maakte.

 7. Ik heb sinds vorig jaar maart 9 zonnepanelen op mijn dak. In mijn gemeente was een aktie waardoor er gezamenlijk ingekocht kon worden. Levering en installatie inclusief was ik 3.300 euro kwijt (incl. BTW). Qua installatie is het niet zo’n verschil of je nu 9 of 12 panelen moet installeren. Jouw aanbieding vind ik dus aan de dure kant.

  1. Kijk dat is een stuk beter bedrag, 3300,-. Zeker als je dan nog de BTW terug kunt vragen. Ik denk dat ik voor dat bedrag de stap misschien wel had aangedurfd.

 8. Heel vaak over nagedacht en nagedacht en uitgesteld en weer uitgesteld en toen in 2013 8 panelen, duur plat dak genomen. prijs 5.190,00 euro.
  Altijd zat ik te rekenen voordat ik ze had, Ik vond ze te duur en nog eens te lang terugverdientijd.
  Nu ik ze heb, praat ik niet meer over terugverdientijd.
  Gevoelsmatig, met de ferraris terugdraaimeter is het goed toeven. Na 2020 zou dit niet meer mogen. Maar ik blijf het volhouden.
  Ik hou rekening met de zon. Draai de was tijdens piekstroom, bak in de oven tijdens dagstroom.

  Als je ze voor juni laat zetten heb je nog eens het lage btw tarief. Alhoewel dat niks uitmaakt. Je kunt de btw terugvragen. Ik weet btw is niet je hobby, maar het is leuk meegenomen. Op milieucentraal staat hoe dit moet.

  Omdat het onafhankelijkheidsgevoel toeneemt met de eigen panelen, zou ik het liefst een paal met zonnepanelen laten plaatsen. Lees ik over een fietspad met zonnepanelen, dat die in een paar maanden tijd al 3000 kWh hebben opgebracht, kijk ik naar mijn deels betegelde tuin en overweeg om dat ook zo op te lossen.
  Terwijl ik weet dat mijn tuin in het veengebied iedere vijf jaar opgehoogd moet worden.

  Het is vooral gevoelsmatig. Ik ben blij dat ik geen lening heb hoeven afsluiten. Als ik daar aan denk, dan krijg ik al de rillingen van weer afhankelijk zijn en de wetenschap dat je nog jaren iets kan afbetalen. Brrr…

  Als je het geld hebt, doen.
  Als je nu nog een hypotheek hebt, overweeg om hem nu om te zetten.

 9. Ik heb geen idee wat zonnepanelen kosten. Wij wonen in een huis van de woningbouw en ze zijn nu bezig met een project om woningen A-plus te gaan maken. Ook ons huis is geselecteerd en wij hebben gezegd dat we het wel willen gaan doen. Dan krijgen we inderdaad ook zonnepanelen over ons complete dak. Wij hoeven dan niet meer aan de energiemaatschappij te betalen ( alleen de vaste maandelijkse kosten ) maar we gaan wel een energieprestatievergoeding betalen aan de woningbouw, die minder is dan wat we nu aan de energiemaatschappij betalen. Ik ben heel benieuwd hoe het verder voor ons gaat uitpakken. Tzt zal ik er best wel een stukje over schrijven op mijn site. Waarom vraag je trouwens niet meerdere offertes op?

   1. Op de site van milieucentraal kun je prijsopgave vragen. Zo deed ik het. Dan krijg je goede leveranciers met kennis van zaken.
    Eerder koos ik de voordeligste via Marktplaats, maar die konden alleen verkopen en vertelden onzin.

 10. wij zitten ook te denken aan zonnepanelen. Straks op het dak van ons nieuwbouw huis.
  De prijzen verschillen enorm, maar ook de kwaliteit en opbrengst per zonnepaneel.
  Je hebt het over 12 panelen? Maar hoe groot zijn die en hoeveel zouden ze opleveren?
  Je hebt namelijk kleinere panelen van ca. 1 m2 en wat grotere van 1,5 m2. Dat maakt ook nogal wat uit. En natuurlijk op welke kant je dak is gericht. Helemaal op het zuiden, zuidoosten of zuidwesten.
  Maar als ik het globaal bekijk dan lijkt mij die prijs erg aan de hoge kant. Ik zou meer offertes aanvragen.

   1. Dat zijn de grotere van 1,5 m2. En qua Wp lijkt het me ook wel goed. Is normaal voor zo’n paneel.

 11. En ter aanvulling. BTW teruggave kan nog t/m 1 juli daarna niet meer. Dit werd mij afgelopen week verteld. Helaas hebben wij daar niets meer aan.

 12. Hier 16 panelen + omvormer en installatie voor 6500 euro, na BTW teruggave voor 5450 16 panelen. Het bedrijf ( ASN Dokkum) had een soort stappenplan voor dummys wat betreft de BTW teruggave. Is trouwens ook te vinden op internet. Ze draaien als een tierelier. . Verwachte opbrengst is 3800 kWh. We hebben ze nu 10 weken. De opbrengst gaat denk ik eerder meer dan minder dan die 3800 KWh worden. Het gaat ons denk ik zo’n 800 euro per jaar opbrengen

 13. Wij hebben sinds 2 jaar 9 panelen liggen, goed voor een opbrengst van 2100 KWH per jaar. Wij verbruiken zo’n 1900, dus dat is super! Ik geloof dat onze jaarlijkse besparing zo’n €800 is.
  Ik vind de offerte bij jou wel heel prijzig, hoewel je grote panelen hebt. Wij betaalden destijds, inclusief BTW teruggave zo’n €2500. We hadden wel een wat duurdere omvormer, omdat die geen herrie maakt.
  Nu hebben wij ze niet laten leggen, dat heeft mijn man samen met een vriend gedaan. Omdat we al in een nieuwbouwwijk woonden met een paneel op het dak, hoefden er verder weinig aanpassingen gedaan te worden.
  Mijn man zit in de business, verkoopt ze niet, maar zit in de duurzame/klimaatsector. Als je vragen hebt, of een goed uitleg of wat Jip en Janneke taal, dan wil hij er best wel even naar kijken hoor!
  Groetjes,
  Grace

 14. Hoi Nicole,

  Onze panelen zijn toevallig net geïnstalleerd! Het gaat om 10 grote panelen op zuidwest. Verwachte opbrengst is zo´n 3000 kwh / jaar. Het kostte ruim 5000 euro. De BTW hierover krijgen we nog terug. De opbrengst is meer dan wij aan stroom gebruiken. Door de combi met de van de winter geplaatste kachel hoeven we hierdoor eigenlijk geen stroom/gas meer af te nemen.
  Ik krijg de indruk dat jullie offerte aan de dure kant is, maar ook weer niet bizar duur hoor. Vraag vooral nog een offerte op!
  vrgr, Carolina

 15. Wij hebben nu ruim een jaar 14 panelen op het dak liggen. De verwachtte opbrengst van 3200 kilowatt hebben we op een paar kilowatt na gehaald.
  Wij hebben 1,5 jaar geleden de keuken vervangen. Om dat te kunnen betalen hebben we de hypotheek laten verhogen. Uiteindelijk hebben we er nog een extra bedrag op verhoogd en daarvan de panelen betaald. Ik weet de prijs niet meer, maar volgens mij wel minder als jullie prijs. En wij hebben er 2 meer voor. Wij hebben ze via Eneco ingekocht en laten leggen. Voor 150 euro hebben we een bedrijf de btw teruggave laten regelen.
  Spouwmuurisolatie en vloerisolatie hebben we een paar jaar geleden ook laten doen. Dat is echt super. Vanaf dag 1 merk je het verschil. Het is veel aangenamer in huis geworden.
  Het is altijd een goed idee om bij zulke grote uitgaven meerdere offertes aan te vragen.
  Er werd van onze omvormer ook gezegd dat hij wel wat geluid kan maken, maar omdat hij toch op de voorzolder hangt maakte dat niet uit. En uiteindelijk heb ik hem nog nooit gehoord!

 16. Wij hebben voor 16 zonnepanelen laten plaatsen voor € 4790,-
  Gezamenlijke inkoop via de gemeente.

  Weet even niet meer wat wij gaan besparen….

  Succes!

 17. Helaas geen bruikbaar advies van mij. Bij ons blijft het tot nu toe ook alleen maar bij praten over zonnepanelen. De jaarlijkse besparing die ze jou hebben voorgerekend valt mij ook tegen. Dan zou ik wel willen weten waar ‘m dat in zit. Waar daar doen we het tenslotte toch voor, dat de maandlasten naar beneden vliegen :-)

  1. Ja precies! Dat is ook wat mij zo aanspreekt. En daarnaast natuurlijk ook wel het gevoel van onafhankelijkheid en de milieuvriendelijkheid. Maar toch vooral die lagere kosten…

 18. wij hebben vorig jaar 8 panelen op het dak laten leggen, met omvormer. geheel kostte 3500 euro, 3000 na btw teruggave. levert per jaar 1750kwh op, voor ons een besparing van 30 euro per maand. De omvormer heeft 10 jaar garantie, de panelen 25 jaar. Dus rekenen we na 10 jaar een nieuwe omvormer a 800 euro, en na 20 jaar weer 800. totale investering op 25 jaar afschrijving is dan 4600 euro. terugverdiend in die 25 jaar is 9000 euro, levert in 25 jaar dus 4400 op. Daalt de energieprijs (=reele kans), dan wordt ons rendement lager. Zouden we de 4600 op een spaarrekening gezet hebben, zouden we er fors minder uit halen dan 4400. Dus die gok hebben we genomen.
  Aflossen op de hypotheek zou in ons geval ook niet boven de 190 euro per jaar opleveren, toch bijna de helft minder dan de 360 energierekeningverlaging die we nu jaarlijks hebben.
  En vooral: het is erg verslavend om ‘s avonds voor het slapen nog even snel te checken hoeveel centjes het dak voor ons verdiend heeft vandaag :)

 19. Wij hebben nu ruim een jaar 14 zonnepanelen op het dak liggen, de verwachte opbrengst was volgens de leverancier 3400 kWh per jaar maar de teller stond na een jaar bij ons op 4000!!! We hebben daar € 7600 voor betaald en € 1000 btw teruggekregen, kosten € 6500. Opbrengst het eerste jaar: 4000 * € 0,22 is € 880. Terugverdientijd is ongeveer 7,5 jaar. Dat is best wel lang, maar de panelen gaan nog langer mee en het levert naar mijn gevoel meer op dan dat je het op een spaarrekening laat staan. Let wel op bij welke energieleverancier je zit, niet alle energieleveranciers salderen op dezelfde wijze. D.w.z. dat ze de totale opbrengst verrekenen met het totale verbruik. Wij zitten bij Essent en die dat dat voor haar klanten wel voordelig, wij betalen daardoor alleen maar het goedkoopste (nacht) tarief omdat we overdag meer opwekken dan dat we verbruiken. De opbrengst in het weekend is lager dan dat we in het weekend (nachttarief) verbruiken.
  Oh ja, en spouwmuurisolatie is redelijk goedkoop en levert heel veel op! Hebben we sinds januari. OP één van onze opgevraagde offertes stond dat de besparing ongeveer 7 m3 gas per jaar was per m2 isolatie. Bij ons zou dat 76 * 7 is 532 m3 gas zijn per jaar. Of dat voor alle huizen geldt weet ik niet. De spouwmuurisolatie heeft ons ongeveer € 1600 gekost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.