Moderne technologie: moet je verplicht meedoen? + 13 toepassingen

moderne technologie

Onderstaande post verscheen voor het eerst in 2011 en is helemaal geupdate!

Ik bezoek regelmatig een 87-jarige dame die nog erg vief is. Maar ze heeft soms wel moeite met alle moderne technologie.

Ze staat heel positief in het leven, en vindt altijd dat ze gezien haar leeftijd beslist niet mag mopperen!

Ik vind haar echt een voorbeeld van gracieus en succesvol oud worden.

Worden ouderen buitengesloten door moderne technologie?

Maar één ding vindt ze wel eens lastig: de mate waarin de moderne technologie het leven bepaald. Zo was zij gewend geld te halen bij het postkantoor, maar de meeste postkantoren zijn verdwenen. Nu moet ze geld pinnen bij een pinautomaat, en dat vindt ze erg lastig. En toen ze een keer een puzzel wilde insturen die ze had gemaakt in de krant, moest de oplossing via mail worden ingestuurd. En zij heeft geen internet.

Ze vertelde dat haar dit wel eens het gevoel geeft buiten de maatschappij te staan: ze kan simpelweg niet meer 'meedoen' omdat ze niet beschikt over de nieuwste snufjes. En dan heb ik het nog niet eens over zaken als DigiD. Mijn schoonvader kan bijvoorbeeld ook niet meer zelf geld pinnen. Dat maakt hem afhankelijk van zijn kinderen om hem van contant geld te voorzien.

Is géén mobieltje hebben nog wel sociaal acceptabel?

Ook vroeg ik me af: is het bijvoorbeeld nog wel sociaal acceptabel om géén mobieltje te hebben? Toen ik mijn DigiD code aanvroeg, kreeg ik de optie dat via sms te doen, maar daarvoor moest ik het nummer van mijn mobieltje invullen. En ik heb werkelijk geen flauw benul. Dat ding ligt ergens te verstoffen in een zogenaamde 'hot spot' op het aanrecht.

Hoewel ik een mobieltje een geweldig instrument vindt om te weten dat mijn kinderen ergens veilig zijn aangekomen, of even te horen of alles goed is, blief ik het verder niet als communicatiemiddel.

Kun je nog functioneren zonder moderne technologie?

En kun je tegenwoordig nog wel zonder moderne technologie leven? Je kunt dan bijvoorbeeld niet internetbankieren. En onze school verstuurt de nieuwsbrief digitaal. Persoonlijk kan ik internet node missen. Internet vormt een raam naar de wereld, en biedt mij informatie, contacten met anderen, en de mogelijkheid dingen te kopen zoals Engelse boeken, die hier niet in de boekwinkel liggen.

Of ik kijk 's avonds even wat het KNMI voor de volgende dag voorspelt, zodat ik weet welke kleren de kinderen de volgende dag nodig hebben. Ook gebruik ik het om mijn route naar een onbekend adres te bepalen, om te kijken wat de aanbiedingen in de supermarkten zijn, en de nieuwsbrief van school te lezen.

En soms is het contrast wonderlijk: dankzij het moderne internet kan ik opzoeken hoe je 'ouderwetse' dingen, zoals zelf je brood bakken, aanpakt!

Internet is een integraal deel van mijn leven geworden.

Kortom: kún je je eigenlijk nog aan de moderne technologieën onttrekken, als je dat zou willen, zonder dat je buiten de maatschappij komt te staan?

Moderne technologie 2023

We schrijven 12 jaar later, en de moderne technologie is alleen maar verder opgerukt. Inmiddels heb ik een robot stofzuiger die dagelijks mijn keuken 'doet,' en draag ik een smartwatch om mijn pols waarmee ik bijhoudt hoeveel passen ik wel niet zet. Spoiler alert: ik wil er elke dag 10.000 zetten!

In 2011 lag mijn mobieltje nog ergens te verstoffen, maar tegenwoordig ligt hij binnen handbereik. Niet omdat ik graag gebeld word, maar omdat ik hem voor allerlei hand en spandiensten nodig heb. En wat te denken van het magister op middelbare scholen! Ik denk niet dat dit nog weg te denken is uit scholen. Ik gebruik de moderne technologie op vele manieren:

  1. Voor mijn belastingaangifte
  2. Als communicatiemiddel
  3. Voor whatsapp!
  4. Om te bankieren
  5. Om boeken te reserveren in de bibliotheek
  6. Om online kaarten te versturen, bijvoorbeeld via kaartje2go
  7. Voor het downloaden van gratis ebooks
  8. Om te bloggen!
  9. Om foto's te maken
  10. Om contacten te hebben mensen over de hele wereld. Zo ben ik lid van een groep over grijs worden ; )
  11. Voor een online cursus over rouw
  12. Om informatie op te zoeken
  13. Om films en series te kijken

Van welke moderne technologie maak jij gebruik?

Vergelijkbare berichten

18 reacties

  1. De vraag is misschien dan ook: wat is de (je) maatschappij. Hier op het 'platteland' in Spanje zijn er velen die niet op de digitale snelweg verkeren.
    Ikzelf, zou het niet graag missen. Van alles en nog wat doe ik via internet: veel voor 't werk, contacten onderhouden, even dit of dat regelen, en idd een recept opzoeken, iets medisch, wanneer iets geopend is. Etc. Daarbij valt overigens wel op, dat hier nog veel minder info via het web te krijgen is (althans minder overzichtelijk) dan ik in N'land gewend was.
    Maar wat ik begrijp hoe nu in N'land iedereen constant met de mobiel in de hand zit omdat er zo nodig getwitterd moet worden, daar krijg ik echt de kriebels van!
    En verder, vraag ik mij weleens af; wat gebeurt er als de stroom écht wegvalt, als de satelieten op nul worden gezet, als we het moeten doen met de dingen van de aarde; wie weet dan nog hoe of wat ...

  2. Mooi geschreven over internet. Het is zo handig om allerlei zaken uit te zoeken en nieuwe dingen te ontdekken. Juist ook leuk dat er zo veel kennis die vroeger van generatie op generatie werd doorgegeven en door veel mensen was vergeten nu weer voor iedereen beschikbaar is.

    Het is inderdaad asociaal hoe oude mensen worden uitgesloten van de maatschappij, doordat ze bijv. zeer hoge kosten krijgen als ze nog acceptgiro's willen schrijven of dat je weken op de belasting moet wachten tot ze iets opsturen omdat je niet even het formuliertje kunt downloaden.

    Hier beperkt de (modernste) technologie zich tot een nauwelijks gebruikt mobieltje en een zeer vaak gebruikte internetverbinding. En een cd-speler. Verder niets.

    Alhoewel, mijn vader heeft een ei-pet en ik moest het hem uitleggen... dat is wel een leuk apparaat. Maar alleen om even mee te spelen :)

  3. Natuurlijk sluit het toenemend gebruik van Internet zekere mensen uit. Dat was in de vorige eeuw ook ooit het geval met de telefoon, maar niemand praat daar nog over. Internet sluit de ongeletterden uit en oudere mensen die er bang voor zijn/de aanschaf niet willen bekostigen/niemand kennen die kan helpen/koppig volhouden dat vroeger alles beter was. Ja, ik ken dat laatste type. Ik ben secretaresse van een heemkunde vereniging en van de 13 mensen rond de tafel heeft er eentje geen internet en nog eentje heeft zijn vrouw nodig om de e-mail te lezen en voor hem af te drukken. Het spijt me voor die ene man die er niet aan wil en mij erop aanvalt dat ik hem niet bijhoud over alles. Mijn antwoord is dan dat als zijn weigering ongemak bezorgt het zijn eigen ongemak moet zijn en niet het mijne. Onze voorzitter is in de tachtig en doet fantastisch werk op zijn computer en ik ken een vrouw van 92 die ons af en toe mailt.

    Tja, het Duveltje is uit het doosje en dat is niet meer terug te stoppen. Wat oude mensen en pinnen betreft, ik weet nog hoe ik in een kast bij wijlen mijn moeder allerlei kladjes papier vond met hetzelfde 4-tallige nummer erop. Misschien bleef ze het steeds vergeten...

    Mobiel heb ik noodgedwongen en er staan een hoop nummers in (ik doe er altijd het nummer in als ik bev. een afspraak heb zodat ik kan waarschuwen als ik vertraging heb) en het is ook wel handig op vakantie, maar de meeste mensen kennen het nummer niet en ik gebruik het maar zelden. Mensen die eeuwig met hun mobiel zitten te friemelen ergeren me. Ik denk dan maar aan al de dingen die ze met die tijd zouden kunnen doen.
    Moderne communicatie is een groot goed, maar je moet er geen slaaf van worden. Onlangs had ik 3 maanden een jonge Nederlandse bij me te logeren om hier in Engeland op een talenschool te gaan.
    Het heeft weinig zin gehad. Zodra ze thuis kwam begon dat telefoontje in haar zak te trillen. Dan zei ze "Yep, Yep" en vloog terstonds naar boven naar haar Skype verbinding waarop de tronie van haar vriend verscheen die precies wilde weten wat ze had gedaan en met wie. Als een hondje zat ze vast aan een electronische lijn.

    Moderne communicatie opent enorm veel deuren en, zolang je het in de hand houdt, ook enorm veel tijd.
    Tja, en als de stroom echt uitvalt?
    Dan vallen er niet alleen de computers uit maar ook alles wat ons het leven aangenaam maakt. De mens heeft in de laatse millennia zoveel kennis verworven dat we absoluut niet terug zullen gaan naar het stenen tijdperk.

  4. Ik denk dat het er ook van af hangt in welke omgeving je woont. Wij hebben hier in de randstad een zo ontzettende grote drukkende maatschappij om ons heen, zou dat in het noorden/oosten al anders zijn? En wat op het platteland, of over de grens?
    Zou het te maken hebben met onze manier van (willen) leven?

    Ik merk wel dat ik het ook fijn vind om veel op te zoeken over vroeger tijden en dan met name over het zelf in leven blijven, maar kan dat ook met boeken uit de bibliotheek? Of oude boeken van een rommelmarkt? En wat als we de televisie nu eens de deur uit zouden doen, wat zouden we dan zoal missen. Zouden we niet een stuk rustiger worden en meer aan ons gezin denken en besteden?

    Ik weet het niet, ook ik rommel veel met die vraag, probeer daarom dus zo min mogelijk in te gaan op al die vernieuwende snufjes. Al heb ik wel een mobieltje op zak (in geval van nood), veel gebruik ik het niet. En de pc? Tja.. voor mijn blogvriendinnen natuurlijk hé?! ;o)

  5. Het leven gaat steeds sneller en de ouderen onder ons kunnen dat niet altijd meer bijbenen. Mijn eigen moeder van 77 durft ook niet te pinnen en met haar mbieltje kan ze alleen bellen maar niet sms'sen. Ik vind dat al heel wat. Internet heeft ze niet en ze voelt zich dus ook buitengesloten omdat ze nog maar 1 bankafschrift per maand krijgt, veel formulieren niet kan downloaden enz.
    Het is gewoon jammer dat er geen keus is, ook niet voor onze leeftijd. Want niet iedereen wil bijvoorbeeld dat de strippenkaart verdwijnt, maar over een tijdje is deze toch echt niet meer te koop en moeten we allemaal aan de OV kaart. Ik heb al van veel mensen (niet alleen ouderen) gehoord dat ze soms wel 3 x inchecken bij de tram omdat ze geen idee hebben of het goed is gegaan met de scanner.
    Ikzelf heb veel lol van internet en gebruik bijv geen telefoonboeken meer, bestel mijn biebboeken via internet en zoek alles op wat ik wil weten d.m.v google. Handig, maar niet noodzakelijk, het gaat alleen sneller. Vroeger was het niet beter maar wel rustiger en dat is wat veel mensen toch begint te storen, die drukte. Want het leven gaat zo snel dat sommigen er ziek van worden.
    Dan moeten we nodig op vakantie en tja, dan nemen we de laptop mee, de mobiel, de digitale camera en ons navigatiesysteem......Moderne technologie is verslavend.

  6. Ik kan niet meer zonder internet. Het is mijn lijn met de buitenwereld, sinds ik min of meer aan huis gekluitsterd zit. Digitaal bankieren doen we ook. Maar mijn mobieltje zonder beltegoed ligt werkloos op het aanrecht te verkommeren. Die is dus misbaar voor mij.

  7. De t.v zou de deur wel uit kunnen voor mij maar niet het gemak van de computer , daar heb ik ook meer mee dan met de mobiel die ik alleen voor noodgevallen bij me heb. Maar er zijn nu toch ook seniorencomputers die heel gemakkelijk te bedienen zijn. En ik ken er wel mensen van boven de tachtig die heel handig omgaan met de computer. Bij de gemeente zou ze kunnen aanvragen misschien?

  8. wel ik heb lang verkondigd dat je me gerust 300 jaar de tijd kon in sturen en ik zou er ook blij mee zijn geweest !
    maar nu zou ik toch niet zo staan te springen .
    in de keuken heb ik wel wat dingen die ik te hard zou missen ;)
    en het www zou ook wel iets zijn dat gemist zou worden .

    maar een gsm of mobieltje daar doe ik niet aan mee.
    en heb het ook nog niet nodig gehad !
    soms vraag ik me af of er nog jonge(+30) mensen zijn zonder of ben ik echt nog de enigen;)))

  9. Grappig vragen. Ik heb zelf geen mobiel en wens er ook geen. Heerlijk om soms (en ook bewust) niet bereikbaar te zijn. Belangrijke boodschappen komen wel door via email of nogmaals bellen - ook als het de kids of partner betreft. (Heb ook geen antwoordapparaat). TV heb ik al 16 jaar niet. Ook al zo'n aanbevelling.
    Internet vind ik vooral leuk en praktisch. Denk wel dat dit tegenwoordig noodzakelijk is.

  10. Ik kan niet zonder internet. Ik zou de blogjes missen en het bankieren gaat ook via internet. Even een mail naar de kinderen en kijken wat vooor weer het word. En zo zijn er nog wel meer dingen.

    Mijn mobiel is meestal leeg. Of ik vergeet hem mee te nemen. Dat hoeft voor mij niet.

    Liefs Frederique

  11. De televisie zou ik niet missen, internet wel. Qua mobiel heb ik een simpel ding met prepaid. Twee keer per jaar gaat er 10 euro op. Verder heb ik niets met technologie, moet ook elke keer weer aan mijn man vragen wat ook alweer een i-phone is of een i-pad etc. Ik weet het allemaal niet ;) Maar goed ik draag bv ook geen horloge, mijn vriendin zegt ook altijd gekscherend dat alleen het paard en wagen bij mij nog ontbreken hihi

    De opa van mijn man wordt 90 maar die gaat helemaal met zijn tijd mee. Opa doet aan internet, zit op facebook, heeft een mobiel etc etc. Ik vind het geweldig om te zien. Daarentegen is mijn moeder 60 maar die heeft nog nooit achter internet gezeten, heeft geen mobiel en was heel onzeker toen ze voor het eerst met de ov-chip ging reizen.

    Groetjes kasboekvrouw

  12. ik ben erg fan van de moderne technologie..... maar vind het gebruik ervan wel een punt. dat zou in evenwicht moeten zijn met het niet technologische gedeelte in ons leven. en ik vind het erg dat het opgedrongen wordt aan mensen die het niet willen/ kunnen. er zou toch voor alles altijd de mogelijkheid moeten zijn om dingen te doen/ te regelen zonder dat je bv een computer moet bedienen....

  13. Weet nog dat mijn vader er moeite mee had dat ie aan een bankrekening moest. Tot circa 1975 kreeg ie elke vrijdagmiddag een loonzakje bij een loket waar ie langsfietste. (Soort MacDrive.) Mijn moeder vond het geen probleem en daardoor was mijn vader op dat gebied na haar overlijden geheel onthand. Hij was ook een radioman. TV vond ie maar nix. Zulke zaken blijven zich herhalen. Zo was er een generatie die van DOS-versie naar DOS-versie leefde en de stap naar Windows niet konden of wlden maken.

    Zelf heb ik pas 3 jaar een smartphone en daarvoor nooit een GSM of dergelijke. De DigiD-code wordt om die reden nog altijd op mijn vaste telefoon voorgelezen. Vind ik prima. Bankzaken doe ik op de PC. Ik zelfscan wel bij de supermarkt. Circa 1x per jaar laat ik iets bezorgen.

    Maar dat deden m'n ouders tot 1980 elke week. Dan kwam er een winkelier aan de deur spullen brengen en opschrijven wat ze over een week nodig hadden. Idem voor de slager. Termeulen ging met een postkaart. De bakker kwam dagelijks vragen of er iets nodig was. Werkte allemaal en ging niet per telefoon.

    1. Wat mooi eigenlijk Ximaar dat in die zin dingen laten bezorgen helemaal niet nieuw is. Dat dit bij je ouders ook al was. In de boeken van Cissy van Marxveldt is dat ook.

  14. Ik geef eerlijk toe dat ik ook niet zonder mijn telefoon en internet zou kunnen. Met stip staat hier Google Maps op 1. Ik zou nergens komen zonder. Whatsapp gebruik ik ook veel meer dan ik ooit had kunnen vermoeden. Bankieren, het weer, het nieuws volgen. Ongelooflijk eigenlijk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.