Mobiele Etiquette

Ik dronk koffie met mijn oudste zoon in de V&D en zag hem tersluiks op zijn mobieltje blikken.
‘Dat hoort niet!’ vond ik. ‘Als je met mij koffie drinkt is het niet netjes om ondertussen op je mobieltje te kijken!’
Gehoorzaam stopte hij zijn mobieltje weer in zijn zak, en tevreden leunde ik achterover. Weer een goede les in etiquette gegegeven!

Ik vind goede manieren, en ouderwetse hoffelijkheid belangrijk, om aan mijn kinderen mee te geven. Daar komt nog bij dat ik ze wil behoeden van de hectiek van allerlei dingen te gelijk doen, zoals een gesprek voeren terwijl je op je mobieltje kijkt.

Dat is niet alleen onprettig voor je gesprekspartner, het is ook heel onrustig voor jezelf, want je aandacht is versnipperd. Zeker in een tijd waarin de cursussen Mindfulness als paddestoelen uit de grond schieten, verbaas ik mij hier over. In plaats van een dure cursus Mindfulness te doen, zou je eens kunnen beginnen met je mobieltje zo nu en dan uit te zetten!

De opkomst van het mobieltje is hard gegaan, maar geldt dat ook voor de bijbehorende etiquette?

Een paar regels voor Mobiele Etiquette die ik zo kan verzinnen zijn:

 1. In het openbaar geen uitgebreide persoonlijke gesprekken voeren
 2. In het openbaar met gedempte stem telefoneren
 3. Als je bij de kassa aan het afrekenen bent, niet je mobieltje opnemen!
 4. Je mobieltje uitzetten als je een afspraak hebt met iemand.

Wat vinden jullie goede etiquette regels voor mobiele telefonie?

Lees ook mijn post over Tafelmanieren!

Similar Posts

11 Comments

 1. In gezelschap niet de hele tijd sms’en/pingen…
  Ik sta regelmatig presentaties te geven voor mijn medestudenten(eerstejaars) en je hebt geluk als er vijf van de dertig ook daadwerkelijk luisteren. De rest heeft het te druk met zijn telefoon en/of laptop..Storend en strontvervelend.

  Bellen aan de kassa vind ik ook verschrikkelijk. Ik werk als caissière en het gebeurt me regelmatig dat iemand aan de kassa staat te bellen. Ik ben geneigd dit maar te negeren en gewoon mijn werk te doen(wel zonder naar airmiles/kortingsbonnen/whatever te vragen). Gelukkig zijn er ook heel veel mensen die hun telefoon oppakken om te vragen of ze zo terug kunnen bellen, iets wat ik ook doe.

  Of beter: Ik pak op: Ik bel je zo terug en hang dan meteen weer op. Het overgaan van het mobieltje is namelijk ook best irritant voor de caissière.

 2. Goed onderwerp. Ik kan me ook storen aan mensen die luidkeels lopen te blèren in zo’n ding.
  De vakantietijd is altijd een goed moment om nieuwe regels in te voeren in je gezin. Per direkt ga ik dus ook verbieden om aan tafel een mobieltje te gebruiken (tja, sommige dingen sluipen er zo weleens in).

 3. Ik ben het met je eens dat op je telefoon kijken tijdens een gesprek, of sms-en niet netjes is. En ook dat dit iets is dat onder beleefdheid valt en waardevol is om aan je kind mee te geven. Maar dat mensen geen behoefte hebben aan een cursus mindfulnes als ze hun mobiel maar uitzetten gaat me te ver. Zie mijn blog vandaag. Ik weet zeker dat de bewuste vriendin die ook de cursus volgt/ gaat volgen ook de cursus nodig heeft, terwijl zij echt geen mobiele beller is.

 4. Femke, ik voel helemaal met je mee. Wat ontzettend vervelend als je een presentatie geeft en de helft luistert niet!

  En geen mobieltjes aan tafel: dat is een regel die wij ook hebben inderdaad. Maar de kinderen vinden het een heel vervelende regel!

 5. Ja en wat denk je van in de trein??? Nou zit ik bijna nooit in de trein, maar de laatste keer verbaasde ik mij over de hoeveelheid mobiele gesprekken.
  Maar ehmmm tja vele (jongeren) gebruiken hun mobiel bv ook als horloge, dus gewoon om even te kijken hoe laat het is en als agenda, en ipv uit op de stille stand zetten is ook een optie, dan kun je eventuele belangrijke telefoontjes(herkenbaar aan hun nummer) wel binnen zien komen en die bv wel opnemen, en de klets en leuter telefoontjes niet? Dat laatste is namelijk wat ik zelf vaak doe.
  Maar hier thuis aan tafel mogen ook geen mobieltjes.
  Alhoewel ze( de pubers) dat natuurlijk wel echt heel stom vinden, begrijpen ze het ook wel een beetje, gelukkig ( hoera ze begrijpen ook eens iets)

 6. Helemaal met je eens, het lijkt wel dat tegenwoordig voor alles en nog wat gebeld moet worden. Alleen uit noodzaak zou ik zeggen, helemaal niet onder een gesprek en aan tafel.
  In de trein heb je nog stiltezone’s, of dat in alle treinen is weet ik niet.

 7. Wij hebben hier niet echt regels over, maar dat komt ook omdat we beiden niet de hele dag met onze mobiel rondlopen. Bovendien bellen/sms’sen we vooral elkaar, dus als we al samen aan tafel zitten, is die mobiel helemaal niet nodig.

 8. In Nl hangen we tegenwoordig van regeltjes aan elkaar.
  Mijn motto is nog altijd: verbeter de wereld begin bij jezelf.
  Ik kwam zelfs de 10 geboden voor mobiele telefonie tegen op het internet.

  Ben van mening dat er allang voordat de mobiele telefoon gemeengoed werd er iets gruwelijk mis is met fatsoen,hoffelijkheid en etiquette onder de mensen en die generatie heeft inmiddels de opvoeding van hun eigen kinderen al achter zich……met alle gevolgen van dien!

 9. Liever kort bellen om rechtstreeks af te stemmen, dan 10 smsjes heen en weer (kids zijn bij B.lyk en kunnen over en weer zo’n beetje gratis contact leggen). Stierlijk vervelend!
  Ik reis graag met het OV en op stations zie je allemaal mensen met een mobieltje aan hun oor, opgaand in hun eigen besognes. Maar dat vind ik meestal wel prettig, want zo kan ik lekker een beetje om me heen kijken en observeren zonder dat ze het erg opvalt ;-) Erg onderhoudend

 10. Wat grappig gaat over bellen en wat schets mijn verbazing dat Sillie een foto met telefoon aan haar oor heeft.
  Ben je nu een stukje aan het tikken en gelijk aan het bellen?
  Want dat hoor je ook vaak dat mensen gebeld worden en dan bv. achter de pc mailtjes lezen/ typen,aardappels schillen,tv aan het kijken zijn en dan toch de helft van het gesprek niet volgen of horen.
  Zelf heb ik een hekel aan de telefoon en gsm.Bel zelf alleen in uiterste nood met gsm,thuis is die altijd uit.Ja en de huistelefoon wordt meer gebeld door geheime nummers dan bekende nummers,dus ik neem vaak niet eens op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.