Muizen in huis voorkomen: hoe?

muizen in huis voorkomenWij hebben twee keer muizen in huis gehad.

Muizen in huis in de stad

De eerste keer was in ons oude huis in de stad. Dat was een superslimme stadsmuis. Hij vrat heerlijk de pindakaas en jam van onze supersonische muizenval, en rende ‘s nachts door het huis. Uiteindelijk stierf hij per ongeluk. Mijn man wilde een emmer over hem heen zetten op Kerstavond. En die viel uit zijn handen. Precies op de nek van de muis. Dat was het einde van die muis in huis. Ik heb echt heerlijk geslapen die nacht.

Muizen in huis op het platteland

De tweede keer was vorig jaar. Ik vond ineens muizenkeutels in één van de aanrechtkastjes. En helaas bleef het daar niet bij. Zo kon het gebeuren dat er op een gegeven moment een muis door de keuken tippelde. In blinde paniek rende ik naar de woonkamer. En de muis naar mijn kantoortje. Een simpele houten muizenval maakte binnen een uur een eind aan het leven van die muis. Hij was een stuk minder slim dan die stadsmuis!

Maar beter is natuurlijk om muizen in huis te voorkomen!

Muizen in huis voorkomen: 5 tips

 1. Wees er snel bij. Konijnen hebben een reputatie als het gaat om reproductie. Maar muizen kunnen er ook wat van. Een vrouwtjes muis kan maar liefst 10 nestjes per jaar hebben! Met per nestje 3 tot 14 babymuisjes! Dus voor je het weet heb je er 140. En dat is dan nog maar van 1 vrouwtje…
 2. Gebruik je een muisvriendelijke val? En zet je de muis weer buiten? Doe dat dan ver van huis! Anders vindt hij zo de weg terug.
 3. Muizen komen je huis in door hele kleine openingen. Zorg dus dat die openingen er niet zijn! Check op gaten en kieren. Gebruik staalwol om gaten te dichten.
 4. Lok muizen niet per ongeluk je huis in! Laat geen voedsel op het aanrecht staan bijvoorbeeld. Veeg kruimels weg. Stofzuig de vloer. Breng vuilnis naar búiten. En bewaar voedsel in goed afgesloten potten
 5. Schrik ze af met pepermunt. Muizen hebben een hekel aan de geur van pepermunt. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een pepermunt olie.

Toch muizen in huis?

Heb je toch een muis in huis? En rent het beestje in doodsangst door je huis?

Muizen zoeken instinctief een plekje om zich te verstoppen.

De beste manier om een muis in huis te vangen is door er een handdoek overheen te gooien. Daardoor blijft hij meestal wel stil staan. Hij denkt dan namelijk: ‘Mooi zo! Ik ben verstopt!’

Als je aardig bent, zet je vervolgens een emmer over de handdoek met de muis er onder. Dan trek je voorzichtig de handdoek weg. En vervolgens schuif je er een stuk plat karton onder. En dan breng je de muis naar buiten. In het minder aardige scenario spelen deegrollers en hamers een rol….

Meer lezen over huizen in huis voorkomen?

In onderstaande video een leuk liedje over muizen in huis van Rudy Carrell!

Lees ook over die andere plaag: mieren in huis!

Wat zijn jouw tips tegen muizen in huis? En voorkomen?

Similar Posts

11 Comments

 1. Neem katten!
  Dat is bij ons bijzonder effectief gebleken.

  Overigens zijn onze katten qua het snoepen van eten net zo erg als muizen, maar dat is een ander verhaal…

 2. Ik ben het slechtste voorbeeld van hoe haal ik muizen in huis!!!
  Mijn dochter liep een kranten wijk en ik ging haar een keer helpen, bijna waren we klaar toen we een kat zagen spelen met een muisje, en dieren liefhebbers die wij zijn vonden we dat zielig.
  Dus hebben we het gewonde en zielige muisje in de fiets tas gestopt en mee naar huis genomen, het stemmetje dat het niet slim is in mijn hoofd negreer end. Thuis het diertje een bakje met stro en eten en drinken gegeven in de hoop dat ie het zou overleven. De volgende dag ging dochter lief bij Prinses zo is de muis gedoopt kijken en niks geen muis meer ze was weg. Goed nieuws dachten we want dan leeft ze nog.
  Als dank hebben we jaren lang steeds muisjes in de schuur gehad zucht. Dus zo moet je het niet doen, gelukkig hebben we een golden retriever en die vangt er met regelmaat een paar. Maar of we er echt ooit compleet van verlost zullen worden,,,,,,,,,.

  1. Je bent wel erg gestraft voor je goedheid Adrienne! Dat je de muis van de kat redde kan ik me wel goed voorstellen. Het kat en muis spel is erg wreed…

   Ik vind het een ondankbare muis!

 3. Wilde muizen kunnen veel ziektes bij zich dragen. Onder andere de vaak dodelijke ziekte van Weil en een vorm van meningitis (hersenvliesontsteking). Ik denk dat het verstandig is om ze te bestrijden zelfs als je een dierenliefhebber bent. Ik vind tamme muizen grappig en houd ze zo vast terwijl ik wilde muizen absoluut vermijd.
  Mijn katten zijn goede jagers en vangen wel muizen. Als er veel muizen zijn (winter, platteland, hoge grondwaterstand) helpt het om voedsel niet alleen niet te laten slingeren maar voedsel in kartonnen dozen Etc in afsluitbare plastic kratten te plaatsen. Dierenvoer en prullenbakken zijn ook vaak een voedselbron.

 4. Dat liedje! Fantastisch! Een kleine muis met klompen! Was het liedje bijna vergeten, maar zi leuk!

  Katten wilde ik als tip nog zeggen, maar bij ons werkte dat juist niet. De kat bracht muizen naar huis. Als cadeau, zowel levend als dood. Fijn zo’n levende muis weer uit je huis krijgen. Wie heeft de muis het eerst, ik of de kat….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.