Niksen is het nieuwe Hygge ; )

niksen als lifestyle trend

Vergeet het Deense hygge, en het Zweedse lagom als methodes om een goed en evenwichtig leven te leiden.

In het buitenland is ons Nederlandse niksen hot!

Niksen als nieuwe lifestyle trend : )

Hoewel niksen in Nederland zelf weinig aanzien heeft, wordt niksen op de Amerikaanse website lifehacking.com genoemd als een manier om tot rust te komen. Dit staat er te lezen op Lifehacking:

'Niksen is a stress-reducing practice from the Netherlands that literally means to do nothing, or to be idle. In (non)practice, this means doing something without a purpose, like staring out the window, hanging out, or listening to music.'

Op de Amerikaanse site Treehugger wordt niksen genoemd als: 'the delightful Dutch concept of doing nothing'. En een Italiaanse site kopt: ‘Il concetto olandese del dolce far niente.'

Niksen. Hoe doe je dat?

Niksen is eigenlijk heel simpel. Je doet gewoon niks. Je kijkt een beetje voor je uit, je mijmert wat, luistert eventueel naar muziek en verder doe je.... juist: niks.

Je hoeft dus niet mindful te zijn, of sfeervolle kaarsen te branden zoals bij Hygge. Niksen is dus ook nog eens voordeliger dan Hygge, waarbij veel mensen de neiging krijgen om allerlei woonaccessoires in te slaan om het in huis Hygge te maken.

En nu maar wachten op het eerste boek over Niksen : )

Lees ook: The new Dutch trend that is better than hygge.

Lenen uit andere culturen

Ik vind het erg leuk dat mensen blijkbaar zo open staan voor de leefwijzes van andere landen en culturen. Je hoort wel eens zeggen:

'Beter goed gejat, dan slecht bedacht!'

Als andere landen je kunnen inspireren, en je leven kunnen verrijken dan is dat alleen maar winst. En ik vind het leuk dat Nederland andere landen weer kan inspireren : )

Houd je van Deense dingen? Lees dan ook mijn posts over de Deense serie The Rain, Borgen en Equinox op Netflix.

Vind je Zweden leuk? Lees dan ook mijn review van de serie Bonusfamiljen!

Kun jij niksen? Hoeveel uur per week doe jij aan niksen?

Similar Posts

48 Comments

 1. Haha... deze trend wil ik wel volgen ;-)
  Maar even serieus nu, echt niksen is niet zo makkelijk vind ik. Ik krijg er op één op andere manier toch altijd een schuldgevoel over. Mijn pubers beheersen de kunst van het niksen wel heel goed, geloof ik.

 2. Haha! Ik vind het hilarisch dat het wordt gepresenteerd als 'delightful Dutch concept' en de nieuwe trend. Moet zeggen dat ik het best lastig vind om te niksen. Mijn hoofd zit altijd vol. Misschien juist een reden om eens doelloos uit het raam te gaan staren.

 3. Al jaren veel te veel en ik vind het drie keer niks. Met mijn chronische vermoeidheid ebn ik juist blij als ik iets kan want ik ben graag lekker bezig.
  Hilarisch dat de term ‘Dutch’ is :D Ben heel nieuwsgierig waarom.

 4. Ik ben hier wel voorstander van! Zelf ben ik alleen wel van het niksen, maar het moet niet te lang zijn. Ik voel me dan slecht en dan verveel ik me. Af en toe een dagje niksen kan wel!

 5. Is televisie kijken ook niksen?
  Af en toe voel ik dat zo,maar als ik kijk wat er met me gebeurt tijdens het tv kijken, ben ik heel druk bezig: lachen,nadenken ,leren en blij zijn dat er mooie zaken voorbij komen!
  Ik kan eigenlijk niet niksen!

 6. Ik heb me toevallig een maand geleden aangesloten bij een fb groep over de hygge lifestyle. Ik ben nog in de oriënterende fase,weet niet eens of het bij me past. Maar niksen?? Pff weet niet of ik dat zo zou aandurven. Hahah zou heerlijk zijn even niksen.

  Ps. Ik krijg altijd een pop up naar rare sites als ik via mijn mobiel je blog wil lezen. Op de pc niet. Zowel mijn oude als nieuw mobiel hebben dit.. misschien ergens toch iets van spyware?

 7. Ze noemen het ook wel eens kuhrk= Kwartiertje Uit Het Raam Kijken. Een “manier” van ontspannen op het werk. Leuk bedacht, maar dan moet je wel een baan hebben waar het kan. In de apotheek is de patiëntenstroom, bij ons, continu. Een beetje raar als ik ineens uit het raam ga staren als de tent vol staat. ????

 8. Het afgelopen jaar kreeg ik te maken met vermoeidheid bij kanker.
  Ik heb dus nog nooit zoveel uur gezeten/ gelegen als het afgelopen jaar.
  Het meest moeilijk vond ik het om met deze vermoeidheid en het niets ( kunnen) doen om te gaan.
  Accepteren dat het zo is, is makkelijker gezegd dan gedaan.
  De buitenwereld doet je geloven dat we van alles moeten.
  Ik realiseer me dat niksen voor mij negatief klinkt, terwijl hygge oid positief in de oren klinkt.
  Voor lichaam en geest is het zo goed om toe te staan een moment of een aantal momenten op een dag van niets te doen en je rust te pakken.
  Wat voor naam je eraan geeft maak niet uit, maar neem en creer een rustmoment.
  Wat een verschil zit er toch tussen weten en uitvoeren!

 9. Niksen... mag blogs afschuimen tellen als niksen? Dan niks ik veel.
  Maar mijn hoofd en agenda zitten zo vol dat er eigenlijk geen ruimte is om te niksen. Echt niksen maakt met rouwend zenuwachtig!

 10. Ik moet soms opletten dat ik niet doorschiet in ‘lui zijn’ onder het mom van ‘even rust voor mezelf’. Extra lastig omdat ik ook chronisch vermoeid ben.

 11. Niksen doe ik eigenlijk niet, als ik zit dan is het vaak met de laptop of ben ik in gedachten. Ik zou meer willen mijmeren, dromen...in een diep gevoel van rust willen komen. Dat voelt ook al minder zonde van mijn tijd dan niksen ;-)

 12. Ik vind het best wel een uitdaging om me over te geven aan 'niksen'. Met een druk gezinsleven, werk enz is er altijd wel iets te doen. Die to-do list komt noooooit af! Maar nu ik met zwangerschapsverlof ben probeer ik elke nacht wel even een niksmomentje te nemen. Een mooi voornemen; meer niksen! :)

 13. Als ik ga niksen, krijg ik toch altijd een beetje stress, omdat ik heel graag bezig ben met duizend-en-één dingen tegelijk! Maar binnenkort heb ik een weekje vakantie, en dan ga ik toch proberen om goed te niksen! ;)

 14. Ze gaan gewoon alle landen af joh ;)

  Ik kwam laatst dus een boek tegen over Japans budgetteren, was ook niet veel nieuws onder de zon. Volgens mij geldt dat voor veel van die trends momenteel. Het lijkt wel alsof veel mensen een beetje stuurloos zijn en dan maar op zoek gaan naar oplossingen uit andere landen...

 15. Haha, leuk dat ook Nederlands niksen een trend wordt, masr er valt weinig aan te verdienen als je niks nodig HD t :-) een beetje mediteren, lekker in bad liggen en nergens Of overal aan denken altijd fijn! Kan het iedereen aanraden op zijn tijd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.