Mijn zoektocht naar een nieuwe keuken!

Last updated on November 4th, 2024 at 09:31 am

nieuwe keuken

Ik heb twee keer in mijn leven een nieuwe keuken gekocht. Eén keer in ons huis in de stad Doetinchem, en één keer toen we verhuisden van de stad naar het platteland.

In onze huizen in Utrecht en Arnhem zat een keuken, waar we verder niets mee gedaan hebben.

Mijn eerste nieuwe keuken

In ons huis in Doetinchem zat een simpele witte keuken die er was ingezet toen het huis was gebouwd in de jaren zeventig. Nadat we er zo’n vijf jaar woonden kochten we een nieuwe keuken. Ik wilde, om mij nu onduidelijke redenen, een oránje keuken. Dat werd uiteindelijk zalmkleurig. En ik koos er een aanrechtblad bij uit, waarvan ik later dacht:

‘Het lijkt net alsof er iemand op gekotst heeft…’

Verder vond ik het toen erg belangrijk dat ik veel kastjes had. Ik had 10 kastjes en 5 lades. En toch had ik ruimtegebrek! Ook de koelkast was eigenlijk te klein voor ons 7-persoons gezin.

Achteraf gezien vond ik die keuken eigenlijk helemaal niet zo’n succes. Maar een keukenrenovatie was geen optie.

Tweede keuken

Dus toen we verhuisden naar het platteland wilde ik het anders én beter aanpakken! Bij het prachtige landelijke uitzicht vanuit mijn keukenraam hoort natuurlijk een landelijke keuken. Dit keer koos ik voor gebroken wit en een donkergrijs aanrechtblad. Mijn aandachtspunten bij de aanschaf waren:

Met de lades onder de keukenkastjes ben ik nog elke dag blij. Want waarom zou je die loze ruimte niet goed benutten?! Wat ‘makkelijk schoonmaken’ betreft had het beter gekund. De deurtjes van mijn landelijke keuken hebben profiel, en het is best een gedoe om dat schoon te maken. Maar qua uiterlijk ben ik nog steeds heel blij met mijn keuken. Dus in die zin heb ik beslist betere keuzes gemaakt bij deze keuken!

Wat kost een keuken?

De prijs van een keuken is voor iedereen natuurlijk erg belangrijk. Voor veel mensen is het dan ook een bepalende factor bij het samenstellen van een keuken.

Het allervervelendste bij het doen van grote aankopen is dat je in de winkel staat en de kosten veel hoger uitpakken dan je verwacht had. Want: wat kost een nieuwe keuken nou eigenlijk?

Gelukkig zijn er ook op het gebied van keukens online budgetplanners zijn waarmee je in zo’n 5 minuten een prijsopgaaf kunt laten maken. Ik heb er zelf eens eentje uitgeprobeerd. Het is best leuk, want je krijgt telkens keuzemogelijkheden voorgeschoteld. Zoals het soort aanrechtblad, het soort kastdeurtje, het soort kraan etc. Dit helpt dus ook om voor jezelf je wensen op een rijtje te zetten.

Ik shopte per ongeluk een keuken van 11.378,- bij elkaar. Oeps.

Belangrijke aandachtspunten voor een nieuwe keuken

Denk van te voren goed na hoeveel kastjes je wilt. Hier op het platteland heb ik een kelder, en kan ik makkelijk met minder kastjes. Wanneer je geen kelder hebt, heb je misschien meer kastruimte nodig. Je kunt dit oplossen door middel van slimme opbergruimte in de keuken, zorg ervoor dat keukenkasten en keukenlades goed worden ingedeeld.

Kies je voor kastjes tot aan het plafond? Dan scheelt dat veel schoonmaakwerk. Want de bovenkant van kastjes schoonmaken is typisch zo’n klusje dat je ‘vergeet’. Maar kastjes die niet tot aan het plafond reiken geven een ruimtelijker effect! Dat is dus een afweging die je moet maken.

Ook belangrijk om voor jezelf te weten is wat voor uitstraling je wilt voor je keuken. Houd je van glad en strak? Of wil je een romantische, landelijke look? De sfeer die je wenst bepaalt vervolgens het materiaal van de keukenkastjes, de vorm en de greepjes van de keukenkastjes.

Bepaal vooraf je wensenpakket

Een nieuwe keuken kopen kan heel leuk zijn. De keuken is immers een belangrijke plek in huis. Maar als je eenmaal begint met uitzoeken dan voel je je misschien overweldigd door alle keuzes die je moet maken. Daarom is het verstandig om van te voren thuis al een aantal knopen door te hakken. Denk onder andere aan de stijl van de keuken en het aantal kastjes dat je wilt.

En met die informatie ga je vervolgens keukens bekijken en bewonderen.

Een gratis keukenplanner is een handige tool om dingen voor jezelf op een rijtje te zetten en te kijken wat je wensenpakket kost.

Lees ook: Hoe een kleine keuken groot kan zijn

en Keuken opknappen.

Wat kostte jouw keuken? En wat vind je een goed budget voor een nieuwe keuken?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

32 Comments

  1. Toen wij 10 jaar geleden ons huidige huis kochten was het zò verwaarloosd dat we er enorm veel aan hebben moeten doen. Nieuwe vloeren, muren en plafonds erin. Nieuwe badkamer, toilet enz… En dus ook een nieuwe keuken. En omdat het allemaal nieuw moest zijn hadden we ook maar een relatief klein budget. We hoorden toen van een grote hal in Borculo waar 2ehands keuken verkocht werden. Daar zijn we gaan kijken en we kochten er een keuken voor 450,00. Er zat alleen geen oven in maar een leeg gat waar die hoorde te zitten… De oven kochten we voor 80,00 op Marktplaats en mijn schoonvader kon de keuken voor ons plaatsen. Tegeltjes erachter kochten we bij de Praxis. Hoe duur die waren weet ik niet meer maar we hadden een keuken die er als nieuw uitzag voor nog geen 650,00. En ik ben er nog steeds heel blij mee!!!

    1. Wauw wat een fijn bedrag Jet. 450,-! Dat vind ik echt een prettige som voor een keuken. Achteraf bezien hadden wij zoiets ook best kunnen doen. Ik vind dat we best veel geld kwijt waren aan onze keuken…

  2. Onze nieuwe keuken heeft 17 000 euro gekost.
    Hij heeft een spoeleiland, een inductievuur, een combi, een over een grote koelkast.
    We hebben héél veel lades en de kasten tegen de muur zijn dicht gemaakt tot tegen het plafond.
    Er is ook een elektrische boiler die het water meteen tot 60 graden verwarmd.

    We zijn ook gaan rondkijken en hadden al een plannetje in ons hoofd.
    Alle keukenmensen tekende ook gewoon ons plannetje uit.

    Er was er één die zei: “Maar mevrouw, waarom doet u dat zo? U trekt alle vertrekken open en zoals u nu u indeling maakt, blokt u alles af, mag ik zelf iets voorstellen?”
    Hij tekende met een potlood (echt waar!) op tien minuten mijn droomkeuken voor mijn neus op papier.

    Ik had zelf ook het gevoel dat er iets niet klopte bij ons plaatje, maar het plaatje dat hij schetste klopte gewoon.

    Deze mensen hebben de keuken mogen plaatsen. Omdat ze het hebben gedurfd om iets anders te doen!
    Omdat hun prijs kwaliteit zeer goed was.

    We hebben dan nog gedoe met de kraan gehad en daar bleek dan ook dat de service super was!

    Ik ben blij dat we deze keuze gemaakt hebben;
    Over een paar jaar moet er nog wel een ander werkblad komen, want het zat er toen niet aan om een granieten of ander degelijk materiaal bij te kiezen….

    1. Heerlijk zo’n professioneel iemand die je ook echt goed helpt zeg. Je keuken klinkt heel compleet, en echt alsof hij het geld waard was.

      En goede service is inderdaad ook goud waard.

    2. Beste Ilse,

      omdat wij nu op zoek zijn naar iemand die een goed keukenontwerp kan schetsen, zou ik je willen vragen met wie jullie uiteindelijk in zee zijn gegaan?

      groet, Annette

  3. Wat mij altijd verbaasd is dat iedereen altijd alleen de kosten voor de kastjes en de apparatuur vermeld, maar bij een nieuwe keuken komt veel meer kijken: nieuwe tegels, nieuwe vloer want oude keuken natuurlijk net iets anders van afmeting dan de nieuwe, verleggen van leidingen, afvoeren van de oude keuken en ander sloopmateriaal, het plaatsen en afwerken.

    Die keukenkastjes en apparatuur zijn maar 40% van mijn nieuwe keuken straks.

  4. Twee jaar geleden hebben we een nieuwe keuken laten plaatsen en betaalden daarvoor ca €8200,- (Kastjes, apparatuur, tegels, stuken, spachtelen etc.) Alleen geen nieuwe vloertegels. Tenslotte een drietal kanttekeningen.
    1) We een kleine keuken hebben;
    2) We hebben geen afwasmachine;
    3) Als je zoiets koopt moet je vragen de kosten zoveel mogelijk te specificeren zodat je een beetje kunt inschatten in hoeverre e.e.a. reëel is begroot. Al te goed is al gauw buurmans gek.

    1. Ja hè? Dat had ik een keer gezien in een boek over hoe je het beste je keuken kunt inrichten en altijd onthouden als iets dat ik graag wilde.

      Net zoiets slims is om lades in je traptredes te maken! Bij ons kan dat helaas niet, maar dat vind ik ook zo’n briljante vinding.

  5. Wij denken erover om over een paar jaar de keuken te renoveren. Nieuwe deurtjes, nieuw aanrechtblad (kale plekken en heel lastig schoon te maken) en wat nieuwe apperatuur. Stuk voordeliger op deze manier en minder breekwerk. Zoals de keuken nu is. Is ie gewoon goed.
    Ik vind onze keuken niet lelijk, maar hij is me wat te modern nikserig. Ik heb liever een meer landelijke uitstraling. Wel weer in een lichte kleur. We hebben een open keuken en dat hoeft niet nog meer op te vallen. Mochten zoons tzt toch het huis uit zijn dan kies ik wellicht voor elektrisch koken want dan houden we nl capaciteit van de panelen over. Ik wil geen inductie, kan ik niet zo goed mee overweg. Mijn moeder is juist helemaal weg van inductie :-)

    1. Ik heb ook gemengde gevoelens over inductie. Na vier jaar heb ik er nog steeds vaak ruzie mee. Maar ik moet toegeven: ik ben echt supersnel klaar met schoonmaken. Dat is echt veel makkelijker dan met gas.

  6. Ik heb eerlijk gezegd geen idee meer, maar het kostte wel veel. Maargoed, je gebruikt hem ook elke dag en we zijn wel heel blij dat we geen concessies hebben gedaan.

    Al had ik achteraf toch geen onderbouw koelkast gehoeven, maargoed…

  7. Wow, wat een bedragen! In ons oude huis hadden we er een van ikea, inclusief alle apparatuur was die 5000 euro. Het aanrechtblad van hpl kregen we gratis via-via. De achterwand kostte 120 euro ofzo, van die kleine tegelmatjes in grijs. Het was een hele mooie keuken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.