Mode in Downton Abbey

Schermafbeelding 2013-12-28 om 19.32.35Ik kijk graag met mijn 18-jarige dochter de serie Downton Abbey. De serie is denk ik ook leuk voor liefhebbers van Jane Austen. Ik kijk de serie name vanwege de sfeer, want eigenlijk gebeurt er niet zo bar veel. Maar het is een fijn reisje terug in de tijd.

Mode in Downton Abbey

Wat ik ook leuk vind is hoe ze zich kleden. Voor het avondeten zien ze er uit alsof ze naar een galabal gaan. Mannen dragen bijvoorbeeld een chique zwart kostuum voor het avondeten. Je kunt het je nu toch niet meer voorstellen, dat je je elke avond zou kleden alsof je naar een chique feest gaat!

Gedurende seizoen 1 t/m 4 gaat de mode in Downton Abbey van geen enkel, naar zo nu en dan een glimps van een enkel, naar misschien zelfs wel een glimps van een stukje kuit in seizoen 3. In seizoen 4 zijn kuiten zelfs permanent zichtbaar!

In seizoen 1 droegen de dames corsetten met een ‘s-vorm’, die heel oncomfortabel waren. In 1916 werden de corsetten een stuk vrouwvriendelijker. Ze hebben minder een s-vorm, en hebben meer weg van corrigerend ondergoed zoals wij dat ook kennen.

Downton Abbey: rond W.O.I

Downton Abbey speelt zich in de periode rondom de eerste Wereldoorlog. In het eerste seizoen van Downton Abbey dragen Lady Mary, haar moeder en zussen getailleerde, lange jurken die geen enkel stukje been laten zien. Ze dragen zelfs nog een corset!

Maar toen tijdens de Eerste Wereldoorlog veel Engelse mannen moesten vechten, hadden vrouwen praktischer kleding nodig, zodat ze aan het werk konden. Hoewel de dames van Downton Abbey natuurlijk niet gingen wérken, zie je ook hun kledingstijl veranderen. Korsetten zijn niet comfortabel, en die lange rokken hinderlijk.

Van getailleerd naar hobbezakkerig silhouet

In seizoen vier zien ze er soms best wel hobbezakkerig uit vind ik! Met wijde blouses over rokken tot op de kuit. Op onderstaande foto’s zie je hoe de mode in Downton Abbey is veranderd. De oudere dames dragen nog steeds langere rokken trouwens.

Uggs in Downton Abbey!

Het statige huis waar Downton Abbey wordt opgenomen is vaak best koud. En de prachtige avondjurken zijn frisjes. De actrices dragen daarom wel eens Uggs onder hun prachtige avondjurken, tijdens scènes waarbij ze aan tafel zitten!

De kapsels vind ik trouwens ook mooi!

Houd je van kostuumdrama’s uit vervlogen tijden? Dan is de serie Bridgerton of The Gilded Age ook iets voor jou!

Wat is momenteel jouw favoriete serie?

Similar Posts

7 Comments

 1. Ik keek vroeger graag naar Desperate Housewives en zal nooit de scène vergeten hoe één der vrouwen aan een job geraakt door met baby te gaan solliciteren en dan terloops efficient een luier te verversen. Ze kreeg de job !

 2. Wij hebben de laatste tijd naar Spooks gekeken een hele spannende Engelse serie, we zijn tot seizoen 7 gekomen en we hebben besloten in september weer verder te gaan omdat we in ze zomer nooit voor de buis gaan zitten, tussen door keken we ook Flashpoint, zijn we tot seizoen 2 gekomen, een Canadese serie, ik had alles uit de bieb. Verder kijken we Homeland, Downton Abbey en Dexter. Maar nu gaan we eerst op vakantie!
  Groet

 3. Leuk dat je op die manier naar zo’n serie kijkt!
  Mode veranderd inderdaad en dat was toen ook al zo.
  De serie heb ik nooit gezien maar ik vind de mode uit het verleden wel interessant.

 4. Dit is boven alles mijn favoriet deze jaren. Ik zou er bijna voor thuis blijven als ik niet de afleveringen kon opnemen. Jammer dat we minstens weer moeten wachten tot ergens in november op seizoen 5…
  Lieve groet,
  Mirjam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.