Offerte binnen voor zonnepanelen: zijn er ervaringsdeskundigen in de zaal?

Offerte voor zonnepanelen
Dit deel van het dak ligt op het zuiden.

Al jarenlang willen mijn man en ik zonnepanelen. Maar het blijft steeds maar bij dromen. Afgelopen week was ik ons gebrek aan daadkracht zo zat dat ik besloot om actie te ondernemen. Ik vroeg een offerte aan.

Offerte voor zonnepanelen

Het is een offerte voor 13 zonnepanelen. De kosten voor de zonnepanelen, inclusief installatie en allerlei ander gedoe zoals een omvormer, zijn 5564,79. De BTW-teruggave is € 885,79. De netto investering die we moeten doen is € 4679. Volgens de offerte zou ons dit per jaar 733,- schelen aan energiekosten. De jaarlijkse opbrengst als percentage van de investering is 15,6%. Dat is veel meer dan de rente die ik krijg via mijn spaarrekening.

Per maand zou het zo’n 61,- schelen aan energiekosten.

De offerte klinkt mij goed in de oren, maar ik heb er totaal geen verstand van.

N.B. Ik heb inmiddels gevraagd of er ook zonnepanelen op het dak van onze berging zouden kunnen. De offerte is nu voor zonnepanelen op het deel van ons woonhuis. Zie pijl in foto.

Update mei 2019

Inmiddels hebben we een offerte dubbel glas binnen en hebben we gekozen voor dubbel glas in bestaande kozijnen! Dat leek ons toch een verstandiger eerste stap dan meteen maar zonnepanelen te nemen.

Lees ook mijn post over de optie van een zonneboiler.

Dus: zijn er hier ervaringsdeskundigen in de zaal? Is dit een goed aanbod?

Similar Posts

21 Comments

 1. Toevallig worden de onze vandaag geïnstalleerd. Mijn belangrijkste tip: vraag gewoon bij verschillende bedrijven offertes aan en ga ook gewoon in gesprek. Zeker voor zo’n flinke investering komen ze graag even bij je langs, en dan weet je meteen met wie je te maken hebt. Wij hebben een aantal vertegenwoordigers aan de keukentafel gehad, en bij sommigen hadden we een heel goed gevoel, en bij anderen ook totaal niet. Uiteindelijk zijn wij gegaan voor een bedrijf wat bij ons in het dorp zit, ook ideaal voor de service.

 2. De terugverdientijd hangt af van de salderingsregels,die per regering kunnen veranderen. Maar jullie zijn jong genoeg om je investering terug te verdienen.

 3. Vanwege de zonnepanelen hype stort Jan en alleman zich op deze lucratieve handel. Voor de consument moeilijk te beoordelen of men met een vakman te maken heeft of een van de vele cowboys die snel geld willen verdienen. Desalniettemin heb ik een jaar of twee geleden een offerte laten maken. Twaalf platen voor op een achter het huis gelegen plat dak voor net iets over de 6000 Euro. Ik haakte af omdat er een extra groep in de meterkast aangelegd moest worden. Van achter naar binnen en hak- en breekwerk tot aan de voordeur. Omdat net van tevoren alles behangen en geschilderd was werd me dat teveel van het goede.
  Achteraf ben ik daar blij om want als ik het wel had gedaan dan was de WOZ waarde van mijn huis gestegen. En aangezien de WOZ waarde gekoppeld is aan diverse andere belastingen had ik mijn voordeel gelijk weer weg kunnen geven. En wie weet wat de overheid nog meer voor ons in petto heeft als de grote massa panelen op zijn dak heeft liggen. Horizonvervuilersbelasting inclusief energiebelasting plus administratiekosten met als toevoeging 21% BTW lijkt me daar een van. Want die dingen op je dak zijn nu niet bepaald mooi te noemen. En de overheid heeft een gat in haar hand. Die komen altijd geld tekort.

 4. Is geen zinnig woord over te zeggen of het goed of slecht aanbod is. Weten niks over panelen High effency ? Top omvormer ? Morgen komt hier de man van de zonnepanelen :-)

 5. Ik heb er ook geen verstand van maar ik heb contact opgenomen met de vereniging eigen huis, zij regelen centrale inkoop voor bepaalde regio’s en begeleiden het proces

 6. Beslist meerdere offertes opvragen en in gesprek gaan. Hoe vervelend die tijdsbesteding ook is het levert echt waardevolle informatie op. Niet alleen de prijs maar vooral: waar moet ik in mijn situatie op letten en welk gevoel krijg ik bij deze partij.
  Succes ermee.

 7. Onze panelen liggen vanaf maart 2014 op het zuid dak. Het zijn er 15 en gemonteerd op twee zuid daken.
  Voor we in zee gingen met de leverancier hebben we een paar offertes gehad en zijn ook met ze in gesprek gegaan. Uiteindelijk in zee gegaan met Energie Wonen uit Almere. Vanwege het type en afmeting van de panelen. Omdat wij een moeilijk dak hebben met veel driehoeken. We wonen in de Liemers. Ook een paar offertes van deze regio gehad.
  Volgend jaar hebben wij de aanschafprijs er uit.

 8. Hmmm. Wij denken er ook al jaren over. Maar ik vind dat we het alleen maar moeten doen als we geld over hebben (en dat hebben we niet). Een fikse investering waarvan het wel een aantal jaar kost om het eruit te halen. Inmiddels wonen we hier al 16 jaar en denken we steeds: hadden we het maar in het begin gedaan. Ik heb echt geen idee, ben zeker geen expert en ben benieuwd wat jullie uiteindelijk gaan doen.

 9. 1)Vraag bij minimaal 3 bedrijven offertes aan waarin ze 3 type panelen en omvormers (goed,beter,best) offreren.

  2) Kies liever voor panelen uit Europa dan China (voorkomt garantie perikelen)

  3) standaard panelen zijn voorkant glas achterkant plastic. Duurzamer, gaan langer mee en minder snel verouderen ze zijn de glas/glas panelen.

  4) Er worden regelmatig aanbiedingen gedaan met goedkope omvormers doe dat niet kies voor een goed merk.

  5) Controle over je installatie heb je als je hem via internet kan uitlezen. Als er dan iets mis is kan je er meteen actie opnemen anders loop je stroom mis.

  6) Zonnepanelen zijn erg gevoelig voor schaduw en/of vuil op 1 paneel, zo’n paneel trekt ook de levering van de andere panelen naar beneden. Dit wordt voorkomen door panelen uit te rusten met optimizers. Je rendement verbetert hierdoor sterk.

  7) Bedrijven installeren vaak niet zelf maar besteden dit uit. Check aan wie.

  8) Kijk in de buurt wie ook panelen heeft en wie geleverd en geplaatst heeft en of ze daar tevreden over zijn.

  9) Hoe ouder het huis (bouwjaar) hoe meer het van belang is dat er een uitstekend bevestigings systeem voor de ophanging van de panelen gebruikt wordt.

  10) In het zonnepanelen circuit gaan er nogal wat bedrijven failliet heb je dus niets meer aan de mooie garantiebeloften. Kies dus een bedrijf wat aantoonbaar al wat langer bestaat dan een paar jaar.

  11) Wil je ook dat je zicht op je dak mooi blijft kies zwarte panelen.

  12) Is meterkast slecht bereikbaar en/of te klein voor groep uitbreiding tbv de kabel naar je omvormer. Tegenwoordig mag via 1 en/of 2 afschakelkastjes kabel ook vanaf je wasmachine aansluiting getrokken worden.

  13) check voor de zekerheid of je vergunning gemeente nodig heb om te plaatsen en ook of je woonhuis verzekering schade door storm (afwaaiende panelen) dekt.

  14) Neem een ruim aantal panelen. Te weinig dakoppervlak neem panelen met een wat hoger wattpiek vermogen.

  Succes

 10. Nog meer zonnepanelen, of wil je liever deze zonnepanelen op het dak van het schuurtje. Allebei wordt een beetje teveel lijkt me, ik bedoel, zo langzamerhand vliegen de jongen uit en wonen jullie op de boerderij met zijn tweetjes…teveel panelen aanschaffen is dan zonde, niet meer inkopen dan je ook verbruikt, kan je beter ergens in huis nog wat beter na-isoleren. Levert ook geld op, en comfort(koelere slaapkamer zomers,warmer in de winters).

 11. Wij hebben 12 mono full black panelen van Solar edge met optimizer laten installeren door een lokaal installatiebedrijf met ruime ervaring op dit gebied. Als er dan wat mis is, kunnen ze het zelf aanpassen. We hebben dit in 4 jaar nog niet nodig gehad. Op hun site konden we diverse projecten bekijken. Een optimzer zorgt er voor dat de panelen onafhankelijk van elkaar opwekken. Dus als 1 in de schaduw zit beïnvloed dat niet de werking van de andere panelen. De panelen leveren meer op dan begroot. De opbrengst houden we bij via een app. Het is overigens niet nodig om een slimme meter te nemen bij zonnepanelen. Onze oude Feraris meter draait keurig terug op het moment dat er stroom wordt opgewekt.

 12. Ik durf er niks over te zeggen, mijn ouders hebben laast mensen over de vloer gehad en waren vooral enthousiast, maar na het gesprek begonnen ze toch te twijfelen en blijkt het allemaal niet zo rendement vol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.