Nieuw luizenbeleid

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het licht gezien: voortaan is het advies voor luizenbestrijding veertien dagen lang, dagelijks de haren kammen met een speciale luizenkam. En niet langer lakens, jassen en dergelijke, wassen op zestig graden. Dit belangwekkende nieuws stond in vele kranten op 11 maart jongstleden.

Ene Beaujean, hoofd Richtlijnontwikkeling bij het RIVM, concludeerde na literatuuronderzoek dat Nederland het enige land is waar ouders het advies krijgen alle beddengoed, kleding, knuffels en dergelijke op zestig graden te wassen. Blijkbaar is er geen ‘duidelijk bewijs’ dat dit ook werkt. Ik vraag me af wie dit beleid dan heeft bedacht, en waarop het gebaseerd was! Arme moeders die overuren hebben gedraaid om het hele huis te ontluizen! Voortaan is het dus de luizenkam!

Ik ben benieuwd wat alle producenten van dure luizenshampoo’s van deze nieuwe richtlijn zullen vinden. Maar de makers van luizenkámmen staan ongetwijfeld te juichen.

Mijn literatuuronderzoek

Engelse literatuur: wassen op zestig graden!

Ik was wel benieuwd naar dat literatuuronderzoek van Desiree Beaujean, en googlede: ‘Help, my child has lice.’ De eerste hit was Kidinfo, waar prompt, net als in Nederland, het wassen van lakens en dergelijke wordt aanbevolen. Ook wordt er luizenshampoo geadviseerd.

Ook het tweede resultaat About.com Pediatrics adviseert wassen, en een wanhopige moeder op Yahoo! Answers krijgt eveneens het advies: ‘Wassen en nog eens wassen!’

Duitse literatuur: wassen op zestig graden!

Voor de zekerheid googlede ik toen ook nog: ‘Hilfe, mein Kind hat Kopflaus!’

Opnieuw werd meteen in het eerste resultaat wassen op zestig graden aangeraden. Maar ook een artikel in Artikelmagazin adviseert wassen.

Conclusie

Ik geloof graag dat de kammethode voldoende is om luizen te bestrijden, en dat wassen op zestig graden overbodig is. Maar ik ben wel benieuwd naar dat literatuuronderzoek.

Want als het RIVM nu zegt dat het nut van hun oude advies nooit bewezen is, hoe weet ik dan dat hun nieuwe advies wel een solide basis heeft?

Lees ook mijn post over die andere plaag: waterwratjes!

Wat vind jij van het RIVM?

Similar Posts

8 Comments

 1. is dat die organisatie die al die pubermeisjes wilde inenten, omdat de jongens waar ze (mogelijk)mee naar bed zullen gaan, zich niet schoon houden, en die de mensen schrik aanjoeg met die mexicaanse griep?
  tegenwoordig worden er teveel beslissingen genomen vanachter het bureau en niet met het gezonde verstand.
  wat jammer is dat scholen en creche’s al die richtlijnen moeten volgen i.v.m. de aansprakelijkheid.
  de creche van ryan heeft meteen de luizentassen weer geschrapt, zodat de kindjes(als ze er aan toe zijn) zelfstandig hun jasje op kunnen hangen.

 2. Beste mensen, ik werk zelf met richtlijnen en weet er wel iets van, en kan er slecht tegen als er zoveel misverstanden zijn. Richtlijnen baseren zich op state of the art kennis; en kennis en inzichten veranderen. Dat is geen schande, dat is goed.
  Het is ook een hardnekkig misverstand dat het RIVM beslissingen neemt van achter het bureau. Zo’n richtlijn komt tot stand met medewerking van ongelooflijk veel partijen, verschillende deskundigen die zich buigen over literatuur, over bevindingen van onderzoekers én over de praktijkervaringen van behandelaars.
  (En nee, het RIVM wilde niemand inenten, zij voerden het advies van de Gezondheidsraad uit, die zich baseerde op wetenschap. En het RIVM joeg niemand schrik aan met de Mexicaanse griep, dat deed de media die liever mensen citeerde die de grootste doemscenario’s hadden. En het HPV-vaccin is een door de Gezondheidsraad geadviseerd vaccin dat jonge meisjes beschermt tegen het virus dat kanker kan veroorzaken. Heeft niets met schoonhouden te maken, is gewoon een virus. Die krijg je neit weggewassen.)

 3. Ik heb ook wel vertrouwen in het RIVM. Het was inderdaad de media die iedereen schrik aanjoeg met verhalen over de mexicaanse griep. Maar ik zou wel graag weten op welke literatuurstudies hun advies gebaseerd is. En of er niet eens een grootschalig praktijk-onderzoek zou kunnen plaatsvinden. Maar goed, een goede luizenbestrijding staat of valt met zorgvuldigheid van ouders, en daar kan de RIVM weinig aan doen, vrees ik.

 4. Even los van het luizenverhaal. Wat ik zo raar vindt is dat bepaalde vaccinaties die in Duitsland (en volgens mij ook België) wel standaard in het rijksvaccinatieprogramma zitten, zoals vaccinaties tegen hep. A en hep. B, er in Nederland niet inzitten. Ik vraag me af waar het rivm dat dan op baseert.

 5. Ben je ook iets tegengekomen over de luizenzak? Daar geloof ik ook helemaal niet in, als de luizen werkelijk zo mobiel waren als voorgesteld dan kropen ze die zak ook wel uit denk ik altijd. Luizen laten het haar ook niet zo makkelijk los omk zich op een kraag te laten vallen want daar is geen eten! Ondertussen hangt er wel een kapitaal aan luizencapes op de school van onze kinderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.