Moet je nieuwe kleding eerst wassen?

nieuwe kleren eerst wassenIk kocht laatst een nieuwe bh bij de Zeeman. Een grijze van katoen.

Omdat ik benieuwd was of hij goed zat, deed ik hem meteen aan. Hij zat lekker, dus ik heb hem de rest van de dag gedragen. Tegelijk met de bh kocht ik ook een paar boxershorts voor mijn man. Die heb ik wél eerst gewassen, omdat ze zo stug en stijf aanvoelden. Alsof er nog stijfsel in zat.

Dat zette me aan het denken:

‘Moet je nieuwe kleding eerst wassen voordat je het gaat dragen?’

Het antwoord blijkt een luid: ‘Jazeker!’ te zijn. Ben ik even blij dat ik mijn bh ondertussen gewassen heb… Want er zijn een heleboel redenen om nieuwe kleding éérst te wassen voordat je ze gaat dragen! Ik zal voortaan mijn nieuwe bh echt eerst wassen voordat ik hem aan doe.

Hier onder lees je waarom.

Waarom je nieuwe kleding eerst moet wassen!

 1. Een heel simpele reden is dat andere mensen de kleding misschien gepast hebben. En niet iedereen is even fris gewassen of hygiënisch. Dr. Philip Tierno*, directeur van de afdeling microbiologie en immunologie aan de Universiteit van New York, testte kleding op ziektekiemen. Op één jas vond hij sporen van poep en huidschimmels. Maar het kan nog viezer. Hij vond ‘vaginale organismen’ op een blouse… Je vraagt je echt af of hoe iemand dat op een blouse weet te krijgen.
 2. Sommige mensen kopen kleding, dragen het, en brengen het dan terug naar de winkel.
 3. De paskamers in winkels kunnen een bron van bacteriën zijn.
 4. Kleren gaan door heel wat handen voordat ze met jou mee naar huis gaan: de makers van de kleding, transport, inpakken, uitpakken, winkelpersoneel, andere klanten.
 5. Nieuwe kleding bevat vaak onprettige chemicaliën zoals formaldehyde. Dat wordt gedaan om te voorkomen dat kleding kreukt of dat er schimmel in komt. Best een begrijpelijke reden, maar dat spul wil je liever niet op je huid hebben. Zeker niet als je een gevoelige huid hebt.

Filmpje met Dr. Philip Tierno die kleding test*

In onderstaand filmpje een korte reportage over de vraag hoe schoon kleding in winkels is… Kijk en huiver.

Conclusie over nieuwe kleding eerst wassen

Van nieuwe kleding verwacht je dat die fris en schoon is. Maar dit blijkt helaas vaak niet het geval. Enerzijds kunnen er stoffen in zitten die de fabrikanten hebben gebruikt om de kleding mooi te houden. Anderzijds is kleding vaak door anderen gepast of door vele handen gegaan.

Om die reden is het advies: was nieuwe kleding eerst voordat je het aantrekt. Want er kunnen bacteriën, schimmels, huidschimmels en vloeistoffen van andere mensen in zitten die je niet eens wilt weten. Om dezelfde reden is het ook verstandig je handen even te wassen als je ergens kleding hebt gepast.

Daarnaast zou je kunnen kiezen voor kleding van bijvoorbeeld organische katoen: daarin zitten in ieder geval geen bestrijdingsmiddelen, en ook geen formaldehyde.

En als je me dan nu wilt excuseren: ik ga dat mooie bloemenjurkje dat ik in de kringloop kocht eens even goed wassen!

Was jij nieuwe kleding voordat je het aantrekt?

60 Responses to Moet je nieuwe kleding eerst wassen?

 1. Tja kleding uit een tweedehands winkel of van de kringloop zou ik zeker wassen, maar uit een ‘gewone’ winkel zou ik niet zo snel doen. Misschien nu wel, maar eigenlijk wil ik dit allemaal niet weten.

  • Ik dacht dat kleding bij de kringloop altijd van te voren netjes gewassen werd voordat het werd opgehangen in de winkel. Maar dan krijg je inderdaad nog dat allerlei mensen het mogelijk gepast hebben.

   Sommige dingen kun je inderdaad beter maar niet weten…

 2. Dat deed ik dus niet, wel met ondergoed, maar ik vind het zo jammer om die nieuwe bloes of trui gelijk te wassen, is het nieuwe er voor mijn gevoel weer af. Maar dat ga ik nu wel doen!!

 3. Iewwwwww! Dank je wel voor de herinnering. Babykleding was ik eigenlijk altijd. Daarnaast bestel ik veel kleding via webwinkels. Deze is dan gesealed. Geldt daar eigenlijk hetzelfde voor?

  • Dat lijkt me wel Josan. Want ook die kleding zal mogelijk bewerkt zijn met stoffen om de kleding mooi te houden tijdens het transport. En mogelijk is het ook gepast, maar geretourneerd.

 4. Ik deed het ook alleen met het ondergoed en dus niet met de rest van de nieuwe kleding. Maar na dit berichtje gaat het voortaan toch maar eerst in de was.
  Al vraag ik mij dan wel weer af of het echt nodig is. Van een beetje bacteriën is nog niemand dood gegaan en het geeft je toch weer een bepaald afweersysteem.
  Als je alles gaat vermijden en ontlopen zal je alleen maar vatbaar blijven en dus steeds ziek, zwak en misselijk zijn.

 5. Ik doe dat altijd om de reden dat die onderzoeker verteld en gekleurde kleding gaat eerst in water met azijn want je weet nog of die nog kleur afgeven.

 6. Oeps…nee, dat doe ik eigenlijk nooit…tweedehands kleding was ik wél.
  Maar denk niet dat ik nieuwe kleding nu wel zal wassen hoor.
  Precies om de reden die Sandra, paar berichtjes hierboven, aangeeft.

 7. ..ik heb 40 jaar geleden in een “dameskledingzaak” gewerkt en heb toen ervaren dat je elk nieuw kledingstuk eerst moet wassen!!

 8. Niet alleen andere klanten kunnen de kleding gepast hebben, in de meeste kledingzaken is het gebruikelijk dat het verkopend personeel de kleding draagt om er reclame voor te maken. Die kleding wordt dan de hele dag in de winkel gedragen en later gewoon verkocht. Het is maar dat je het weet.

 9. Euhm. Serieus? Had niemand zelf bedacht dat nieuwe kleding gewoon smerig is?
  Die nieuwe bh, die is door 40 mensen gepast, en niet iedereen is dan nog okselfris en net gedouched.
  Die trui daar hebben honderden handen aangezeten, om hem beter te bekijken en een wagonlading mensen heeft hem aangehad, zaterdag om half vijf, met soppige oksels en natte rug. En hoeveel mensen wassen hun handen na de wc? En hoeveel mensen hebben dan vochtige handen en duwen de deur van de wcruimte gewoon open? Ik heb altijd alcohol en tissues mee. Eerst alcohol en dan met een tissue nadrogen als ik weer buiten ben.

  Ik was alles eerst, zelfs sokken die aan elkaar vastzitten zodat je er niet met je voet in kunt. Als ik heb gewinkeld gaat ook alles in de was en ik ga douchen. Ik ben geen fan van openbare wcs, uit eten en handen schudden. Je weet nooit hoe schoon het er is. Of hoe vies..

 10. Wat erg. Ik was eigenlijk nooit nieuwe kleding. Afgelopen weekend heb ik een hele tas vol kleding gekocht en gelijk aangetrokken. As we speak draag ik ook een nieuw truitje. Ik vond het eigenlijk nooit zo nodig, maar als ik hier lees dat er poep- of vaginale bacterieën/schimmels op kleding kan zitten, ga ik het voortaan toch maar wel doen. Bedankt voor de tip!

 11. Jakkie, nee ik was het niet. Ondergoed wel en beha’s ook hoor, maar gewoon een trui of blouse niet. Bah, als ik dit gelezen heb is het misschien beter om het wel te doen. Wel jammer, nieuwe kleren zitten altijd zo lekker en na het wassen is dat toch anders..

 12. Ik was dus ook altijd nieuwe kleren! Mijn schoonmoeder en vriend niet… ofja ik was het voor mijn vriend, maar krijg dan commentaar.
  Mijn schoonmoeder vindt dat de nieuwigheid eraf is, maar ik vind het persoonlijk ook frisser. Al zet je het maar even op spoelen.

 13. Voor baby kledij stond dat in veel boekjes met goede raad dat je dat beter eerst deed.

  Ik doe het nu niet meer, maar eigenlijk zou het wel moeten.

  Vooral voor de chemische brol…

 14. Ik was nieuwe kleding altijd en wel om een andere reden dan die in je post staan. Het ruikt toch niet lekker? Puur chemische geur vind ik. Bah!

 15. Gets ! Nooit zo over nagedacht. brbr Nou dat wordt voortaan dus echt eerst Wassen.Wat doen mensen in godsnaam met de kleding hoe krijg je het voor elkaar?! Dekbedhoezen was ik bv altijd eerst want die ruiken echt chemisch en zijn zo stug. Maar een spijkerbroek of nieuwe blouses deed ik eerlijk gewoon aan.

 16. Vanaf nu dus wel! Maar ik deed het inderdaad nooit. Behalve ooit met de babykleertjes, ivm de gevoelige huid. Maar omdat ik daar zelf geen last van heb, deed ik dat verder dus nooit.

 17. Meestal was ik nieuwe kleding wel eerst even.
  Maar nu ik dit gelezen heb, zal ik voortaan alle nieuwe kleren zeker eerst wassen!
  Dank je wel voor de tip!

  • Ja, dat vraag ik me dus ook af Birgit. En dat dan op een blouse hè… Misschien heeft een mevrouw haar handen niet goed gewassen na het toiletbezoek. En is vervolgens die blouse gaan passen. Zo moet het haast wel gegaan zijn lijkt me.

 18. Altijd was ik eerst alle nieuw kleding (BH, onderbroek etc). Ik vind het niet prettig nieuw kleding gelijk dragen. Brr
  Bij Oprah show zag ik ooit in US onderbroek gelijk dragen…ieuw..

 19. jakkes! Zelf zet ik (fel) gekleurde was vaak in een emmer met azijn en water, dan blijven de kleuren beter behouden. Daarna uitwassen. Maar jakkie ik ga nu alles echt eerst wassen.

 20. Ja ik was nieuwe kleding altijd eerst voordat ik het ga dragen. Ik weet eigenlijk niet beter, mijn moeder deed dat ook altijd zo dus heb het klakkeloos overgenomen haha. Als ik dit lees ben ik dan ook heel blij. Liefs.x

 21. Ik was nieuwe kleding altijd. Zeker ondergoed! De meeste kleding ruikt vaak een beetje raar en dat wil ik er uit hebben. Nieuwe dekbedhoezen ook zoiets, altijd wassen, daar zit een soort stijfsel in vaak, brrrrrrrrrr. Dat er zoveel bacteriën op kleding zit had ik me eerlijk gezegd niet gerealiseerd maar gelukkig waste ik het toch allemaal al…

 22. Hè bah, wat vies. Ik was me er niet zo bewust van, hoewel ik wel altijd eerst mijn kleding was voordat ik het draag omdat me dat zo is aangeleerd haha. Eerst in wat water met azijn voor het kleurbehoud, en dan in de was. Maar goed ook, als ik dit zo lees!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.