Een nieuwe manier van koken

anna jonesEen nieuwe manier van koken is de titel van het tweede boek van kok, eetschrijver en styliste Anna Jones.

Ik nam het mee vanwege de mooie cover en de ondertitel:

‘Snelle, simpele en smakelijke recepten voor elke dag’.

Want ik ben best in voor een beetje inspiratie om eens wat anders dan anders op tafel te zetten. En als dat dan ook nog eens simpel en snel kan, dan ben ik helemaal blij!

Maar helaas klopt voor mij alleen de hoofdtitel: Een nieuwe manier van koken’. Want snel, simpel en smakelijk zijn de gerechten voor mij helaas niet.

Een nieuwe manier van koken: wat kun je verwachten?

Anna Jones’ boek is als volgt opgebouwd:

 • Gerechten die je in 10 minuten op tafel hebt staan!
 • In 20 minuten bereid
 • In een half uur op tafel
 • In 40 minuten klaar.
 • Koken op voorraad
 • Supersnelle ontbijten
 • Snelle nagerechten en zoete lekkernijen
 • Register
 • Register veganistisch en glutenvrij

Spaghetti met boerenkool koken in een braadpan

Ik keek natuurlijk het eerst bij de gerechten die in 10 minuten klaar zijn. Want ik dacht: ‘Zelfs als ik niet zo snel ben als Anna Jones, is het nog steeds snel klaar.’ Het allereerste gerecht vond ik best aansprekend. Daarin kookt Anna Jones namelijk spaghetti in een grote braadpan. Dat doen de topkoks niet in mijn post Pasta koken! En aan het eind doet ze er boerenkool bij die ze 2 minuten laat meekoken.

Dat laatste vond ik best bijzonder. Want als ik stamppot boerenkool maak, dan kook ik dat spul minstens drie kwartier. Anders gaat het echt zo ‘grits, grits’ tussen mijn tanden.

Maar bij alle overige recepten struikelde ik al snel over de relatief onbekende en exotische ingrediënten. Nou sluit ik beslist niet uit dat dit aan mij ligt. Ik ben immers geen avontuurlijke kok. En de titel van het boek is natuurlijk niet voor niets: Een nieuwe manier van koken.

Lees ook mijn post over Airfryer recepten!

Conclusie over Een nieuwe manier van koken

Het boek Een nieuwe manier van koken van Anna Jones geeft wat de titel belooft. Het biedt een nieuwe manier van koken aan, met nieuwe ingrediënten. En omdat de gerechten geordend zijn op benodigde bereidingstijd zijn ze handig om uit te proberen.

Maar voor mij persoonlijk is het boek niets. En als het bijvoorbeeld om snelle ontbijtjes gaat:

‘Er is niets zo snel als gewoon even een boterham smeren.’

Praktische informatie over een Nieuwe manier van koken

Een nieuwe manier van koken is voor 29,95 te koop bij bol.com. Ik vind dat best duur voor dit kookboek, en zou het er zelf niet aan uitgeven.

Lees ook hoe ik Griekse moussaka maakte en mijn review van het verspakket AH: Bietenrisotto!

Wat motiveert jou om een bepaald kookboek te kopen? De cover? De kok? De recepten?

Similar Posts

32 Comments

 1. Recepten van maaltijden die binnen 10 of 20 minuten op tafel staan spreken mij wel aan. Ik vind het alleen wel een prijzig boek. Wat ik ook vaak een nadeel vind van kookboeken is dat er ingredienten instaan die niet standaard zijn.

  1. Dat heb ik dus ook Mama Lifestyle. Hoewel ik wel moet toegeven dat het boek natuurlijk ook wel ‘Een nieuwe manier van koken’ heet. Dus in die zin had ik misschien kunnen weten dat er bijzondere ingrediënten in zouden staan.

 2. Dat is idd een duur boek. Jammer dat het tegenviel. Ik heb ook al vaak kookboeken gekocht die teleurstellend waren. Vooral ook veel verschillende ingrediënten houden mij dan tegen. Je bent dan heel veel voor boodschappen kwijt en de helft kan weg. Zonde. Ik kijk tegenwoordig wel vaker op internet.

  1. Ja, het is flink aan de prijs inderdaad. En ik herken wat je zegt over de vele verschillende ingrediënten. Je bent dan heel duur bij het boodschappen doen als je die niet standaard in huis hebt.

   Ik haak ook af bij een lange lijst met ingrediënten.

 3. Ik kan vrij goed koken, maar hou niet van reeksen dure / aparte ingrediënten. Met liflafjes en moeilijk gedoe hoeft een kookboek ook niet aan te komen.

  Ik kijk naar de recepten:
  – voegen ze nog iets toe aan wat ik al heb / ken?
  – is de bereiding makkelijk?
  – Zijn het ingrediënten waar ik graag mee kook?

  Er komt zelden nog een kookboek bij, maar dat kan ook zijn omdat ik niet meer in boekhandels kom…..

 4. De kookboeken die ik koop, gaan over historische gerechten, of een specifieke bereidingswijze, zoals bv “Over rot”.
  Ik kook basic, zonder pakjes en zakjes. Ik kook goed en lekker en heb geen behoefte aan liflafjes met exotische amper verkrijgbare ingrediënten van iemand die toevallig een bekend persoon is.
  Ik ben nu bezig met namaken van Engels oorlogsrecepten, hoe je van weinig, en vaak hetzelfde, toch lekker eten kan maken. Goed en lekker eten is een moraalboost in oorlogstijd. In Engeland gaf de regering pamfletten en boekjes uit met recepten, voor de kerst bijvoorbeeld een vegetarische kerstkalkoen van groente, met pastinaken als kalkoenpoten. Het zag er wel uit als kalkoen maar het was gewoon groente.
  Mooiste kookboeken vind ik een boek met verhalen en wat recepten. Streekreceptenboeken bijvoorbeeld.

  1. Wat leuk dat je bezig bent met oorlogsrecepten. Op de BBC heb ik de serie gezien die alle facetten uit de te wereldoorlog naspeelden, ook recepten kwamen er aan de orde, die ken je vast ook wel.
   Ga je hier iets van publiceren? ben ik wel in geinteresseerd.
   Ken je deze site ook?
   www. wereldoorlog1418.nl/ kookboek/ index.htm#02

   Ik kan de link niet als geheel posten.

  2. Dank je voor die link! Daar ben ik wel weer even druk mee.
   Of ik over het oorlogseten ga publiceren weet ik nog niet. Ik ben nu druk bezig met research voor een boek over vluchtoorden en kolonies, zeg maar andere manieren van samenwonen die er in het verleden waren…en niet meer zijn.

  3. Wat interessant zegt om Engelse oorlogsrecepten na te maken! Ik vind dat heel creatief. En ik kan me voorstellen dat daar ook niet van die lange lijsten met ingrediënten bij staan.

 5. Ik heb eerlijk gezegt nog nooit een kookboek gekocht. Als ik er 1 zou gaan kopen zou ik het doen omdat de cover mij dan zou aanspreken en er bij staat ‘Snel en makkelijk’. Ik neem geen tijd om uitgebreid te koken bij mij moet het allemaal snel snel…

  1. Ik ben ook niet zo’n kokkin. Ik kijk altijd met een mengeling van verbijstering en bewondering naar die kookprogramma’s waarin amateur koks echt genieten van uitgebreid koken.

 6. Ik houd ook van snelle maaltijden, maar als er dan allerlei ingrediënten voorbij komen die ik zelf niet zo snel gebruik, dan haak ik al snel af. En dan is 29,95 euro inderdaad behoorlijk prijzig.

 7. Ik kook zelden van recepten voor dagelijkse dagen. En als ik dat wel doe pas ik het vaak aan omdat ik niet alle kruiden etc in huis heb.

  Kookboeken heb ik eigenlijk alleen maar omdat ik er graag in lees en blader en ze mooi in de kast staan.

 8. Deze heb ik ook, ik ben er juist heel enthousiast over! Zulke lekkere dingen staan erin, en bij mij zijn de meeste dingen wel echt snel klaar en ook weinig onbekende ingrediënten. Vind het juist leuk als ik eens op zoek kan naar een nieuw onbekend ingrediënt. Maar goed, koken is ook echt mijn allergrootste hobby, dus ik heb echt een megaverzameling ingrediënten qua kruiden en potjes en weet ik wat allemaal staan.
  Overigens, de meeste kookboeken tegenwoordig zijn al snel 25-30-35 euro. Vind dat inmiddels eigenlijk al een gewone prijs.

  Als ik een kookboek kook, kijk ik of de recepten mij aanspreken en of ze iets nieuws bieden, dus niet het 300e recept voor hetzelfde ding. Maar er moeten nieuwe bereidingswijzen instaan, of gerechten die ik nog niet ken. Ik koop daarom graag boeken van nationale keukens (heb bijvoorbeeld een heel mooi kookboek over Turkse keuken, waar ik nog maar weinig gerechten van kende) en ook bakboeken (vooral over brood, e.d.) koop ik graag. Ik heb inmiddels dus nogal een collectie aan kookboeken, maar ik gebruik ze allemaal heel graag en haal wekelijks nieuwe inspiratie hieruit voor recepten.

  1. Hoi Lykke, ik koop ook graag boeken met recepten uit andere landen en byzondere bereidingswijzen! Kijk eens op de site van MirjamLetsch, onze dochter: van bepaalde boeken die verkocht worden gaat een groot gedeelte van de opbrengst naar een goed doel!Groeten Rose

 9. Ik kook nooit via een kookboek, oke nooit… ik print wel eens een recept via internet.
  Opzicht klinkt die niet verkeerd. Gerechten binnen 10 minuten op tafel is iets voor mij, haha!
  Vriendlief is hier de uitgebreide kok in huis.

 10. Koken uit kookboeken wordt mij thuis niet in dank afgenomen ;-)
  Nogal gewoontebeestjes hier. Van de aardappels, groente en vlees. We eten ook elke week een paar keer iets van tortilla’s, pasta en dergelijke hoor. Alles waar ik veel groente in kan stoppen.

 11. Ik ben altijd in voor iets nieuws, dus dit boek gaat op mijn verlanglijstje! Grappig dat zij boerenkool zo kort kookt. Soms gebruik ik het als salade, maar bij voorkeur kook ik het inderdaad ook iets langer door ;)

 12. Ik heb een leuke plank met kookboeken en tegenwoordig kook ik er vaak uit. Verder schrijf ik vaak recepten van internet over. Ik heb meest engelstalige kookboeken en die bestel ik soms in het buitenland.
  Nu zit ik zwaar te denken over een instant pot. Dat is een elektrische pan met heel veel functies (hogedrukpan, slowcooker, rijstkoker en nog zo wat functies). Al die gerechten hier met peulvruchten kosten best veel tijd om te garen.

 13. Jammer dat het tegenviel! Ik koop minder vaak kookboeken, ik leen ze nu eerder in de bieb. Ik vind het altijd jammer als je heel veel ingrediënten nodig hebt, dan haak ik al snel af ;)

 14. Op een snelle en makkelijke manier koken en dan ook nog eens smakelijk. Dat zou zo een uitkomst zijn als je dagen van 12 uur van huis maakt en geen energie hebt om uitgebreid te koken. Niet te veel poespas is het motto voor doordeweeks.

  1. Als je moe thuis komt na een dag hard werken, kan ik me goed voorstellen dat je iets makkelijks wilt koken. Tenzij koken juist ontspannend werkt natuurlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.