Nederlandse toestanden

images

Het komt de laatste tijd steeds vaker voor: de schooldeur zit nog op slot, en er staan een heleboel wachtende ouders voor. Ook ik sta steeds vaker voor een dichte deur.

En dat verbaast mij, aangezien ik nog steeds op dezelfde tijd van huis ga: 8.05. Het is tien minuten lopen naar de school, die officieel opent om 8.15.

Ook tussen de middag lang wachten

Ook tussen de middag moet ik steeds vaker wachten. Vanaf 12.45 mogen de kinderen weer op het schoolplein komen, en komt er een juf naar buiten die ‘de wacht’ houdt. Zij neemt het over van de overblijfkrachten. Maar ook hier sta ik steeds vaker te wachten tot er eindelijk een juf verschijnt.

Ben ik ongemerkt sneller gaan lopen?! Ik probeer nu ons ritme te doorbreken, en later van huis te gaan, maar we zijn allemaal zo geconditioneerd om rond 8.05 en 12.35 de deur uit te wandelen, dat dit nog niet meevalt!

Lastig voor ouders met een baan!

En als je als ouder naar je werk moet, lijkt mij zo’n dichte deur helemaal een crime! Ik moet weliswaar ook aan het werk, maar ben mijn eigen baas. En gelukkig heb ik veel begrip voor moeders die hun kinderen naar school moeten brengen ;)

Zelf heb ik het idee dat de school te laat open gaat. Laatst was de conciërge ook nog zo lollig om te zeggen: ‘Zo, jullie willen graag naar school!’ terwijl hij de deur te laat open deed. Maar er is niets lolligs aan een overvolle gang, die vol stuwt met kinderen en ouders.

Broodschool

Vroeger, toen ík op de basisschool zat, was er Broodschool. Dan kon je tussen de middag een boterhammetje eten in de klas. En de meester hield toezicht. En daarna ging je spelen op het schoolplein. Het verwondert mij dat daar nu allemaal overblijfmoeders voor nodig zijn. Is dit een taak die leerkrachten niet meer wilden hebben?

Hoe is het beleid op jullie school? Gaat bij jullie ook om 8.15 de deur open?

Neem een email abonnement!

b01e745fc56bd0c875d82ada990bb0a1

Similar Posts

13 Comments

 1. Hier gaat de schoolpoort ook heel vaak te laat open. Toen ik nog buitenhuis werkte was dat soms heel frustrerend. Nu ik fulltime thuis ben breng ik mijn dochter pas kort voor het belsignaal. Ook hier gelden de uren van op jullie school maar je moet vaak wachten. Ik denk dat er inderdaad enige laksheid bijgekomen is van de leerkrachten (merk ik hier op school ook aan opvoeding en regelvoering) maar volgens mij kan dit ook te maken hebben met een slechte leiding van de directie en de leerkracht zelf die te weinig betaald wordt voor alles wat hij moet doen. Hier worden leerkrachten ook ingezet voor rijen naar bepaalde kruispunten, extra activiteiten,…
  Ik vraag mij soms af of het aan mij ligt of dat scholen echt veel betere opvoeders en leermeesters waren…
  Trouwens, hele leuke blog! Ik volg deze en berichten van het moederfront al een hele tijd en je doet het geweldig!

 2. Het zou zomaar kunnen dat ze later open gaan. Je merkt het met winkels ook wel en als je dan achter de schermen vraagt hoe dat zit, is het antwoord ook erg Nederlands (en niet heel gek, vind ik zelf): eerder kregen we het kwartier dat we eerder kwamen ook betaald, nu niet meer.

  Maar weinig mensen hebben zin om elke dag een kwartier (of bij winkels vaak 2x een kwartier) in hun eigen tijd ergens te zitten. Dat ‘kost’ je zo een complete werkdag in de maand.

 3. Onze kinderen gaan zelf om ongeveer half negen naar school, de eerste bel gaat om 8.40 en de tweede bel om 8.45. Tot de eerste bel moeten ze dan op het plein blijven. Als het erg hard regent mogen ze wel binnen komen. Tussen de middag kan je overblijven maar wij wonen zo dicht bij dat ze gewoon een broodje thuis komen eten. Ze gaan dan om 10 voor 1 weer naar school. Mag ook niet eerder ivm het overblijven. Dan hebben de overblijfmoeders te veel werk. En vanaf 10 voor 1 is er weer pleinwacht.

 4. Volgens mij gaat onze school al om 8 uur open. Mijn kinderen hebben een continu rooster en eten dus met hun eigen klas en eigen leerkracht. Geen last van overblijfmoeders. Ik vind het bizonder laks als de deur te laat open gaat. Je zou van een school een meer socialer gedrag verwachten.

 5. Erg vervelend, die deur die laat opengaat, dat hoort echt niet. De leerkracht hoort als rustpunt zeker tien minuten van te voren in de klas aanwezig te zijn zodat de lessen op tijd en in alle kalmte kunnen starten.
  Trouwens net zo vervelend: ouders die hun kind te laat op school brengen, en dan in de klas blijven hangen om een kwartier afscheid te nemen en alle werkjes te bekijken. Kun je als leerkracht weer niet op tijd beginnen met kringgesprek, of rekenles. Ik heb ns gehoord van een leerkracht die in dat geval het kind op het plein alvast van de moeder overnam, en zei: we zijn al begonnen, tot vanmiddag mevrouw ;-) Daarna kwamen de ouders steevast eerder hun kind brengen.

 6. Sjaantje: Geen last van overblijfmoeders.
  Nou, nou, dat komt erg onvriendelijk over.

  Ik ben al ruim 15 jaar OverblijfKRACHT bij de TSO ( TussenSchoolseOpvang ). Wij hebben 2 hoofdingangen die altijd open zijn, maar alle andere lokaaldeuren gaan opslot. Als Overblijfkracht zijn wij van 11.45 uur tot 13.05 uur aanwezig en dan nemen de leerkrachten het van ons over op het schoolplein, althans…dat hopen we. Niet iedere leerkracht houdt zich hier aan, ‘want de Overblijfkrachten zijn er toch en binnen is het lekker warm en droog’. Ze zijn er, maar de meesten komen trouw.
  Vanaf 8.10 uur zijn er 2 pleinwachten en ook zijn hier de deuren open, hoewel alleen de allerkleinsten direct naar binnen mogen. Vanaf groep 3 moeten de kinderen wachten op de bel.
  Om 15.15 uur zijn de kinderen vrij en staan de ouders ze op te wachten.
  Het verschilt dus per school.
  Marga

 7. Dat leerkrachten niet het overblijven regelen, kan ik me goed voorstellen. Ook leerkrachten hebben pauze nodig. Bovendien hebben ze in die tijd vaak nog het een en ander te regelen voor de lessen van ‘s middags.

 8. In de wet staat dat het overblijven een zaak is van de ouders en niet van de leerkrachten, ivm de pauzes van de leerkrachten wat ik ook heel logisch vind.
  tegenwoordig moeten de overblijfkrachten ook allerlei cursussen volgen (althans hier).
  Ik vind wel dat een school op tijd open moet gaan, maar ik vind ook dat kinderen op tijd moeten komen want als ik soms zie hoe laat kinderen komen en wat voor grote mond je krijgt als je daar wat van zegt ;-(
  Toch denk ik dat er nog heel wat verbeterpunten zijn aan de inrichting van ons onderwijs qua organisatie,maar ook zeker aan de andere kant.

 9. ik doe de voorschoolse opvang en heb gemiddeld 15 kinderen. de school gaat open om 8.40 uur maar meestal later. Dan moet ik dus 15 kinderen tussen de stroom vervoeren, bij de drukke kapstokken op zoek naar de luizenhoezen 15 x me een weg banend tussen ouders en kinderen. ouders staan vaak ook nog gezellig te kletsen voor de kapstokken. probeer maar eens 15 kinderen binnen 8 minuten, want dat is het meestal, op tijd in de klas te krijgen. Top sport noem ik het, bijna niet te doen.

 10. Ik herinner mij van vroeger dat er geen ouders in de school rondhobbelden om hun kinderen tot aan het tafeltje te begeleiden. De kinderen gingen alleen het plein op, in de rij voor de deur onder aanvoering van meester of juf, 5 min van te voren en hop naar binnen. Geen gedoe met ouders die zich overal mee bemoeiden en overal bij aanwezig waren……
  Inmiddels ben ik wel zo’n moeder die tot aan het tafeltje meegaat.Vreselijk eigenlijk dat we zo op hun lip zitten.

 11. Zo grappig dat dit totaal anders geregeld is in het buitenland: ik ging met de schoolbus naar school en at vaak ‘s middags warm. Er was een kantine op school met warme maaltjjden. Geen gedoe met overblijfmoeders of krachten of zelf naar huis gaan om te eten. Eten op school onder toezicht van docenten was de normaalste zaak.

  M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.